Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 39 578
  • 910
  •   1
Отговори
# 210
. Предпочитам да имат телефони в училище, защото нямам достатъчно доверие във възрастните в самото училище..
Цитирам това изречение, защото то е много показателно за начина, по който се разсъждава принципно. Никакво доверие, всеки тегли в своята посока, гледа да закърпи положението със собствени сили доколктоо може.  И накрая и резултатът е никакъв и в кръпки.
Смешна работа. Вместо да се стремим да накараме всеки да си върши работата ( за която получава пари и носи отговорност), ние вечно мислим обиколни пътища  Rolling Eyes

Мен не ми е смешно, а плашещо. Всъщност Andariel е права, сигурност няма. Но решението на проблема не е в отклю4ените врати и мобилните, а съвсем другаде.
Заради беснеещи деца в нашият двор, сме ходили с майка ми да подадем оплакване на директора- тези деца би трябвало да са в у4илище. Той повика у4ителката на тези деца, а нейното обяснение беше- аз имам обедна по4ивка и излизам на обяд. Тези деца остават на занималня и имат 1 4ас свободен, аз не отговарям за тях.
!!!!!  ooooh!  ooooh!  ooooh!

Как по дяволите никой не носи отговорност? Сами на улицата, малки деца. Родители и у4ители с някакво спокойствие ти обясняват глупости.

А сега да си помислим ако тия деца влезнат в къщата на някой педофил, дали въобще ще ги открие някой???

Какво и колко пъти трябва да се слу4и, за да се досетят обществото и институциите, 4е трябват спешно правилни реформи?

# 211
  • София
. Предпочитам да имат телефони в училище, защото нямам достатъчно доверие във възрастните в самото училище..
Цитирам това изречение, защото то е много показателно

Точно това изречение тръгнах да дърпам и аз от целия пост на Андариел, защото съм безкрайно съгласна с него. И всъщност то леко ми обърна мнението - защото ако ще с 10 ключа да се заключи училището, когато вътре за децата се грижат безхаберни възрастни, ползата я няма никаква.
В началото на учебната година се случи инцидент - класа на сина ми в час по физическо на двора, оставени сами от госпожата. Идват циганчета и набиват и преджобват сина ми и още две момчета, които са седяли на тревата до игрището. Познайте дали някой ми се обади да ми каже. Еми тази учителка и зад решетки заключени да я оставим да се грижи за децата, тя пак ще намери начин да ги зареже и да иде да пуши с колежките и ако нещо се случи ще се прави на приятно разсеяна.

# 212
Искаш да кажеш, че това е минало в графата (случват се такива работи) ? Последствия нещо за директора, изобщо за училището?

# 213
  • София
И никакви последствия ли нямаше за учителката? А за директора?

# 214
  • София
Естествено, че не е минало в графата и имаше последствия за всички.
Не съм писала за продължението на историята, понеже е извън темата, само илюстрирах мнението.  Peace

Ние с проблемите се борим постоянно, нищо не оставяме така. Просто се изяждам отвътре за това, че вместо проблемите да са ми дали детето си е написало домашното и дали е дръпнало съученичка за плитките, аз се занимавам с инспекторати, жалби и наритано дете (седмица преди да родя сестра му, за да е по-драматично положението).
И ми се доплака одеве като прочетох за учителките в белия свят, които се обаждат да питат за това какво яде детето и защо не яде нещо си, а на мен не ми се обадиха, когато се случи нещо толкова сериозно.
След това започнаха да ми звънят дори да се е спънал леко извън училището, ама голяма работа, уплашили са се от мен, звънят ми. Ами всички останали деца?

# 215
Искам да отговоря на това

Като гледам, идеята на заключването на училищата не е да се държат външните извън училището, а децата да се държат вътре в училището. На мен лично това ми напомня на желязната  завеса.

За лавките ми е все едно, но не е зле да има детето откъде една вода да си купи, или някаква химикалка.

Пък и, имайте предвид, че хич не е лесна работата седем години да правиш всяка сутрин сандвичи и то за през голямото междучасие

Някои хора тук някак си представят работата, че всички училища да са от типа на Горна баня - със стол и висок дувар. Да, ама не! Повечето училища нито имат стол, нито висок дувар, нито сградите са пригодени за днешните стандарти за евакуация! Повечето училища в градовете са стари, отпреди петдесет-сто години, пък големите по комплексите са пак с малко изходи в сравнение с количеството хора вътре.

Първо, идеята отново си е "побългаряваме", истинската идея е точно обратната - да се държат външните лица извън училище.
      Второ, Андриел, химикалка мисля, че се купува от книжарница /не знам, чия идея е била химикалки да се купуват от лавки/. Все пак на територията на едно училище е по-приемливо съществуването на книжарница, отколкото на лавка. Мисля, че и за водата не е нужна лавка.
      Трето, хич не е трудно приготвянето на сандвичи, даже и за повече от 7 години/все пак дори и родителите/майките в чужбина също ходят на работа, пък не ги затруднява приготвянето им/
      Четвърто - учила съм в училище, което е на 100 години /и сега съществува/ - има си достатъчно изходи за реагиране /и тогава и сега/. Така също до нас /в България/ има училище, което е от по-нов тип /над 30 годишно/, в което също има вътрешна сграда за ученици до 4 клас с вътрешен двор за тях, в което тези деца също не се допускат да излизат от тази сграда /даже вътрешните врати на тази сграда се заключват. Противопожарната охрана си е също на нужното ниво. И това е в малко градче /пиши го, че училището, което цитирам е може би едно от "най-младите", всички останали са поне над 50 години.

Иначе, истина е това, че безхаберието на възрастните /разбирай, че всеки гледа да се оправдава, вместо да разбере точно в какво се състои отговорността му/ в България е направо ужасяваща.

# 216
Ами всички останали деца?

Ами дано имат родители поне малко като теб! Все да се започне отнякъде трябва.
Нещата са навързани като свински черва, а без добра воля, организация и съвест, морал, ама от всички, и родители и учители, нищо няма да стане. И контрол, жесток контрол му е майката.
Преди година тук една начална учителка накарала детето, да си яде спагетите с пръсти, защото нямало прибори, родителите не били уведомени, че вече те трябва да ги слагат в чантата, а не да ги доставя училището.
Въпросната вече не е учителка. За няма и седмица се реши проблема. Говоря за държавно училище и то в не от добрите квартали на града.
Гонене до дупка трябва, ама кой ли ще си наруши спокойствието.
Няма ли дежурни учители за междучасuята? Как се оставят деца без надзор така? Не им ли влиза в служебните задължения или те само да си пеят урока и после айляк?

# 217
в което тези деца също не се допускат да излизат от тази сграда /даже вътрешните врати на тази сграда се заключват. Противопожарната охрана си е също на нужното ниво.
Прочети чл.43 ал. 1, 2 и 3.
http://www.nspbzn.mvr.bg/NR/rdonlyres/528EE903-5B7F-4FE9-86A9-F3 … 48/0/NSTPNOBP.pdf

Mоловете ги имат....

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 18:53 от Arizona

# 218
  • Чикаго / София
Една промяна в училищата води след себе си още много които са взаимо-свързани. Затова и в Бг все се намират оправдания да не се направи дадена промяна. Все няма пари и възможности.  Аварийните изходи са нещо важно и те действително би трябвало да са лесно достъпни за всички в сградата. Но аз се съмнявам, че дори и сега, когато училищните врати не се заключват, тези аварийни изходи работят и могат да се използват. пак се отваря само една врата /най-много две/ през които всички деца би трябвало да излязат в случай на опасност, което е леко безумно. Естествено, че ще има стъпкани деца, особено по-малките от по-големите ако не дай Боже възникне такава ситуация.

Тук в училището на децата ми има 6 изхода/входа /поне толкова аз виждам/, които всеки ден се използват. Сутрин през единия вход влизат Предучилищната и 1ви клас /от същия вход и излизат в края на учебния ден/, другия вход е за 2 и 3 клас, третия вход е за 4 и 5 клас, четвъртия и петия вход са за децата които идват с училищни автобуси от двете различни страни на училището, а шестия вход е главния вход на училището, през който влизат децата когато отиват рано в училището да закусват. До всеки вход има всяка сутрин дежурен учител който посреща децата. Обикновено, когато не вали и не е нечовешки студено навън, децата се строяват по класове пред дадения вход и влизат клас, по клас щом звънне звънеца. Всички врати след 9ч. се заключват, така че от вън не може да се влезне в сградата, но от вътре може да се излезе, което се използва в случай на нужда. Ако някоя врата се отвори от вътре неправомерно, т.е някое дете се опита да излезе, се задейства аларма.  Портиери както написах - няма. Офиса на директора и секретарката са с/у главния вход с огромно прозрачни стени, така че те виждат кой иска да влиза през него и отварят вратата от вътре с бутон.  Не тичат всеки път с връзката с ключове. Отговорност на всяка учителка е да си следи децата в клас.

А, да, мобилни телефони не са разрешени - нито за децата, нито за учителите. Във всяка класна стая има телефон с вътрешна линия. По него учителката още в 9ч. е съобщила в офиса кои деца отсъстват, и до 10 минути след това се звъни на родителите от училището да ги питат защо детето не е на училище, ако родителя не се е обадил предварително да каже, че този ден детето няма да ходи на училище. От този телефон, в случай на нужда учителката звъни на родителя / 2-3 пъти ми е звъняла учителката на децата през тази учебна година - че са си забравили нещо, че се отменя някой час от допълнителните и ще свършат по рано днес и пр/.  Ако детето не се чувства добре го водят в лекарския кабинет от където ми звънят да отида да си го взема.  Изобщо не виждам нужда да имат мобилен телефон, но си признавам, че ако трябва да учи в Бг. училище в условията там, сигурно бих им взела.

Отделно на всеки 3 месеца горе-долу правят тренировки в случай на пожар и други природни бедствия как да реагират, за което предварително ни предупреждават. После обикновено децата много ентусиазирани ми разказват как са излезли от училището и са се редили до оградата и пр.

Така че една промяна, била тя и за затваряне на лавките, води след себе си още доста, пък явно на никой не му се занимава да се напъне да започне отнякъде. А и винаги ще има родители които да роптаят.

Извинявам се за фермана който написах! Crazy

# 219
  • София
Ал Фаси, те дори не бяха в междучасие, а в час! На всичкото отгоре отидох в училище първоначално с идеята да говоря с учителката по физическо и с класната со кротко и со благо и виновната се държа толкова нагло, че не можех да осмисля ситуацията след това. Тя е направила нещо, което е дори подсъдно, ако реша да стигна докрай и вместо да се чуди как да ми се извинява, тя седи и ми обяснява колко лоши били децата в наши дни и как не слушали. После ми подшушнаха, че е близка приятелка с директорката и живее с идеята за недосегаемост.

Както и да е, това е извън темата с лавките, макар и свързано с училищата.

# 220
Няма so кротко, so благо като има такова нарушение. Тя постъпката и е нагла, ти очакваш да говориш...
Само so малко кютек. Директорката не е самодържец, и тя има по-големи шефове на главата.
Но да, не е за лавките.

Не разбирам обаче, как се гонят права за касови бележки, за нам си кви други дреболии (съпоставени с проблемите на децата в училище), а това детето ти да е жертва на даскалско безхаберие или агресия, без значение каква, се подминава в повечето случаи.
Понякога си мисля, че сме кофти смотано племе, разединено и все на контра.
Веднъж само не си защитих детето преди 6 години, не беше училищна ситуация, нито нещо драстично, но още ме е яд и изпитвам чувство на вина. Тогава не знаех предисторията, та затова, но пак ме е яд.

# 221
Пък и, имайте предвид, че хич не е лесна работата седем години да правиш всяка сутрин сандвичи и то за през голямото междучасие (а за тези, които обядват в училище хич не ми го побира главата), всеки ден, че и да е разнообразно. И то при положение, че в повечето училища отдаааавна няма столове.

Мен ако питаш, по-добре 5 дни в седмицата, разнообразни сандвичи, с различни допълнения към тях, за обяд, отколкото общоприетото, че трябва да е задължително топла манджа в стола.
Аз например, не повтарям сандвич с едно и също, за поне 8 последователни дни.

Много добро си го описала Ирка, макар че наистина звучи като от друга галактика. Аз се отказах отдавна да споделям на познати, все намират за какво да се хванат и да цъкнат разтревожено, как са ни "като роботи децата"... Simple Smile

# 222
Аз до ден днешен не съм разбрала в какво се изразява роботизирането на децата.
Може би в това, че има правила и всеки ги спазва?
Да, може да е малко кофти, че не те оставят да си разиграваш коня както си искаш, но, от друга страна знаеш, че и друг няма да си го разиграва за твоя сметка и да ти нанася вреда, на теб или детето ти.
За мен това е по-добрия вариант.

# 223
Аз честно казано се плаша от момента, в който детето ми трябва да тръгне на училище. Ама истински се плаша, че ще трябва да го вкарам в това безумие, наречено БГ училище.
Учителите, или поне част от тях са станали под всякаква критика, крайно неангажирани към каквото и да било, освен към това да си вземат заплатите.
Промяна трябва да има и то много сериозна и това не включва само лавките.
Но и не знам как може толкова много родители да са съгласни с това положение и само да свиват рамене и да не се прави нищо.

# 224

Може би в това, че има правила и всеки ги спазва?
Да, може да е малко кофти, че не те оставят да си разиграваш коня както си искаш, но, от друга страна знаеш, че и друг няма да си го разиграва за твоя сметка и да ти нанася вреда, на теб или детето ти.
За мен това е по-добрия вариант.

Е чак толкова розово не е положението, доколкото съм запозната си съществува проблема с тормоза на едни деца от други, и се стрелят даже понякога.
Проблема в случая е съвсем друг. Детето няма да умре ако изяде една вафла, обаче за някои хора това е огромен проблем, който според тях излиза че е допустимо да се реши с всякакви мерки, дори касаещи пожарната безопасност. Ама точно този тип решаване на проблемите е порочен, защото трябва да се степенуват по важност наличните проблеми за решаване и да се започне от най-тежкия, например какво пречи да се сложи охрана в двора и на входовете на двора, което би решило доста проблеми накуп, вместо някой да заключва входа и да потъне в сладка дрямка някъде си из сградата, после върви го търси....
Какво пречи да се регламентира и следи какво се продава в лавката на територията на училището, вместо тоталната забрана на лавките и заключването на сградите, което вече се коментира понеже нали като затворят лавките децата щели да притичват до магазинчетата наблизо....?
Защо не се обсъжда поставянето на аварийни врати и привеждането на сградите на училищата в съответствие с най-съвременните норми за пожарна безопасност? Това по-маловажен проблем ли е от храненето?

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 22:10 от Arizona

Общи условия

Активация на акаунт