Отопление на камина с водна риза

• 7 171
  • 7
  •   1
Отговори
    Здравейте, ще сменям сегашната си камина с по-голяма таква, защото старата не ми стига мощността й, а и нямам радиатор в едната стая /по същата причина/.
    Имам нужда от малко помощ и инфо, от тези които разбират и знаят.Предарително ви казвам, че аз ще викна майстор за консултация, но бих искала да чуя вашите препоръки по въпроса, тъй като ще правя цялостен ремонт заради новата камина и новите тръби и ми се иска всичко да ми е проверено, за да не се налага после къртене и тем подобни.
    Новата горивна камера е с номинална мощност 18 киловата,максимална мощност 23 киловата, мощност на водната риза 13 киловата.Радиаторните ребра, с които разполагам са алуминиеви с размери: височина 67см,дълбочина 9см и ширина 8 см/на ребро/.Намерих в нета таблица с ватовете, за тези размери дават 191вата мощност на ребро/не знам дали е така със сигурност/.
Квадратурата на целия апартамент  е 87 квадрата по нотариален акт, иначе- спалня-13 кв,детска- 7кв,коридор-8кв и кухня-11кв, хола е 16кв, но той ще се отоплява от самата камина; в банята и тоалетната няма да слагам лири, защото са ми направени и няма как.
    Питането ми е: Колко ребра трябва да сложа за 13 киловата на водната риза, за да не завира и да е топло.Казаха ми, че трябвало да оползотворя около 10-11 киловата на ризата в радиатори и да оставя малко резерв.Не знам на кой да вярвам и заради това питам тук.Ако има значение горивната камера е на "Герканд"-гр.Пещера.
    Имаше една такава тема, но не можах да я Hug намеря.Извинявам се, ако съм сбъркала, че съм пуснала нова.
   Предварително благодаря на отзовалите се.

# 1
Никой ли не може да ми помогне със съвет Rolling Eyes?

# 2
   Здравейте, ще сменям сегашната си камина с по-голяма таква, защото старата не ми стига мощността й, а и нямам радиатор в едната стая /по същата причина/.
    Имам нужда от малко помощ и инфо, от тези които разбират и знаят.Предарително ви казвам, че аз ще викна майстор за консултация, но бих искала да чуя вашите препоръки по въпроса, тъй като ще правя цялостен ремонт заради новата камина и новите тръби и ми се иска всичко да ми е проверено, за да не се налага после къртене и тем подобни.
    Новата горивна камера е с номинална мощност 18 киловата,максимална мощност 23 киловата, мощност на водната риза 13 киловата.Радиаторните ребра, с които разполагам са алуминиеви с размери: височина 67см,дълбочина 9см и ширина 8 см/на ребро/.Намерих в нета таблица с ватовете, за тези размери дават 191вата мощност на ребро/не знам дали е така със сигурност/.
Квадратурата на целия апартамент  е 87 квадрата по нотариален акт, иначе- спалня-13 кв,детска- 7кв,коридор-8кв и кухня-11кв, хола е 16кв, но той ще се отоплява от самата камина; в банята и тоалетната няма да слагам лири, защото са ми направени и няма как.
    Питането ми е: Колко ребра трябва да сложа за 13 киловата на водната риза, за да не завира и да е топло.Казаха ми, че трябвало да оползотворя около 10-11 киловата на ризата в радиатори и да оставя малко резерв.Не знам на кой да вярвам и заради това питам тук.Ако има значение горивната камера е на "Герканд"-гр.Пещера.
    Имаше една такава тема, но не можах да я Hug намеря.Извинявам се, ако съм сбъркала, че съм пуснала нова.
   Предварително благодаря на отзовалите се.

Според нотариалния акт може да са 87 квадрата, но стаите са много малки - общо ги сметнах 55 квадрата заедно с коридора. Не е ли по-добре да инвестираш в изолация отколкото в увеличаване на мощността на отоплителната система?

# 3
BobyB,вече санирах, дoграмата е сменена с пвц 5 камерна.В момента се отоплявам също на камина с водна риза, инсталацията ми е изградена, както казах, просто мощността не ми стига и заради това искам да сложа по-голяма горивна камера /само тя ще ми е инвестицията/.
Съвет относно въпросите, които съм задала можеш ли да ми дадеш?
Благодаря.

# 4
Принципно колкото повече ребра има толкова и по-голяма ще е площта, т.е. трябва да се изчисли правилно мощността за да има известен аванс от радиатори. Или с други думи казано, колкото повече ребра толкова и по-малък риск ще има да прегрее.

# 5
# 6
Благодаря на Pehoko и на Другарката певица Рени за линковете, полезни са,
но за съжаление не отговарят на въпроса ми.

# 7
  • България
Здравейте!
Според мен правилния подход в случай като твоя,за да отговаря напълно на твоите претенции и потребности е да си викнеш човек,който е на ти във всяко едно отношение в изграждането и действието на отоплителни системи от този тип.А именно камина с водна риза и правилно изчисление,монтаж и висок КПД  на цялата инсталация.
При мен фактите какви са: от шест години ползвам такава инсталация-камина с водна риза марка "ПРИТИ"с мощност 4КВ и захранване на консуматори с мощност 13КВ.
Радиаторите при мен са стоманени,а мярката според която се ръководехме бе :коефициент 0.8КВ. за куб..метър площ,като е леко завишен и пресмятаме за къща,конкретно 2-ри етаж,старо строителство,мек покрив и под,без допълнителни изолации,регион югоизточна БГ.Детска стая 16 кв. м. съответно радиатор с мощност 3.4КВ.Кухня10кв.м.-2КВ.Спалня 13кв.м.- 3КВ.Като поставям тези,защото няма с точна,според кубиците мощност.Баня:6кв.м лира-1.3КВ.Серпентина за 120л. бойлер 3КВ.Принципа на действие при нас е циркулация на водата чрез помпа вързана на студения кръг на водата.При разпалване на камината първоначално и усилено горене в камерата наистина се получава леко завиране на водата,1-во зареди бурното горене,2-ро зареди неадекватното отчитане ,стойността на температурата и задействането на термостата,който е нагласен на 30градуса.Ситуацията при теб както я описваш  недостига на мощност може да се отработи чрез повишаване мощност на водната риза или цялостно преизчисление на необходимия резерв мощност,за захранване на консуматорите.За алум. радиатор ти е нобходимо убеждение на колко мощност отговаря едно ребро?Умножено кубиците на помещението по коефициента,който са ти препоръчали.Правилно нагласяне на термостата,както и необходимост от разширителен съд,за предотвратяване на инциденти,ако си с циркулационна помпа.
Лично мен ми е последния кахър,че тръбите не са вкопани в стените или пода и се виждат.Важно е че с приятел с немного големи познания се справихме чудесно и КПД е повече от мн. добро.
Ако с друго мога да помогна-питай.

Общи условия

Активация на акаунт