Бихте ли върнали пари, ако са Ви преведени по грешка в повече?

• 27 276
  • 189
  •   1
Отговори
# 90

smile3501 Подкрепям целия пост, дума по дума, но е много дълъг и затова цитирам само есенцията.
Бедността и затрудненото положение не могат и не трябва да бъдат оправдание за непочтени постъпки.
Много неприятна тема. Изобщо не мислех да взимам отношение по нея, но все пак окуражаващо е, че има мнения като цитираното.

Благодаря   bouquet

Надявах се да съм по-убедителен, та стана дълго. Види се - намесих се безуспешно  Sunglasses

Последна редакция: сб, 16 юли 2011, 23:58 от MechoPuhOnline

# 91
  • Tам през Атлантическия океан
Чета аз :Бихте ли върнали пари, ако са Ви преведени по грешка в повече?
И отварям.
Пък то за моя изненада кво било - Страшния съд  Crazy
Ай ,със здраве!

Peace

Направо си е страшния съд  Wink

"Има много неща, които хората си мислят, че не могат да направят, но се оказва обратното, когато ножът опре до кокала."

Стивън Кинг

# 92
Да. И винаги съм връщала. Била съм в положение като малка да ям само картофи и филии със сол, нашите бая я бяха закъсали през 90-те. Намерих веднъж десет лева. Похарчих ги. И после една седмица ходих като болна, защото си мислех коя ли баба не е яла една седмица или кое дете ги е загубило. Никога не бих повторила, без значение колко е голяма компанията. Ако ще Майкрософт да е. Като ми кажат да ги задържа, заради жеста, тогава да, но иначе... Naughty

# 93
Да,определено бех върнала!И съм връщала -по погрешка ми бяха дублирали фактура и платили два пъти,обадих се във фирмата и ги върнах.Просто се поставих на мястото на другата страна!

# 94
Не, не бих ги върнала.
Напуснах преди няколко години работа след дълги увещания, не ме пускаха. Не намериха заместник навреме ( въпреки че дадох не 1, а 3 месеца предизвестие), не ми  изплатиха коректно отпускът, който бях натрупала. Общо взето постъпих коректно, а ми се вгорчи животът. След като напуснах, си взех полагащото се в брой, защото не вярвах вече на работодателя си. А понеже бяха назначили "страхотни и компетентни" кадри на моето място, ми преведоха заплатата още веднъж и по банков път. Точно толкова колкото ми дължаха за отпуск. Обадиха ми се, казах че нямам намерение да ги връщам, защото считам, че ми се полагат и въпросът приключи. В случая грешката щеше бъде компенсирана от бюджета на фирмата, а не от заплатата на някой колега.

Ако ми ги преведе банка, също не бих ги върнала. Грешката не е моя, по закон нямат право да ми ги изискат. Да не са блели. Имат си застраховки за такива случаи.

И да, връщала съм пари на партньори в същата фирма, когато работех с фирмените сметки, имало е случаи с 2 пъти направени преводи за една и съща услуга. Освен това съм хващала и кражби и какво ли не...

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 16:27 от ioli

# 95

Ако ми ги преведе банка, също не бих ги върнала. Грешката не е моя, по закон нямат право да ми ги изискат. Да не са блели. Имат си застраховки за такива случаи.

Това не е вярно! Ако с действие или бездействие се обогатиш неоснователно, това е престъпление.

# 96
Ако с действие или бездействие се обогатиш неоснователно, това е престъпление.
Това не е вярно! Неоснователното обогатяване няма нищо общо с престъпленията. Отговорността е гражданска.

# 97
Ако с действие или бездействие се обогатиш неоснователно, това е престъпление.
Това не е вярно! Неоснователното обогатяване няма нищо общо с престъпленията. Отговорността е гражданска.

ОК.

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 19:48 от ZinaSt

# 98
Аз само ще добавя това:

Чл. 55. Който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне.

# 99
Този текст е записан в Закона за задълженията и договорите, и се прилага само в случаите, когато няма друга правна уредба. В случая има - КТ.
Престъпления има само в Наказателния кодекс.

# 100
Този текст е записан в Закона за задълженията и договорите, и се прилага само в случаите, когато няма друга правна уредба. В случая има - КТ.
Престъпления има само в Наказателния кодекс.

В случая на дамата, пуснала темата - да.

В цитата не. В цитата се говори за грешка на банката. Да ти сложи пари в твоята сметка, които не са твои. Няма КТ. А дамата е писала, че банкта по закон нямала право да си ги изиска. Не ззнам кой закон има предвид тя, но банката има право да си ги изиска.

# 101
О, да в случая при сгрешен превод от банковия служител ситуацията е различна. Реших, че говориш за превод от фирмата, защото си цитирала по-напред КТ.

# 102
Аз тогава отговарях на авторката на темата. А сега малко ме смути изказването на тази дама, че по закон нямали право да и ги искат и да не са бляли, та реших да изясня за останалите четящи  Peace

# 103
Надявам се, че такива отворени и дребни мишоци, ги ловят бързо.
Брей, то бива сребролюбство, ама чак пък толкова... ooooh!

# 104
Уверявам те, че Пипи Дългото Чорапче би постъпила като мен  Simple Smile Мишоци са тези, които те гледат и те лъжат в очите съзнателно за някой лев отгоре или извършват работа или дейност, която осъзнават, че не е правилна, но в името на париците го правят...Е аз не съм от тези хора, а те са си добре на работа и за тях не се тревожи!

Общи условия

Активация на акаунт