Любители на котки - тема 52

• 53 390
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
В спора няма да се включа, защото моята е британка и какво от това??... тук съм защото съм котколюбител, а защо имам британка си е моя работа! Ако на някого това му пречи може и да не пиша, няма проблеми!
Joy Идеята на спора не беше продости vs. непородисти котки  Hug

Моите ядат РК за кастрирани котараци. Що дилеми съм имала с храната- гранули ли, консерви ли, за храненето на детето не съм чела толкова мат`риал  Laughing И накрая избрах гранулите, като от време на време ги черпя с някой пауч, но е наистина рядко, защото после не щат гранули и стоят гладни по цял ден  Crossing Arms
Малкият е мноооооооого капризен- той ми е най-голям проблем, защото и стомахчето му е чувствително. Той си предпочита консерви и паучове, но след консултации с вет. реших да го лиша от тези удоволствия и да остане само на гранули. Сестра му обаче консерви не близва- тя си знае само гранулите и то само тези на РК, макар да не е котарак  Laughing Баткото е най-всеяден /всъщност всеядността му се изразява в благоволението да близне два пъти кисело мляко, ако евентуално в момента гранулите са свършили/  Rolling Eyes
От сутринта се побърках точно него да го търся- викам, търся, изплаших се здраво, докато не видях изсипаните дрехи от гардероба Rolling Eyes Как успява да отвори не знам, но изсипва всичко от средния рафт и се настанява да спи в самото дъно- така изкарва по цял Божи ден  Laughing

Последна редакция: нд, 31 юли 2011, 17:46 от елиас

# 511
Не искам да връщам темата към спора, но имам извинение - заради часовата разлика не можах да се включа в разгара му  Mr. Green а исках да поясня нещо. Та, май доста от вас не са разбрали за какво всъщност беше последната дискусия, така че искам да подчертая - за домашното, незаконно развъждане. Не за това кой бил грозен или дали трябва или не трябва да се взимат породисти животни изобщо. Нямам нищо против породистите, предполагам повечето пишещи тук  - също, но това което ни възмути беше използването на домашните любимци за разплод и печалбарство. Затова и така коментирах обявата за търсене на мъжки британец за разплод. Което не е същото като обява за търсене на домашен любимец от тази порода, не ги бъркайте. Много хора искат такова коте просто за да си го гледат за домашен любимец, и в това няма нищо лошо. За тази цел си има развъдници. Докато обявата за търсене на мъжки за разплод е съвсем друга бира, целяща съвсем друго, насърчаваща дворното развъждане. Ясно че хората нямат пари за котка от истински развъдник, но това дава ли ни право да си правим експерименти с животните, за да ги произвеждаме евтини? Айде ако беше маркова дрешка, за която нямаме пари, да си вземем "фалшива" по-евтино - самата дрешка нищо не губи от това и няма ощетени. Но с животното е друго. Част от високата цена на лицензираните развъдници включва внимателното следене на родословието, в смисъл не толкова за "чистотата" на породата, а по-скоро за да се избегне кръвосмешение, което води до генетични аномалии, болести и други проблеми. Помислете за следното. Породата е все още сравнително рядка, така че няма много индивиди в страната. Всички те са дошли от някакъв първоизточник. Възможно е много от тях да са братя и сестри, братовчеди, или други близки роднини. Като си намериш човек с мъжко за разплод, сигурна ли си че то не е роднина на твойто женско? Колко назад се пази документация и следи ли се изобщо кой с кого се чифтосва? Ами тези котенца дето ще се родят от домашното развъждане, като ги продавате, давате ли на собствениците родословно дърво с имена и координати на роднините на котето? Ами ако след време клиентът реши и той да развъжда котето закупено от вас, пусне обява във форума "търся мъжко за разплод", и без да знае попадне на същия човек със същото мъжко - и котето се чифтоса с баща си. Може би някои домашни разплодници водят записки и правят родословно дърво, но реално, колко хора се занимават с това? А и няма никаква гаранция че клиентът, купил коте от тях, ще го е еня особено за родословието и ще се съобразява с него когато реши че и той иска породисти бебета.

За това говорех аз, не за самото притежание на породиста котка. Пак казвам, разбирам мотивацията с парите, но и пак питам, това дава ли ни правото да поемаме такива рискове за здравето на животните? То и аз искам мерцедес за 300 лева, ама не става.

# 512
Sisil, котаната ти е много красива както и снимките й
Поздравления!

Тук като гледам какъв спор се е завихрил... до момента в който само четях смятах темата за много хубава, пълна с прекрасни котаци и въпреки, че нямах коте, четях с удоволствие. Сега се чудя дали да пиша или само да продължа да си чета  Rolling Eyes
В един момен се почувствах виновна, за това, че не съм си взела коте от улицата, а съм пожелала породисто...е ми да ама не!
Съчувствам на всички бездомни котета, възхищавам се на хората които прибират зверчета от улицата и им търсят дом, но аз не мога да го направя поради много причини. Някои ще кажат, че нямам достатъчно желание...и може би ще са прави до някъде, но пък не може всички да сме еднакви.
TINA.K  го е написала много точно
Цитат
Това, че някой иска да има породисто коте не го превръща автоматично в лош човек или престъпник, както и това, че някой е прибрал коте от улицата и го гледа не го превръща автоматично в добър човек, толерантен и разбиращ околните.

Решила съм да си взема определено коте, полагам най-добрите грижи на които съм способна за него и той ще се чувства добре при мен. Нямам нито време, нито място, нито средства да се грижа за повече животни. Направила съм своя избор и не се чувствам виновна за това.

В крайна сметка не разбрах какъв е проблема
1. това че някой си си развъжда котките "незаконно" и в частност че котката му ражда по няколко пъти годишно и печели от това.
2. че този някой си е развъдил животинчето веднъж и е продал котетата.
3. че този някой не се грижи добре за животното /животните си/ или когато котката роди изхвърля котенцата си или ...  newsm78

По точки 1 и 3 съм съгласна, че не е редно, но какъв е проблемът при 2?
Може би, че ако нямаше такива хора, други като мен ще си вземат от бездомничетата? Съмнявам се.

Хъх, току що прочетох, че спора е приключил. Извинявам се за писаниците, ама вече ги пуснах.
Дайте ми съвет как да накарам дребоса да яде суха храна.
Не иска и не иска. Стои цял ден гладен, тича подир мен да му дам ядене, но неще да хрупа гранули.
Яде пъпеш обаче. Не знам кои са вредни и невредни храни, така че ако някъде има списък или нещо за четене, ще съм благодарна да споделите.

# 513
  • Бургас
Имали котаци, на които като им сипете в купичката храничка и да я изяждат цялата наведнъж? Моята се назландисва цял ден хапне по малко и така ...

Айде стига с този спор. Аз така се радвам на всички котаци  Hug Hug Hug

# 514
Имали котаци, на които като им сипете в купичката храничка и да я изяждат цялата наведнъж? Моята се назландисва цял ден хапне по малко и така ...
Това е защото има храна на разположение през целия ден.
По съвет на вет, вечер храната се прибира. Той беше по-краен де, ама аз за сега не мога - слага се храната, яде каквото яде и се прибира до следващото хранене.

# 515

Айде стига с този спор. Аз така се радвам на всички котаци  Hug Hug Hug

Нее, стои си им- като им напълня купичката /ядат от обща/, цял ден си имат гранулки и който огладнее отива да хрупа. Може би не е правилно така, но се доверявам на тяхното чувство за ситост. Знам ги горе-долу на ден колко изяждат.

# 516
[
Всяка от моите котки си има режим на хранене, котаракът например обича да хапва мъничко, после дивее, после пак хапва, ако му махна храната още след първото хапване като му се прияде по-късно започва да тормози хората, докато не си я получи обратно, докато Кара омита всичко и отива да спи  и до вечерното хранене не се сеща. Иначе храна за през нощта не се оставя, вечер като се даде в 10 и после чак в седем сутринта.
Миоки - http://www.park4pets.com/resource.php?id=133&ln=EN

# 517
  • София
Категорично отказвам да влизам в котешки спорове, глупаво и безмислено ми се струва, а и няма място в темата....

Ето го и моят котарак за разплод  Joy Joy Joy

И двете котки, хапват РК 34, заради Мъро, че нали е малък. От другия месец минават на 36, Кара е много злояда и затова и давам по-силна храна.... освен това малкия обича и кисело мляко, а Кара не помирисва друго освен гранули...

Последна редакция: нд, 31 юли 2011, 18:08 от nad_tab

# 518
Миоки, и на нашия храната си му стои цял ден. Хапва си през определено време по малко, никога не се е тъпкал или нещо подобно, има си личен режим и си го спазва.
Гранули в началото хич не искаше, обаче като веднъж-два пъти му ги намокрих с малко водичка да поомекнат, ги пробва. След това започна да си ги хрупа без проблем. Е не им се нахвърля, както на консервички и пастетчета, но така или иначе последните са му само за празнични поводи Simple Smile

# 519
Може би, че ако нямаше такива хора, други като мен ще си вземат от бездомничетата? Съмнявам се.
Не, не е това. Проблемът по точка 2 го обясних в поста над твоя, ако все още те интересува можеш да го прочетеш.

# 520
  • Бургас
Благодаря за отговорите на всички! А защо да прибирам купичката вечер?

nad_tab , страхотна снимка.  Hug

# 521
Lumikki, благодаря!
nad_tab, много са сладки  Flutter
jaded, аз му ги мокря и единствения резултат е че ги души по-дълго отколкото, ако са съвсем сухи  Twisted Evil не знам как ще се оправя с тоя капризник.

# 522
  • София
Не, не е това. Проблемът по точка 2 го обясних в поста над твоя, ако все още те интересува можеш да го прочетеш.

Дидитка, хайде стига вече, на всички ни стана ясна позицията ти, пропускаш факта обаче, че в темата не пишат хора, кото печелят от котки, а такива които ги обичат. Подобни постове са за специализирани котешки форуми, а не за мамешки форум и тема за любители на котки!

# 523
Над таб, прекрасни са и двете ти любими същества  Heart Eyes
Не виждам никакъв проблем в домашното развъждане, когато се извършва по правилата на съответния породен клуб и съответно се следи за инбридинг, качество на "разплодните" екземпляри и прочие. А да - между всеки две поколения от едно женско животно трябва да има 1 година (поне).
Тъй като далеч не всички собственици на родословни животни си правят труда да ги регистрират в съответния клуб, не виждам проблем в подобен начин на търсене на партньор. Стига след това нещата да се легализират през клуба. Т.е. съгласна съм с аргументите на Дидитка. В България  има много малко британски таби и доколкото знам всички са с родословие.

Ето как спят в момента дъртофелите ми:

А ето ги и тримата спящи (снимката е по-стара, перспективата е такава, че дребният изглежда почти колкото Ушан  Laughing):

П.С. Ушан и Семела са кастрирани, Гошвилий ще го обезтопча като навърши 8 месеца  Peace

# 524

Дидитка, хайде стига вече, на всички ни стана ясна позицията ти, пропускаш факта обаче, че в темата не пишат хора, кото печелят от котки, а такива които ги обичат. Подобни постове са за специализирани котешки форуми, а не за мамешки форум и тема за любители на котки!
Печеленето не е проблема, евентуалното кръвосмешение е. А такова може да се получи дори и хората да си обичат животното, така че обичта няма много общо. Не е въпрос до обич, а до информираност. И да, наистина това е мамешки форум, но ако мамите се занимават с такива дейности, то въпросът е толкова актуален за тях колкото и за хората в котешките форуми.

Общи условия

Активация на акаунт