Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 348
  • 910
  •   1
Отговори
# 45
Преди три години, с класната на синът ми водихме голяма борба срещу боклуците в кафенето настанило се в стола на училището. Непрекъснато обяснявах колко са вредни захарните банкноти, колко нехигиенично е езика да му е залепен цял ден на захарната гривничка, как чипса не е закуска и т.н.  - ефект никакъв, всички деца си купували. Върха беше когато един ден се прибра и ми каза, че си купил Пит Бул обаче не му харесало. Родителите се опитвахме да обясним на децата си кое е редно да се яде и кое вредно, а класната се опитваше да обясни на търговеца, че някои неща просто не могат да се продават на второкласници. Нито ние постигнахме нещо, нито тя.
Отидох при директора и го попитах няма ли да вземе отношение по въпроса с търговската дейност, която се развива в училището и отговора беше, че общината давала разрешителни на търговците и той нямал никакви правомощия. Казах му че в такъв случай ще се обърнем към всички възможни институции, ако е небходимо и към медиите. Два дена по късно „боклуците“ бяха поизчистени и имахме уверението на човека от кафенето, че на малките няма да продава неподходящи за тях храни. В продължение на една година след това нещата бяха нормални, класната продължаваше да влиза в ролята на пазач всяко междучасие, заставайки на вратата на стола и следейки кой какво купува, но поне децата ( от нейния клас ) си даваха парите за банички и тостери. В момента нямам представа какво се случва, защото от две години синът ми не е в същото училище. Научи се да носи храна от в къщи, защото лавка и стол няма, кафене също няма, а вратата се заключва в 9 и се отключва в 2.

# 46
И при нас е както е писала Марица, но в София. Вярно, че е частно училище, но не виждам какво пречи да се приложи и в държавните. Разбира се не давам никакви джобни пари на дъщеря си, няма нужда от тях.

# 47
Пречи това, че няма пари. Училищата в Испания са с много високи огради и врати които се отварят/затварят с бутон от секретаря. Охрана няма, учителите следят за реда през почивката. В България всяко хлапе може да прескочи оградата въпреки че това не се налага, да отиде където си иска и да си купи каквото си иска, ако няма чипс в лавката в магазина до училището има.

# 48
Горките деца! Пълна липса на демокрация и човешки права! Едно кафе нямат къде да си изпият.
Ама така е то, като не се обяснява вкъщи...  Laughing

Някъде няма нужда да се прескача каквото и да било, т.к. огради няма. Демокрация има, обаче.

...Училищата в Испания са с много високи огради и врати които се отварят/затварят с бутон от секретаря. Охрана няма, учителите следят за реда през почивката. В България всяко хлапе може да прескочи оградата въпреки че това не се налага, да отиде където си иска и да си купи каквото си иска, ако няма чипс в лавката в магазина до училището има.
Само да си посмял да споменеш тук, че отговорен за реда в една институция е този, който управлява същата, ще бъдеш сдъфкат и изплют, автоматично.
Мантрата е: отговорни за реда у нас по всички места са родителите и най- вече децата, даже 6 годишните. Последните следва не само да знаят какво е нужно да се прави, а и да ръководят по всяко време поведението си в съответствие с правилата на институцията. А родителят следва да бди за изпълнението на тези правила, вкл. наблюдавайки кристалната топка и осъществявайки телепатичен контакт и с отрочетата си и с останалите деца.

Аз съм скептично настроена, че децата имат задръжки, вкл. откъм храна. Както писа Блонди, ако се предлага, то и ще се иска. Дори и да знаят наизуст полезните и вредни храни и напитки.
То и възрастните пушачи знаят, че не бива да се пуши. Ама това не ги отказва. Какво остава за деца на по 6-10 години, че и по- големи?

I.HR, имахме подобна класна, все си говорехме с нея за лавката, тя, отделно, говореше с децата, но нищо не можеше да се направи, когато интересът клати феса. Писах и до РИОКОЗ. Същата работа- проверка- изчезване за кратко на определени артикули- нови снимки на заредената с боклуци лавка след това ми бяха донесени.

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 14:55 от Judy

# 49
  • София
Забраните не решават проблемите. Поне аз така мисля. Като пречи чипса, защо да не го забранят. Или да го продават само на пълнолетни, и за да сме сигурни, че децата няма да си купят нищо вредно, да забраним да се продава каквото и да е на малолетни. Иначе според мен в училищата не трябва да има лавки поради факта, че няма как за 15 минути колкото е едно междучасие, да обслужиш 300-400 деца и това поражда конфликти, защото се уреждат само най-големите и най-нахалните.

# 50
  • волно калдъръмче
Според мен пък кухият конформизъм и лозунги от типа: не на тежките раници, не на трудния учебен материал, не на лавките, искаме т`ва, искаме онова... са си точно в крак с времето, но и много далеч от културата, към която се стремим. Е, то все отнякъде трябва да се започне  Peace Само да не се загубим по пътя.

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 16:07 от Саморая

# 51
  • София
Против лавките в училищата съм. Няма да повтарям доводите на писалите по-рано и моите са същите. "ЗА" контрола на достъп в училищните дворове съм. Категорично, обаче, не одобрявам някои предложения да се забрани отварянето на заведения за бързо хранене в близост до училища, както не одобрявам и забраната за продажбата на цигари в близост до училищата. Все едно ако някое дете реши да пуши не може да си купи цигарите от друго място, а трябва да е точно от магазина до училището. От подобни забрани страдат единствено хората живеещи в близост до училищата и те категорично не решават проблемите с пушенето и пиенето от деца, както и не биха направили храненето им здравословно.

# 52
Според мен пък кухият конформизъм и лозунги от типа: не на тежките раници, не на трудния учебен материал, не на лафките, искаме т`ва, искаме онова... са си точно в крак с времето, но и много далеч от културата, към която се стремим. Е, то все отнякъде трябва да се започне  Peace Само да не се загубим по пътя.
Не разбирам защо наричаш една обществена позиция "кух конформизъм". Да изявиш мнение и желание за конкретна промяна, с оглед постигане на положителни цели, не е конформизъм. Освен в едни по- тоталитарни години, когато самото желание за промяна на обществото или отделни негови единици бе обявявано за ерес и опит за разкол, поради което бе и яростно преследвано. Тези години липсват много на други обществени единици, знам.
Как ще е по- близко "до културата, към която се стремим"? Дай пример.
От пътя няма да се изгубим най- вече, ако седнем на това място, на което се намираме. Но и до никъде няма да стигнем така.

Темата не е "не на лавките". Авторката ни пита каква е ползата или вредата от тях. Отговаряме й с мотиви.
Всеки- според личните си виждания.
Ако имаш виждането, че са с нещо полезни- чудесно, мотивирай го. Тъкмо ще имаме една друга позиция.

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 15:52 от Judy

# 53
  • София - Рим и обратно
Не е по темата, но да питам, ако авторката няма нищо против, за което и предварително й се извинявам- как се осъществява контролът за ненапускането на ученици на територията на училището? От кого?
Няма нужда да се извиняваш Judy. Пределно ясно е, че проблемът с лавките е свързан и с контрола за излизане и влизане в училището.
Както и другите чужбински мами споделиха, в Италия е по подобен начин - вратата сутрин се отваря между 08.00 и 08.30 за влизане на учениците, след което се заключва и ако се налага да влезеш - звъниш, отваря ти портиер, обясняваш какъв си и какво искаш и т.н. Ако трябва да вземеш детето си по-рано поради някаква причина, пишеш бележка до учителката, тя съответно я предава на портиера, който ти отваря в определения час. След часовете, децата се предават лично на родител или баба, дядо, които имат предварително депозирани пълномощни за това. Ако се налага извънредно да се вземе детето от друг. , пише се до учителката предния денКогато децата се водят навън /до библиотека, на театър или нещо подобно/, 3-4 дни предварително детето ти дава уведомителна бележка, в която пише от колко до колко учителката ще ги води някъде, подписваш се, иначе не вземат детето , счита се, че не си съгласен. Без учители, децата не припарват навън. В противен случай, родителите биват моментално уведомени да вземат мерки. И така.
Звучи строго, но според мен е правилно и не е трудно. Много ми се ще да направим нещо, че да стане това и тук.
А разбира се - лавки няма. Децата си носят закуска /сандвич, плод/ в кутия, ядат я около 10 ч. Ако са цял ден - ядат в стол, който се заплаща в края на годината. Миналия срок родителите протестираха, че им давали пържени картофи. Оттогава им дават само варени или задушени. За огромно съжаление на "горките" дечица Laughing.

# 54
  • София
Саморая, доста ...хммм.. как по-възпитано да кажа "щуротии"? ... си написала.
Лавки в училищата НЕ трябва да има, достъп на децата извън училище НЕ трябва да има. Това е, в едно изречение.
Нито е сложно, нито е кух конформизъм, това е елементарен здрав разум и не виждам какъв довод би имал някой срещу това?

# 55
Пречи това, че няма пари.

Не е това главната при4ина. По4ти вси4ки у4илища, градини в родното ми място са ремонтирани. Имат страхотен външен вид. Да не говорим, 4е моето бивше у4илище отдава под наем салона за физкултура и половината двор на възрастни за тренировки. С тези пари, а и дори и да се поискат от кметовете за сигурност може да се направят реформи и огради. Дори да нямат автомати4ни устройства, може самите у4ители да се редуват да отклю4ват и заклюват.
В пове4ето у4илища има охрана. Това не е ли разход? А оправдан ли е той, щом ефективността е нулева?

А с лавките според мен решението е едно- издава се наредба, 4е се закриват и родителите запо4ват да се грижат за закуските. Който остава на обяд, има си стол. Ина4е ако се раз4ита на съвестта на търговеца, 4е няма да продава ред бул, мазен 4ипс, застояла баница и т.н.  доникъде не води. На голяма 4аст от родителите няма да им хареса такъв ангажимент, но ние ве4е не живеем в социализЪмА и правилата са други. След една- две години ще свикнат.

# 56
И това е вярно- много пари са наляти в ремонт.
Така училищата ни приличат на гнили отвътре, но излъскани отвън магазински ябълки. За ядене не стават, стават само за витрината.

# 57
  • София
И аз не смятам, че проблемът е в парите, желание няма.
Сигурна съм, че поне 80% от родителите ще изреват на умряло, ако трябва да приготвят закуска на детето си. В класа на сина ми, храна от вкъщи си носеха само той и още едно момче.

# 58
  • София - Рим и обратно
Не е това главната при4ина. По4ти вси4ки у4илища, градини в родното ми място са ремонтирани. Имат страхотен външен вид. Да не говорим, 4е моето бивше у4илище отдава под наем салона за физкултура и половината двор на възрастни за тренировки. С тези пари, а и дори и да се поискат от кметовете за сигурност може да се направят реформи и огради. Дори да нямат автомати4ни устройства, може самите у4ители да се редуват да отклю4ват и заклюват.
В пове4ето у4илища има охрана. Това не е ли разход? А оправдан ли е той, щом ефективността е нулева?

А с лавките според мен решението е едно- издава се наредба, 4е се закриват и родителите запо4ват да се грижат за закуските. Който остава на обяд, има си стол. Ина4е ако се раз4ита на съвестта на търговеца, 4е няма да продава ред бул, мазен 4ипс, застояла баница и т.н.  доникъде не води. На голяма 4аст от родителите няма да им хареса такъв ангажимент, но ние ве4е не живеем в социализЪмА и правилата са други. След една- две години ще свикнат.
Много съм съгласна с този пост. Портиерите, така или иначе и сега дремят на входа уж. Но без никаква полза. Липсва само ключ и съвестно изпълнение подплатено със здрав закон. Не пари.
А че ще свикнат и ученици и родители без лавка - ще свикнат. Надали ще получат толкова сериозни емоционални травми. Ако не са заинтересувани за здравословното хранене на децата си, поне спестените джобни пари за закуски, би трябвало да са един скромен мотив Rolling Eyes.

# 59
  • Чикаго / София
Ще напиша как стоят нещата в нашето /а така е и в повечето/ училища тук в САЩ.

Лавки няма, учениците не носят джобни пари в тях. Дори в началото когато родителя и ученика подписват, че са запознати с Правилника на училището, си пише, че пари не трябва да се носят в училище. Е, разбира се това няма как да бъде проверено, но и децата няма къде да ги харчат тези джобни, които са толкова важни за родителите в България. Храна има в стола, или всяко дете си носи от вкъщи. Всяко дете има сметка в стола, която редовно се проверява от родителя он-лайн и се зарежда с пари ако е намаляла сумата. Детето помни 4 цифри които казва когато си избира храната от стола, за да се запише какво е яло. Учители помагат на малките ученици да запомнят тези цифри, или ги казват вместо тях. Учениците се хранят на смени от 11.30 до 13.30 часа, така че да не става блъсканица в стола.

Около училището няма заведения, каквито и да било, в радиус поне на половин км. Има само къщи/блокове и паркове. В училището е забранено да се носят газирани напитки от вкъщи - предлага се вода, сок и мляко.

Вратите на училището се заключват в 9ч. Който иска да влезне или излезе трябва да звъни на главния вход, където се записва кой влиза и излиза, дори и за закъснелите деца.  Деца не се пускат да излизат извън сградата на училището сами. Междучасията /ако има изобщо такива/ са по 5 минути - колкото да се отиде до тоалетната ако някой има нужда, и през това време никой не излиза навън.  Имат две излизания на двора по 20 мин. през учебния ден. Излизат по класове - например само 1 и 2 клас, после само 3 и 4 клас и пр.  Навън винаги има поне 4 учители/помощници които наблюдават децата, така че никой не може да излезе от училищния двор. Когато имат физическо и играят на двора, съответно учителя по физическо е отговорен за децата. Учебния ден продължава от 8.40 до 15.00ч.

Всичко това е за училището на моите деца в което учат деца от Предучилищна до 5ти клас.

Доколкото съм чувала от мои познати, същото е положението и в по-голямото училище, където учат 6,7 и 8 клас.

В гимназиите където са 9,10, 11 и 12 клас даже са още по-строги.  Mr. Green Лавки отново няма, м/учасията са по 5 минути - колкото да изтичаш от кабинет до кабинет и да ползваш тоалетната.  Вратите се заключват. Ако някой ученик успее да се измъкне /все пак са по-големи и по-изобретателни/, веднага се забелязва в следващия час и се звъни на директора, който веднага звъни на родителя и докладва, че детето не е на училище.  Ако това се случи няколко пъти /не съм сигурна точно колко за всяко у-ще е различно/ се изключва от училището.  Това означава, че автоматично отива в по-лошо училище, а това за тук е доста неприятно, затова и родители и ученици имат стимул да си пазят мястото в училището. Имат около 40 мин. за обяд и почивка, като пак нямат право да напускат училището. Имат вътрешен двор където могат да отдъхнат на свеж въздух. Занятията на големите ученици са от 8.30 до 15.30. Да ги ожали човек направо.  Wink

Да добавя само, че портиери и охрана в малките училища няма. Има обаче охрана на входа в училищата за по-големите ученици.

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 16:30 от irka

Общи условия

Активация на акаунт