Отговори
# 90
Диди, и с мен се случи същото - оказа се че кърмата ми е намаляла а аз не подозирах за това. Мислех че имам много кърма и даже се притеснявах да не го прехранвам понеже се будеше и сучеше и нощем, след това като попрочетох реших че може да е гладен или жаден и затова да се буди и реших да въведа лека вечеря преди последното дневно кърмене - супичка с половин филийка хляб и да предлагам вода нощем. Изведнъж моето "пристрастено" според мен кърмаче спря да се буди нощем - първата нощ спа цяла нощ. Следващите нощи ако се случеше да се събуди пийваше водичка и заспиваше в кошарката.Бяха големи жеги започна да изпива около 150 мл на нощ. Ако се събудеше, сядаше както друг път и заплакваше и след като пийне малко водичка полягваше пак и заспиваше. Това страшно ме изненада, аз мислех че след толкова много кърмения денем и нощем кърмата не ми е намаляла, нали уж нощното кърмене било толкова важно, а и денем не пропускахме. След отпадане на нощното кърмене, таткото пое приспиването денем и останахме на две кърмения сутрин и вечер. За мое съжаление малко след това се отби изведнъж заради сериозно запушено носле. Понеже не можеше да суче се оказа че трябва да си спра кърмата съвсем, без гърдите са имали кой знае какво време за нагаждане. Понеже се притеснявах купих чай от салвия и лецитин и пих два- три дни, и нямах никакви проблеми с препълване. Много съм си мислела преди това как точно ще се отбиваме понеже той си сучеше със желание и често, а нещата се оказаха лесни и не точно както убеждават новите теории за кърменето - че остава основна допълваща храна до годинка поне. Оказа се че може дори да съм го лишавала от млечни продукти заради вярата че имам кърма и заради това че навсякъде пише че инволюцията е поне след 1,5 годишна възраст.

П.П. Забравих да напиша, е и ние се кърмехме само от едната гърда на хранене и това реално доста е увеличило интервала за всяка гърда и евентуално спомогнало за намаляване на кърмата...

# 91
  • Пазарджик
Тъкмо и аз това се канех да споделя - през нощта почти вече не суче откакто въведох вечеря - също е супа с хляб. Преди това имаше закуска, обяд и вечеря в 18, сучеше много вечер и за приспиване - около час минимум. Сега имаме закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря в 20 и 30 и първата вечер спа от 22 до 6 сутринта. след това имаше няколко нощи пак със сучене в 2 или в 3, след което последва увеличаване на апетита вечер, иска си хляб, иска и от нашата храна и вечер има едно сучене за приспиване около 21 и 30, което е максимум 20 минути и другото кърмене е в 6 или 7 сутринта. така си мечтаех да спя през нощта и ето че е факт. мислех, че ще стане трудно, защото досега не съм предлагала нощем вода. До 1 година наистина усещах че водещо е кърменето, а след това водеща е твърдата храна, а кърменията през деня са в същите часове като преди, но на гърдата стои много малко време и ако сме навън се разсейва и спира да суче. може би като цяло са ми едно или две кърмения по-малко от преди, но всяко кърмене вече става все по-кратко. Радвам се, че тя сама си показва, че иска да суче или посочва шишето с водата или посочва чинийката с храната и й предлагам това, което иска и всичко става естествено. ако се отбие, ще знам, че е по нейно желание. пробно кърмене не съм правила и не съм цедила за да проверя количеството, но и аз предполагам, че е малко.

# 92
  • Обетованата земя
Cecile, благодаря, че сподели  Hug Аз също му давам само вода нощем от известно време и това може би спомогна за намалянето на кърмата. Но реших, че е добре да махнем нощните кърмения, защото си мислех, че когато знае , че има гърда на разположение и се буди и си я иска. Но сега с водата пак се буди 1-2 пъти на вечер-напива се хубаво с вода и заспива. Изпива и той толкова на вечер, около 150-200 мл. Опитвам се да му давам достатъчно млечни продукти-сиренце, кашкавал, кисело мляко. Добавям и АМ към кашата вече. При теб е намаляла учудващо кърмата, все пак не си прекратила нощните кърмения. Все си мисля, че това може да е временно и организмът ми все още да се наглася към новия режим на кърмене, но ще видим, времето ще покаже Wink
djidji_p, сега видях, че и ти си писала. И аз се чудя, дали да не въведа още едно хранене, след като установих тези малки количества Rolling Eyes. Ти без да правиш пробно кърмене си имаш представа, че ти е намаляла кърмата, а аз леееко подозирах, но се втрещих като видях за какво става въпрос  Shocked Сега сутрин в 6.30 суче, към 10 -закусва, към 14-обяд, към17-18 плодове, между храненията хапва и бисквитки  и от нашата храна каквото си хареса и му е позволено  Mr. Green . Вечер към 19-20 е кашата и към 22-22.30-пак суче и ляга. И си мисля в интервала между обеда и вечерта да му въведа нещо по-сериозно от плодове, или там да изместя кашата и вечер да е супичка примерно. Ще го измисля.
Лека нощ от мен!

# 93
  • малкия йеросалим
Добро утро и от нас!
Didi24 ,Djidji_p ,Cecile, благодаря ви за споделеният опит за кърменето.Ще ни е от полза.На мен много ми се иска да махна това нощно кърмене или поне да го намаля.Вече ходя като сомамбул.От три нощи Жоро е супер неспокоен нощем,суче по сто пъти и отделно плаче.Преди време се бях опитала да му дам вода вместо гърдата и беше прието като смъртна обида  Laughing А вие с какво предлагате вода-в смисъл с шише с биберон или накрайник?
 Иначе аз се от близо месец предлагам вечеря в 7 и хапва около 100гр,но не виждам промяна в кърменето след това. Sad Сигурно моето момче ще е много пристрастено кърмаче.Направо настръхвам при мисълта за отбиването.
Пете радвам се че Теди вече е по добре.И имаш много  spoko от нас.Разбирам колко ти е самотно.И друг път съм го казвала -на теб и другите моряшки майки се покланям.Вие сте много силни жени и заслужавате адмирации.
Sophiepp ти още ли кърмиш в тандем?
Етка как е малката лигла?
Наде радвам се ,че се включи.Прави го по често.
Иска и тук да честитя християнчето на Нат и ходещите крачета на Симона на Красито   bouquet
А и да не забравя да се похваля-мама си пристигнаха в събота и вече не съм сама.Друго е мама да е тук  Heart Eyes
Хайде ние отиваме навън.
Лек и усмихнат ден на всички!

# 94
Добро утро! Както вече във фейса се похвалих и тук да кажа, че снощи Симона изненадващо, ей така изведнъж се пусна от масата и тръгна да ходи. Направо останах като втрещена, защото през деня навън ми пусна на няколко пъти ръката обаче като се усети и на секундата ме търсеше, после аз я карах да се пуска, но тя категорично не искаше. Явно нещо се преобърна и тя се почувства готова. Първо направи няколко крачки и се хвана, после започна с по дългите разстояния  Laughing Много съм щастлива, защото както споделих преди ми беше леко свито, заради ходенето на пръсти, но да отбележа, че когато тръгва сама си ходи на цяло ходило, само като я хвана с ръка и започне да тича буквално тогава пак си стъпва на пръстите, но мисля че и това с времето ще отмине.
Не знам днес как ще е, дали ще се пуска пак, чак не ми си вярва още  Rolling Eyes
Мони благодаря за пожеланията, както и на всички други във фейса.
Аз давам вода още от биберон, просто защото от друго не иска да пие. Накупила съм една камара шишета с различни накрайници и не иска и това е. От време на време й давам от чаша да пие и си пие без проблем, но сякаш пак по малко отколкото от шишето.
Редактирам се да споделя, че мн хубаво си изкарахме в Арбанаси и Търново, като изключим обаче, че Симона е цялата нахапана от комари, в лицето и ръцете е пъпка до пъпка, все едно се шари, направо милата я направиха на решето, въпреки мазилата, лепенките и машинките в контакта  Sad Sad и вече трети ден не завяхват тия пъпки  Twisted Evil Не знам могат ли с нещо да се третират за по бързо отминаване??? Чела съм за разни мазила за след ухапване, но нямам представа дали са ефикасни...

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 09:50 от Feichkata

# 95
Здравейте, мацки!
Краси, честити ви ходещи краченца!!! Все напред и нагоре да я водят малката сладурка!
Влизам набързо да споделя какво се случва с малката лигла - последно писах, че овладяхме температурата и вече не е вдигала. Обаче в събота вечерта се обрина жестоко - личицето, коремчето, гръбчето, по свивките на ръчичките. Ходихме до Спешното, според лекарката там обривът се дължал на лекарствата, които е приемала до момента (то не, че са кой знае какви де - Нурофен, вит.Ц, калциев глюконат), да даваме вит.Ц и калциев глюконат за подсилване. Днес обаче, педиатърката в момента, в който я видя, отсече, че  става дума за петата болест/петата шарка - еритема инфекциозум, с което се обяснява и страшно продължилата висока Т.
Иначе, последните дни малката е ужасно пристрастена към кърменето, даже тази сутрин спа два часа смучейки, само да се пусне и веднага се размрънква и търси пак за засуче.Мен вече ме болят гърдите от толкова сукане, освен това, тя не се усеща насън и забива зъбките, в резлутат вече съм и нахапана... А аз си мислех да я отбивам  Shocked
Освен всичко друго, загуби апетит, не иска нищо да яде, само се налива с вода, успявам да я нахраня само ако баща й я гушка... Да, ама баща й днес е на работа и хич не ми се мисли как ще се храним #Crazy
Извода от цялата ситуация: детето не ме пуска на работа  Grinning
Весел и слънчев ден ви пожелавам Simple Smile

# 96
Момичета, радвам се че съм била полезна  Hug, само да отбележа две неща :
1) вечерята ни вече не е супичка  с хляб  а след като прочетох двете книги на Л. Трифонова, след отбиването минахме на к. мляко с бисквити, а сега е постно зеленчуково ядене  и кисело мляко с малко биквита. Според книгата, супата трябва да се дава като предястие 50 грама на обед, не е правилно да се дроби с хляб, а вечерята от 1 до 1,5 г. трябва да е
- постно ястие 150 грама
- хляб 1/2 филийка
- салата 1 с.л.
- к. мляко или друг млечен десерт 150 - 200 грама.

Ние ядем малко по-малко, примерно 100 грама постно ястие с хляб и 150 грама кисело мляко с 1 бисквита.

2) Малчо се оказа с желязодефицитна анемия и мисля че една от причините е кърменето след всяко хранене преди време. Така отбеляза и една хематоложка при която ходихме. Макар че винаги сме се хранили доста и с месо и с жълтък (но пък нямам достъп до домашно телешко не давах често). Отделно ни се бяха събрали две ангини и една хрема в рамките на месец и половина и три антибиотика и това също блокирало пренасянето на желязо според лаборантката. Сега гледам на обед да не приема млечни храни а само зеленуци + месо или желтък с малко белтък.

Според. Л. Трифонова плодовете се дават като десерт, но аз давам като междинна закуска за да не се задържат и ферментират в стомахчето.

А, и ако на някой ще е от полза за да се предпазя от бучки пих чай от салвия от аптеката, 1с.л. на 400 мл вода се запарва 30 мин и се прие през деня, чай от мента по 1-2 пакетчета на ден и по една таблетка лецитин на Wallmark от 1200 мг.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 12:40 от Анонимен

# 97
Боил също последните 2-3 дни се е залепил за мен като новороден, направо не го издържам вече. Мине се не мине и почва да мрънка и да се катери по мен, или ако съм седнала или полегнала, си търси сам достъп до гърдите ми.

При нас това с вечерята не проработи. Помня още първия път Сесил като отбеляза и аз се опитах да го приложа. При него обаче нощите, в които е спал по цяла нощ като че ли са по-скоро такива, в които е вечерял съвсем леко - даже по едно време си мислех, че преяжда вечер и му става тежко и затова се буди.

# 98
При нас вечерята е в 18-18.30 часа и пак се буди нощем изпива си по 2 шишета мляко за нощта.
Мама Мони ние вече се научихме да пием с шише със  сламка.Бях купила чашата ,но нещо не ни се отдаваше.Една вечер както играеше с децата явно ги е следила поискала от баща си шишето и започна да пие сама.
Етка и при мен се е случвало да имаме обриви в жегите от Нурофена.Вече детските педиатри взеха да го избягват.Скоро някъде бях чела,че дори го отричат.

# 99
  • Пазарджик
Didi24, и при нас следобедната закуска е само плодове и аз съм се чудила дали да не прибавя още нещо. Искам да използвам изобилието от пресни плодове сега, пък от есента ще започна и кремчета, бисквитки .... а ако ми се стори гладна, може и по-рано. Най-голям апетит има при закуската и при вечерята, обяда го яде по-нервно и по-малки количества, а следобедната закуска е според това колко я яла наобяд и дали е поспала добре следобяд.
Сecile, много интересна информация! На пък аз мисля да си запазя супичката вечер, защото от кухнята, от която вземам са предимно постни, по-гъстички и Калина си яде хляб отделно в купичка, само два пъти съм й слагала в супата хляб, тя по принцип обича да си го яде отделно и да гризе корички. А половин филийка като количество не сме стигали. Салата яде от нашата. за анемията - Калина беше със хемоглобин 118 на 6 месеца преди захранването и със 116 на 1 година, а тогава изяждаше максимум половин бурканче пюре. А дали не зависи и от храненето на майката при кърменето? Аз си се тъпча порядъчно  Embarassed откакто родих - просто ми става лошо, ако не ям и след кърмене особено съм гладна като вълк. За диета не съм си и помисляла. Дано преодолеете анемията бързо!
Феичка, браво за уверените крачки! Да върви смело и сигурно напред! Ние сме още на кашкавалени крачки с придържане под мишниците. Кръст не ми остана вече .....
Очаквам с нетърпение някоя интересна рецепта от Софи  Grinning
Лека и спокойна нощ на всички мами и дечица!  Hug

# 100
При нас връзка храна-сън няма.Предлагала съм и по солидна вечеря и по-лека.Ами будува си напоследък и това е.Снощи беше поредната нощ с будуване и ходене насам-натам часове наред и то все в малките часове. TiredИ тъй като отхвърлих храната като вариант , а също и жегата и зъбките, стигнах до извода, че това будене е от емоции.Тъй като избутва шишето с вода и мляко и само сочи с пръст, придружено с мрънкане.Тъкъв период имаше, като се научи да се обръща, след това като започна да се изправя, сега като проходи.
Плодовете не ги давам за следобедна закуска, давам ги между храненията.Водя се от прочетеното за плодовите пюрета навремето, че не заместват хранене.Обаче правя може би друга грешка, която Сecile е споменала-след обяда заспиваме само с шише мляко, както и вечер след вечерята и банята.Това относно усвояването на желязото.Дано написаното в книгите не е съвсем вярно, че аз не съм давала и жълтък от доста време/ с изключение на застройките в супите/. Иначе хемоглобина ни скоро беше 124.
Сecile, полезна информация, особено за книгата, обаче на мен не ми хрумват никакви разнообразни рецепти под общото название-постно зеленчуково ядене.  newsm78
Etka_koketka , добре че вече разбрахте от какво е температурата, бързо оздравяване.
Мама Мони , друго си е с мама до теб.Приятно изкарване заедно.А за питането за водата, предлагам ту от биберон, ту от шише с накрайник.Пие си и от двете, зависи кое ми е под ръка или кое съм взела в чантата за разходка.Сега съм купила и със сламка, надявам се и от там да пие, тъй като опроверга теорията, че едно бебе като свикне с един вид биба, не иска друга.След поредица упреци, че ще му се изкриви захапката от бибата, /нашата е проста, каучукова/, му взех ортопедична, силиконова.Ами от раз си я захапа детето, даже не намери разлика.Та сега по цял ден си ги разменя  Laughing

Последна редакция: вт, 26 юли 2011, 00:42 от ketti

# 101
  • Пловдив
Здравейте, момичета!

Ние се завърнахме от нашата почивка на морето. Така разпускащо ми дойде, на никой от нас не му се тръгваше. Да имаше начин да прехвърля морето на Пловдив...  Laughing  Всичко мина идеално, без излишни отрицателни емоции. Малко беше трудно пътуването, че ако не спи малката иска занимавки, които бързо й омръзват. Каката трудно я изкарвах от водата, а малката и тя никакъв страх. добре, че все още не може да ходи сама иначе не мога да я стигна, а така поне малко контролирах положението. От водата в морето не се плашеше, но в надуваемия басейн надуваше гайдата    Joy   Хранех я с пюрета и каши и всичко беше наред.   Гледката от стаята на хотела - неповторима- скали и море, просто зашеметяваща красота. Всеки ден да си пиеш кафето там, малееееееее...  Не можахме да се видим с Лулу25 и Боил- надявам се някой друг път и това да стане.      Peace

Не съм ви чела назад - имам да наваксвам 

Хубав ден от нас!

П.п. - нещо каката ми е отпаднала, та да видим

# 102
Здравейте момичета!

Ванюшка, добре сте си дошли!  Морето и аз искам да го придърпам към София.
Наде, включвай се по-често, не така от дъжд на вятър!
Пете, много се радвам, че Теди е по-добре. Как е майка ти? Надявам се по-добре!
Етке, я си оставай в къщи. Никаква работа! Гледайте се с малката лигла.
Честито на всички, които са имали повод – кръщене, прохождане и т.н. Голяма емоция е!
Мони, благородно ти завиждам за помощта на мама. Друго си е.
Краси, относно, машинките против комари съм чела, че не са препоръчителни за деца под 3 години. За превантивните мазила, незнам. Никол, един два пъти я съм я мазала с Фенистил. Иначе пускам пердето и комарника. Ако видя някоя гадина, я трепя с вестника.
На всички вас, които все още кърмят, а и тези които през нощта стават по Н пъти, шапка ви свалям. Браво! Толкова се скапвам през деня, че не дремна ли 6-7 часа през нощта, ще съм люта, люта през деня.

А,ааа  и да се оплача, не успяхме да отидем до Триград. В петък сутринта Ая вдигна температура. Имаше и разстройство. Направо ужас, бяха ми потънали гемиите на макс, не толкова заради пътуването, просто детенцето не беше добре, а и колко сълзи изплака. Защо на нея й се случило, защо се е разболяла, точно сега. Толкова се пазехме, от сумати време не бяха боледували и баш сега, когато планувахме тази екскурзия, а и лагера на морето. Та, не заминахме, направихме едно ударно лечение – Ентерол, витамини, Нурофени, Панадоли, чайове, включително от джоджен( Мартейка, мерси, че ме подсети, в предишните ти постове).  Включих и Биогая и за Ая и за Никол , профилактично. Та, както не беше добре Айка, в събота почна да вдига гребена, в неделя беше бомба, и от вчера е на лагер на морето. Иииии, много ми липсва,.Мъчно ми е. Ама, нали вече е голяма, трябва да свиква да е по-самостоятелна. А и това, че си изкарва добре и се забавлява, ме радва. В лагера имат и водна пързалка (Уф, как ми се ще и аз да се пусна).
Та така, пооплаквах ви се.

На всичкото отгоре, тази вечер мъжът ми ми заяви, че отива да рита мач, а доколкото си спомняте преди година и 2 месеца, точно преди да раждам, си помля глезена, докато беше на футболен мач. Та сега и него ще го мисля, докато се прибере.
И за финал да споделя дневното ни меню:
АМ
Яхния – моркови, картофи и месо(телешка и свинска кайма)
Плодово мляко Кайсия
Кис. Мляко с бисквити
През останалото време сумати пъпеш. Нямаме спирка. Този плод може да го ядем денонощно.

Хубава вечер от нас!

# 103
  • Обетованата земя
[Didi24, и при нас следобедната закуска е само плодове и аз съм се чудила дали да не прибавя още нещо. Искам да използвам изобилието от пресни плодове сега, пък от есента ще започна и кремчета, бисквитки .... а ако ми се стори гладна, може и по-рано. Най-голям апетит има при закуската и при вечерята, обяда го яде по-нервно и по-малки количества, а следобедната закуска е според това колко я яла наобяд и дали е поспала добре следобяд.

Абсолютно като при нас. Иво и обеда си изяжда, но понякога не с такъв апетит както сутрин и вечер.  Grinning Вчера му дадох за следобедна закуска извара с ябълки и кайсии на Овко, но вчера станахме в 6 за плаж и определено това имаше значение да ни се увеличат броя хранения, тъй като си легна както като става в 10  Laughing Днес следобед изяде 1 банан.
Мама Мони, радвам се, че сме ти били от полза.
 За шишето с вода-давам от 4 вида накрайници(на Нук, Авент, ТТ и Линдам) и с трите няма проблем, с биберон май никога не е пил. Пие и от сламка. Нарочно го пробвам с различни накрайници,  за да не свиква само с един.
Феичка, честито ви проходило детенце! И Иво днес показа напредък откъм ходене, време им е вече, ама нашето малко далечно ми се струва. Против комари от скоро използвам една гривничка за крачето с мирис на лимон, мисля че е добра.
Етка наваксва си детето пропуснатото време с мама,  това си е нещо съвсем нормално, и аз си представям така Иво, ако тръгна на работа  Grinning
  Ванюша, браво за хубавото изкарване. Ние също се забавляваме, плаж, разходки, нови запознанства. Днес водих Иво на старото работно място на мама, седна ми на компютъра и много му хареса  Laughing Лошото при нас е, че кръстницата му, на която сме на гости хвана летния вирус и сме на тръни да не се зарази и малкия. Тя се оправи за 1 нощ и сега нещата са ок, да видим...  Чакаме другата седмица и нашия тати да дойде, че го оставихме в СЗ да работи  Sunglasses
 Хайде да ходя да спя, че утре пак сме на ранен плаж и после на посещение в Джъмбо  Mr. Green
Спокойна нощ!

# 104
  • Бургас
Как сте компанията? Grinning

Ванче, добре сте си дошли! Ама морето не си го даваме ни в Пловдив, ни в София. Mr. Green
Диди, дано не е прихванал Ивко вируса! Praynig
Ети, оправя ли се малката вече? Хубаво е, че поне сте разбрали какво й е.
Желя, как е футболиста? Laughing Помня аз миналогодишните ви перипетии. Голямо посрещане на беба направихте, но сега ще се сещате с насмешка на случката.
Феичка, честито прохождане на малката госпожица! Все по-уверена да става в краченето! Grinning

Аз вече съм работна от вчера. Сега си ви чета и пиша от офиса. С доста смесени чувства съм в момента. Изобщо не знам къде се намирам все още, но влизам в релси лека по лека. Мъчно ми е за малкия човек и на моменти ми застава една голяма буца на гърлото, но гледам бързо да я преглъщам, че...   Mr. Green В крайна сметка не са ме притискали да започвам, аз сама реших, защото с тези 240 лв. просто не става работата, колкото и да ми се иска да си гледам детето 2 год. Радо си е с татко си у дома. Мъжа ми ще го гледа през трите си почивни дни, а като е на работа аз ще съм в къщи. Ще почивам когато ми се пада, според смените на мъжа ми, а не в събота и неделя както преди.
И по случай започването ми на работа Радослав вчера и днес реши да спи до късно сутрин. Вчера се събуди в 8:00, а днес в 8:30, даже не можах да го видя сутринта буден. За 13 месеца, от както се е родил това не се е случвало, но защо да е й е гадно на майка му, че трябва да става и не може да се наспи. Twisted Evil Нощните събуждания разбира си вървят както си трябва. Ще видим в петък като почивам дали ще се смили над мен и ще ме остави и аз да поспя до 8:00 (ехх мечти Whistling )
Това от мен. Лек и прохладен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт