Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ян. 2019, 02:15 ч.

Кралски работи и клюки - февруари '19

 • 85 917
 • 1 647
 •   22
Отговори
 • До сърцето...
 • Мнения: 2 308


Княжество Лихтенщайн

Общи сведения за страната:
Скрит текст:
Местоположение: между Швейцария и Австрия;
Площ: 160 кв. км (~1/3 от територията на София- 492 кв. км);

Население: 38 000 души (2017 г.);

Столица: Вадуц, 5 521 население (2017 г.), 17 кв.км;

Национален празник: 15 август - Денят на приемането;

Официален език: немски, но основно се говори алемански диалект на немския;

Валута: швейцарски франк;

Религия: католици 76%, протестанти 7%, другите са единици.

Кратко за произхода:
Княжество Лихтенщайн е едно от най-старите кралски домове. Първият му представител — Hugo von Liechtenstein (12 век)— е построил за себе си замък в покрайнините на Виена, за който се е използвал не типичният тъмен камък, и това дава име на замъка (Liechtenstein — Светъл камък), а и на собственика му. Така се появява тази знаменита фамилия.
В края на 17 век, тогавашният глава на фамилията, Антон Флориан Лихтенщайн (Anton Florian Fürst von Liechtenstein) си купува част от земите на обеднял граф в подножието на Алпите – две малки владения по горното течение на Рейн - Шеленберг (Schellenberg) и Вадуц (Vaduz). След малко юридическа ловкост и лично влияние в австрийският двор, Антон Флориан се сдобива с княжество, което носи фамилията на правителя си.


Тази държава няма национална валута и собствена армия (има 90 полицая, от които 60 са катаджии (!)), няма нито летище, нито пристанище, няма собствена транспортна система (интегрирана е в Швейцарската) и въпреки това е икономически колос.

Лихтенщайн е конституционна монархия де юре, но след народно гласуване и с дадените от това гласуване правомощия на принца, де факто е единствената абсолютна монархия в Европа. Т.е. принца номинира и отстранява правителството, разпуска парламента, налага вето на решения, назначава съдии, дава и отнема гражданство, и т.н.

Монарсите на Люксембург – сегашни и бъдещи:
(от ляво на дясно – принц Алоис, княз Ханс-Адам и наследният принц Йозеф Вензел)
Управляващият монарх:
Принц Ханс Адам IIНачело на Княжества Лихтенщайн от 1989 г. (след смъртта на баща си).
Известно е, че Ханс-Адам II фон Лихтенщайн е най-богатият монарх в Европа, личното му състояние е над 5 млрд $.


Скрит текст:
Роден 1945 г в Цюрих, син на княз Франц Йосиф II и княгиня Джорджина (Джина). Князът има 3 братя (Филип, Николаус, Франц-Йосиф) и сестра Норберта (Нора).
Ходил е в обикновено начално училище във Вадуц, но  завършва икономика и бизнес в университета в Санкт Гален в Швейцария. Той специализира в една лондонска банка, преди през 1972 г. да е упълномощен от баща си да управлява цялото имущество и финанси на фамилията.
Владее, освен родният си немски, и английски и френски езици.

Още на 16 години, той се влюбва в жената, за която по-късно ще се ожени - графиня Мари Англае Кински фон Виниц унд Тетау. Самата тя е от знатен немски род, макар че е родена в Прага, запознават се когато Мари (Мария) идва на гости на леля си във Вадуц. За бъдещият княз това е любов от пръв поглед, но за по-голямата с 5 години млада жена, той си е просто едно момченце. С много упоритост от страна на бъдещият принц - писма, ухажвания, подаръци, убеждавания на бащата на Мари, се стига до сватбата им през 1967 и явно не е било напразно, защото двамата са заедно и до ден днешен. 2017 година двойката отбеляза златната си сватба.


Снимки на двойката:
Скрит текст:
Мари е председател на Лихтенщайнският червен кръст.

Двамата имат четири деца – Алоис (род. 1968), Максимилиан (род. 1969), Константин (род. 1972) и единствената дъщеря Татяна (род. 1973). Всички деца са получили началното си образование в обикновено училище във Вадуц.


Ханс-Адам II,  притежава земи (само в Австрия земите му се оценяват на 100 млн. долара), замъци, дворци, скъпа колекция от картини на ренесансови художници, включително Рембранд и Рубенс, и най-важното – частната банка LGT Group, чиито клиенти са компании и милиардери. Стойността на банката се повишава всяка година, прибавяйки милиарди към личното му състояние. Във финансово отношение Ханс Адам ІІ не е зависим от държавата и семейството му се издържа от личните си средства. Но за представителните му функции като държавен глава  получава ежегодно средства от хазната (мисля че беше около 27 хил. $).
Ханс Адам ІІ уравнява правата на жените с тези на мъжете, но твърдо остава против абортите. Той е този, който прави всичко възможно страната да стане член на ООН и през 1990 г. това му се отдава. Той се движи свободно из страната си, охраната, дори и да я има, не се набива на очи, с него може спокойно да се ръкува човек, да поговори и да си направи снимка .
Виден меценат, той със съпругата си поддържат множество научни и социални каузи. Кралското семейство е много обичано в страната си, а кралят – на голяма почит, това се доказва и в референдумите – народа винаги взима страната на краля.

* * *

Най-големият син – принц АлоисКняз Алоис Филип Мария фон унд цу Лихтенщайн, Граф Ритберг.
(„унд цу” в титлата означава, че баш монархът е още жив, и следи работите отблизо, а не от високо)

Скрит текст:
Роден юни 1968, той получава името Алоис Филип Мария, в чест на своя прадядо- принц Алоис Лихтенщайне. Галено в страната (не само семейството и приятелите) го наричат „Луи”, той е най-публичната личност от семейството.
Началното училище - във Вадуц, но е завършил и Кралска военна академия Сандхърст (Великобритания). Служил е в Хонконг, след което завършва юридическото си образование в Залцбургският университет.
Принцът е престолонаследник от 2004 г. и е упълномощен от баща си да взема ежедневни управленски решения, за да се подготви преходът.
Принц Алоис, като представител на аристократичен род, прави най-странното нещо в днешно време – влюбва се и се жени за аристократка, и то не каква да е, а пра-пра-пра внучката на последният баварски крал Людвиг III - София Баварска.  Двамата се запознават на рожден ден на общ приятел. Младото момиче е само една година по-голямо от него, но (!!) с по-синя кръв, нейната титла е «Ваше кралско височество», докато „Луи” е с титлата „Ваше Величество”.

Снимки от годежа, сватбата (1993 г) и през годините:

Скрит текст:

Двамата имат 4 деца: Княз Йозеф Вензел – наследният принц (р. 24.05.1995 г.), Княгиня Мария Каролина (р.17.10.1996 г.), Княз Джорж (р. 20.04.1999 г.) и Княз Николаус ( 06.12.2000 г.р.)


Казват, че не е рядкост да се види семейството на разходка във Вадуц, в някой магазин или на просто седнали в кафене. Общуването с тях не е никакъв проблем, но не е равнопоставено. Към Алоис се обръщат с „Ваше величество”, а към съпругата - знаете как Sunglasses


Вторият син – принц Максимилиан


Скрит текст:
Роден 16 Maй 1969 г, завършва Европейското бизнес училище в Острих-Винкел, Германия, и получава магистърска степен по бизнес администрация в Harvard Business School.
Той е изпълнителен директор на частната семейна банка LGT Group – управлява финансите на семейството и на най-богатите частни клиенти. Банка LGT е основана в Лихтенщайн през 1920 г. и мажоритарният пакет от акциите принадлежи на монархическата фамилия. Председател на управителният съвет е брата Ханс-Адам II - княз Филип. Банката има филиали в 24 града и в нея работят около 2000 човека.

Максимилиан е повече известен с личният си живот.
Анджела, съпругата на принц Максимилиан от Лихтенщайн, е родена 1958 година в Панама.Тя е първият човек от африкански произход, който е бил допуснат да сключи брак с член от управляваща европейска династия.
След като завършва гимназия в Ню Йорк, .тя следва „Дизайн“ в известният моден колеж – Парсънс и вижда светлото си бъдеще като дизайнер в „Голямата ябълка”. Запознава се с Максимилиан, през 1997 година на частно парти в Ню Йорк. През зимата на 2000 година, 32-годишният Максимилиан се жени за 42-годишната чернокожа Анджела Браун, която сама си моделира булчинската рокля.
Към днешна дата, кралските особи живеят в Германия (Цюрих/Хамбург). Принцеса Анджела все още се занимава с дизайн, като вече може да се похвали и със собствена модна марка – A.BrownДвойката има само един син - Алфонс Константин Мария Лихтенщайн (роден на 18 май 2001 г.)

Третият син - принц Константин (р. 15 март 1972 г).Скрит текст:
Константин Фердинанд Мария е изпълнителен директор на организация именуваща се «Фондът на княз Лихтенщайн» (Foundation Prince Liechtenstein или Stiftung Furst Liechtenstein). Тази организация управлява всички други бизнеси на княжеското семейство, освен финансовият: австрийските имоти, доходи от аренда, маркетинг; селскостопански и горски бизнес; енергиен бизнес (хидроенергетика и ветрогенератори); производство на вино с над 600-год. история и други разни.

През 1999 се жени за графиня Мария - Marie countess Kalnoky, родена 1975

(ама и той! не си ли намери ли някоя азиатка, ей-така, за равновесие Stuck Out Tongue Winking Eye ).Двойката има 3 деца: Мориц (р. 2003 в Ню-Йорк), Джорджина Максимилиана Татяна Мария (р. 2005 във Виена) и Бенедикт Фердинанд (р. 2008 във Виена)

Четвъртото дете принцеса Татяна
Скрит текст:
Единствената дъщеря на Ханс-Адам ІІ.
Родена на 10 април 1973 г. За нея нищо особено не се знае, освен , че се е оженила през 1999 г. за Матиас фон Латорф и му ражда седем деца:  Лукас (2000 года), Елизабет (2002),  Мари-Тереза (2004),  Камила (2005), Анна Пиа Терезия (2007), Софи Катарина (2009), Максимилиан (2011).
* * *

Официалният сайт на княжеското семействоТиарите на семейство Лихтенщайн

Скрит текст:
Лихтенщайн има малко тиари, но пък са интересни.

Тиара FringeТова е семейната тиара на бабата на Ханс Адам, която преди да се омъжи е била инфанта на Португалия.  
Сватбена тиара на Мари.* * *

Баварската цветна тиараСофия, като Баварска принцеса, избира за свое сватбено украшение, фамилната тиара на семейството си. Нарича се още Цветната тиара на Дъглас. Автора е неизвестен, но се знае, че е направена в края на XIX век от френски бижутер. Това е любмиата тиара на майката на София - Елизабет Дъглас.* * *

Тиара Кински  (или още "Нoneysuckle"). Знае се , че датира от 1870 г. и е фамилната тиара на княгиня Мария Кински.Сватбена тиара на Татяна Лихтенщайн и на тъмнокожата Анжела Браун.

 

* * *

Още една тиара е на княжеското семейство, но е била предоставена за продан през 2013 г.

Тиара Романови

Замъците на семейство Лихтенщайн
Скрит текст:
Замък Вадуц (Schloss Vaduz)Този красив дворец, кацнал живописно на високият хълм над столицата, е основна резиденция на кралското семейство. Той не е достъпен за широката публика, освен в един-единствен ден през годината - на националният празник на княжеството – 15 август. Тогава всички, дори и гостите, се включват в празненството, което се провежда на поляната под замъка. На който не му се весели, може да разгледа и вътрешността на замъка.
В този замък са приютени впечатляваща сбирка от ценни и модерни художествени произведения, а в избите му – богат избор от над 300 вида вина.


***

Но не случайно Лихтенщайн е едно от най-богатите семейства. Макар че ІІ световна война стопява част от богатството на кръстоносците, в миналият век Ханс-Адам ІІ успява да го възстанови и преумножи.

Градинският дворец във Виена (Gartenpalais Liechtenstein)Този дворец в стил бароко, приютява картинното богатство на семейството. И макар това да е резиденцията им за отдих, тя е повече известна като музей (към днешна дата Гардън палас не работи като обществен такъв, правят се екскурзии само при предварителна заявка)***

Още един дворец във Виена - Градският дворец (Stadtpalais Liechtenstein)Купен от Йохан Адам І като недостроена сграда, завършен от Доменико Мартинели и швейцарския архитект де Габриели, през годините доста пъти е реконструиран.
Семейството се премества от този замък във Вадуц по време на нацисткият режим. Тъй като Лихтенщайн е била независима страна (и не само във войната), собствеността на семейството не е могла да бъде конфискувана от режима, но сградата на двореца по време на войната е пострадала доста от бомба. През 50-те години временно са го позакърпили, а от 2009 до 2013 е влиза в градоустройственият план на Манфред Ведорн (известният архитект на Виена) и е отреставриран напълно. Не работи като музей, за външни лица -  само при лична заявка.***

Замъкът Вилферсдорф (Schloss Wilfersdorf),
разположен в Вайнфиртел (Weinviertel), което буквално означава "винена махала"Преустроен готически замък. Разрушен през войната, трудно възстановен чак 2001, 2002 г.
В наши дни е културен и изложбен център. Тук се провеждат множество семинари, презентации, конференции. На първият етаж е представена историята на семейството. Винната изба също е повод за гордост.***

Следващият замък е Ригерсбург (Riegersburg) в ЩирияТози дворец, кацнал върху вулканична скала, пази легендарни истории за силни жени и мъже, обграден с повече от 3 километра крепостни стени, има 7 порти и 11 бастиона. Разкошна е гледката и към него, и от него към долините, горите и лозята в местността.
Независимо, че през войната семейство Лихтенщайн напускат Австрия, замъка, чийто най-известен владетел е била леди Галерин, е ползван от немска войскова част, а после и от съветска стрелкова дивизия.
Днес замъка е музей, отворен е за посещение и могат да се видят 25 от всичките му 108 стаи. Най-впечатляваща е бялата стая с разкошния таван.

***


Фрауенталски замък (Schloss Frauental).
Сега е училище.

***

Замъкът Розег (Schloss Rosegg)Нарича се още замъкът на Лукреция, защото е построен за някоя си Лукреция, която била любовница, или на графа, или на секретаря, не разбрах. В един момент е бил построен и зоопарк около двореца. През 1833 г. домът преминава във владение на Лихтенщайнови, и така до ден днешен.

Зоопарка, с неговите 400 животни, е главната атракция на замъка Grinning Има специална детска част, където животните могат да се галят и хранят (магаренца, пони, козички).
Самият замък е изложбена зала, провеждат се концерти, културни мероприятия. Парка е много голям и хубав, има и лабиринт (построен 2001 г.).***

Замъкът Валдщайн (Schloss Waldstein)
Този замък се намира в Щирия (Австрия), не се бъркайте с едноименният такъв замък в Чехия.


Посторен от семейство Валдщайн. През 1912 го купуват Лихтенщайн-ови, правят му реконструкция. Тук е живяла няколко гониди поседната императрица на Австрия - Цита Бурбон-Пармска***

И перлата сред имотите на семейството - Парковият комплекс Леднице-Валтице


Намира се на територията на Чехия, и чешкото правителство отказва да признае собствеността. През 1249 г. замъкът Леднице е придобит от семейство Лихтенщайн и остава тяхна собственост и предпочитана резиденция до 1939. През този период районът около замъка и около градчето Валтице е пищно благоустроен и е наричан „Градината на Европа“. След 1715 двете селища са свързани с т.нар. Авеню Безруч и са образувани няколко езера, а пространството между тях и река Дия е залесено с борова гора.
След Втората световна война чехословашкото комунистическо правителство отказва да върне имението на семейство Лихтенщайн и го запазва като държавна собственост. Дори след Нежната революция опитите на фамилията да се върне в Леднице са безуспешни, като получават отказ и от демократичното правителство.


Предишни теми:
Скрит текст:
Кралски работи и клюки - 14  Британските тиари
Кралски работи и клюки - 15  Ергените с кралска кръв
Кралски работи и клюки - 16  Децата-престолонаследници
Кралски работи и клюки - 17  Съвременните Сакскобургготски
Кралски работи и клюки - 18  Бижута с история
Кралски работи и клюки - 19 Дворците на британската корона  
Кралски работи и клюки - 20 Шведското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 21 Датското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 22 Нидерландското кралско семейство
Кралски работи и клюки - януари'19 Японското императорско семейство

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 20:42 от Радика

# 1
 • Down south
 • Мнения: 3 688
Княжество Лихтенщайн, за мен винаги е звучало, като нещо от приказките.
Принцесата Татяна със седемте деца, е "някак" изненадваща.

Радика, интересно и добре оформено!
 Както винаги.

# 2
 • weltweit
 • Мнения: 8 238
Радика, както винаги си се справила блестящо! Благодаря за темата, много ми беше интересно да прочета за Лихтенщайнови!
Татяна е раждала до мъжко, последното 7мо дете е момче Joy

# 3
 • Мнения: 6 552
Браво за новата тема! Какво малко кралство колко много замъци.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 171
Радика, както винаги си се справила блестящо! Благодаря за темата, много ми беше интересно да прочета за Лихтенщайнови!
Татяна е раждала до мъжко, последното 7мо дете е момче Joy

Първото също е момче - Лукас Simple Smile

# 5
 • София
 • Мнения: 480
Разкошни снимки! Всички двойки от това кралско семейство ми изглеждат влюбени и щастливи, но най-много ме впечатли историята на принца Ханс Адам. Изглеждат прекрасно един до друг и годините сякаш изобщо не са им повлияли.
А тиарите- всички са абсолютно разкошни, нежни, семпли и много изискани!

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 5 014
Благодаря за темата, Радика!
Лихтенщайн не са толкова популярни и ще изчета всичко на един дъх.

# 7
 • weltweit
 • Мнения: 8 238
Радика, както винаги си се справила блестящо! Благодаря за темата, много ми беше интересно да прочета за Лихтенщайнови!
Татяна е раждала до мъжко, последното 7мо дете е момче Joy

Първото също е момче - Лукас Simple Smile
Наистина, проспала съм. И все пак принцесата със седем деца, те са раждани буквално едно след друго, има няма десетина години или е била бременна или е кърмила, или и двете. Евала на 38г е родила последното! Голяма раждаемост за кралство Лихтенщайн с неговите 38 хил. души!

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 07:50 от Сиренце

# 8
 • Мнения: 4 741
Да, и аз се впечатлих от седемте деца.
Както и от образованието, което са получили, браво.

# 9
 • Мнения: 2 700
Явно Ханс-Адам II е не само против абортите,но и против предпазването от забременяване,съдейки по наследниците им.Но пък децата им са чудесни.Така и трябва,по-добре е да раждат повече тези,които имат възможностите и културата да  направят децата си възпитани и образовани хора.

Нищо не знаех за тази фамилия,а тя се оказа интересна.Благодаря,Радика!

# 10
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 11 133
Радика, страхотна тема! Нищо не знаех за Лихтенщайн, а за кралско семейство - въобще. Интересни истории, големи любови с по-големи жени Simple Smile , тихо и много заможно семейство! Чудех се дали да не си отбележа деня на националния им празник Simple Smile

# 11
 • Мнения: 1 039
Ехеее, 7 деца!  Да са им живи и здрави. Много красиви тиари имат в това семейство.

# 12
 • Мнения: 3 163
Благодаря за темата на Радика! Никога не ми е попадала информация за това семейство и съм впечатлена.

# 13
 • о`майна лунна нощ е
 • Мнения: 2 932
Разкош! Голямо благодаря за темата. Тези дори не ги подозирах ,че съществуват. Взимам им замъците и тиарите. Принцовете оставям на вас.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 4 174
7 деца! Ако бях с кралско потекло и аз бих има толкова 😊

Общи условия

Активация на акаунт