Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 64 054
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, искам да попитам нещо.
В момента съм в отпуск за гледане на дете до две години, който приключва на 7-ми май. Мислех сега да пусна малкия на ясла, да си пусна отпуск от работа (имам натрупани 79 дни) и някъде средата на януари да започвам да работя. Само че работодателят ми ме уведоми, че не желае да ми прекъсне майчинството и ме задължава да си стоя в къщи докато детето ми стане на 2 г. и тогава вече да ме пуска отпуска и да ме връща на работа. Та въпроса ми е има ли право да ме задължи да си ползвам цялото майчинство?

# 121
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам нещо.
В момента съм в отпуск за гледане на дете до две години, който приключва на 7-ми май. Мислех сега да пусна малкия на ясла, да си пусна отпуск от работа (имам натрупани 79 дни) и някъде средата на януари да започвам да работя. Само че работодателят ми ме уведоми, че не желае да ми прекъсне майчинството и ме задължава да си стоя в къщи докато детето ми стане на 2 г. и тогава вече да ме пуска отпуска и да ме връща на работа. Та въпроса ми е има ли право да ме задължи да си ползвам цялото майчинство?

не

# 122
Здравейте!
Преди време питах тук как стои въпроса с майчинството ако се върнеш преждевременно на работа.Получих си отговора.Тези дни в една тема стана въпрос пак за това и ето какво ми отговориха от там:
Цитат на: mimashki в Съб., 17 Септ. 2011, 22:38
Момичета в темата за майчинството преди няколко месеца питах за подобен казус.Там ми отговориха, че ако се върнеш преди края на майчинството при стария работодател,ти се плащат 50%, а ако започваш работа при нов работодател 100%.Незнам каква е логиката и дали наистина е така, но ако знаете къде може да го проверите.
Отговорът:
това не е вярно, нов или стар, същ или различен работодател, обезщетението пада на 50%. проверка може да се направи в нои. тук говоря от пряк опит, т.к. аз контактувах с нои и счетоводството за нов служител, който бе във втората си година майчинство и се наложи да се подава декларация полюс още един куп излишни документи, за да се получават 120 лв месечно

Та може ли отново компетентно мнение и къде го има черно на бяло колко пари всъщност се полагат.
Благодаря

# 123
Здравейте!
Преди време питах тук как стои въпроса с майчинството ако се върнеш преждевременно на работа.Получих си отговора.Тези дни в една тема стана въпрос пак за това и ето какво ми отговориха от там:
Цитат на: mimashki в Съб., 17 Септ. 2011, 22:38
Момичета в темата за майчинството преди няколко месеца питах за подобен казус.Там ми отговориха, че ако се върнеш преди края на майчинството при стария работодател,ти се плащат 50%, а ако започваш работа при нов работодател 100%.Незнам каква е логиката и дали наистина е така, но ако знаете къде може да го проверите.
Отговорът:
това не е вярно, нов или стар, същ или различен работодател, обезщетението пада на 50%. проверка може да се направи в нои. тук говоря от пряк опит, т.к. аз контактувах с нои и счетоводството за нов служител, който бе във втората си година майчинство и се наложи да се подава декларация полюс още един куп излишни документи, за да се получават 120 лв месечно

Та може ли отново компетентно мнение и къде го има черно на бяло колко пари всъщност се полагат.
Благодаря
Ако се върнете на работа при стария работодател прекратявате отпуска за отглеждане на дете до 2 год. и за това имате право на 50% майчинство. Ако започнете работа при втори работодател без да прекратявате правоотношението си с първия имате право на 100% майчинство, защото не прекратявате отпуска си за отглеждане на дете до 2 год. плюс заплатата от втория.
Това, което сте намерили може би е вариант ако е прекратено труд. правоотношение с първия работодател и е започнато ново с друг.
В чл. 54 от КСО e посочено за 1/2 майчинство. За пълно майчинство и работа при ввтори работодател го има само в коментари на НОИ.

# 124
Здравейте!Имам следното питане:мъжът ми от 3.09.2011г.е назначен на трудов договор,колко време трябва да работи ,за да му прехвърля втората година от майчинството.

# 125
  • Пловдив
Здравейте!Имам следното питане:мъжът ми от 3.09.2011г.е назначен на трудов договор,колко време трябва да работи ,за да му прехвърля втората година от майчинството.

1 отработен ден е достатъчен,за да влезе ТД в сила

# 126
Здравейте,пак съм ужасно притеснена и объркана и реших да потърся помощ тук.
Синът ми на 13.09.стана на 2години.Не съм си намерила работа и работодателката при която се водех на работа ме попита искам ли да се прехвърля на борсата,за да получавам още 3 месеца пари,незнам как се водят тези обезщетения.Казах че искам,но тя ми го казва вчера (неделя)днес ми казва че ако не отида в борсата да си подам документите,които тя ми даде днес до утре съм нямала да получавам тези обезщетения.Наистина ли е така?А другото е че преди 3 години брат ми ходи да ми взима трудовата книжка от тогавашната ми бивша месторабота и незнам какво е станало с книжката,но не е в мен.Явно я е запилял някъде,а сега тя ми трябва.Толкова съм объркана,че съм на път да се откажа от борсата.Ако някой е успял да ме разбере и да въведе малко ред в главата ми относно ситуациата ще съм благодарна.

# 127
  • В полите на Пирин планина
Синът ми на 13.09.стана на 2години.Не съм си намерила работа и работодателката при която се водех на работа ме попита искам ли да се прехвърля на борсата,за да получавам още 3 месеца пари,незнам как се водят тези обезщетения.Казах че искам,но тя ми го казва вчера (неделя)днес ми казва че ако не отида в борсата да си подам документите,които тя ми даде днес до утре съм нямала да получавам тези обезщетения.Наистина ли е така?А другото е че преди 3 години брат ми ходи да ми взима трудовата книжка от тогавашната ми бивша месторабота и незнам какво е станало с книжката,но не е в мен.Явно я е запилял някъде,а сега тя ми трябва.Толкова съм объркана,че съм на път да се откажа от борсата.Ако някой е успял да ме разбере и да въведе малко ред в главата ми относно ситуациата ще съм благодарна.

Е, дори и да се регистрираш по-късно, то няма да е фатално, просто ще загубиш ден-два обезщетение. Купи си нова трудова книжка, за да ти нанесат последния стаж. А старата е добре да потърсиш, все пак.

# 128

Е, дори и да се регистрираш по-късно, то няма да е фатално, просто ще загубиш ден-два обезщетение. Купи си нова трудова книжка, за да ти нанесат последния стаж. А старата е добре да потърсиш, все пак.
Аз не съм в такова положение/за сега, но може и да ми се случи/,та информатовно, в такъв случай какво обезщетение се взима от борсата, като пари имам предвид?

Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 21:35 от mimashki

# 129
Не съм много запозната,но това което знам аз е че се полагат обезщететения за това че си безработен.На базата на предишния ти стаж 2-3-5 години се изчислява колко време ще получаваш тези суми.Може за 4 месеца,може и за 6.Аз ще получавам 4,защото в новата ми трудова книжка ще бъде нанесен само последния стаж,който е времето през което съм била по майчинство-2 години.Нямаше да е лошо да си намеря тр.книжка,там е работата че не съм я изгубила,а брат ми.

# 130
Здравейте момичета моя позната има нужда от помощ и съвет:
Бременна е с термин 1 декември 2011; забременяла е в период в който е била безработна, започнала е работа в магазин за хранителни стоки като договора й е от 22 юни 2011. В договора пише че е до 22.07.2011, но също пише че е безсрочен, пише че се прекратява с едномесечно предизвестие. При подписване на договора са я накарали да подпише имолба за напускане без дата, за съжаление тя се е съгласила. На 1.09.2011 са й казали че е по добре да спре да работи за да не се натовари нещо. Тя си е взела болничен от 19.09 2011 до 03.10.2011 занесла го е на счетоводителката и там е разбрала че договора й е прекратен от 22 август.  Върнали са й трудовата книжка в която пише че зачетения трудов стаж не е равен на осигурителния стаж. Счетоводителката е казала че ще направи компромис й е взела болничния.
Искам да ви попитам тя може ли да оспори прекратяването на трудовия й договор, има ли право счетоводителката да вземе болничния и той ще й бъде ли изплатен и какво трябва да предприеме за да получава майчинство (минимална работна заплата)? Може ли да продължи да взима болнични или трябва да намери друг работодател и съответно ако намери фиктивно някой да я назначи на работа може ли в деня след подписване на договора да излезе в болничен?
Предварително благодаря за съветите.

# 131
  • Пловдив
предполагам са ползвали молбата за напускане и не може да оспори нищо.договора сигурно е със срок на изпитване и в този срок тя не е защитена като бременна.
болничния ще бъде изплатен,ако има 6 м стаж.
трябва да си намери друг работодател,да отрабит 1 ден и може да излезе в болничен.така ще взима 2 г майчинство,ако има 12 м осиг стаж през живота си

# 132
Здравейте мами, изчетох темите, но не намерих отговор на моя казус, ако съм пропуснала, моля да ме извините, ситуацията е следната: от септември 2011 следва да съм в отпуск за отглеждане на дете донавършване на 2г. Подадох си молбата и декларацията до работодателя още през юли месец. Впоследствие разбрах, че фирмата е прехвърлена на друго лице и вече е с нов адрес и нов управител.  Нямам телефони на новия собственик. Писах на посочен в Търговския Регистър мейл, но отговор нямам. Старите собственици не дават телефон на новите. Казват, че всичко като документи били предали 'уж'. В абсолютно неведение съм. Опасявам се, че документите ми няма да бъдат подадени в НОЙ и осигуровките ми няма да се внесат. Какво да правя, как да постъпя за да мога да си получавам обезщетението за майчинство?! Към кого да се обърна - НОЙ, Инспекция по труда?! В тази ситуация, дори незнам и с трудовия ми д-р какво става. Как да постъпя, ако нищо не ми се внесе немога да си получавам майчинството, дори и на тр.борса немога да отида, зашото д-ра ми не е прекратен. Моля ви за съвет, благодаря Ви!!!

# 133
  • Пловдив
Отиди в инспекцията по труда,за да те посъветнат какви са ти възможностите.С пик код на сайта на НОИ може да видиш дали ти внасят социалните осигуровки.Декларацията за отгл на дете до 2 г също ще я видиш,но през октомври.Жалба за невнесени осигуровки-в НАП

# 134
Моя казус е следния: Бях в отпуск за гледане на дете до 2 год (който беше до 27.11.11)
На 07.09 го прекъснах, т.к детето ми тръгна на ясла. Аз си подадох нужните документи при работодателя и си пуснах платена отпуска до 16.09.
От 19.09  съм реално на работа и ми дадоха да подпиша допълнително споразумение с дата 07.07 за актуализиране на заплата според новите мин прагове.
Въпроса ми е: платената отпуска от 8 дни по коя заплата ще ми я смятат и има ли право работодателя да не ми я палти, че нещо май се дърпа.
Освен това в допълнението ми са посочили общ трудов стаж ...но без тези 4 год майчинство(при мен застъпено за 2 деца). Не трябва ли да бъде добавено и то.
Към 01.08.2004 от както работя там съм имала 3год 3 мес 24 дни
Значи към о7.09.2011 трябва да са 10 до 5 мес и 1 ден по мои сметки, а те са ми писали 8 год 3 мес и някакви дни?
И видях, че   % за клас ми е общо 3%, а сега четох че от 2007 е по 0.6% за всяка година , т.е при мен трябва да е към 5%
Благодаря  bouquet

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 08:35 от desiniko

Общи условия

Активация на акаунт