Сексуално образование на 6-годишното дете

• 13 511
  • 103
  •   1
Отговори
# 15
инка62, и аз като малка имах същите книжки, но се запознах на по-късна възраст с тях.
Сестра ми пък още на 5г ги подмяташе и разглеждаше картинките.
Нямам никакъв спомен обаче преди това да съм проявявала интерес към тази тема, или да са ми обяснявали нещо.
Макар че вероятно са го направили, защото на 5.5г се появи сестра ми. )

# 16
  • където ми харесва
Аз засега съм обяснила,че като се оженят хората си правят и дете,което е в коремчето на мама 9 месеца,и в последствие чичо доктор го изкарва оттам.Това задоволи любопитството й.
По натам ще видим как ще обяснявам самия акт на зачеването Laughing
Само от любопитство, ама защо масово се казва на децата "когато се оженят хората"...
Смисъл, никога не съм го използвала това. По-скоро, когато двама души от различен пол, се обичат си правят и детенце.
Никога не съм наблягала на сватби и глупости, защото не смятам, че е редно децата ми да мислят, че САМО при брак може да се правят деца Wink
Не карам никого да се съгласява, разбира се, но питам от любопитство.

# 17
сватбите не са глупости Simple Smile на тази възраст предпочитам да му втълпя, че е по-добре да се оженят и след това детенце, отколкото просто да се обичат, защото той и сега много "обича" едно девойче. На тази възраст не може да схване ясно , че и двата варианта биват. По-скоро е свързано с отговорността и личния пример - все пак ние сме женени вкъщи. Не мога и да му подхвърля идеята, че може да прави деца без брак. После не знам коя от вас ще изпищи.

# 18
  • София
Аз засега съм обяснила,че като се оженят хората си правят и дете,което е в коремчето на мама 9 месеца,и в последствие чичо доктор го изкарва оттам.Това задоволи любопитството й.
По натам ще видим как ще обяснявам самия акт на зачеването Laughing
Само от любопитство, ама защо масово се казва на децата "когато се оженят хората"...
Смисъл, никога не съм го използвала това. По-скоро, когато двама души от различен пол, се обичат си правят и детенце.
Никога не съм наблягала на сватби и глупости, защото не смятам, че е редно децата ми да мислят, че САМО при брак може да се правят деца Wink
Не карам никого да се съгласява, разбира се, но питам от любопитство.

Хм, доста добра идея ми се струва втълпяването на децата от малки на идеята, че деца се правят САМО и ЕДИНСТВЕНО при брак. И преди него се вземат всякакви мерки да НЕ се правят деца.
Все си мисля, че превенцията е по- добра от мисленето какво да се прави след това... и всичко, което може да предотврати появата на теми от типа "Аз съм на 16 и съм бременна"... следва да се приветства и бурно аплодира.

Когато двама души от различен пол се обичат по мое време им викаха гаджета, как го наричат сега не съм сигурна, но категорично НЕ правят детенце.

# 19
  • където ми харесва

Хм, доста добра идея ми се струва втълпяването на децата от малки на идеята, че деца се правят САМО и ЕДИНСТВЕНО при брак. И преди него се вземат всякакви мерки да НЕ се правят деца.
Все си мисля, че превенцията е по- добра от мисленето какво да се прави след това... и всичко, което може да предотврати появата на теми от типа "Аз съм на 16 и съм бременна"... следва да се приветства и бурно аплодира.

Когато двама души от различен пол се обичат по мое време им викаха гаджета, как го наричат сега не съм сигурна, но категорично НЕ правят детенце.

Мда, явно не съм обяснила добре.
Не съм обяснявала, че е само когато се обичат, а когато пораснат, завършат училище  и т.н.
Просто не съм наблягала на идеята, че задължително трябва да са в брак.
Ние с моя мъж нямаме брак, но това не ни прави по-малко семейство от тези, които имат.
Или за вас, само при брак има и семейство?

# 20
La Haine, съвсем ясно е какво искаш да кажеш, но аз лично предпочитам едно по-консервативно възпитание в областта на секса.  Би спестило много простотии по-натам.

# 21
И моят син не е от най-заинтересованите. Аз обаче ще потърся книжката, за да съм подготвена.Simple Smile

# 22
  • София

Мда, явно не съм обяснила добре.
Не съм обяснявала, че е само когато се обичат, а когато пораснат, завършат училище  и т.н.
Просто не съм наблягала на идеята, че задължително трябва да са в брак.
Ние с моя мъж нямаме брак, но това не ни прави по-малко семейство от тези, които имат.
Или за вас, само при брак има и семейство?

Според мен е далеч по- проста инструкция.
Според мен простите инструкции имат по- добър шанс да бъдат изпълнени както са дадени в сравнение с оплетени такива, изпълнени с "ако", "в случай че" и много разклонения.
Според мен 5 подписа и един печат са ниска цена за такова опростяване, което може да опрости много комплицирани ситуации, които никой от нас не иска да опознае отвътре.

16 годишните обикновено се чувстват много пораснали. Много повече от 30 годишните. Вероятно дори повече от 60 годишните.

Бих се надявала след училище синът ми - или децата ми, ако имам щастието да имам още - да учат в университет, не да сменят памперси.

И да намирам, че да се престрашиш да положиш един подпис е все пак - би трябвало да бъде - по- леко решение от това да отгледаш дете. Така че да, ако иска да прави деца като завърши училище, добре е от рано да живее с идеята, че за целта трябва да се бракува. Може пък да се постресне от тази първа стъпка - така, както сте се стреснали вие, но сте си решили проблема като просто сте я прескочили - и да постави проектът "на изчакване". Или поне ако го направи, ще е ясно, че е минал вече един изпит по този път и навярно наистина точно това иска, а не просто не е имал презерватив в себе си или девойката сутринта е видяла много сладко бебе в количка на улицата.

# 23
  • София / Пловдив
Аз лично съм доволна от тази книжка, която четем с дъщеря ми:

Има я и в "мъжки вариант":

# 24
Е, хайде стига с този брак. Не мисля, че на едно 6-7 годишно е нужно да му се промива мозъка, дали трябва да се жени или не. Не мислите ли, че когато децата станат на възраст да правят деца, ще имат някаква представа от брака, ще са по- наясно с отговорностите по правенето и отглеждането на поколение и прочее. Без да е нужно от малки да им се втълпява, че ако не се ожениш, деца не трябва да имаш. Може да постъпиме по същия начин и със съветите да се пазиш девствен до сватбата, но колко от порасналите деца ще го спазят.

# 25
bim_bam , тези книжки не са ли за промените, които настъпват по време на пубертета?

Аз казвам - когато се обичат и решат да имат бебе. Знае, че сме женени с баща му, гледал е снимки от сватбата, така че може да събере 2 и 2. По-нататък ще обяснявам, че някои хора предпочитат брак, а други са без брак, но живеят като семейство.

Ползвам старите книжки, когато обяснявам, ако ме попита, но той рядко пита.

# 26
  • София

"Когато се обичат и решат да имат бебе" - на 16? Понеже   се обичат и искат бебе, щото те бебетата са толкова сладки и пухкави. И така със сигурност никога няма да ме изостави...
А когато въпросното бебе се появи и не отговаря на очакваното, и не е кукла... какво правим?

Има забрани, с които човек свиква от дете.
Примерно - никога не застрелвай човек.
Никога не си инжектирай наркотик.
Никога не прави бебе, ако нямаш брак.
Никога не шофирай ако си пил, дори и малко.
Винаги си мий зъбите преди лягане.

Понякога някои обстоятелства в бъдещето могат да променят тези навици.
Но като цяло човек гледа да се придържа към тях... по навик.
Научава, че светът няма да се срине, ако не си измие зъбите преди да си легне или лицето - след, като стане, но въпреки това го прави, понеже така е свикнал. Дори и нещо да наложи да пропусне - примерно ако не си спи в дома и няма четка за зъби - но все пак в повечето случаи няма да си легне без душ. Примерно.

И да, инструкцията
"не прави деца, ако нямаш брак",
се помни и възприема по- лесно от
"не прави деца, освен, ако не си а) пълнолетен, б) финансово обезпечен - но пък ако си над 36 може и да не си толкова сигурен в това, ц) да имаш стабилен партньор - но пък ако си над 36 може и да искаш да имаш дете без изобщо ад имаш постоянен сексуален партньор, обаче може и ако си на 35, ако имаш основания да предполагаш, че може да имаш репродуктивно проблеми, освен това може и да..."
Ха, има толкова много "ако" и "обаче" че едва ли изобщо някой е в състояние да го формулира точно и адекватно.
Всичките тези "ако"-та и "обаче"-та, от друга страна, човек - не дете, човек, възрастен, отговорен, на даден етап от живота си може и сам да открие.
Не мисля, че това е "промиване на мозък".
Не повече от инструкцията "не ползвай наркотици", без обяснения "освен, ако не са ти били предписани за... "

# 27
Децата не стават изведнъж на 16 години!

Аз поднасям информацията постепенно и преценявам на колко години какво мога да поднеса като информация, за да е подходящо за възрастта и лесно да се асимилира. Има неща, които казвам на 6 г., други на 8 г. и т.н. Ориентирам се от въпросите на детето, книгите, които чета от специалисти по детска психология и не на последно място от средата в която попада детето. Все пак в класа му има дечица и на двойки, които живеят на семейни начала, има разведени, има дори самотни майки. Детето пита, аз отговарям. В живота ще се сблъсква с какво ли не, не мога да му блъсна цялата информация наведнъж. Най-малкото не е здравословно за самото дете.
В крайна сметка аз съм му майка и мое е решението как да си го възпитавам! Laughing

# 28
  • където ми харесва
Децата не стават изведнъж на 16 години!

Аз поднасям информацията постепенно и преценявам на колко години какво мога да поднеса като информация, за да е подходящо за възрастта и лесно да се асимилира. Има неща, които казвам на 6 г., други на 8 г. и т.н. Ориентирам се от въпросите на детето, книгите, които чета от специалисти по детска психология и не на последно място от средата в която попада детето. Все пак в класа му има дечица и на двойки, които живеят на семейни начала, има разведени, има дори самотни майки. Детето пита, аз отговарям. В живота ще се сблъсква с какво ли не, не мога да му блъсна цялата информация наведнъж. Най-малкото не е здравословно за самото дете.
В крайна сметка аз съм му майка и мое е решението как да си го възпитавам! Laughing
Така е.
Освен всичко друго, наистина не искам да натрапвам мисълта за брак. Няма нищо лошо в брака, но точно защото е един подпис на едно парче хартия, не смятам, че това като с магическа пръчка те прави семейство с половинката ти.
Не искам един ден детето ми да вярва, че хора, които нямат брак са нещо по-малко от тези, които имат.

# 29
La Haine, именно това искам да постигна. На първо място детето да разбере, че има различни хора, съответно с различни разбирания по житейските въпроси. На второ място да го науча на толерантност, надявам се да има широки възгледи и да приема хората такива, каквито са, а не да ги съди. Особено във времената, в които живеем в момента. Естествено тук не става въпрос за крадци, престъпници, убийци и тем подобни, а за това, че всеки решава за себе си да встъпи в брак или да не встъпи, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт