Как да избираме продуктите? И как да ги съхраняваме?

  • 12 663
  • 92
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 69
При всички положения,колкото е по-прясно толкова по-добре,но не мисля,че има кой знае каква разлика.За мен лично няма никакъв проблем и купувам такива неща,ако смятам да ги използвам скоро.Моя позната,пък,купува охладено пиле от Лидл на "вечерното им намаление" и го замразява  Mr. Green съответно срока му се увеличава.

# 16
  • Мнения: 269
За маслото - знам, че като се разтопи трябва да се отдели млякото /бяло, на парцали/ от същинското масло /жълто на цвят/. Някъде четох рецепта, в която обясняваха, че се използва точно силното масло, а млечната част може да се ползва като сметана, за заливка например. Не съм много точна с термините, но общо взето това беше обяснено.

По принцип всичко в хладилника или извън него съхранявам в стъклени съдове - буркани, кутии и т.н. или в емайлирани, като ми свършат стъклените. Пластмасата поема миризма на продукта и ако съм държала сирене например, после не мога да сложа друго, защото мирише. А и пластмасата си е вредна по принцип за храните.

За срока на годност - избягвам стоки, на които срока им изтича скоро. Вярно, че производителите дават толеранс, но много често продукта си променя вкуса с наближаване изтичането срока на годност, дори и да не е вреден.

# 17
  • Мнения: 416
Пресният спанак към момента дали е изобилства от нитрати?

# 18
  • Мнения: 4 300
Как трябва да изглежда хубавото масло като се разтопи? До сега винаги е ставало на еднородна консистенция, а преди време купих от магазина на прохода Хаинбоаз, където продават уж истински млека, сирена и домашно масло, но нещо това масло е по-различно. Като го разтопя става на парцали. Това какво означава, че от магазините, които съм купувала не са истински ли или че това не  е читаво? Изхождайки от правилото "подобни се разтварят в подобни" си мисля уж истинското домашно да не е разредено с вода и за това така да се получава.
Маслото е нормално да се разделя на фракции при разтопяване- по жълта бистра течност и по бяла плътна. И да, може да се държи извън хладилник в стъклен или керамчен съд ( не в пластмасова кутия). Е, не в най големите жеги, че да се разтече.
Ананасите и пъпешите мириша и така избирам.
А зехтинът трябва да е задължително в тъмна бутилка.
Спанакът е потенциално зле в момента, както и зеленит салати. Първата реколта си я пропускам винаги:)

# 19
  • Мнения: 416
Как да се ориентирам до кога е първата реколта?

# 20
  • Мнения: 4 300
Aми аз пропускам първите 3-4 седмици след появата на пазара.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Нитратите са водно-разтворими. Когато купувам зелена салата задължително я кисна 20-30мин. във вода. За спанака може да се процедира по същия начин  Peace.

# 22
  • Мнения: X
как избирате риба и откъде я купувате? откъде да НЕ купуваме?
Като видя в магазин замразена и си представям колко пъти е размразявана след като е уловена на 20 000км от тук  ooooh! а като е само охладена - дали използват някакви химикали - консерванти?

# 23
  • Мнения: X
Аз обикновено купувам охладена риба от Пикадили.Досега не съм имала кофти покупка...
Онзи ден купих ципура, изчистиха ми я,на вкус си беше о.к.

# 24
  • Мнения: 416
Ако не е цяла риба, а котлет или филе, охладени, как да разбера дали преди това не са били замразявани?

# 25
  • Мнения: 4 300
Ако не е цяла риба, а котлет или филе, охладени, как да разбера дали преди това не са били замразявани?
A теб защо те е страх точно от това?
Според мен първо се случва рядко, т.е. никой не замразява умишлено дълбоко риба, след това да я размрази ( защо?) и после пак да я замрази. Ако се случи и рибата се развали това би трябвало да се усети още при първата хапка- мирис, вкус.
Мен лично много повече ме притеснява това къде е уловена/отгледана рибата и каква точно е заради съдържанието на живак и други вредни вещества, които няма как да бъдат усетени при консумация, а са вредни.
Когато рибата е прясна и цяла се гледат очите- трябва да са бистри, а не мътни.

# 26
  • Мнения: X
аз си го представям че ги ловят някъде в океана и ги замразяват на блок по много, тук в БГ ги размразяват, опаковат ги индивидуално и ги замразяват или нещо подобно. А може би ги транспортират само в сол и консерванти?
В кауфланд има някакви риби с произход Китай, е не смея да купя. Някой има ли впечатления?
Гледах един филм как отглеждат риба във ферми на реките във Виетнам, хранят ги с тесто като кокошки... Не че е лошо, но дивата риба била по-вкусна казват.
От както разбрах, че в Норвегия си лекуват сьомгата с антибиотици спрях да купувам, може и нищо да и няма, ама...
От Красно село съм купувала прясна херинга и разни други филета, вкусно по принцип ( то на мен всичко ми е вкусно  Mr. Green ) От къде е тази риба и колко е прясна обаче нямам идея...
Чела съм, че в големите риби може да има живак, в малките не било опасно щото се предполага че са млади. Филе от млада риба тон няма обаче...

# 27
  • Мнения: 416
Ако не е цяла риба, а котлет или филе, охладени, как да разбера дали преди това не са били замразявани?
A теб защо те е страх точно от това?
Според мен първо се случва рядко, т.е. никой не замразява умишлено дълбоко риба, след това да я размрази ( защо?) и после пак да я замрази.
Не ме е страх, но искам да купувам охладена риба, не замразена. Притеснява ме това, което каза една продавачка веднъж, че транспортират филетата замразени, една част размразяват и ги продават на по-висока цена като охладени. Аз ако знам, че са били замразявани, ще си купя директно замразени, тогава се губи смисъла да взимам охладени.
Иначе за рибите от Виетнам, предполагам става въпрос за Пангасиус. Тази риба я има на две цени - едната много ниска, която се отглежда в онези мизерните ферми, другата е по-висок клас, два, три пъти по-скъпа, тя е свободноживееща и рибарите я ловят с корабчета. За по-скъпата няма нищо страшно да се купува.
За големите океански риби и аз знам, че не е хубаво да се купуват. Едното обяснение беше, че живеят дълго, в тях се трупат отрови и живак, както казваш. Риба тон и филе от акула поради тази причина не купувам.
За сьомгата, доколкото знам, но не съм го проверявала, съдържа полезните мазнини само ако е океанска сьомга. И когато се купува сьомга, трябва да се избира океанска. Иначе са ми казвали, че тук по язовирите развъждали сьомга. Аз имам подозрение, че е сьомговата пъстърва, не вярвам другата сьомга да може да вирее в такава вода. Нашата сьомга не съдържала полезните мазнини като норвежката.

# 28
  • София
  • Мнения: 18 685
A аз искам най-сетне някой да ме научи кой чарк на прасето за какво се използва и как да го избирам Rolling Eyes Все чета, чета, накрая все купувам едно и също - котлети Confused
Същия въпрос и за телешкото, там пък съм съвсем зян. Дори за супа купувам от най-скъпото, просто защото не знам другото какво е, как се казва, как се приготвя Confused Вие какво купувате за телешко варено? А какво трябва да си купя за стекове/ това никога не съм го правила/?

По въпросите дотук - масло съхранявам в хладилника, в кутия, на вратата, така не е твърде студено и става за мазане веднага.
Тиквички избирам според това за какво са ми. Ако ще ги пълня - големи и дебели. Ако са за супа или на фурна - по-мънички, имат по-малко семе.
От ананаси не разбирам.

# 29
  • Мнения: 416
За месото:
Телешко - купувам филе, контрафиле, шол за пържоли основно. Има една тънкост, на която докато не й проумях логиката, все се бърках. Трябва да се реже напречно на влакната, за да се прережат и тогава има смисъл да се начуква, ако е надлъжно, мускулът си остава с ненарушена цялост на обвивката и да се начуква, няма смисъл, пак става жилаво. Преди да проумея това, два пъти се бърках, по-скоро касапите в месарските ме бъркаха, че нямало значение как е нарязано месото и ми го нарязваха надлъжно и уж начукваха и ставаше жилаво. Купувам и език - гледам да е от родно животно. Телешки джолан - за чомлек. Взимам телешко и за кайма, обаче и аз не знам кое е най-добро за тази цел и за това купувам по-скъпото и гледам да е уж от по-младо животно за по-крехко.
Иначе най-често взимам всякакви пернати, в последно време съм фен на птиците от Метро - фазан, малки петлета и токачки. Много често взимам пилешки субпродукти. Специално за пилешкото и воденичките, четох много хубави отзиви за Джиев, но виждам, че само в София се намира, аз не съм попадала на добра марка. Често купувам охладени зайци и охлюви. За охлювите вече не взимам живи, че съм имала много комични ситуации, вече само замразени. От агнешкото - мозък.

Общи условия

Активация на акаунт