Отговори
# 660
Мерси, мерси   Two Hearts Честита и на вас от нас  newsm51
Юнакът се казва Александър-Борис  newsm03 и все още не сме проходили, но сме на крачка пред прохождането  Grinning Mr. Green

# 661
Daffne, ами добре дошли с Александър-Борис тогава Simple Smile! Кое име използвате за обръщение към него?

Да се върна на някои по-стари теми.
Мирка, за елдата пак да те питам - ако я изпека, смеля и съхраня в буркан, няма ли да може да се ползва като всяка друга готова каша? Както примерно оризовата каша, която най-често се прави като се запече ориза и след това се смели, и после си добавяш към каквото решиш - плодове, зеленчуци. Нали ти казах, че въобще не ми е удобно да й варя малки количества от нея.
desunique, не разбрах точно - ти като пече елдата, после пак ли си я варила?
А ето рецептата за бисквитки с елда и ябълки, която аз имам http://www.mama.no-meat.org/solids/biscuits-apple-buckwheat/. Но още не съм ги правила, тя Дара няма още никакво желание да се храни сама, а пък те са много удобни за тази цел.
Тук да ви питам - вашите деца хранят ли се сами? Имам предвид с пръстчета, не с лъжичка естествено.

psm, беше попитала за безвреден начин за почистване на плочки (за ламинат не съм сигурна). Аз чистя с разтвор на оцет - около една част оцет и две-три части вода. Слагам вода на дъното на кофата, колкото да покрие мопа, плюс малко оцет. Защото ако сложа много вода, ще отиде и много оцет.
Аз пък се чудя как да почистя мокета. Дали като поръся сода, оставя няколко часа и мина с прахосмукачката, ще е достатъчно да обере мръсотията? Или да добавя и малко прах за пране ли newsm78? И изобщо как точно става това със содата - колко се наръсва, суха ли да е или на паста с вода, втрива ли се?

Машонче, сега те видях горе Simple Smile. Как сте?

# 662
Flash dance, добре завърнала се Simple Smile
За моториката не се притеснявай, както и ти и другите мами са писали, оставянето на земята е от значение. Сега ще навакса бързо Wink
В нас колкото и да чистя, все мръсно ми се струва и аз не съм го пускала така свободно да се въргаля по цял ден. Ей сега последния месец го пускам по за час-два сутрин и вечер след като съм минала пода. Установих, че предпочита да пълзи диването, а в кошарата си само обикаля прав. Налагам си да го оставям по повече време вече.

Да ви се оплача. Изпаднала съм в едни терзания, цял ден само за това мисля. Миналата седмица имах среща с една жена да гледа малкия от януари, че аз да се връщам на работа и се харесахме. Но от вчера съм се разтърсила и разчела за мнения за детски частни ясли и сега се двоумя дали детегледачката е по-добрия вариант. Парите са еднакви, но не това е важното. Мисля си, че детето ми ще е по-щастливо сред деца и в среда, където ще го занимават и ангажират с дейности и то ще се развива. Колкото и добра да е детегледачката няма да му предостави такава 'програма' като в яслата. Предимствата с детегледачка е, че детето няма да сменя средата и ще е по опазено от болести и грипове евентуално.

На всичкото отгоре сега вечерта ми се случи нещо, което ме разтърси и още ми е така свито(дано не сънувам кошмари). Има едно малко магазинче за плодове и зелечнчуци до нас от където винаги пазарувам. То е тясно и като вляза с количката едвам маневрирам около нея, за да си взема нещата, но аз винаги се набутвам с Иван вътре и съм казвала на собствениците, че ми е притеснено да си оставя детето само пред магазина, въпреки, че съм на метър от него и го виждам ако остане пред вратата. Та пазарувах аз и тръгнах, но се сетих за още неща и понеже влязоха хора и аз влязох сама, за да платя каквото съм си довзела. Една от клиентките веднага ме попита къде е бебето и аз и го посочих. Тя се учуди и ми каза 'ама как...знаеш ли, че крадат деца'... да не го оставям никога така, че на нейна приятелка са и взели детето от колата в центъра. Супер гузно и глупаво се почуствах, да не говорим как се поставих в положението на майка, на която са и откраднали детето. Цяла вечер съм като ваденка залепена за него, а той сигурно се чуди какво ми е станало та 1000 пъти да му казвам колко го обичам и да го целувам през минута-две.
Спирам, че стана дълго, но много ми е тежко на душата и понеже не съм от вечно оплакващите се, реших да споделя.

Victoria., nat003, честити ви крачета! Безаварийно и с любопитство да си ги ползват Simple Smile

Люляк, пак се вари, но по-малко - 6мин. Без варене само ако е инстантна каша(те нали ги обработват предварително). Ванко не успява много да се храни самичък. Давала съм бисквити, но само маже и аз не мога да си отлепя очите от него, да не би да отчупи по-голямо парче и да се задави(много ми е нескопосаничък и лесно се дави дори когато пие вода).

# 663
Честити ходещи крачета на Катрин и Яна!  Peace

Daffne, добре дошла! Peace

Люляк, пробвах Теди преди около две седмици с хапка хляб.Много бързо разбра какво трябва да направи.Посяга, хваща я с два пръста и пъха в устата, понякога и цялата ръка тъпче, но и трохичка не пада. Grinning Ама той си е лаком, види ли някой да яде и се почва едно сочене, крещене докато не му се даде.Иначе с лъжица още не се сеща.Държи я като пръчка и блъска по масата с нея.Те всичките му игри са такива.Каката няма една счупена играчка за почти 5 години, той има вече няколко.Мъжка му работа. Mr. Green
Иначе от скоро пълзи и се изправя и сяда сам като се хване за нещо.Сяда точно като Елена на Iv4i_79, обръща се по корем, надупва се и сяда.По друг начин не може.Но сега като разбра, че може вечер не мога да го приспя.Аз го слагам легнал, той се хваща за решетката, изправя се и ми се хили насреща.И така безброй пъти докато каталяса.
Та, Flash Dance, мисля, че това за оставянето е вярно.От скоро постилам на земята едно килимче и го оставям да се оправя сам.Няколко дни след това пропълзя и вече е доста по активен.Не се притеснявай. Peace
Desunique, и двата варианта ясла или детегледачка си имат своите предимства.Но болестите никак не са за подценяване.Вики като тръгна на ясла (на 2 години) и като се заредиха едни болести...а не е болнава по принцип.Само веднъж беше боледувала като по малка, но от яслата се разсипа.Ако можех тогава бих й го спестила.Но то си е до дете.

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 00:40 от Ember

# 664
Момичета, благодаря ви много! За топлото посрещане и за отговорите! Hug Снощи докато ви четох (беше късно, към 1 ч, защото гладих) малкия се събуди и се разплака. Отидох да го видя и да му дам да суче, за да се успоки и той беше седнал сам в леглото. Не мога да ви опиша как му се зарадвах!!!!! Днес още не го е правил, дано скоро пак да го направи.
Ще пиша малко по-късно като го приспя пак. Сега ще трябва да се погрижа за обърнатите от вятъра саксии и закуската на господина.
Благодаря ви още веднъж!!!!

# 665
Не смогвам да ви чета, напоследък. Пиша два реда и се връщам назад. Ние прохождаме. Вече върви воден за една ръка. Без никакви помощни средства - паяк, проходилка. Казаха ми, че така мога да забавя прохождането. Много се радвам и Гоги върви много горд от себе си, като всички мъници всъщност.
Хубав ден на всички  bouquet!

# 666
  • на североизток
desunique моето мнение е сега да си вземеш гледачка, а като стане на две тогава да го пуснеш на ясла.
По принцип съм много предубедена за гледачките и съм достигнала до мнението, че трябва да е по-млада жена, до макс.55години или пък ако е по-възрастна да е с младежки дух и разбирания. Наблюдавала съм деца с баби-гледачки, много по-бавно се развиват, защото все ги възпират-да не се пързалят, да не се катерят, да не паднат...много по-предпазливи са, а това в тази възраст не им е много от полза Mr. Green. Те искат да опознават света, а не да стоят в количката или на пейката, щото бабето го е страх да не падне детето или пък не може да се качи на пързалката с него да му покаже какво да прави Grinning Да не говорим, ако хукне да бяга детето, бабата как ще го догони  Joy Друго си е млад човек, но имал опит с деца Peace

За яслите съм против на този етап, защото съм работила известно време в ясла(държавна) и имам наблюдения, че е много трудно когато детето е малко. От една страна персонала е ангажиран да е много по-внимателен с това малко дете, а при толкова деца е трудно, т.е. вероятността да остава без наблюдение е много голяма, а оттам и вероятността за инциденти. От друга страна, на тази възраст децата не са толкова социални, т.е. това, че ще му е интересно с другите деца е вярно, но няма да е за дълго. Логично е да има повече нужда от индивидуално отношение, от човек който да му говори, да му обяснява кое какво е, как се прави, защото както казах сега опознават света, а пък и сега се учат да говорят и е много важно да им се говори. Едва ли в яслата(дори и да е частна) ще го има това внимание и отношение, както ако е с гледачка. За заниманията в яслата също не мисля, че ще може дълго време да му се задържи вниманието и да има кой знай какъв ефект. А една добра детегледачка също може добре да му измисли занимания. Дори игрите на открито, в пясъка или в парка мисля, че на този етап ще са много по-полезни от организирани занятия под час и по програма.
Естествено, ти ще си решиш кое ще избереш, но ми се искаше да споделя мислите си Hug

# 667
  • София
Честито на новопроходилите   bouquet !Сега такива новини ще започнат да се появяват все по-често  Grinning .Напомня ми как миналата година влизахме с трепет дали не се е появило друго ново бебе  Grinning .
Деси , и аз мисля ,че ако вземаш гледачка по-добре да е млада жена ,поради съображенията изказани от Ивчи.Тук ,в нашия парк има доста деца гледани от баби ,като ги наблюдавам нямам никакво желание Йоана да е с гледачка.Не че на яслите е прелест.Има много частни ,в които не извеждат децата на вън  Sad и какви ли не други мизерии в тях.Но аз съм решила да запиша Йоана на ясла (от декември или януари) заради другарчетата.Тя е много социално дете и й е много приятно да е сред повече деца.Даже днес ще я заведа за няколко часа в една ясла да поиграе с дечицата  Grinning .Така че и аз се оглеждам за ясла.За момента няма изгледи за държавна ,така че се оглеждам за частни.Имам вече няколко предпочитания ,но се оказа ,че и за добрите частни ясли се искат познати  Mr. Green и там е проблем с местата.

# 668
Добро утро от мен,
Димитър се гушна при баща си на спалнята а аз избягах с лаптопа в хола  Crazy
Аз като чуя за ясла лошо ми става, а особено за такъв мъник.. стреса си е голям Моята приятелка няколко пъти са я викали от яслата да го прибира малкия, седял плачел и само  повтарял "мама мама мама мама " а е на 2г
аз също се връщам наработа след месец, при мен майка ми ще ми вземе майчинството до 2г а след това до детската градина ще му мисля.

В понеделник ни е кръщенето и РД и много се вълнувам, все си мисля че нещо съм забравила да направя за деня. Rolling Eyes
desunique  аз също съм чувала,за такива кражби на бебета, не знам колко от тях са истина и колко не са ама аз също в зеленчуковия го взимам с мен с количката и никога не го оставям сам по никакъв повод, забранила съм и на мъжа ми да го прави независимо закакво става въпрос.
Daffne добре дошла сред нас
Люляче да излизат по-скоро тези зъбчета да не ви мъчат повече
На Димитър му чакам един да избие всеки момент много се лигави и се чеше с бибата, крив до безобразие особено вечер, става през час и само мляко го успокоява, та сега му правя дозичка(90-100грама) Милумил когато неможе да заспи, давам му да си я изсуче и се кротва веднага, та сега си имаме и нощно хранене  Crazy

Hug Hug Hug

# 669
 Здравейте момичета!
 Люляче, мерси че си се сетила за мен.  Аз всеки ден си "вися на балкона", ама ме мързи да пиша. Mr. Green
 Честито прохождане на Ади, Катрин и Яна (дано не пропускам някого  Embarassed). И нашата мома натам е тръгнала. Вече направо тича, държейки се за една ръка. Вчера даже я държах за качулката и сама тропкаше. И аз нямам зор да се пуска бързо сама, че после знам какво ме чака.
 Не мога много да се включа по темите, че много четох, ама всичко забравих.
 За пускането на ясла, на мен също ми е много жал толкова малки дечица да  ходят на ясла, но когато няма друг вариант няма начин. Деска, аз също бих ти препоръчала да го пуснеш Ванко след 2рата годинка на ясла, а дотогава да е с детегледачка. Део като тръгна (а беше на 3.5 г) почна да боледува през седмица. На него не му се отрази фатално, но на Ема знаем как й повлияха тези вируси. Та, ако можеш да отложиш яслата още с годинка, не му мисли. Има време да лудува с децата, а и в парка ще среща дечица, с които да си играе.  Peace
 Flash Dance, добре се завърнала. Ема също не използва коремните си мускули за да се изправя в седнало положение. Изправя се по същия начин както са го описали другите.
 Иве (Ева 2010), как сте ,оправихте ли се? Още ли е на диета Дани?
 Daffne , добре дошла!
 Та за нас малко. Ние вчера се завърнахме от Добринище, изкарахме 11 дена, трябваше до неделя да седим, ама се сговняса времето, а пък с тези двамата в една стая не се издържа. Иначе на Ема й пробиха там двата горни зъба, та вече сме с четиризъба усмивка. Почерняхме бая всичките, къпахме се в басейна и в общи линии беше прекрасно. За жалост свърши.
 Аз се подготвям за рождения ден на Ема. Мисля да събера моите дружки в една близка сладкарница. Поръчах торта и разни солени неща и така. Няма да правя нищо специално. Тя хем не разбира още, а и дечицата около нас все са на възрастта на брат й. После в събота ще съберем родата у нас и това е. Не мога да повярвам, колко бързо се изтърколи тази година. Rolling Eyes
Ох, спирам да пиша, че няма кой да ми чете фермана, ама така е като не се включвам често.
 Гери, добре сте си дошли и вие. Взимаш ли още кухнята Ян Бибиян на Йоана, че аз мисля да почна да поръчвам? Стават ли още?
 Мъниче, хубав сайт си направила. Така поне няма да ни се товари първата страница.
 Яни къде се затри?  newsm78

# 670
Привет и от нас!
Аз приспах децата и седнах на компа да разтоваря малко. Crazy
Честито на новопроходилите!
Като каза gery, че сега споделяме новини за първите самостоятелни крачки, а миналата година по същото време чакахме новини за поредното родено бебче, видяхте ли, че при "Септемврийки 2011" вече има няколко родени бебета? Аз нали съм и бъдеща леля на бебче- септемврийче, много мило ми стана като прегледах скоро темата и видях, че и там бебевалежа е започнал.
Иначе, gery, и ние заспиваме след яко лашкане. Капвам от умора, докато беба заспи- това бицепс, трицепс...ужас просто! Понякога дори се притеснявам, че ще му стане нещо на това бебе от толкова люляне, но друго за сега не дава резултат. Опитвала съм да я оставя да заспи сама, но само се изнервя и разревава повече. Вечер известен ефект има и прожекционната лампа за приспиване, но пак не минава без да я залюляме.
Кърмим се два пъти през деня и поне още толкова нощем. От два дни сме на кухня и похапваме с охота. Пу-пу, дано качи някой грам вече, че още сме на памперс 3-ка.  Rolling Eyes
Daffne, добре дошла и от мен!
Относно дилемата ясла или детегледачка, отчитайки всички плюсове и минуси и на двата варианта, аз все пак съм привърженик на яслите.
Flash dance, не се тревожи - около мен има толкова много бебета на тази възраст и всички са толкова различни. Едни не пълзят, други не се изправят, трети не правят крачки, други пък все още не имитират движения или думи. Но, в крайна сметка всички прохождат и проговарят - кои по-рано, кои по-късно...
Първият рожден ден смятам да отпразнуваме в тесен семеен кръг. Детският клуб на този етап ми се струва излишен - едно, че децата на тази възраст не могат да се възползват от играта там пълноценно (доколкото изобщо може да става въпрос за игра в клуб при такива малки бебета), друго, че многото хора и продължителният престой и безсъние по-скоро изнервят и уморяват детето, отколкото да го радват. Лично мнение! Peace
Хайде, толкова от мен - спящите се събудиха.  Crossing Arms

# 671
За яслите мнението ми изцяло съвпада с това на Ивчи, още са много малки, за да може да се каже, че са социални и имат чак толкова нужда от това, много по-голяма нужда имат точно от личен контакт и мнооого индивидуално внимание...сега са в много интензивен растеж и опознаване на света, а за това другите бебета не могат много да им помогнат. И моето дете е много социално и обожава да си играе с други деца, но кротко гости, игра в дворовете или на улицата с други деца и е напълно достатъчно и не може да се сравнява с това, което и дава контактът и с мен или с близките и хора, с които общува интензивно....така е аз не бих се двуомила и ако се налага бих избрала детегледачка като вариант.
Дааам миналата година по това време започна големия бебевалеж, колко вълнуващо и прекрасно беше и сега е, но е различно, онези мигове са наистина незабравими, когато чакаш да се роди един нов живот и твоя да се промени за винаги!
За сядането си говорите ми то мисля, че всички бебета на този етап се изправят по начина, по който описвате или поне повечето...от корем или странично, много рядко директно напред, малки са още. Мая и тя ходи стабилно леко прикрепяна с една ръка, но и аз не бързам...предпочитам да си лази, поне не пада толкова Wink Иначе продължава да учи нови думи...почти всеки ден използва нова думичка, много е забавна, а пък как разбира, малеее, направо трябва вече да се внимава какво се говори пред нея Simple Smile

# 672
vlizam da dam predlojenie za zaglavie na sledvashtata tema, sori za maimunicata ama sym prez telefona.

S trepet chaka purvata godinka septemvriiskata drujinka

# 673
Здравейте и от нас  Simple Smile

desunique, аз съм твръдо за детегледачка  Peace Но аз самата много не обичах да ходя на ДГ едно време и хич не си падам по "ранното социализиране". По-големите ми деца тръгнаха късно на градина, и то без особен ентусиазъм, та все съм ги мислила в началото, докато с детегледачка винаги ми е било по-спокойно.

# 674
Здравейте, момичета. Отдавна не съм писала, но бяхме насам-натам из страната, и за 2 дни на море. Върнахме се с възпаление на очите на малката. Подцених проблема, и се подведох по педиатърката да капя Тобрекс без преглед. След като тази вечер детето се влоши, започна да реве и да търка очички непрекъснато, се метнахме до ИСУЛ. Накараха ми се, че не сме за спешно и тн и тн, и ми изписаха Сперсадекс, и още едно лекарство, но нещо е объркано в рецептата, и не го взехме. Лекарят от спешното ми препоръча да отида в понеделник при негова колежка в ИСУЛ, тъй като той излиза в отпуска.

Объркана съм и не знам какво да правя. Дали да се доверя на този от спешното, или да търся друг лекар? И за капак, тези работи стават в петък вечер  #Cussing out. Ако имате добър съвет, много ще съм благодарна да споделите!

Не знам дали ще имам време да ви чета, че ми е много притеснено..........

Общи условия

Активация на акаунт