Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - септември 2021

 • 72 393
 • 1 737
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 164
Развитието на държавност по чешките земи е дълбоко свързано със славяните, чиято първа значима държава – Великоморавия – възниква през 9 век и бързо попада под немско влияние. През 10 век възникналото на мястото на Великоморавия Бохемско кралство става част от Свещената римска империя.


Бохемското кралство или понякога наричано Чешко кралство е държава в региона Бохемия в Западна Европа, чиято територия обхваща съвременната Чешка република. В определено време от историята си е обхващало и части от съвременна Австрия, Германия, Италия, Полша, Словакия, Словения и Украйна (област Рутения). Кралството е било част от Свещената римска империя, а кралят е бил курфюрст на империята до разпускането си през 1806 г. От 1526 г. кралството е управлявано от династията на Хабсбургите и Лотаргините.

След разпадането на Свещената римска империя територията става част от Австрийската империя, а след това и на Австро-Унгария от 1867 г. В последните години на Австро-Унгария, Бохемия е най-модерният и икономически проспериращ регион в империята. В кралския двор се използват чешкият, латинският и немският език, в зависимост от владетеля и периода.

След поражението на Централните сили в Първата световна война, както кралството, така и империята се разпадат. Бохемия става основна част от новосформираната Чехословашката република.

В Чехия има толкова много невероятни и приказни замъци и дворци, че определено ще се почувствате като в някоя страна на чудесата. Повечето от тях са добре поддържани и освен това обикновено са заобиколени от гори или невероятни градини, фонтани, както и скулптури.

Някои от тях служат като музеи или като чудесни места за сватбена церемония, докато други предлагат настаняване, чудесна храна, голф игрище и др.

Замъкът ХлубокаСкрит текст:
Този приказен замък се намира в южната част на страната и е невероятно красив не само отвън, но и отвътре. Заобиколен е от голям парк.
Замъкът е основан в средата на 13 век от благородника Чех от Будейовице, на скала с височина 83 метра над река Вълтава край град Подхради. Построен е в готически стил. Първоначалното име на замъка е Фрауенберг. По-късно е преустрояван няколко пъти, придобива ренесансови, след това и барокови елементи. За първите 400 години на своето съществуване (13–17 век), замъкът 26 пъти променя собствениците си.

Замъкът в готически стил е достроен в края на 15 век от Вилем II от Пернщейн. По-късно замъкът става собственост на крал Фердинанд I Хабсбургски, който през 1562 г. го продава на владетелите на Храдец. В периода 1571–1587 г. Адам II от Храдец (1549–1596) извършва основна реконструкция на замъка в ренесансов стил, която е ръководена от италианеца Балтазаре Маджи. Освен Маджи, в реконструкцията участват и италианските архитекти Винченцо Вогарели и Доменико Бенедето Комета.

През 1660 г. замъкът става собственост на рода Шварценберг. Именно с него е свързан модерният външен вид на сградата. През 19 век (1841–1871) замъкът е подложен на основна реконструкция в стил неоготика. Като образец за преструктурирането на сградата служи Уиндзорския замък, а архитект на проекта за реконструкция е виенчанинът Франц Беер. Идеята за създаване на „Чешкия Уиндзор“, както неофициално е наречен замъкът,[1] принадлежи на един от собствениците – херцогиня Елеонора Шварценберг. Родът Шварценберг владее сградата до 1945 г.

През 1947 г. замъкът Хлубока е национализиран и оттогава е държавен музей.


Замъкът Карлщейн


Скрит текст:
Разположен е на около 30 км от Прага (Prague), на висок хълм над село Карлщайн. Самото изкачване към него вече е удоволствие и приключение заради красивите гледки, които се откриват по пътя ви.

Замъкът Карлщейн (Karlštejn) е построен през XIV век с две цели – да служи за резиденция на крал Карл IV и да му даде възможност да скрие и защити кралските скъпоценности и символите, които удостоверяват, че кралят има право да управлява свещената римска империя.

През годините към него са добавяни постройки, стълби, мостове. През XIX век те са разрушени и замъкът е възстановен в първоначалния му вид. Днес можете да се разходите из спалнята на краля, залата за аудиенция, централната кула, в която е разположена църквата “Дева Мария” със стенописи от XIV век. Стените на дворцовия параклис “Света Катерина” са инкрустирани с полускъпоценни камъни.

Замъкът ЛедницеСкрит текст:
Той е част от културно-природния комплекс Леднице-Валтице и е един от най-красивите замъци в Чехия. Първоначално също е бил готически. През XVI век е реконструиран в стил барок, а през XIX век е преустроен и реконструиран още веднъж. Интериорът е много пищен, като особено впечатление правят детайлите. Например изящната вита стълба, украсите от слонова кост и мрамор.

Замъкът Леднице (Lednice) е обграден от огромни, добре поддържани паркове и градини. Можете да се разходите с лодка из езерото, да ги обиколите, яздейки кон. Към основната сграда има и закрита ботаническа градина с невероятна колекция от екзотични растения.

Замъкът Валтице


Скрит текст:
Валтице е част от включения в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО културно-природен комплекс Леднице-Валтице. Валтице е по-красивия от двата най-големи моравски дворци, собственост на фамилията Лихтенщайн.

Валтице е разположен на място, което през XII век е било замък, който е бил многократно променян и преустройван. Днешният облик на двореца датира от XVIII век. Днес визитката на Валтице звучи така „помпозен бароков дворец, обкичен с гербове, статуи и военни символи”.

Част от двореца Валтице е превърната в хотел, като посетителите имат възможност да разгледат някои от апартаментите, отредени за височайши гости. Сградата е наистина величествена, като страхотно впечатление прави открояващият се разкошен параклис в стил късен барок. Друго въздействащо декорирано помещение е облицованата с дърво „Златна стая”, намираща се до спалнята на принцесата. За съжаление, след национализацията цялата мебелировка на Валтице е изнесена и поради тази причина повечето стаи са почти празни.

От 30-те години на XV век Валтице разполага и със собствена винарна, която може да бъде посетена.

Животът в двореца се променя и той сякаш оживява под звуците на фестивала на бароковата музика, включващ оперни и балетни представления на открито, който се провежда през август.

Пражкият замък
Скрит текст:
За една от атракциите на Прага се счита замъкът Храдчани, в който днес се помещава седалището на чешкия президент. Това е най-големият дворец в Европа. Храдчани е крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава.
Първият строеж на това място е от 9 век и представлявал скромна дървена постройка, заобиколена от защитни ровове. От 10 век е резиденция на чешките владетели, а от 1918 г. е резиденция на президента на републиката. В продължение на векове тя се обновява и разширява, което прави архитектурата на двореца изключително разнородна. Сградата претърпява 4 реконструкции, а сегашният си вид дължи на Хабсбургите и най-вече на Мария-Терезия (1740–1780 г.). Днес той е сред най-големите старинни замъци в света и заема площ от 7,28 хектара, дължината му е 570м, а ширината му е 128м. Помещенията, разположени в него, заемат рекордните 260 000 кв. м. Стаите и залите са съединени с дълги коридори, които отвеждат към множеството черкви, към манастира, към кралските дворци, кули и дворове, разположени в комплекса на хълма.

Земите на замъка се пазят от почетна стража пред портите, която се сменя на всеки час. В пределите на Храдчани се намират църкви, правителствени сгради и градини. Тези огромни територии са били дом на много владетели, които са оставили своя отпечатък от царуването си, като все са променяли с нещо облика му. Днес пред очите на хората се извисява едно творение с класически вид и деликатни готически нотки. Замъкът Храдчани е ограден от квартал, който е разположен на хълма над Мала Страна и още в началото е служел като жилищен квартал за служителите на двореца. Шест двореца, катедрала, три базилики, четири манастира, пет картинни галерии и стръмни улички, по които всяка сграда е някаква забележителност, образуват великолепния дворцов комплекс "Храдчани". Днес "Храдчани" е държавна резиденция. Оттук и от Черната кула - вратата на "Храдчани", Прага се вижда като на длан.

Замъкът Чески Крумлов
Скрит текст:
Чески Крумлов се казват и замъкът, и градчето в южната част на Чехия (Czech Republic), над което е кацнал. Той е построен през XIII век на брега на Вълтава. И сега, както и в миналото, можете да влезете вътре само като минете по Червения мост над запазения защитен ров. Оглеждайте се, в него живеят няколко мечки.

Замъкът има разкошен парк и цели пет вътрешни двора. В края на XVI, началото на XVII век готическата сграда е преустроена отвътре и днес можете да разгледате запазения ѝ интериор в бароков стил. Не бива да пропускате да се качите и на върха на кулата, цялата изрисувана с ренесансови стенописи. Непременно трябва да минете и по моста, който свързва замъка с дворцовия театър, запазен и до днес изцяло в оригиналния си вид, заедно с цялата театрална техника.

Освен че интериорът на Чески Крумлов е произведение на изкуството сам по себе си, тук можете да разгледате и богата колекция от ренесансови и барокови произведения на изкуството.

Замъкът СихровСкрит текст:
Сихров е неоготически замък, намиращ се в едноименното село на 16 km южно от град Либерец в Либерецкия край на Чешката република. Съвременният замък, построен през 18 век, е национален паметник на културата на Чешката република. Замъкът е уникален пример на неоготическо благородническо имение от втората половина на 19 век. Понастоящем замъкът принадлежи на държавата и е достъпен за посещения от 1950 г. Освен сградата на замъка със съхранена мебелировка, комплексът включва и просторен парк. В Сихров традиционно се провежда музикален фестивал на името на чешкия композитор Антонин Дворжак.

На мястото на днешния замък първоначално е съществувало укрепление, разрушено по време на Тридесетгодишната война. Между 1690 и 1693 г., тогавашните владетели на Сихров, рода Ламотови от Фринтроп, изграждат на мястото му двуетажен бароков замък. През 1820 г. замъкът е закупен от рода Роан – едно от най-знатните аристократични семейства на Франция, което е принудено да напусне Франция след революцията и Сихров се превръща в едно от основните им седалища. Тъй като старият бароков замък не отговаря на изискванията на представителност и комфортен живот, принц Шарл дьо Роан го разширява в стила на късния класицизъм.

Последният владетел от рода, Ален Роан, получава немско гражданство през 30-те години на 20 век. След Втората световна война, имотът на Роан е конфискуван от чехословашката държава с декрет.

Замъкът Добриш


Скрит текст:
Дворецът Добриш (Dobris Palace) е изумително и красиво частно шато в Чехия. Няма как да не останете поразени от внушителния размер на замъка, от неговата почти съвършена архитектура, изцяло издържана в стила на рококо и топлите цветове, в които грее фасадата на Добриш. Шатото е разположено в историческия ловен район на областта Бохемия.

Този чешки район се слави с богатата си и интригуваща история, с която може да се похвали и дворецът Добриш. Макар и да е частна собственост, с една предварителна резервация всеки желаещ да разгледа замъка може да си подсигури вълнуваща обиколка из коридорите и залите му, както през деня, така и през нощта. Ако решите да посетите Добриш през деня, не пропускайте да седнете удобно да похапнете на обяд, а едновременно с това да се любувате на прекрасната гледка към неговите прочути и живописни градини.

Замъкът Добриш се намира на около един час път с автомобил от Прага. Красивото рококо шато е издигнато през втората половина на 18 век. До Втората световна война Добриш е собственост на благородническата фамилия Колоредо-Мансфелд, но през 1942 година дворецът е иззет в полза на нацистите.

От 1945 година в замъка Добриш се настанява Съюзът на комунистическите писатели и се използва като дом на писателя за следващите 50 години. Едва през 1998 година имотът е върнат на изконните му собственици от фамилията Колоредо-Мансфелд. Мнозина обаче са на мнение, че тези 50-години, в които стаите и залите на Добриш са били арена на творците на комунистическата партия, са оставили своя отпечатък навсякъде.

След 1998 година дворецът Добриш се превръща в частна резиденция, която е отворена за обществено ползване. В стила на рококо Добриш се облича между 1745-1765 година благодарение на тогавашния си собственик Jindřich Pavel Mansfeld. Неговата дъщеря Мария Изабела сключва брак с František Gundakar Colloredo и по този начин се слага начало на фамилията Колоредо-Мансфелд.

Обиколката на двореца Добриш ще ви позволи да видите уникални стаи в стил рококо и стил класицизъм, автентични мебели и картини, които са събирани от различни европейски региони. Няма как да пропуснете вдъхновяващите градини, които са съставени от английски и френски парк. Прекрасната френска градина се счита за перлата сред градините в Чешката република. Мнозина я оприличават на тази, която може да се види във виенския замък Шонбрун.

Замъкът БлатнаСкрит текст:
Парковете му, из които се разхождат стада от лопатари, са очарователни. Замъкът Блатна (Blatná) се намира в едноименно градче в Южна Бохемия (South Bohemia), известно с розите, които отглежда. Той се споменава за първи път в документи от XIII век. Смята се, че оттогава е останал и готическият параклис. Първата по-разкошна постройка, която днес наистина можем да наречем замък, а не просто средновековна крепост, е издигната в началото на XV век. Един век по-късно е добавено и ренесансовото крило на сграда с неговите издадени под ъгъл прозорци. Интериорът на Блатна е запазен в автентичния си вид, като особен интерес за посетителите представляват мебелите от еленови рога.

Замъкът БузовСкрит текст:
Замъкът Боузов е един от средновековните моравски замъци, разположен край едноименното селище в окръг Оломоуц на Чешката република. Замъкът е издигнат в края на XII — началото на XIV век. Съвременният си облик придобива след реконструкция в романски стил в началото на XX век.

Замъкът е построен през Късното средновековие и е назован Бузов (на чешки: Búzov) на името на първия известен собственик - Буз, владетел на Бузов в периода 1317—1339 година. В средата на XIV век замъкът преминава във владение на братята Йешек и Бенеш от Вилденберк. През 1382 г. Бенеш продава замъка и имотите в Боузов на маркграф Йобст Моравски, който през 1396 г. го предава на Бочек II от Кунщат-Подебради, чиито потомци (родът Подебради) владеят замъка през следващите 70 години. След това замъкът често сменя собствениците си, което оставя богат културно-архитектурен отпечатък.

По време на Тридесетгодишната война замъкът Боузов служи в качеството на имперска крепост и затвор за шведските пленници. През 1649 г. замъкът е придобит от Евгения от Прусиновице, а през 1696 г. синът ѝ продава Боузов Храд на Тевтонския орден. Замъкът принадлежи на ордена до 1939 г, като е богато реконструиран при магистър Ойген фон Тешен.

През 1939 г.  Боузов е конфискуван от нацистката администрация. По време на войната замъкът е предаден под ръководството на Главното административно  управление на СС, което го използва в качеството на хранилище за конфискувани ценности. След края на войната Боузов преминава в собственост на чехословашката държава. Когато Чехословакия престава да съществува, Тевтонският орден заявява правата си над замъка, но безуспешно.

Замъкът Хоровице
Скрит текст:
Замъкът Хоровице е построен в края на 17 век. Замъкът е национален паметник на културата под грижите на Института за национално наследство.

Имението е било собственост на силезийската фамилия Връбно. Те са живели тук до средата на 19 век. Последният собственик на тях, Доминик, продава цялото имение през 1852 г. на хесийския избирател Фридрих Вилхелм, принц на Ханау. Той е суверен на независимото княжество Хесен по онова време. Купува замъкът като подарък за съпругата си Гертруда, която не е от благородно потекло. Този имот трябва да й гарантира новата титла принцеса на Ханау и Хоржовице. Потомците на Фридрих Вилхелм и Гертруда притежават замъка и земите до 1945 г., когато целият имот е конфискуван от държавата въз основа на заповедта на президента Бенеш.

Веднага след Втората световна война замъкът е използван като болница и две различни войски или руската Червена армия прекарват известно време тук. През това време голяма част от инвентара на замъците е повреден или взет като военна плячка. През 1956-1974 г. част от замъка е била използвана като Средно машинно инженерно училище. През 1974 г. сградата е затворена и напълно реновирана. Имотът е бил отворен за обществеността на етапи от 1985 г. През 2000 г. замъкът е обявен за национален паметник на културата, а понастоящем е под администрацията на NHI (Национален институт за наследство).

Замъкът КонопищеСкрит текст:
Намира се на 50 км от Прага и е известен с това, че през XIX век е купен от Франц Фердинанд, убит в Сараево през 1914 година, което слага началото на Първата Световна война.

Замъкът Конопище (Konopiště) е построен през XIII – XIV век по подобие на френските готически замъци с ров и земен вал, които да го защитават от неприятели. Преустройван е няколко пъти – в късноготически, късноренесансов стил. По време на Тридесетгодишната война е покорен и разграбен. По-късно е купен от чешки дворянин и възстановен в бароков стил.

Франц Фердинанд го ползва за резиденция и разполага в него колекциите си от оръжия, брони и порцелан. Те заедно с гоблени и картини, и особено с богатата колекция от животински глави, които висят по стените привличат интереса на хиляди посетители.


СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всичко за Кралската сватба-29.04.11
Новосъздаденото кралско семейство
Кралски работи и клюки
Кралски работи и клюки - 2
Кралски работи и клюки - 3
Кралски работи и клюки - 4
Кралски работи и клюки - 5
Кралски работи и клюки - 6
Кралски работи и клюки - 7
Кралски работи и клюки - 8
Кралски работи и клюки - 9
Кралски работи и клюки - 10
Кралски работи и клюки - 11
Кралски работи и клюки - 12
Кралски работи и клюки - 13
Кралски работи и клюки - 14 - Тиари
Кралски работи и клюки - 15 - Ергени с кралска кръв
Кралски работи и клюки - 16 - Новото поколение кралски наследници
Кралски работи и клюки - 17 - Князете на съвременна България от династия Сакскобургготски
Кралски работи и клюки - 18 - Някои от кралските бижута с история
Кралски работи и клюки - 19 - Дворците на британската корона
Кралски работи и клюки - 20 - Шведското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 21 - Датското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 22 - Нидерландското кралско семейство
Кралски работи и клюки - януари 2019 - Японското императорско семейство
Кралски работи и клюки - февруари '19 - Княжество Лихтенщайн
Кралски работи и клюки - март '19 - Замъци
Кралски работи и клюки - април 2019 - Кралици
Кралски работи и клюки - май 2019
Кралски работи и клюки - юни 2019 - Белгийското кралско семейство
Кралски работи и клюки - юли 2019 - Владетел(и)ките на кралските сърца или с други думи … Кралските метреси
Кралски работи и клюки - август 2019 - Княжество Монако
Кралски работи и клюки - септември 2019 - Великото херцогство Люксембург
Кралски работи и клюки - октомври 2019
Кралски Работи и Клюки - Ноември 2019 - Кралски Романси
Кралски работи и клюки - декември 2019 - Кралска Коледа
Кралски работи и клюки - януари 2020 - Кралски родословия
Кралски работи и клюки - февруари 2020 - Кралски сватбени рокли
Кралски работи и клюки - март 2020 - Половинките на европейските принцове и принцеси
Кралски работи и клюки - април 2020 - Кралските семейства на Великден
Кралски работи и клюки - май 2020 - Румънската монархия
Кралски работи и клюки - юни 2020 - Кралските рождени дати
Кралски работи и клюки - юли 2020 - Рояли на море
Кралски работи и клюки - август 2020 - Близнаците в кралските семейства
Кралски работи и клюки - септември 2020 - Отново на училище
Кралски работи и клюки - октомври 2020 - Принц Уилям Глостърски
Кралски работи и клюки - ноември 2020 - Приказните арабски принцеси
Кралски работи и клюки - декември 2020 - Домашни любимци
Кралски работи и клюки - януари 2021 - Датският новогодишен прием
Кралски работи и клюки - февруари 2021 - Най-хубавата куклена къща на света
Кралски работи и клюки - март 2021 - История на четири колела
Кралски работи и клюки - април 2021 - Принц Филип - херцог на Единбург
Кралски работи и клюки - май 2021 - Династия Оран-Насау - Нидерландия
Кралски работи и клюки - юни 2021- Новото бебе Съсекс  
Кралски работи и клюки - юли 2021- Даяна - Принцесата на народа  
Кралски работи и клюки - август 2021- Царските съкровища и какво се е случило с тях?  

Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 09:36 от Лайкучка

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 13 125
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

Страхотни замъци! Била съм в Прага, видяла съм някои от тях и се надявам отново да отида и да видя и останалите, заслужава си преживяването!

# 2
 • Мнения: 2 556
Големи красоти има в Чехия! Чудесен старт на темата, браво!

  # 3
  • Мнения: 3 453
  Не знаех, че в Чехия има толкова приказни замъци и дворци!
  Благодаря за информацията, много е интересна!

  # 4
  • София, България
  • Мнения: 2 666
  Чешките замъци са уникално красиви, имам една стара карта на Чехия с много от замъците й, показани на нея, десетки са.
  От предната тема да се изкажа, че много харесвам тоалетите на Кити от Долче и Габана, много й отиват.
  Изключително съм озадачена, защо се пращат Леонор и Алесия в този английски колеж, аз ако бях на мястото на поданиците определено щях да се издразня много. И двете държави имат отлични възможности за образование, просто не знам, не ми звучи добре. Разбирам че на всеки би му се искало да избере по-доброто образование, но има такъв момент, който отлично се описва с "благородството задължава". Как така испанската престолонаследничка ще учи някъде другаде освен в Испания? Уилям да не би да е ходил да се смесва с елита във Франция например, да завърши една Сорбона. Не, ходил е в Итън и в 2 университета в Шотландия.

  # 5
  • Мнения: 3 153
  Благодаря за темата Flowers Hibiscus
  Връща ме към много хубави спомени!

  # 6
  • Мнения: 4 599
  Благодаря за прекрасната и информативна тема🌺 Много красота има в първия пост.

  # 7
  • Мнения: 1 164
  Замъците са стотици и наистина са приказни. Така ми се иска отново да имам възможност да ги посетя.
  Добавих карта и някакъв, предполагам, по-пълен списък със замъци.

  Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 09:38 от Лайкучка

  # 8
  • Мнения: 10 933
  Много красота.Мислих си как нямаме един поне останал средновековен замък.Всичко е сринато, на такова място сме ,дето са минали  всякакви варвари и рушили.

  # 9
  • София
  • Мнения: 1 605
  Страхотни чешки замъци, благодаря за темата.Heart
  Била съм само в Бърно и там е спираща дъха красота. Представям си какво е да се посетят тези приказни места на живо.
  Боряна, и аз си мислех същото.
  Ако не ни беше сполетяла османската инвазия, може би и ние щяхме да имаме такива замъци.
  Сега разполагаме само със 700 годишни руини...Cry

  # 10
  • Мнения: 25 768
  Чешките замъци са пиршество за окото и душата. Бих искала всяка година да посещавам някои.

  # 11
  • Мнения: 2 876
  Ето кои ще учат в Обединеното кралство тази година:

  + някоя си Теодора от Лихтенщайн, внучка на монарха. Тя ще е в Кеймбридж.
  Този Клаус-Касимир е първи братовчед на Алексия.
  2 от децата на Рания също са учили в Англия.

  Не виждам нищо странно, че всички учат там.
  Там е най-доброто за тях, но не и за монархиите им, защото поданиците не се кефят, че ще учат другаде, все едно в техните държави няма университети достойни за тях.
  То и 90% от българските богаташчета учат там, но те предпочитат предимно Лондон.

  Виктория:

  Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 11:24 от Tinо

  # 12
  • Мнения: 12 292
  Много е елегантна Виктория. Рядко се случва.

  # 13
  • Мнения: 7 301
  Благодаря за темата.💐 Чешките замъци са очарователни. Била съм в Прага - уникален град.

  Викито е страхотна в костюма.

  # 14
  • София
  • Мнения: 1 094
  Чешките замъци са супер!
  С удоволствие ще си набележа още за посещения.

  Цитат
  Толкова ли е добро и престижно образованието там или целта е да се опознаят и омешат капите
  От миналата тема пренасям този въпрос.
  Да, добро и престижно е образованието на Острова. В рейтингите са в челните места с най-престижни университети в Европа. Учи се на английски, което е + за останалите неанглоезични държави.
  За нас вече стана скъпо, но едва ли и монархиите гледат от тази гледна точка. Wink
  За конкретното училище не съм проверявала, че не е било в полезрението ми - някак е по-добре да наблюдаваме кралските особи от разстояние. Smile

  И една вчерашна рожденичка добавям от по-стари времена:  Да е честита кралица Рания!

  Общи условия

  Активация на акаунт