Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 ноем. 2018, 21:41 ч.

Кралски работи и клюки - 21

 • 41 906
 • 774
 •   1
Отговори
 • До сърцето...
 • Мнения: 3 360
Добре дошли в новата тема

ДАТСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО

"Монархът е част от историята на своята държава, олицетворява я"
                                    Маргрете ІІ

Кралство Дания е държавата с най-старата кралска династия, но като държавно устройство е конституционна монархия. Това означава, че монарха подписва законите, но те влизат в сила само след подписи и от правителството (един или няколко). Монарха участва във формиране на правителство, като предлага на спечелилата изборите партия да го състави, и след съставянето му, го утвърждава. Според конституцията, монарха е глава на правителството, затова премиера и министрите трябва да му представят периодично доклади. Освен това приема чужди делегации, има представителна функция в държавните визити, а също и назначава и „отчислява” държавните служители.

Лутеранството е официалната религия в Дания  


Скрит текст:
Съгласно Датският закон от 1953 година, на датският трон могат да се качват само преките наследници на крал Кристиян X  и на кралица Александрин, като реда се е определял по принципа на първородното дете. Член от династията се е лишавал от право на престолонаследство, ако се сключи брак без разрешението на монарха.
Маргрете ІІ е най-голямата дъщеря на крал Фредерик IX (първороден син на Кристиян X) и кралица Ингрид (шведска принцеса, дъщеря на шведския крал Густав VI Адолф). Освен нея те имат още 2 дъщери, така че въпроса „момче-момиче” не е стоял на дневен ред.
През 2008 датският парламент гласува нов закон, аналогичен на шведският, според който децата на управляващият монарх наследяват трона по реда на своето раждане, независимо от пола.
Датският Граждански списък гарантира на кралското семейство 12.8 млн. долара годишно, които покриват дейностите на кралицата, на кралското семейство и лични разходи.

Маргрете ІІ, Кралица на Дания
Маргрете II (на датски: Margrethe II) е кралица на Дания от 1972.  Една колоритна кралица - тя е страстен пушач, влюбена жена и умерен монарх, и поданиците я обичат много. Датското кралско семейство обединява разни националности.
Самата кралица е омъжена за бивш френски дипломат – Хенри Марио Жан Андре де Лаборде де Монпезат, който след сватбата за датската принцеса е преименуван на Хенрих. Статия за Хенрик.
Публична тайна е било, че принц-консортът Хенрик (лека му пръст, той е починал в началото на годината) е въртял иначе независимата кралица на малкия си пръст. Въпреки това тя така и не му дава по-голяма титла от „принц консорт” и по-голямо влияние, от което той  съвсем не е бил доволен и често се е оплаквал пред медиите. Това е и причината да не е много обичан в кралството. През 2016 самата кралица му отнема титлата „принц — консорт Хенрик“ и той остава с титлата „принц Хенрик” (причината – поради напредналата си възраст Хенрик се е оттеглил от множество официални задължения). Още приживе, той отказва да бъде погребан с жена си в кралската гробница в катедралата в Роскилде и пожелава част от праха му да бъде разпръснат над морето и част да се сложи в градините на замъка Фреденсборг.
Кралицата много обича кучетата, самата тя има дакел, с когото трудно се разделя. Обича да бъде баба, казвала е, че често вечер чете приказка на някое от внучета. Но основно и най-важно качество на Маргрете е скромността.
Маргрете ІІ приема хората в обикновен костюм, без корона или други отличителни белези на монарх. Тя е предоставила всичките кралски бижута, корони и отличителни знаци на музея "Розенборг", където могат да им се любуват и съгражданите й, и туристите.

Кралската двойка има двама сина – Фредерик и Йоаким, които ги дариха с 8 внука.
Първородният й син Фредерик

Престолонаследникът на Дания на млади години е бил страстен любител на манекенките, рекламиращи бельо, излизал с не една и две скандални дами, имиджа на плейбой и бохем му е бил като запазена марка. Сред завоеванията му са датска поп звезда и няколко топмодела. Принцът неведнъж е сниман как прави диви партита на яхтата си в обкръжението на полуголи мацки. Кралица Маргарет Втора беше вдигнала ръце от непокорния си син.
Но Фредерик си "намери майстора" в лицето на красивата Мери, родом от Австралия (щата Тасмания). Мери Елизабет Доналдсън, която след тежка криза през 1996 г. от смъртта на майка й и пообикаляне из Шотландия няколко години (за да се запознае с корените си), се връща да работи в Сидни като маркетинг мениджър. Именно в Сидни се срещат двамата, където кронпринца пристига като участник в датския отбор по ветроходство. Те се запознават в един паб, не без помощта на тогавашния испански престолонаследник Фелипе, който е приятел на Фредерик, но се оказва близък и с част от компанията на Мери (а, значи все пак не е съвсем без хич!). Тя пък и понятие си няма кой е той и на шега му дава номера на телефона си.
Впоследствие двамата започват да поддържат връзка от разстояние, като принц Фредерик посещава слънчевия континент няколко пъти, а Мери съвсем сериозно се заема да учи датски. През зимата на 2001 година, Мери-Елизабет се мести да живее в Европа, усъвършенства датския език и приема лютеранската вяра, но основно си работи като учителка по английски в Париж, а  2 години по-късно става ясно, че кралица Маргрете ще благослови влюбената двойка. Най-щастлива от сватбата е именно датската кралица, която явно е започнала да се притеснява от плейбойската слава на сина си.

Скрит текст:
Много сладки снимки на двамата влюбени
Имат 4 деца – баткото е Кристиян, каката - Изабела и близнаците Винсънт и Жозефина.Тази година престолонаследника  навърши юбилей – 50 години.
Речта на Мери по този случай е първата голяма и отговорна реч на принцесата, и според мен наистина е страхотна (и речта, и принцесата)! . След като изгледах видеото, разбрах защо Фредерик и датчани толкова я обичат и защо буди негативни чувства в другата снаха. Не е лесно да се състезаваш с нея…
Тези дни тя е наградена за най-добра реч на годината.
Линк към видеото на речта,  под видеото - линк с английският превод.По-малкият син Йоаким
Има един брак зад гърба си (това е първата раздяла в кралското семейство от 160 г.) с родената в Хонгконг Александра , с прекрасни образование и кариера, отлично говореща 5 езика и безупречни маниери. Принцесата е била любимка на датчани (няколко дни преди сватбата е произнесла реч на датски и безупречното произношение е сложило началото на взаимната любов между принцесата и народа). Дали Йоаким не е можел да се примири да е по-малко популярният, дали защото се е чувствал по-малко достоен в нейно присъствие, но дори раждането на двете момчета не е донесло разбирателство и любов в семейството.  Принца е започнал пияни изцепки и показни  изневери, докато младата жена се е стараела да бъде добра принцеса, майка и съпруга. Александра си остава любимка на датчани, дори и свекърва й при развода е била на нейна страна. Днес принцесата е щастливо омъжена за фотографа Мартин Йоргенсен, загубва правото да бъде член на кралското семейство (с това и привилегията да не плаща данъци), но остава „Графиня Фредериксборгска”. Живее в Дания със синовете си (според закона те нямат право да напускат страната) и с мъжа си. Любовта на хората към Принц Николай се дължи най-вече на големите симпатии към Александра.
С настоящата си съпруга – Мари Кавалие –  принца се запознава още докато е женен за първата си съпруга, по време на лов. Но романът им започва на няколко години по-късно, в Париж (ах, колко романтично!). Новият роман бързо е засечен от медиите, още по време на първата си почивка в Авиньон. Мари посреща новата 2006 г. с принца и децата му. От 2008 вече е новата графиня Монпеза, която много прилича и често се бърка (и поради сходство с името си) с Мери. Публична тайна е обаче, че новата принцеса недолюбва етърва си и често в жълтата преса изникват публикации за недотам достойните постъпки на французойката (не я обича пресата, явно).

Чаровника принц Николай  и 16 год. принц Феликс са деца на Йоаким от първият му брак. Николай служи в армията. От втората си съпруга има Йоаким има син Хенрик (на 9 год) и дъщеря Атина (на 6 год).Родословното дърво:


Роднините (по първа линия) на Кралицата:
Скрит текст:Короните и тиарите на Дания

Скрит текст:
Короната на Кристиан IV
Това е най-старата запазена кралска корона корона. Кристиана IV, който официално е признат за наследник, когато е бил на 3 годинки, но е управлявал страната повече от 59 години (по негово време Дания е била най-могъща). През далечната 1596 година, когато Кристиан навършва 19 години е трябвало да се коронова. Традицията е била всеки владетел да има своя собствена корона и най-известният бижутер по онова време прави това уникално и необичайно изделие -  короната е открита, листенцата не са съединени, с четири върха, защото коронясването е ставало с полагането на короната върху избраният монарх от четирима членове на съвета (някакво завъртяно име има този съвет). Изработена е от злато, скъпоценни камъни, с използване на емайлна техника (много модерна и екзотична по онова време) при украсата с алегорическите фигури, символизиращи достойнствата на владетеля.  Над челото се намира фигурата на пеликан, хранещ малките си – символ на грижата за народа, от ляво девата с меч и везни, символизиращи справедливостта; от дясно е изобразена дева, яздеща лъв като символ на могъществото, а на задната страна е фигурата на майка, кърмеща младенеца – като символ на връзката между монархията и християнството.


Скрит текст:


Дългото царуване на Кристиан IV се бележи и с необикновен личен живот - женен е два пъти, а децата му са от 5 различни жени - от където са и страшните семейни раздори. Наследник на Кристиан става вторият му син от първата съпруга - Фредерик, защото първородният умира преди самият владетел.


The Danish Emerald Parure Tiara/Датската изумрудена тиара
Тиарата е част от комплект бижута. Основните камъни са изумруди, които са били подарени от крал Кристиан VІ на кралица София Магдалена по случай раждането на бъдещият престолонаследник.  Друга част от камъните са принадлежали на принцеса Шарлота Датска. Всички камъни са съединени като комплект - тиара, колие и обици - по случай сребърната сватба на Каролина Амалия и крал Кристиан VIII през 1840 г.
Този комплект е част от Датския кралски фонд и не се изнася извън границите на кралството.


 
Скрит текст:
Кралица Маргрете II с тиарата


Materials:  67 emeralds and 2,650 diamonds in the parure[/color]


The Khedive of Egypt Tiara /Тиарата на Египетският хедив
(хедив/хедиф –титла на валията на автономното образувание Египет и Судан, когато са били английска колония)
Бабата на сегашната кралица - британската принцеса Маргарет Конаут - се запознава с бъдещият крал на Швеция по време на почивка с родителите си в Кайро, която е целяла запознаването и омъжването на по-голямата сестра (принцеса Патриция). Срещата с бъдещият крал на Швеция дава желаният резултат - Густав VI Адолф се влюбва, но….  в неправилната сестра. Принца не се двоуми много и предлага брак на Маргарет по време на вечеря в британското консулство. Те се женят в Уиндзор, но тъй като се срещат и влюбват в Египет, то хедива на Кайро като сватбен подарък им подарява изработената от Картие диадема, която е наречена в негова чест. Маргарет (бабата на днешната Маргарет) е използвала диадемата като кронпринцеса на Щвеция, но така и не доживява да се види кралица.
Тиарата преминава към единствената дъщеря на Маргарет – Ингрид, която се омъжва по-късно за бъдещият крал Фредерик ІХ. Самата Ингрид не я слага на сватбата си, но пък след нея тя става сватбената тиара на всички потомци от женски пол.
На снимката са трите дъщери на Ингрид (Маргрете, Бенедикт, Ан-Мари) с тази тиара.The Pearl Poire Tiara /Тиарата с крушовидните перли
Тиарата е създадена за съпругата на Фридрих - принцеса Луиза Пруска, и наследена от дъщеря й - също. Луиза, която я предава като подарък на дъщеря си Луиза (е, че как да се казва!  ) като сватбен подарък при омъжването й за крал Фредерик VIII Датски. От тогава тиарата се намира в Датският кралски фонд, които значи, че е не може да излиза от семейството – тя е собственост на управляващият монарх.


The Floral Birthday Tiara
Тиарата е подарък за 18-ия рожден ден на Бенедикт (сестрата на Кралицата) от баща  й Фредерик ІХ. Изработена от брошка, принадлежала на Александрин, и допълнена с камъни, принадлежали на Ингрид. Брошката е в централната част на тиарата, като камъка може да е изумруд, перла или диамант.
The Alexandrine Drop Tiara / Тиарата на Александрин с капки
Тиара е изработена в Париж, в края на 19 век, за кралица Александрин. След смъртта й, нейният син- крал Фредерик IX - я подарява на Маргрете ІІ по случай 18-ят й рожден ден и така тя става първата тиара на бъдещата кралица. През 1995 г. Кралицата я подарява на снаха си – Александра, като сватбен подарък. Александра я слага в деня на сватбата си и е единствената тиара, до която младата жена е имала достъп. Тя остава при нея дори след развода и при много официални случаи, графиня Фредерикборгска я носи.


The Turquoise Daisy Bandeau Tiara /Тиарата с тюркоазените маргаритки
 Наследена от Маргрете от майка й – кралица Ингрид през 2000 г.

The Nassut Tiara /Цветята на Гренландия
 Тиарата е подарък от Гренландия по случай 40-та годишнина от управлението на Кралицата (2012 г.) и е изработена от ярко-жълто злато (получено от разтопяването на монети от гренландско злато) с няколко рубина и неголеми диаманта, сложени из цветята.  Кралицата, казват, много си я харесва.


Скрит текст:
Датската рубинова тиара (част от комплект бижута)
Тиарата е носена още по времето на Наполеон Бонапарт и представлява цъфтящи кленови листа. Тя също идва в Дания със оная Луиза, дето и бабата и майката все Луизи се казват. Тя, заедно със съпруга си, основава онзи фонд – Датски кралски – в който влизат всички ценни предмети (не само украшения, порцелан, живопис, мебел и др), които се предават от тогава нататък от управляващ на управляващ монарх.

Тази тиара, заедно със всички други бижута, обаче не влиза в този фонд. Ингрид, бабата на кронпринц Фредерик, я завещава лично на него. Сега я носи съпругата му – принцеса Мери.
Тя прави няколко изменения в триарата – преразпределя листенцата, слага нова, по-компактна рамка (за нейната форма на главата) и след като фирмата Marianne Dulong реализира тези изменения, от 2010 година Рубиновата тиара е в настоящият  си вид.

И накрая две думи за сватбената тиара на принцеса Мери:
тиарата –колие, изработена от диаманти. Тази тиара е сватбен подарък от кралската двойка за сватбата на Мери и се предполага, че е купена на търг.


Може да се носи и като колие. [/size]


Скрит текст:
2011 година е претърпяла трансформация, същата бижутерска фирма (Marianne Dulong) добавя перли и тя може да се носи и така, и така.Ордени

Дания, като една лаконична държава, има само два основни ордена – орден на Слона и орден Данеброг.

Скрит текст:
Орден на Слона - знаменит и уникален орден, основан през 1190 г. Има само една степен.
Той представлява обемна фигурка на слон, изпълнена в бял емайл. На гърба на слона са поставени куличка, украсена със скъпоценни камъни, а пред нея фигурката на мавър.

Велик магистър на ордена остава управляващият монарх. Празникът на ордена се чества на всяка Нова година.

Орденът се превръща в едно от най-редките отличия в света, получават го само хора с изключителни заслуги. Той се получава почти само кралски особи и държавни глави. В най-новата история на европейските отличия носители на ордена стават само четирима души - сър Уинстън Чърчил, фелдмаршал виконт Монгомери, генерал Дуайт Айзенхауер и генерал Шарл де Гол.
Звездата на ордена е от осем лъча, медальонът й е от червен емайл, в който са мотирани шест бисера във формата на латински кръст, обграден от сребърен лавров венец.

Орден Данеброг, учреден през 1219 г., и кръстен в чест на датският флаг, е основната награда за поощрение на датчани и чуждестранни граждани за заслуги пред Дания. Има шест степени. Празник на ордена е 15 април – рожденият ден на крал Кристиан V.
Ордена представлява Кръст от злато (рицарският – от сребро), патиниран, с бее от червен емайл и бял емайл като основа. Лицето на ордена: в центъра на кръста са преплетени буквата «С» и цифрата 5 (в памет на учредителя – Кристиан V), увенчани с корона. По краищата на кръста, започвайки от левият, по часовниковата стрелка, са разположени думите - „GUD OG KONGEN” (Бог и Крал). На обратната страна – в центъра е буквата «W» (в памет на крал Валдемар), по краищата годините на реорганизация на ордена.
Над кръста са  буквата «R» (Rex или Regina) и инициалите на управляващият монарх, над които е разположена короната..


Звездата на ордена е осмолъчева, скосена, върху която е поставен голям кръст- знака на ордена. Долният край на кръста закрива лъча на звездата. В центъра на знака е сложена буквата «W» (Валдемар) и корона отгоре.
Дворците и къщите:

Всички дворци са собственост на короната.


Скрит текст:
Замъкът Амалиенборг - замъкът без кули
От 1794 до ден днешен - главната кралска резиденция, след като пожар ликвидира старата.
Дворцовият ансамбъл се състои от четири благороднически постройки, построени в бароков стил и ограждащи осмоъгълен красив двор.  В центъра на този двор се издига статуя на крал Фридрих V, която е една от най-известните и емблематични конни статуи в цял свят.

Четирите постройки са:
1. Двореца Молтке се използва за провеждане на официални церемонии и за прием и нощувка на гости на кралското семейство.
2. Дворецът Левецау - отреставриран, в него е разположена кралската библиотека и музей.
3. Замъкът Брокдорф (бижуто на Амалиенборг), се отличава с часовника на фасадата си. В него се намира бившият дом на кралицата майка Ингрид, в който днес живеят Принц Фредерик и Принцеса Мери.
4. Дворецът Шак се ползва от кралицата

Дворецът Марселисборг
Лятна кралска резиденция,  любима на кралица Маргрете.
След дълги перипетии с данъци, пари и наследници, този дворец става собственост на община Орхус в края на 19 век.  А през 1902 г., местните власти решават да го подарят като сватбен подарък (егати подаръка!) на крал Кристиан Х и бъдещата му съпруга Александрин. След смъртта на кралица Александрина, е бил запуснат в продължение на 15-на години. През 1967 е отреставриран и сега се ползва с като лятна резиденция на кралското семейство.
Зад двореца е запазена розовата градина на кралица Александрина, с някои от редките сортове, отгледани от самата кралица. Градината днес може да се похвали с над 350 сорта рози, разположени като лабиринт в градината с елегантен дизайн.


 


Замъкът Фреденсборг

Дворецът Фреденсборг (Fredensborg Cаstle) е пролетна/есенна кралска резиденция на датските владетели. В буквален превод името на това удивително и пищно кралско владение означава „Мирен дворец” и вече има близо 300-годишна история зад гърба си. Фреденсборг се намира на остров Зеландия (Zealand) в Дания, като стои на източния бряг на езерото Есрум (Esrum Lake).

В двореца Фреденсборг от столетия на сам се провеждат ред важни събития (сватби, годишнини, рождени дни), Кралицата тук урежда държавни посещения и приема грамотите на чуждестранните дипломати. Този замък си остава най-предпочитаният и най-използвания сред всички имоти на владетелите на Дания.
Съществува поверие, че ако чужденец прекара нощта в замъка, трябва да надраска името си с диамант на стъклото на прозореца. Шарен свят!
Скрит текст:Дворец Гростен
Бил е ловна хижа в началото, но след два пожара е преустроен до дворец и 1920 г. преминава в собственост на държавата. Известно време там са живяли и работили местният съдия и началника на полицията.
По случай сватбата на Фредерик и Ингрид през 1935 г. е предоставен за ползване на кралското семейство като сватбен подарък. От тогава е традицията летните отпуски кралското семейство да изкарват тук.

Дворец Соргенфри

Дворец Соргенфри е построен 1705-1706 гг. за граф Карл Алфелдт, но през 1730 г. двореца преминава като собственост на кралското семейство. Двореца се слави с парка си - 100 акра. Тази резиденция се използва рядко от кралското семейство, а до 2014 г в нея е живял братовчеда на кралицата граф Кристиан със съпругата си.
Дворец Кристиансборг
Само формално този дворец е кралски, в него заседава парламента.
Построен през 1167 г., в последствие става кралски дворец. От 1849 г. до сега, това е официалното здание на Датският парламент. Разположен в старата част на Копенхаген, на остров Слотсхолмен. Едно от забележителностите на датската архитектура. В по-нови времена е построена 160 метровата кула.
Скрит текст:
Бивши или неизцяло техни имоти:

Замък Кронборг - замъкът на Хамлет
Кронборг е смятан за един от най-ярките примери за ренесансово строителство. Неговото изграждане започнало през 1574 година в много важен от стратегическа гледна точка пролив между Дания и Швеция. Местоположението му е стратегическо.
Това е замъкът на Хамлет, или поне мястото, където Уилям Шекспир поставя своята световно популярна творба.
Не е ясно, дали английският писател въобще е идвал на посещение в този замък.
Замъкът влиза в списъка на ЮНЕСКО.


 


Замъкът "Розенборг"
Построен през периода 1606-1617 г. В миналото често е бил използван за лятна резиденция на датските крале, макар че е малък, все пак е разположен в центъра на града. Фасада му не е променяна от 1663 година до наши дни, оцелял от пожари и войни, все тоя късмет да има. В него се помещава Музея на Кралските съкровища и Датската корона.


Една от основните забележителности са дворцовите градини. Те са най-старите в Дания.

Скрит текст:Замъкът Фредериксборг или Фредериксборг Палас.

Според мен е най-красивият от датските замъци.
Първоначално е бил официална кралска резиденция на крал Кристиан IV. В замък го превръща крал Фридрих II, на когото е й кръстен, като най-старите, запазени до днес части от Фредериксборг датират от 1560 г. Днес замъкът вече не е царски дворец, а фукционира като Национален исторически музей.

Въпреки това в двореца има две сгради, които се ползват от монархическото семейство. В дворцовия параклис са били помазани и коронясани всички крале след Кристиян V (който го е изградил и приел короната в него) с изключение на Кристиан VІІ, който е бил душевно болен и силно привързан към пениса си.
Има още една малката постройка, която се използва от кралицата - тя често обядва в нея.
 
Скрит текст:

Официалният сайт на кралското семейство


От предишни теми:
Цитат
Интересното е, че по традиция в датското кралско семейство преките наследници на престола могат да носят само 2 имена – или Кристиан, или Фредерик. Така че при най-големите синове изборът на име просто не се обсъжда.

Цитат
В Дания има интересна кралска традиция — всички принцеси в семейството получават златна гривна на своя 5-ти рожден ден. Тази традиция води началото си от времената на Кралица Ингрид. На нейната 5-годишнина, майка и й подарява златна гривна, обаче в скоро време умира и затова подаръкът е бил много скъп на принцесата. Когато тя самата става майка на малка принцеса, Ингрид решила да й подари същата гривничка. От тогава всички момиченца в кралското семейство получават този подарък при навършването на 5 годинки.


Предишни теми:
Скрит текст:
Кралски работи и клюки - 14  Британските тиари
Кралски работи и клюки - 15  Ергените с кралска кръв
Кралски работи и клюки - 16  Децата-престолонаследници
Кралски работи и клюки - 17  Съвременните Сакскобургготски
Кралски работи и клюки - 18  Бижута с история
Кралски работи и клюки - 19 Дворците на британската корона  
Кралски работи и клюки - 20 Шведското кралско семейство

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 11:52 от Радика

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 5 147
Мери е моята любимка. Много я харесвам.
Обаче не знаех, че Мари нещо не я долюбва.
Радика, благодаря за старанието. Получила се е страхотна тема

# 2
 • Down south
 • Мнения: 4 918
Много интересно поднесено, чета с голямо удоволствие!
Бившата снаха е много колоритна.

# 3
 • Мнения: 21 923
Не познавам добре Датското кралско семейство и ще прочета с интерес.

# 4
 • о`майна лунна нощ е
 • Мнения: 3 459
Едно голямо УаУ за темата! Благодаря! Връщам се да чета и осмислям кой кой е.

# 5
 • Мнения: X
Много интересно, браво. Много харесвам Мери.

# 6
 • в сърцето на един мъж...
 • Мнения: 7 052
Страхотна тема и много интересни неща! А тиарите, ох, тиарите са убийствени! Heart

# 7
 • Русе/София
 • Мнения: 1 739
Много интересно.Благодаря за темата.

# 8
 • Мнения: 3 678
Мерси за темата и труда.Ще чета първия пост в движение.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 11 985
Прочетох първия пост набързо, сега ще го попрочета по-подробно, че синът ми е студент в Дания, да му намеря някоя принцеса  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Благодаря за темата   bouquet

# 10
 • в сърцето на един мъж...
 • Мнения: 7 052
Когато гледах видеото от рождения ден на Фредерик, много исках да намеря речта на Мери, но я имаше само на датски. Благодаря за линка на английски, прочетох я - прекрасно е да будиш такава любов и да бъдеш обичан по този начин. Щастливи хора са двамата!

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 5 147
Видеото от момента, в който Фредерик вижда Мери на сватбата им, също е хубаво
Бях чела, че Хенрик не е доволен от титлата си, но не предполагах че е имал чак такива изпълнения.

# 12
 • Мнения: 1 366
Страхотен труд, благодаря! Тиарите и короните им са по-интересни от тези на английското кралско семейство, според мен. Тази, с цъфтящите лаврови клони, ми хареса най-много, както и египетската.  Simple Smile
Иначе, направо ги обърках яко в главата си с тези имена Satisfied

# 13
 • Мнения: 1 333
Радика, отново огромен труд и много душа в правенето на темата. Благодаря.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 102
Радика, темата е страхотна. Изчетих всичко.
Тиарите им са красиви, всички ми харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт