Добре ли са възрастните с правописа?

• 15 299
  • 182
  •   1
Отговори
# 150

И това на какво основание го твърдиш? Източник?  Thinking
Последния път, когато аз правих справка за този израз, излезе, че се пише разделелено - от само себе си.

Последна редакция: чт, 21 юли 2011, 22:45 от Как` Сийка

# 151
На мен сърфирането не ми се отразява на четенето. Обаче предпочитам книгите, издадени преди 1990г. Много често в новите издания се изкушавам да взема червения химикал Simple Smile И то, при положение, че не съм филолог.

А мен, бидейки филолог, ме засърбяват ръцете да бия, да бия, да бия...  ooooh!

marsy, запетайката пред 'макар че' и 'въпреки че' си е правилото.  Peace Аз открай време си го знам така.

това "открай време" имали давност над 40 г.? тогава не беше така, ина4е бих забелязала за толкова години или пък даскалите биха ме коригирали?пък като добро дете бих се поу4ила, на онова време, от 4ервения химикал на "моля,другарката"!

Запетайка се пише пред "макар че", "въпреки че", "така че", не "открай време", а винаги.

# 152
  • София

И това на какво основание го твърдиш? Източник?  Thinking
Последния път, когато аз правих справка за този израз, излезе, че се пише разделелено - от само себе си.

Къде си правила справка? Ако това е Гугъл, смятай, че си ползвала ненадежден източник  Laughing Аз съм завършила Българска филология във времето, когато за една сбъркана запетая можеха да ти вземат и една единица от оценката, така че рядко имам нужда от справка. Разбира се, случва се да се затрудня или да допусна грешка по инерция, особено във форумските писания Peace
Иначе в БАН има Служба "Езикови справки и консултации", там може да звъни всеки и е възможно най-точният източник. Телефонът е 0900-12-230  Peace

# 153
# 154
Не виждам нищо кардинално в промените, нека отчитат дейност.  Grinning

Цецето, аз правих справка с книжен правописен речник, издание 1995 г. Там дума "самосебе" няма.

# 155

Цецето, аз правих справка с книжен правописен речник, издание 1995 г. Там дума "самосебе" няма.

Дума "сабосебе" няма, но има израз "от самосебе си".

# 156
 Laughing И как става това, дума няма, ама в израз я има?

# 157
  • София
От 1 септември ще има нови правила!     bouquet  bouquet  bouquet

# 158
Новите правила, за които пише във в. "Труд", ми се струват странни. В днешно време кой пише уважителната форма с главна буква? Ако ще адаптират правилата към съвремието, посоката би трябвало да е обратната - към опростяване, а не към усложняване на правописа.
Колкото и да ме дразни опростяването, все пак аргументите в негова полза са повече.

# 159
  • София
В днешно време кой пише уважителната форма с главна буква?

Тези, които знаят правописа. Това и до сега си беше така!!  Grinning Grinning

# 160
Сега пак ще вземем да се надскачаме излишно.

# 161
  • София
Не виждам нищо кардинално в промените, нека отчитат дейност.  Grinning

В правописния речник няма да откриеш и думите "дотам", "дотук", "задълго", но е факт, че са изписани правилно  Peace  Проблемът е, че понякога не се прави разликата между словосъчетание и сложна дума. В случая става дума за сложни думи,  за които си има правила на изписване - слято и полуслято/с тире/. Разделно се пишат словосъчетанията /словосъчетания имаме, когато съставните думи получават собствени окончания за множествено число, напр.майстор зидар / майстори зидари/. Според тези правила, приети от БАН, а не от мен  Laughing, самосебе не е словосъчетание,  а е сложна дума от наречие и възвратно лично местоимение  /сложна дума имаме, когато не всички думи, които я съставляват, получават собствено окончание за мн.ч./

Думата наистина е по-специфична и може би е нормално да се греши /а в случая масово се изписва погрешно/, но не би трябвало да затрудни един филолог  Peace

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 14:50 от Цецето

# 162
  • по пътеката
Новите правила, за които пише във в. "Труд", ми се струват странни. В днешно време кой пише уважителната форма с главна буква? Ако ще адаптират правилата към съвремието, посоката би трябвало да е обратната - към опростяване, а не към усложняване на правописа.
Колкото и да ме дразни опростяването, все пак аргументите в негова полза са повече.
аргун, много си права, но нали трябва някой да кове сложностите ,4е да ги мъ4ат децата! аз съм за опростяването,  както преди пишехме използува и разните там подобни! за "Ви" явно е напомняне! езикът според мене трябва да се развива към близост с говоримия, не към отдале4аване!става малко като арабския, пишем по един на4ин,говорим по  друг и  в един момент става нов език за поколенията след това! да не говорим,4е за един 4ужденец е направо невъзможно да намери граматика и сносна литература за да може да го у4и и да си говори с местните, остава само да е слухов полиглот!оба4е пък искам да похваля хората, които обу4аваха едно време 4ужденците в бг ! прекрасен бг за  4ужденец и остава  много добра база явно дори след 20 г!!   bouquet

# 163

Защо трябва да се променят правилата към по-прости? Защото младите са по-прости?

# 164
  • София

Защо трябва да се променят правилата към по-прости? Защото младите са по-прости?

Защото светът е устроен така - целта е да се опростяват нещата, а не да се усложняват.

Общи условия

Активация на акаунт