Орхидея - тема 6

• 122 639
  • 750
  •   2
Отговори
# 480
  • София
И ми се струва, че нейната е преполята. Майка ми я полива веднъж в седмицата. Май е твърде често?  newsm78

За  мен (при моят начин на поливане) да се полива всяка седмица е прекалено често. Моята приятелка така при първо пускане на цветоноси загуби пъпки от преполиване - докато урегулираме с нея че полива всяка седмица... Затова е важно да се знае как точно майка ти полива цветето , каква е темп. в стаята, има ли климатик да изсушава въздуха, колко е светло и други.

Ние сме с климатик, държим 24-25 градуса и въпреки това 1 седмица е твърде често. Толкова често - само през лятото.

_re_ge, големи красоти!   bouquet

И при мен започнаха да се отварят най-после. Имам 2 фалчета, 1 пафче, 1 новоцъфнал дендробиум и 2 цъфнали по-отдавна. Най-после започна да става цветно!  Party

Как са новите орхидеи в Кауфланд? Дали има интересни или са традиционните цветове? Някой питаше за арлекини - купувала съм 2 пъти от Кауфланд (бяла и жълтеникава с тъмни петна). Жалко, че е толкова лошо времето и не ми се ходи до някой Кауфланд  Sad. Ех, няма ли да свършват тези студове! Един цветонос на дендробиум се е залепил за стъклото без да го видя и почти всички пъпки са измръзнали  Sad.

# 481
Здравейте, на едната ми орхидея са се появили малки бели прашинки в пръста приличан на листни въшки.
Бихте ли ми препоръчали препарат за листни въшки.

# 482
Здравейте!Моля за съвети как да си опазя орхидеята.Подариха ми я преди година с доста пъпки отвориха се почти всички,някои завяхнаха преди да порастнат достатъчно.Опадаха, изсъхна цветоноса и сега ми се струва че загива.Листата и не бяха така клюмнали и сякаш започват да изсъхват.Външните корени направо изсъхната -пресадих я.Поливам на около 1-2 седмици.Пускам ви снимки-първите три са преди да я пресадя а останалите след.Ще се радвам да ми помогнете да я съживя.Благодаря ви  Hug
http://elina0102.snimka.bg/flowers/orhidei.651813.26271228

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 09:04 от Elsinor

# 483
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
елсинор, пишеш тор, нали не си я насадила в тор? как изглеждаха корените в саксията? според мен не е било нужно да пресаждаш, но като вече си го направила   Hug

момичета, аз май ще имам семена от лудизия  Blush

# 484
Извинявам се  Embarassed Пиша пълни глупости-пресадих я в кори за орхидеи.Ще поправя поста горе.А корените вътре-сякаш имаше само един-два  и изглеждаха  добре-не бяха изсъхнали или загнили зеленички си бяха.

# 485
Оххх, искам да питам нещо, защото не разбрах от толкова много четене за орхидеи.
Поливам я като нормално цвете отгоре върху корените и я оставям да се изцеди и тогава я слагам в чинийка???
И вторият ми въпрос е като са ми я подарили в прозразчна саксия( те всичките така ги продават ако не се лъжа) в кашпа ли да я сложа или в чинийка, за да се виждат корените.

# 486
Оххх, искам да питам нещо, защото не разбрах от толкова много четене за орхидеи.
Поливам я като нормално цвете отгоре върху корените и я оставям да се изцеди и тогава я слагам в чинийка???
И вторият ми въпрос е като са ми я подарили в прозразчна саксия( те всичките така ги продават ако не се лъжа) в кашпа ли да я сложа или в чинийка, за да се виждат корените.

За поливането е по-добре да я накисваш в по голям съд ( водата в него да е на 2/3 от саксийката на орхидеята )докато и станат зелени корените.. и аз съм нова заразена от орхидеена болест, но изчетох всички налични форуми и това вече ми е ясно  Laughing

# 487
Как са новите орхидеи в Кауфланд? Дали има интересни или са традиционните цветове? Някой питаше за арлекини - купувала съм 2 пъти от Кауфланд (бяла и жълтеникава с тъмни петна). Жалко, че е толкова лошо времето и не ми се ходи до някой Кауфланд  Sad. Ех, няма ли да свършват тези студове!

Таня , чакам да споделиш снимки, винаги съм се възхищавала на твоята колекция и хубавото качество снимки които постваш.

Блазе ви, че петнистите са били някога достъпни в Кауфланд – тук никога не съм виждала такива. Знам за светложълти с тъмновишнави петна ( кравички) но никога не съм попадала на такава за да имам възможност да си купя. Но пък преди два месеца се сдобих с тази красавица от Кауфланд – също е много необичайна окраска, явно там от време на време има неочаквани зареждания.

ЗА СВЕДЕНИЕ:
Днес бях в Кауфланд Възраждане Варна от зареждането тази седмица имаше: малко бели, малко оранжеви с тъмнорозови жилки, малко розови с бели жилки ( аз го наричам орхидеи окраска като кръвоносна система ) , малко чисто розови, малко светложълти на мънички розови чертички концентрирани в центъра. Цената е 16.90- на мен лично ми се видя скъпо като знам че там се предлагах фалчета за 12 и 14 лева.

Гооди ( ст. Добри) кой ти опраши лудезията ? Бързо сподели опит докато неми е прецъфтял цветоноса !!!

Зари 65. За листни вредители пръскам или с Клинес  или с Лактофол за листни вредител- доволна съм и от двата препарат. Трябва да прочетеш упътването как се пръска и на колко дена трябва то да се повтаря.

Elsinor, Orhideq -след малко ще ви отговоря на запитванията, има НАИСТИНА много интересни неща за коментиране.

INA _ar  
СЪЩЕСТВУВАТ  ТРИ РАЗЛИЧНИ ШКОЛИ  за това как да се поливат фалчетата. И трите си имат своите привърженници и своят успешен опит. Понякога ако фалчето е свикнало да го поливаш по определен начин по добре той да не бъде сменяван. Зарова и попитах за конкретните условия в които се отглежда цвтето.

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 19:50 от _re_ge

# 488
  • София
Гооди ( ст. Добри) кой ти опраши лудезията ? Бързо сподели опит докато неми е прецъфтял цветоноса !!!

Това и мен ме вълнува  Laughing. Все още имам 5 цъфнали цветоноса. Мъжът ми веднага каза, че ще използва на Мъро опашката  Mr. Green, но може би има и друг метод  Laughing. Иначе лютите чушлета ги опрашваме с пръст  Laughing.

_re_ge, наистина е много интересна. Случва се да се намират и в Кауфланд  Laughing.

За поливането - първо топяхме както пише по учебниците. След като се заразиха една от друга, започнах да ги нося в банята и там да поливам с душа. После станаха толкова много, че вече ги поливаме като обикновени цветя, но се опитваме да остава минимално количество вода в чинийката, която бързо да се изпари. Налага се да се поливат по-често, но и пренасянето не си е работа. Толкова дълго не ги бяхме местили, че наскоро като решихме малко да ги пооправим се оказа, че една се е вплела в ребрата на парното  hahaha. Наложи се да поотчупим корените, защото не можеше да се извади. Парното не работи, да не си помислите, че се е опекла  Laughing. И по трите начина цъфтят  Laughing.

# 489
Реге, а по листата и състоянието на корените ли да се ориентирам дали му понася моя начин на поливане на фалчето? Аз нямам представа как е поливано преди да го купя и след като ви изчетох останах с впечетлението че трябва да го накисвам. И още един въпрос - едното ми е посадено в кори, а отдолу има кер. топчета. При него нямам особено добра видимост към корените които са в корите. Как да преценя дали са наред?

# 490
Момичета, здравейте, 

положението е отчайващо. Едната орхидея имаше видимо много бели точки, но като я извадих да я присадя се оказаха просто ужас. Корените са подгизнали от преполиване, според мен изгнили. Външните корени изглеждат много добре, изкарала е 2 цветоноса, има 2 листа само, чудя се дали да изрежа всички вътрешни корени, да напудря с канела и да засадя или да я увисвам с корените нагоре.
И друг въпрос, нямам препарат за вредители за орхидеи, имам обикновен за градински цветя, дали да напръскам с него корените заради белите точки или да купувам специален за орхидеи.
В голям стрес съм през деня, нямам време за нищо, а не ми се иска да я изгубя  Praynig

3 снимки, ако можете от тях да прецените какво в положението  http://anetapescado.snimka.bg/other/cvetya.652779.26312433

благодаря ви предварително  Hug

# 491
  • София
Pesсado, пипай с ръка. Всички корени, които са изгнили ги "смъкни". Ако наистина е изгнило пада без никакво усилие. Нека здравите части и жилката, която е в сърцевината да останат. Канелата не е много на мода, но ако нямаш друго - ръси с нея. В случая препарат за вредители не ти трябва, а по-скоро за гниене, мухъл и гъби. Лактофол имат такъв. Иначе и препаратите, които са посочени в темата са за всякакви цветя. Просто вече са пробвани върху орхидеите ни и е сигурно, че не вредят. Ако не останат корени за засаждане, растението се закрепва към клечка и пак се слага върху корите. Щом са здрави въздушните корени, най-вероятно ще се спаси.

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 01:08 от Тaня67

# 492
Пескадо, и аз ще ти отговоря като Таня.
Имах такъв проблем с едната орхидея, мисля че ми се получи от преполиване, но не съм много сигурна.
Изрязах всички загнили коренчета  с ножица, пресадих в нова пръст, не съм слагала препарати или торове.Преболедува два три месеца и сега ми се развива страхотно има 4 нови цветоноса и две бебета.

Относно поливането ползвам и трите начина описани от Реге, кога както има време.Но вече внимателно оглеждам дали не са влажни корите, и чак тогава пристъпвам към поливане.

# 493
Момичета, страхотно бързи сте, много ви благодаря.

Таня, препарата за вредители мислех да го сложа заради белите точки, много бяха, ще пръсна малко с този, които имам. За канелата четох само, много невежа съм, за сега се радвам само на 3 орхидеи,които от около 5 години сами се гледат и ме даряват с не много цветове, но с последното киснене във вода видимо съм прекалила  Rolling Eyes

Благодаря ви още веднъж.

P.S. Имам и една мини орхидея и за нея ще ви питам нещо, но като й дойде реда, сега отивам да помагам на пострадалата

# 494
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Това и мен ме вълнува  Laughing. Все още имам 5 цъфнали цветоноса. Мъжът ми веднага каза, че ще използва на Мъро опашката  Mr. Green, но може би има и друг метод  Laughing. Иначе лютите чушлета ги опрашваме с пръст  Laughing.

....

аз нищо не съм правила  Blush котка нямаме, а детето минава ребром покрай цветята и даже не ги поглежда Laughing

Общи условия

Активация на акаунт