Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 345
  • 910
  •   1
Отговори
  • София - Рим и обратно
Предлагам тук да разберем как се движи родителското мнение за този "рог на изобилието" в българските училища.
Защо само у нас продължават все още съществуването си тези неизменни училищни лавки и какъв е смисълът от тях? Нужно ли е всяко българско дете да е снабдено с джобни пари, за да пазарува заветните чипсове, снаксове и газирани напитки, при все, че същите са не само безполезни като храна, но и доказано вредни?
Видяхме, че въпреки въведените наредби и контрол на продаваните неща в тях, боклуците продължават да царят в лавките и децата ни естествено ги предпочитат пред топлия обяд в стола /или вкъщи/. Не е ли по-добре да ги няма изобщо?

# 1
Писах в другата тема, но ще попълня твоята анкета.
Лавката би била добре при нормална държава с контрол за спазване на нормативните правила.
Т.к. нашата никога не е била такава, не е и няма да бъде, то предпочитам да ги няма тези "рогове на изобилието", но да има и контрол за ненапускане територията на училището от децата, които сме пратили доброзорно в него. Последното, обаче, ме съмнява отново, че ще се случи. Пак поради горепосочената причина.

# 2
  • София - Рим и обратно
но да има и контрол за ненапускане територията на училището от децата, които сме пратили доброзорно в него.
Да, затова съм абсолютно съгласна и това трябва да бъде непосредствената следваща стъпка /евентуално/ - строгият контрол за влизане и излизане от училището през учебно време. Нещо, което навсякъде по света е безусловен факт, наред с липсата на феномена "лавка".

# 3
  • София
В нашия "рог на изобилието" има пресни и топли закуски собствено производство, и въпреки че дъщеря ми рядко купува от там, съм гласувала с опцията "храни се изцяло оттам, против затварянето съм". Сигурна съм, че и при тях се продават боклуци, но това не значи, че едно дете ще ги предпочете. А като виждате нарушения на наредбата, сигнализирайте. Даже може да се започне от директора на училището, който би трябвало да може да наложи спазването й, след като от него зависи, дали тази фирма ще продължи да наема помещението и в бъдеще.

# 4
Не знам дали затварянето на лавките ще помогне, в смисъл, че аз живея в район с няколко училища едно до друго и имам наблюдения какво се случва в междучасията(големи, малки) или в свободните часове - учениците изобщо не висят по лавките, а по барчетата с цигарки в ръка. В района е пълно с барчета, голям супермаркет, пицарии, минизаведения за бързо хранене-хамбургери, джобове, малки магазинчета предлагащи цигари и бира, фурни предлагащи банички, тестени закуски, пици и сладкиши (пържени) с крем, боза и т.н. Цените са приемливи и всички учащи се са наредени на опашките във всяка една своя свободна минута, та не знам доколко затварянето на лавките ще помогне за здравословното хранене на учениците. Дори по мое време, когато аз бях ученичка, тичахме на супера за кренвирши и земелки, редяхме се на опашка в сладкарницата за тригуни и боза, тичахме до близката пицария и лавката често оставаше неуважена, защото хем имаше голяма опашка, хем не можехме да се вредим. И така здравословното хранене си оставаше химера и тогава и както гледам и сега....

# 5
В нашия "рог на изобилието" има пресни и топли закуски собствено производство, и въпреки че дъщеря ми рядко купува от там, съм гласувала с опцията "храни се изцяло оттам, против затварянето съм". Сигурна съм, че и при тях се продават боклуци, но това не значи, че едно дете ще ги предпочете. А като виждате нарушения на наредбата, сигнализирайте. Даже може да се започне от директора на училището, който би трябвало да може да наложи спазването й, след като от него зависи, дали тази фирма ще продължи да наема помещението и в бъдеще.
Сигнализираме, при това нееднократно.
В други теми сме описали как е протекъл контролът.  Sunglasses

# 6
Моят отговор го няма в анкетата.
Първо, смятам че трябва да се забрани излизането на децата от учебното заведение, докато траят занятията. След това, при една добра кухня и липса на чипсове, газирани напитки и пр., не виждам да има причина за затваряне на лавките.
Ако се осигури качествена и вкусна храна, децата сами ще я предпочетат.

# 7
Тук няма такива екстри в училищата. Децата или си носят от вкъщи обяд и закуски, или ползват предложените сандвичи или топла храна в самото учлище. Един ден в седмицата имат задължителен плодов ден, когато се ядат само плодове там. Около училищата не се разрешават отварянето на заведения с т.нар. тук "шик" храни.

# 8
  • София - Рим и обратно
Тук няма такива екстри в училищата. Децата или си носят от вкъщи обяд и закуски, или ползват предложените сандвичи или топла храна в самото учлище. Един ден в седмицата имат задължителен плодов ден, когато се ядат само плодове там. Около училищата не се разрешават отварянето на заведения с т.нар. тук "шик" храни.
В Италия също е така. Най-много да има навън някоя пицария или ресторант, където се готви за самото училище. Контролът за излизане на учениците от училището също е извънредно строг. Както и влизането на външни лица. Не виждам какво пречи това да се въведе и в България.

# 9
Не знам дали има лавка в училището до нас, но има около 16 кафенета, дюнери, хамбулгери, пици и вечно е пълно с ученици.  А по вашите чужбини до каква възраст не ги пускат да излизат?

# 10
  • out of space
Втория отговор. Хич и не пречи лавката (дори не знам дали имат), защото учениците са пръснати по кварталните заведения. Моите деца трябва да ги направят почетни членове на съседната "пица на парче"  Tired

# 11
А по вашите чужбини до каква възраст не ги пускат да излизат?

Тук до края на 6-ти клас. След това се местят в училища за по-големи и предполагам, че тогава вече може.  Simple Smile

# 12
В Италия също е така. Най-много да има навън някоя пицария или ресторант, където се готви за самото училище. Контролът за излизане на учениците от училището също е извънредно строг. Както и влизането на външни лица. Не виждам какво пречи това да се въведе и в България.

И в Испания е също така.  
     пп  Учениците не се допускат да излизат до 16 г. /10 клас/. В Испания е задължително образование до 10 клас, след това в 11 и 12 клас продължават тези, които искат да продължат висше образование и им трябва диплома за завършено средно образование.

# 13
Не е по темата, но да питам, ако авторката няма нищо против, за което и предварително й се извинявам- как се осъществява контролът за ненапускането на ученици на територията на училището? От кого?

# 14
как се осъществява контролът за ненапускането на ученици на територията на училището? От кого?

При нас има портиери. Вратите са заключени. Ако някой иска да влезе или излезе, трябва да звънне и да му се отвори, след проверка кой е, защо и накъде.

Общи условия

Активация на акаунт