Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - май 2021

 • 61 373
 • 1 182
 •   26
Отговори
 • София
 • Мнения: 613
По повод нидерландския Ден на Краля представяме:
Династия Оран-Насау - Нидерландия
Герб:

Актуални представители на Нидерландското кралско семейство:
Крал Вилем-Александър с семейството си:


Принц Фризо със съпругата си Мейбъл:

Принц Константин със съпругата си Лаурентин:

Династията Насау е начело на страната от 16 век и води началото си от Вилхелм/Вилем/Мълчаливия (1533 – 84), граф Насау-Диленбург и принц Орански. Името Насау фамилията възприела по едноименното градче, където през 12-ти век придобила земи и построила замък, превърнал се в семейна резиденция. След около два века благородниците Насау, които вече били графове, придобили по наследство малкото княжество Оранж, в Южна Франция. От тогава главата на фамилията освен граф Насау станал и принц на Оранж, която титла на фламандски се трансформирала като принц Орански.
Подробности:
Скрит текст:
Вилхелм Орански възглавил борбата на своята страна против господството  на Испания. През 1572 г. той бил провъзгласен за наместник (на холандски щатхалтер) на севернонидерландската провинция Холандия, а след това и на други провинции – Зеландия, Фрисландия и Утрехт. Така в северната част на Нидерландия се образувала фактически нова държава, по-късно наречена Съединени провинции, чиято независимост била призната от Испания през 1648 г.
Устройството на това държавно образувание било регламентирано със съглашението, постигнато в град. Утрехт през 1579 г. За върховен орган били обявени Генералните щати, които имали предназначението на парламент. Ролята на държавен глава, на военен главнокомандващ и на ръководител на изпълнителната власт се възлагала на наместника – щатхалтер. Щатхалтерската длъжност първоначално била формално изборна, а от 1748 г. станала наследствена, като в случай на прекратяване на мъжката линия онаследяването се извършвало по женска. Този  пост се заемал от принцовете Оран-Насау през целия период на съществуването му (572 – 1795) с изключение на отрязъка от време (1650 – 72) и (1702 – 1747), когато бил установяван безнаместнически период на управление.
През 1795 г. войските на революционна Франция завладели Съединените провинции. Била създадена така наречената Батавска република, която през 1806 г. се преобразувала в Холандско кралство начело с един от братята на Наполеон І, а през 1810 г. била присъединена към Френската империя. Последният щатхалтер Вилем V напуснал страната и се остановил в Англия, където починал през 1806 г. Неговият син под името Вилем VІ Орански участвал и се отличил във военните действия на страната на антинаполеоновата коалиция.
 След поражението на наполеонова Франция едно от решенията на държавите победителки на Виенския конгрес през 1814 г. било да се създаде нова държава – Нидерландско кралство, в което били включени и южните (белгийските) провинции. На нидерландския трон бил поканен сина на последния щатхалтер, споменатия вече принц Вилем VІ Орански. През март 1915 г. той бил провъзгласен за крал на Нидерландия под името Вилем І. Същевременно към новия крал като лична собственост преминало Велико херцогство Люксембург. Това било компенсация за родовите кралски владения в Насау, които били присъединени към Прусия.
Практически Нидерландия и Люксембург представлявали две държави, обединени чрез персонална монархическа уния, която през 1890 г. била прекратена. Преди това през 1830 г. белгийските провинции също се откъснали и обособили като самостоятелна държава – Кралство Белгия.
В историята на своето царстване династията Оран-Насау има два периода на управление: наместнически и кралски. Нейни представители са следните наместници (щатхалтери), крале и кралици:
  І.  НАМЕСТНИЦИ (ЩАТХАЛДЕРИ) НА  ОБЕДИНЕНИТЕ  ПРОВИНЦИИ
 1. Вилхелм / Вилем/ І Мълчаливия (1572 – 84)                                                                   
 2. Мориц Орански (1584 – 1625)
 3. Фредерик Хенрик Орански  (1625 – 47)     
 4. Вилем ІІ Орански (1647 – 50)       
 
Първо управление на Съединените провинции без наместник (1650 – 72)
5. Вилем ІІІ Орански (1672 – 1702)                 

 Второ управление на Обединените провинции без наместник (1702 – 47)
6. Вилем ІV Фризо (1747 – 51)     
7. Вилем V  (1751 – 95)

Френска окупация (1795 – 1814)
ІІ. ВЛАДЕТЕЛИ  НА  КРАЛСТВО  НИДЕРЛАНДИЯ
8. Вилем І (1815 – 40)
9. Вилем ІІ (1840 – 49 /     
10. Вилем ІІІ (1849 – 90)

Прекратяване на унията с Люксембург през 1890 г.

11. Вилхемина І (1890 – 1948)
12. Юлиана І (1948 – 80)
13. Беатрикс І (1980 -  2013)
14. Вилем-Александър (2013 –
Източник: https://www.facebook.com/105921887423495/posts/157601428922207/
     
Кралица (от 2013-та принцеса) Беатрикс:

Беатрикс със семейството си 1943 г.:

Скрит текст:
От близо столетие, тронът на Холандия се наследява от жена. Традицията и в този случай е спазена. Принцеса Беатрикс е родена на 31-ви януари 1938 г., в двореца Соестдик в Баарн, Холандия, като принцеса Беатрикс Вилхелмина Армгард на Холандия, принцеса на Оранж-Насау, принцеса на Липе-Бистерфелд. Тя е най-голямата дъщеря на принцеса Юлиана и принц Бернхард. Като всяка принцеса и Беатрикс има нужда от благословията и закрилата на своите покровители. Петимата кръстици на Беатрис са крал Леополд III - крал на белгийците , принцеса Алис - графиня на Атлон, принцеса Елизабет на Пирмонт, херцог Адолф Фридрих на Мекленбург и графиня дьо Ален Котцбу.
Година след нейното раждане се появява и по-малката й сестра - принцеса Ирене. Периодът е много тежък, както за Холандия, така и за цяла Европа. Детството на Беатрикс далеч не е като на истинска принцеса от приказките. Втората световна война е в разгара си. За съжаление тя не подминава и Холандия. През май 1940 г. холандското кралско семейство бива принудено да избяга в Лондон. Един месец по-късно, Беатрикс заминава в Отава, Канада, с майка си Юлиана и малката си сестра, а баща й и баба й по майчина линия остават в Лондон. За известно време семейството е разделено.
В Канада Беатрикс живее в Сторноуей. Кралското семейство е изключително благодарно за подкрепата и гостоприемството, което му е оказано. Като благодарност за защитата на нея и нейните дъщери, принцеса Юлиана осигурява доставката на лалета за канадското правителство, всяка пролет, които са в центъра на канадския фестивал. По време на изгнанието си в Канада, Беатрикс посещава детската градина и държавно началното училище. През 1943 г. семейството им се увеличава с още един член – ражда се нейната втора сестра принцеса Маргрит. Не след дълго, само две години по-късно, на 2 август 1945 година, семейството се връща в Холандия, където Беатрикс продължава основното си образование, започнало в Канада. Малко след това през 1947 г. се ражда третата й сестра принцеса Христина.
Все още на престола на Холандия е бабата на Беатрикс, Вилхелмина, но на 6 септември 1948 г., майка й Юлиана я наследява като кралица на Холандия. Така Беатрикс става предполагаема наследница на престола , когато е едва на десет годишна възраст. Образованието е основното за всяка кралска особа. Това не подминава и младата принцеса.
През април 1950 г. Беатрикс влиза в лицей, който завършва през 1956 г., като получава познания в областта на изкуството и класическите науки. Което и е много полезно при по-нататъшното управление на страната. На 31 януари 1956 г. принцесата празнува 18-тия си рожден ден и от тази дата, съгласно Конституцията на Кралство Холандия, тя има право да поеме Кралския ексклузив. Но майка и я назначава в Държавния съвет. През същата година тя започва и висшето си образование в Университета в Лайден. Там учи социология, право, икономика, парламентарна история и конституционно право. Принцесата посещава и различни европейски, и международни организации в Женева, Страсбург, Париж и Брюксел. Също е активен член на VVSL (Женски съюз за студенти в Лейден), сега се нарича LSVMinerva, след като се сливат с Leidsch Studenten корпус (който преди това е само мъжки). Завършва образованието си през 1961 г. с придобита юридическа правоспособност, а през 2005 г. е удостоена с почетен докторат от университета Лайден. Междувременно, през 1951 г., страната става съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана, а през 1957 г. е съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които впоследствие, с подписването на Договора от Маастрихт през 1992 г., стават съставни части на Европейския съюз.
Нейната поява на политическата сцена, почти веднага, е белязана от противоречия. През 1965 г. принцеса Беатрикс се сгодява за германския аристократ Клаус фон Амсберг - дипломат, работещ за германското външно министерство. В специално радио и телевизионно предаване на 28 юни 1965 г. нейните родители съобщават за годежа на дъщеря им. Бракът им предизвиква масивен протест по време на сватбеният им ден в Амстердам на 10 март 1966 г. Принц Клаус е бил част от Хитлеровата младеж и е служил във Вермахта, поради тази причина, част от холандското население го свързва с германския нацизъм. Димна бомба е хвърлена на сватбения кортеж от протестираща група, след което се стига до сблъсъци на протестиращите с полицията. С течение на времето обаче, принц Клаус се превръща в един от най-популярните членове на холандската монархия. След сватбата си двамата се преместват да живеят в двореца в Хага. Една година след това се ражда и първородният им син принц Вилем-Александър Орански, който е първият наследник от мъжки пол на холандския престол от близо столетие. Година по-късно се ражда втори син на кралската двойка - принц Йохан-Фрисо Орански. А на 11 октомври 1969 г. е роден и най-малкият член на фамилията принц Константейн Орански.
За съжаление, неодобрението към избор на съпруг не е насочено само към Беатрикс. Двете от сестрите на Беатрикс се отказват от правата си върху престола, за да се омъжат за своите избраници. Ирен и Кристина се омъжват съответно през 1964 г. и 1975 г. за католици, като самата Ирен също приема католическата вяра. За протестантска Холандия от онова време скандалната им постъпка е равносилна на предателство на националните традиции. Парламентът не одобрява и двете сватби, което кара сестрите да се откажат от короната.
От най-ранна възраст, принцесата се интересува от различни социални проблеми. През 1956 г. тя става патрон на Националния фонд за борба срещу полиомиелитът, който е създадена след тежка епидемия. По-късно фондът е преименуван на принцеса Беатрикс и значително разширява обхвата на своята дейност, като започва подпомагането на жертвите на други вродени заболявания. В допълнение, принцесата е загрижена и за създаване на национална политика по отношение на животните. Много показателно за нейната щедрост е това, че сумата, получена от принцеса Беатрикс и принц Клаус като сватбен подарък, е предоставена за благотворителност. Част от тези пари са предоставени на четири национални сдружения на родители на деца с увреждания, а останалата част са изразходвани за закупуване на лекарства за "Анри Дюнан", холандски кораб на Червения кръст. Принцът и принцесата също даряват значителна сума пари, за да помогнат на децата с увреждания от Суринам и Нидерландските Антили.
Освен засилената благотворителна дейност която развива, Принцеса Беатрикс взема активно участие в обществения живот: тя е председател на работната група от доброволци за развитието на Азия и Африка, член е на Изпълнителния комитет на сребърни центрове (училища за деца), а също така е работила в УНИЦЕФ - ООН за Детския фонд.
Официалното качване на престола на принцеса Беатрикс е на 30 април 1980 г., когато майка й, Юлиана Нидерландска абдикира в нейна полза и така Беатрикс става новата кралица на Нидерландия (Холандия). Поемането на властта се извършва на специална церемония в новопостроена църква в Амстердам. От тогава тази дата е денят, в който кралицата празнува рождения си ден, още повече, че той съвпада с рождения ден на кралица Юлиана. Това събитие е съпроводено с бунтове и недоволство от населението. Някои хора използват случая, за да протестират срещу лошите условия на жилища в Холандия и срещу монархията като цяло, като се използва запомнящо мотото "Geen woning; Geen Kroning" („няма дом, няма коронация“). Сблъсъците на протестиращите с полицията и силите за сигурност биват брутални и агресивени. Събитието е оставило сериозен отпечатък и е отразено в съвременната холандска литература.
Кралица Беатрикс е активно ангажирана в политическия живот на Холандия. Тя подписва законови актове на парламента и кралски декрети, редовно се среща с премиера, министрите и държавните секретари. Оглавява Държавния съвет, член на който е от 18-годишна възраст. Посреща чуждестранни държавни глави и премиери, както и сама осъществява визити в други страни всяка година. Също така следи събитията в страната и присъства на работни посещения в провинциите във връзка с проблеми, свързани с правосъдието, земеделието, малцинствата и околната среда. Кралица Беатрикс има и важни отговорности в управлението на страната. След парламентарните избори тя се консултира с лидерите на отделните партии, както и с вицепрезидента на Държавния съвет. Вслушвайки се в техните съвети, посочва т.нар. старша политическа фигура да определи кои партии са готови да работят заедно в коалиционно правителство.
През октомври 1999 година по покана на българския държавен глава Петър Стоянов кралица Беатрикс и принц Клаус бяха на двудневна визита у нас. Бяха подписани споразумения за взаимна защита на инвестициите и меморандум за разбирателство. Кралската двойка дарява 10 000 лева на Рилския манастир по време на посещението й в Светата обител. По време на престоя си в София се среща и разговаря със столичния кмет Стефан Софиянски. Тя проявява специален интерес към въпросите на местното самоуправление и управлението на София.
Следват няколко тежки години за кралското семейство. На 6 октомври 2002 г., съпругът на кралица Беатрикс, принц Клаус, умира след дълго боледуване. Година и половина по-късно, тя губи и майка си, която почива след дълга битка с деменцията, а през декември 2004 година умира баща и от рак. Така за няколко години тя губи едни от най-близките си хора.
Въпреки трагедиите сполетяли живота и на 29 и 30 април 2005 г., тя отпразнува 25-годишнината от нейното управление. Събитието е отбелязано и почетено в цялата страна.
Беатрикс е голям почитател на изкуството. Като един истински аристократ тя се занимава със скулптура, има интереси в областта на живописта, музиката и балета. През 2007 г. тя и руският президент Дмитрий Медведев откриват изложба в обновения филиал на Ермитажа в Амстердам - града, където Петър Велики преди 300 години е поставил началото на невероятната руска държавна колекция от произведения на изкуството, сдобивайки се с 220 картини на холандски майстори. Така след закриването на филиала в Лондон, извън Русия, Ермитажа има представителство само тук в Амстердам.
През април 2009 г. целият свят е потресен от трагедията, която сполетява Холандия. На 30 април е направен атентат срещу кралицата и кралското семейство. Нещастието се случва в холандския град Апелдорн, след като кола се вряза в тълпата от зрители на парада по случай празника на Деня на кралицата . Петима души умират на място, а две жертви и нападателят почиват по-късно. Други жертви на катастрофата се намират в критично животозастрашаващо състояние. Една седмица след нападението друга жертва умира от наранявания. Автобусът на кралското семейство не е ударен и никой от придружаващите кралицата не е ранен. В рамките на час, кралица Беатрикс прави телевизионно обръщение да изрази своя шок и съболезнования. Разследващите допускат възможността нещастието да е предизвикано умишлено, като е целяло кралското семейство. Смята се, че това е първата физическа атака срещу холандски монарх в днешно време. Въпреки трагедията, Кралицата не спира своите публични изяви.
Всеки може би си задава въпроса какво богатството притежават днешните монарси. Може да не е на първо място и не толкова богата като Английската кралица Елизабет II, Кралица Беатрикс е сред 15-те най-богати монарси в света, като личното й богатство се изчислява на 200 мил. долара. Достатъчно внушителна сума нали?
Семейството през 90-те:

Принц Клаус:

Любовта на Беатрикс и  Клаус, който бе обвиняван за връзките си с нацистите:
Скрит текст:
Бракът на принцеса Беатрикс също предизвиква през 60-те години брожения в Холандия. През 1945 г. Клаус, който служи в немската армия, е пленен от американците и изпратен в затвор, където работи като шофьор и преводач. След края на войната се изправя пред специален съд, който отрича връзките му с нацистите, въпреки че като повечето ученици той е бил член на нацистките младежките организации "Юнгфолк" и "Хитлерюгенд".
Мечтата на принц Клаус е да следва машинно инженерство. Тъй като германските университети през 1947 г. са препълнени, той не успява да се запише. През 1948 г. постъпва във Факултета по право и политически науки в Хамбург. През 1957 г. преминава успешно специални изпити за включване в дипломатическа служба и през 1961 г. става последователно трети и втори секретар в немското посолство в Доминиканската република. През 1963 г. принц Клаус е преместен в Министерството на външните работи в Бон, където работи в отдел, който отговаря за икономическите връзки с Африка до 1965 г.
През 1965 г. принцеса Беатрикс се сгодява за германския аристократ Клаус фон Амсберг - дипломат, работещ за германското външно министерство. В специално радио и телевизионно предаване на 28 юни 1965 г. нейните родители съобщават за годежа на дъщеря им. Бракът им предизвиква масивен протест по време на сватбеният им ден в Амстердам на 10 март 1966 г. Принц Клаус е бил част от Хитлеровата младеж и е служил във Вермахта, поради тази причина, част от холандското население го свързва с германския нацизъм. Димна бомба е хвърлена на сватбения кортеж от протестираща група, след което се стига до сблъсъци на протестиращите с полицията. С течение на времето обаче, принц Клаус се превръща в един от най-популярните членове на холандската монархия. След сватбата си двамата се преместват да живеят в двореца в Хага. Една година след това се ражда и първородният им син принц Вилем-Александър Орански, който е първият наследник от мъжки пол на холандския престол от близо столетие. Година по-късно се ражда втори син на кралската двойка - принц Йохан-Фрисо Орански. А на 11 октомври 1969 г. е роден и най-малкият член на фамилията принц Константейн Орански.

Стари теми:
Скрит текст:
Всичко за Кралската сватба-29.04.11
Новосъздаденото кралско семейство
Кралски работи и клюки
Кралски работи и клюки - 2
Кралски работи и клюки - 3
Кралски работи и клюки - 4
Кралски работи и клюки - 5
Кралски работи и клюки - 6
Кралски работи и клюки - 7
Кралски работи и клюки - 8
Кралски работи и клюки - 9
Кралски работи и клюки - 10
Кралски работи и клюки - 11
Кралски работи и клюки - 12
Кралски работи и клюки - 13
Кралски работи и клюки - 14 - Тиари
Кралски работи и клюки - 15 - Ергени с кралска кръв
Кралски работи и клюки - 16 - Новото поколение кралски наследници
Кралски работи и клюки - 17 - Князете на съвременна България от династия Сакскобургготски
Кралски работи и клюки - 18 - Някои от кралските бижута с история
Кралски работи и клюки - 19 - Дворците на британската корона
Кралски работи и клюки - 20 - Шведското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 21 - Датското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 22 - Нидерландското кралско семейство
Кралски работи и клюки - януари 2019 - Японското императорско семейство
Кралски работи и клюки - февруари '19 - Княжество Лихтенщайн
Кралски работи и клюки - март '19 - Замъци
Кралски работи и клюки - април 2019 - Кралици
Кралски работи и клюки - май 2019
Кралски работи и клюки - юни 2019 - Белгийското кралско семейство
Кралски работи и клюки - юли 2019 - Владетел(и)ките на кралските сърца или с други думи … Кралските метреси
Кралски работи и клюки - август 2019г - Княжество Монако
Кралски работи и клюки - септември 2019 - Великото херцогство Люксембург
Кралски работи и клюки - октомври 2019
Кралски Работи и Клюки - Ноември 2019 - Кралски Романси
Кралски работи и клюки - декември 2019 - Кралска Коледа
Кралски работи и клюки - януари 2020 - Кралски родословия
Кралски работи и клюки - февруари 2020 - Кралски сватбени рокли
Кралски работи и клюки - март 2020 - Половинките на европейските принцове и принцеси
Кралски работи и клюки - април 2020 - Кралските семейства на Великден
Кралски работи и клюки - май 2020 - Румънската монархия
Кралски работи и клюки - юни 2020 - Кралските рождени дати
Кралски работи и клюки - юли 2020 - Рояли на море
Кралски работи и клюки - август 2020 - Близнаците в кралските семейства
Кралски работи и клюки - септември 2020 - Отново на училище
Кралски работи и клюки - октомври 2020 - Принц Уилям Глостърски
Кралски работи и клюки - ноември 2020 - Приказните арабски принцеси
Кралски работи и клюки - декември 2020 - Домашни любимци
Кралски работи и клюки - януари 2021- Датският новогодишен прием
Кралски работи и клюки - февруари 2021 - Най-хубавата куклена къща на света
Кралски работи и клюки - март 2021 - История на четири колела!
Кралски работи и клюки - април 2021- принц Филип - херцог на Единбург

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 09:27 от jasmin tea

# 1
 • Мнения: 4 319
Благодаря за новата тема.

Стана ми интересно, ще ходя да чета още за Клаус Simple Smile

П.П. Турбулентно е било в началото при Беатрикс и Клаус.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 08:56 от Ули

# 2
 • Мнения: 6 704
Благодаря за темата.

Много интересна информация за Беатрикс. Почти нищо не знаех за нея.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 682
Благодаря за темата.
Лауреатин е толкова слънчева и изящна! Има някакво сходство с топлото излъчване на Максима.

# 4
 • Някъде там
 • Мнения: 9 553
Страхотна тема. Много благодаря.
В духа на темата  от Нидерландия.Кралска къща Apyrn Дворцовата градина се намира между двореца Noordeinde, Кралските конюшни и Кралските архиви.  Градината е заложена в началото на седемнадесети век и тогава е наречена „градината на принцесата“.  През 20-ти век градината е дарена на община Хага, след което тя получава функцията на градски парк.  На 29 април 1953 г. кралица Юлиана предава ключа на дворцовата градина на кмета Шокинг от Хага.  Искате ли да посетите Дворцовата градина?  Паркът е достъпен безплатно от изгрев до залез през Prinsessewal.

# 5
 • София
 • Мнения: 755
Една снимка на нидерландското кралско семейство и от мен:

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 15:25 от Eiger

# 6
 • София
 • Мнения: 613
Благодаря за темата.
Лауреатин е толкова слънчева и изящна! Има някакво сходство с топлото излъчване на Максима.
И аз я харесвам, въпреки че определено не е стандартна красавица с идеални черти. Има хубави каузи, свързани с борбата срещу неграмотността, пише и детски книжки.
Ето малко повече за нея:
https://www.royal-house.nl/members-royal-house/princess-laurentien

# 7
 • Мнения: 971
Благодаря за темата. Много са ми лъчезарни нидерландците.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 836
Благодаря за хубавата тема, дано да имаме хубави поводи за коментиране и споделяне.

# 9
 • through the wormhole
 • Мнения: 2 717
Понеже не ми се отварят снимки и клипове от инстаграм, искам да благодаря на всички, които постват гифчета и фотоси от видеото на Кейт и Уилям!

Не виждам нищо лошо да покажат видеото за годишнината си. Траурът свърши, животът продължава.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 10:12 от BlackHole

# 10
 • Някъде там
 • Мнения: 9 553
Крал Карл-Густав е рожденик.
Да е жив и здрав


Маделин и майка ѝ са имали виртуална среща с хора от  семеен център в Кейптаун.

Много хубава Маделин

# 11
 • Мнения: 24 866
Много ми харесват семейните снимки на Кейт и Уилям.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 28 921
На мен ми харесва, че успяват да контролират информацията за личния си живот много прецизно. Публикуват каквото решат, когато решат. Нито има оскъдно инфо, нито прекалено много. Не се крият от снимки, нито пък се врат за снимки. Някак намират баланс.

# 13
 • Мнения: 5 739
Благодаря за новата тема!
И аз харесвам Кеймбридж, усмихнати, позитивни, дейни, дисциплинирани и отговорни🙂
Ще чета с интерес за нидерландците и те са ми любимци. Смятам, че са над нещата и не се взимат на сериозно.

# 14
 • Sydney
 • Мнения: 5 407
Благодаря за темата Simple Smile

Кеймбридж са много свежи Simple Smile тази рокля, а която е Кейт на индивидулната им снимка не ми е от най-любимите й, но те пък са мн хубави 😊 с децата също Simple Smile

Матилде пак с Армани Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт