Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 6 657
Имам приятелка на 43, която в момента е в голяма дилема: въпреки възрастта си би искала да има още едно дете. Възрастта тук не е толкова голям проблем, като се има впредвид, че 60% от холандките раждат в късна възраст. По-големият проблем е, че съпругът й е бил окончателно излекуван от епилепсия като дете. Но преди седмица е получил 2 пристъпа.

   Има ли някой информация в колко процента болестта е наследственна, как се проявя при едно родило се дете и въобще  всякакъв вид информация ще е много полезна. Може би, някой има и опит?

# 1
  • София
  • Мнения: 12 073
Има различни видове епилепсия... трябва да е ясно той от каква страда. Ако е генетично обременен има риск, но ако е получил епилепсия примерно след травма на главата тогава няма риск за детето.

ето малко инфо
http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/82058010.htm
http://www.gsk.bg/glaxo.asp?language=bg&page=2 тук има описани много болести, епилепсията е по-надолу в страничката
Търси в google "епилепсия"

# 2
  • София
  • Мнения: 6 192
Най-доброто, което може да направи твоята приятелка, е да се свърже с доц. Кременски - шеф на генетичната лаборатория в Майчин дом.
Доц. Кременски е изключително любезен и отзивчив и е най-добрият специалист в областта.
Консултацията при него е безплатна и той ще изясни има ли и ако има, то какви са рисковете и ще посъветва семейството какви мерки и изследвания да предприеме.

Координатите на доц. Кременски са:

Лаборатория по молекулярна патология
СБАЛАГ “Майчин дом” 14-ти етаж
ул. “Здраве” 2, София 1431
тел. 9172 268
9172 476
факс. 9172 469
Електронна поща: kremensk@medfac.acad.bg

# 3
  • Мнения: 1 425
Аз имам опит с моя бивш съпруг, който е болен от епилепсия. Родителите му и той казват, че е в следствие от травма, но винаги са променяли темата на разговор, когато ги попитам. Според тях той получава първия припадък на 18 години, а според познати и роднини на семейството много по-рано.
За сега детето ми е напълно здраво и дано да си остане такова. Направо като си помисля за тази болест лошо ми става. Тези редове ги пиша много трудно и пулсът ми е сигурно 120 удара в минута. Епилепсията е нещо ужасно, на никой не пожелавам това да му се случи.
Казват, че ако не е изяснена причината за епилепсията, я водят наследствена.
Скоро научих обаче добра новина - тук в Швейцария лекуват епилепсия чрез операция.
Извинявайте за объркания ми постинг, но това ми е най-болната тема.

# 4
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 6 657
Mamma, благодаря за координатите. За съжаление, тя живее в Холандия и не е знаела за болестта, докато са били в България на почивка. Но ще й предам адреса- дано да помогне! Те имат час чак след месец /типично за тук!/, но и не знам дали ще случат на лекар.
 
  Ваче, мерси за информацията и линковете. Много трудно, обче, може да се намери информация за последствия при едно бъдещо дете.

  Катя, знам колко е трудно да си преследван от вероятността  детето ти да е болно. Благодря, че си споделила. Може би има и други мами с подобен проблем или знаещи за подобни случаи, които биха споделили наблюдения и опит?

Общи условия

Активация на акаунт