Адаптконсулт......

• 34 227
  • 249
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Несъм съгласна ама никак. А ако наемател реши да даде апартамент под наем - какво се случва тогава?
За съжаление проблема вече е на наемодателя.
Не виждам, защо се настройваш негативно към брокерите?
Ако в магазин за хранителни стоки си купиш кремвирши и после ги продадеш на съседката, продавачката като посредник носи ли отговорност за това? Не, тя е носила отговорност за въпросните кремвирши, допреди да ти даде касовата бележка и не си напуснала магазина.
Не е същото, но ситуацията е  подобна. Брокера носи отговорност за имота до момента на сключване на договора. Аз да не съм гадател какъв по характер е наемателя и дали няма да се водят двама живущи в апартамента, а да живеят 10 човека там...

Говорим за различни неща. Нотариален акт се иска, за да докажеш, че си собственик на имота, които даваш под наем. Наемателя може също да иска да види нотариален акт, защото иска да е застрахован, че не си дава парите на измамници. От 1 агенция дори ми направиха разпечатка, че апартамента не е ипотекиран.

Ако си купя кренвирш от магазина - той става мой. Когато наемам жилище - плащам за услуга и не ставам собственик.

# 31
За доказване на собственост съм съгласна. И лична карта, естествено.
Но за ипотеката? Ние купихме апартамент за даване под наем с кредит. Не мисля, че е работа на наемателя дали е ипотекиран или не  Stop

# 32
  • Sofia

Не мисля, че е работа на наемателя дали е ипотекиран или не  Stop

Аз мисля, че е полезно да се знае. Когато наемам жилище - имам доста разходи и не го наемам за 1-2 месеца. Ако отнемат жилището на собственика след 2 месеца аз или той ще е на минус откъм разходи?

# 33
...Когато наемам жилище - имам доста разходи и не го наемам за 1-2 месеца. Ако отнемат жилището на собственика след 2 месеца аз или той ще е на минус откъм разходи?

И аз като собственик не го давам за 1-2 месеца, но редовно се случва да го наемат точно за толкова и след това да ми дават предизвестие, че напуснат - местя се в друг град, ще имаме бебе и ми трябва още една стая, уволниха ме и отиваме на по-евтино... Това е положението, няма сигурност и за двете страни.
Затова си има договор - спазва се предизвестието, ако няма, плаща се неустойката (например в размер на наема за оставащия период), която компенсира неудобствата и загубите на изправната страна.

Може да е ипотекиран и да си го ползваш като наемател безпроблемно 10 г. или колкото искаш, може да не е и след 3 месеца да ти пуснат предизвестие, защото имат затруднения и им се налага да го продадат или се връща дъщерята от чужбина и ще живее в него. Докато живеех под наем през какво ли не съм минала Laughing

Извинявам се за отклонението, но наистина откъде съм намерила пари за да купя апартамента и откъде ще намирам, за да го задържа, не е работа на наемателите Blush

# 34
  • където ми харесва
Несъм съгласна ама никак. А ако наемател реши да даде апартамент под наем - какво се случва тогава?
За съжаление проблема вече е на наемодателя.
Не виждам, защо се настройваш негативно към брокерите?
Ако в магазин за хранителни стоки си купиш кремвирши и после ги продадеш на съседката, продавачката като посредник носи ли отговорност за това? Не, тя е носила отговорност за въпросните кремвирши, допреди да ти даде касовата бележка и не си напуснала магазина.
Не е същото, но ситуацията е  подобна. Брокера носи отговорност за имота до момента на сключване на договора. Аз да не съм гадател какъв по характер е наемателя и дали няма да се водят двама живущи в апартамента, а да живеят 10 човека там...

Говорим за различни неща. Нотариален акт се иска, за да докажеш, че си собственик на имота, които даваш под наем. Наемателя може също да иска да види нотариален акт, защото иска да е застрахован, че не си дава парите на измамници. От 1 агенция дори ми направиха разпечатка, че апартамента не е ипотекиран.

Ако си купя кренвирш от магазина - той става мой. Когато наемам жилище - плащам за услуга и не ставам собственик.
Напротив-не говорим за различни неща.
Ако ти като наемател изискаш от наемодателя да ти покаже нотариален акт-ок, аз като брокер обаче не мога да го накарам.
За личната карта е ясно, как ще се подпише договора без личните данни и на двамата.

# 35
  • София
За нотариален акт - абсолютно съгласна, че трабва да го види, но не и да има копие. Peace
За ипотеката - според мен съвсем не е работа на наемателя да знае какви отношения има наемодателя с банки и т.н. Ако наемодателят реши на добра воля да сподели - ОК. Ако не реши, че трябва да каже - сори, ама ... не е длъжен.  Peace
Редно е, обаче, ако апартамента е планиран за продажба по-нататък, наемателят да е наясно с това.  Peace

# 36
...
Ако ти като наемател изискаш от наемодателя да ти покаже нотариален акт-ок, аз като брокер обаче не мога да го накарам...

Лична карта и документ за собственост (или пълномощно, ако го подписва друго лице). Това са документите, необходими за сключване на Договор за наем, не е нужно да го караш, негово задължение е да го представи.

Личната карта доказва самоличността.
Нотариалният акт - доказва собствеността в/у имота.

# 37
  • където ми харесва
...
Ако ти като наемател изискаш от наемодателя да ти покаже нотариален акт-ок, аз като брокер обаче не мога да го накарам...

Лична карта и документ за собственост (или пълномощно, ако го подписва друго лице). Това са документите, необходими за сключване на Договор за наем, не е нужно да го караш, негово задължение е да го представи.

Личната карта доказва самоличността.
Нотариалният акт - доказва собствеността в/у имота.

Подписала съм стотици договори и само два пъти собственика е представял нотариален акт по поискване на наемателя, в останалите случаи никой нищо не е изисквал...

# 38
Е, сега няма да си ги мерим  Mr. Green
Казвам кои са задължителните документи, а кой как подписва е друг въпрос.
За мен е равносилно на това да попълня данните от личната карта, на доверие, без да я видя.
По тази логика всеки един човек, който има лична карта и ключ от даден имот, може да го даде под наем...

# 39
Човече,подкрепям всяка твоя дума по темата.Компетентна както винаги. Peace
La Haine,може би клиентите-наематели не искат да видят нот.акт защото разчитат на това,че посредника го е видял и гарантира,че договорът се подписва от собственика на имота. Peace

# 40
  • където ми харесва
Човече,подкрепям всяка твоя дума по темата.Компетентна както винаги. Peace
La Haine,може би клиентите-наематели не искат да видят нот.акт защото разчитат на това,че посредника го е видял и гарантира,че договорът се подписва от собственика на имота. Peace
Ммм...значи всеки си носи глава на раменете. В случая посредника (брокера) обикновенно работи с наемателя, тоест рядко се случва наемодателя да е клиента и да е показал всички документи на брокера.
Човече, не искам да си ги мерим, просто отчитам.  bouquet

# 41
Ами при нас почти при 100% от договорите за наем представляваме и двете страни,т.к много обема от имоти не е голям,а наемателите не са кой знае колко много и често не са клиенти на една агенция,а звънят на всички агенции,чиито обяви им допаднат.За София специално знам,че заради големия брой имоти и размерите на града много често агенциите работят помежду си.

# 42
От две седмици следя обявите под наем за град София.Стигнах до извода ,че всички агенции пускат фалшиви обяви.Колкото до ипотекираните имоти мисля ,че в договора наемодателя го декларира поне видях такъв образец,защото ми предлагаха апартаменти с едногодишна предплата.Обяснението беше ,че собственика така иска понеже има заеми.Директно ги попитах какво става с мен ,ако след три или пет месеца дойде човек от банката и каже ,че е собственик на ипотекирания имот и трябва да освободя жилището.Отговорът им бе ,че собственикът с когото съм сключила договора ще ми върне остатъка Shockedно как като той няма пари за банката ще има пари да ми върне на мен #Crazy

# 43
  • София
Ипотеката изобщо не наемателя, това са отношения между наемодателя и банката.
Със същия успех, ако наемодателят има просрочено необезпечено задължения, кредиторът може да възбрани и изкара на публична продан отдавания под наем имот (без да е ипотекиран).
Няма нормативен акт, който да изисква наемодателят да подпише декларация за задължения и тежести върху имота.
А ако някой иска предплата от 12 вноски, то това е въпрос на договорка и здрав разум между двете страни. Аз лично не бих се хванала на такова хоро.

# 44
Преди време търсих с вестник Позвънете. На някои от обявите пишеше че наемодател е частно лице и/или имота се дава под наем на частни лица.
На два огледа ходих, наистина частни лица бяха.
Звъннах на една обява, оказа се агенция. Брокерката закъсня 30 мин и си тръгнах.Не разбирам за толкова ли глупави смятат клиентите си че закъсняват?
Имаше и друг случай  Laughing -дава се тристаен апартамент под наем. Ако се ползвате трите стаи наема е 400лв, ако заключим едната и ползвате две-наема е 350лв, а ако ползвате само едната -300лв. ooooh! Tired  Laughing
На голяма част от обявите обзаведен означава старо легло, печка и хладилник отпреди двайсетина години. Tired А банята ме е гнус да я ползвам дори веднъж.
Куриоз беше и един дядо, който обясняваше че легло ще купи още утре, ама да си делим наполовина цената му. Laughing Не стана ясно като си тръгна какво правим. Tired

Общи условия

Активация на акаунт