Как да избираме продуктите? И как да ги съхраняваме?

• 12 672
  • 92
  •   1
Отговори
За да имаме вкусно и здравословно ястие първо трябва да имаме хубави продукти. Как ги избираме? Аз самата много малко зная.
Ето пример. За тиквичките зная, че като се избират, се гледа да са къси и дебели. За ананасите, че никога не се взимат неузрели, защото ананасите не зреят допълнително след като са откъснати. А как се избират дините, да речем? Какво се познава по това почукване?
Как се съхранява маслото?

# 1
Аз пък взимам тиквички,които не са дебели.Ананасите си зреят,взимат се узрели,защото могат да се ядат веднага.При дините се гледа дръжката да е изсъхнала(внимавай,някои търговци се изхитряват и я нацепват за да изсъхне),а иначе "кънти" все  едно ще се пукне  Simple Smile(по-добре се ограничи до дръжката в избрането).Масло съхранявам в кутия в хладилника...нищ по-специално(друго не знам  Mr. Green ).
Краставици-твърди в края ,където е дръжката,около 350 гр/всяка.Домати,принципно е ясно ,при тях,гледам да няма бял "пръстен" около дръжката.Банани-"бистър" цвят на повърхността на кората.Лимони-тип "женски"(без изпъкнало "дупе"(където е дръжката)),по-сочни са....ох,не знам какво още,ще ме подсети някой друг  Grinning

# 2
Дебелите тиквички са с повече семе,така че аз избирам тънки.    Laughing
Ананасите зреят и след като са откъснати.
Дини не мога да избирам,мъжа ми ги познава....ще го питам как.
Друго:
Краставиците да са твърди и тънки,стегнати.По възможност с тъмно зелен цвят.
Доматите ,ясно,твърди и ярко червени.Розовите обаче са по-вкусни.
За плодовете ,гледам да не са загнили,и добре узрели.
Маслото,имам си специална кутия за масло,и в хладилника.
За пакетирани храни:гледам да няма срок на годнос повече от 2-3 месеца.
Гледам и съдържанието,колкото повече съставки има,значи е по-вредно и не купувам.
Прясно ,кисело мляко -рядко от магазина.Имам си снабдител...    Grinning
Сирене и кашкавал,ориентирам се по цената,макар че не е гаранция.Гледам да е с цена над средната за продукта.
Салами и подобни почти не купувам,горе-долу няколко пъти годишно.
Ако ни се прияде,предпочитам да купя някакво филе.Колкото и да е обработено, поне знам ,че е от месо.
Не купувам и замразени храни като месо,кайма,баници и прочие.Единствено замразени зеленчуци през зимата ,но не смес ,а всеки зеленчук поотделно.
Това се сещам на първо четене...ще допълвам.

# 3
За зреенето на ананаса - "Той не доузрява след откъсването му."http://www.puls.bg/health/food/news_6445.html, "Цветът на ананаса не е признак на зрялост. Ананасите се берат само когато узреят напълно, тъй като скорбялата им не се преобразува в захар, след като са откъснати."http://bioasorti.bg/?go=encyclopedia&p=detail&pediaId=116. Не зная дали наистина е така, не съм купувала зелени. И дали е вярно, че не трябва да се купуват зелени плодове, каквито и да са и да се чакат да узреят след като са откъснати?
За тиквичките го зная от една стара готварска книга и след като го прочетох и започнах да избирам такива, забелязах, че са по-вкусни от другите.
За маслото, ако е домашно дали трябва да се съхранява в хладилник? Една продавачка съхраняваше масло в кутия извън хладилник и твърдеше, че ако е истинско, не му трябва хладилник.
Не знам какъв е белият пръстен на доматите. Другия път ще се загледам за това.
За замразените зеленчуци чак след като го прочетох, осъзнах, че наистина е така.

# 4
  • Варна
Много интересна тема, сигурна съм че ще науча много неща.   bouquet Вкъщи рядко се приготвя месо - само когато ще идват родителите ни на гости и ако трябва да го съхранявам във фризера, винаги е отделно от всички други продукти - макар и замразено вмирисва другата храна (или ние вече сме прекалено чувствителни). Млеката също винаги са добре опаковани и изолирани, защото поемат миризми на други продукти. Сещам се да спомена, че за съхранение предпочитам стъклени съдове и рядко ползвам пластмасови кутии.  

# 5
Как трябва да изглежда хубавото масло като се разтопи? До сега винаги е ставало на еднородна консистенция, а преди време купих от магазина на прохода Хаинбоаз, където продават уж истински млека, сирена и домашно масло, но нещо това масло е по-различно. Като го разтопя става на парцали. Това какво означава, че от магазините, които съм купувала не са истински ли или че това не  е читаво? Изхождайки от правилото "подобни се разтварят в подобни" си мисля уж истинското домашно да не е разредено с вода и за това така да се получава.

# 6
Радост, пробвала ли си едни обезмирисетли за хладилник, които поемат миризмите и ги неутрализират? Не зная дали стават за фризер.

# 7
В какъв съд изкисвате сиренето в хладилника? Аз преди го държах в пластмасови кутии, но купих стъклена продълговата купа и вече го изкисвам в нея, май в стъклен съд е по-добре, нищо че тежи повече? newsm78

# 8
Аз не го изкисвам. Но пък от години готвя с лека сол.

# 9
За зреенето на ананаса - "Той не доузрява след откъсването му."http://www.puls.bg/health/food/news_6445.html, "Цветът на ананаса не е признак на зрялост. Ананасите се берат само когато узреят напълно, тъй като скорбялата им не се преобразува в захар, след като са откъснати."http://bioasorti.bg/?go=encyclopedia&p=detail&pediaId=116. Не зная дали наистина е така, не съм купувала зелени. И дали е вярно, че не трябва да се купуват зелени плодове, каквито и да са и да се чакат да узреят след като са откъснати?
Ананасите,бананите и други плодове няма как да узреят и тогава да ги наберат и транспортират,ще се развалят/натъртят докато стигнат.Берат ги абсолютно зелени и се зреят "изкуствено",когато пристигнат.Съответно вкуса ,примерно на банана,зависи от това колко време е бил зелен,преди да го обгазят.Така че вярно-невярно,все "от зелено" ги ядем.

# 10
Как трябва да изглежда хубавото масло като се разтопи? До сега винаги е ставало на еднородна консистенция, а преди време купих от магазина на прохода Хаинбоаз, където продават уж истински млека, сирена и домашно масло, но нещо това масло е по-различно. Като го разтопя става на парцали. Това какво означава, че от магазините, които съм купувала не са истински ли или че това не  е читаво? Изхождайки от правилото "подобни се разтварят в подобни" си мисля уж истинското домашно да не е разредено с вода и за това така да се получава.
Най-вероятно е разредено.Напоследък забелязах,че продавачите на "истински неща" мамят доста и съм решила вече да не купувам.Разчитат,че доста хора минават и се лъжат,все пак не разчитат на редовни,особено около забележителностите.От Бачковски манастир купих рачел,несварен и почти без захар-пълен боклук(опитах се да го оправя-не става),само е красиво нареден.От Рилски манастир беше биволско кисело мляко-нищо общо с такова,никакъв вкус,явна употреба на желатин-цена колкото в магазина.

# 11
В какъв съд изкисвате сиренето в хладилника? Аз преди го държах в пластмасови кутии, но купих стъклена продълговата купа и вече го изкисвам в нея, май в стъклен съд е по-добре, нищо че тежи повече? newsm78
Не го изкисвам....
Но и отдавна не съм попадала на пресолено сирене.

# 12
А как се избира зехтин? Трябва ли да има определен цвят или не? Нямам късмет със зехтина и до сега не съм купувала зехтин, който ми е харесвал. Усещам един химичен вкус. Но в някои ресторанти не съм го усещала. Явно някъде аз бъркам в избора. За това все заменям зехтина с ленено масло.

# 13
Най-чистия зехтин ,т.н. екстра върджин ,мирише на маслини.
И е лееко горчив на вкус.
В ресторантите предполагам не мирише ,защото е N-та поредна преработка.То аромат не му е останал.

# 14
Аз все екстра върджин купувам, но не съм уцелила явно марката.
Имам и друг въпрос. Винаги абсолютно гледам да следя срока на годност на продуктите. Обаче се чудя ако един продукт е произведен скоро и има още доста време до крайния срок на годност дали качеството му е по-добро от същия такъв на който остава по-малко време срок на годност? В някои магазини продуктите, на които скоро ще изтече срокът ги предлагат на по-ниска цена и се чудя дали да купувам от тях. Ясно е, че когато става въпрос за прясно месо или за плодове и зеленчуци винаги ще избера по-пресните, но когато е замразен продукт, млечен или ядки?

Общи условия

Активация на акаунт