Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 64 053
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Страхотно! Hug
Пак благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet

# 106
zdraveite momi4eta ima edin vapros/
vodq se vav firmata na maika mi na rabota i si pla6tam osigorovkite sama
ot 3.o9 se vodq bolni4en 45 dni predi termin i aku6erkata mi kaza 4e ve4e nqma nujda da si vnasqm osigurovkite az
sajalqvam za pisaneto i nevejestvoto mi po temata

# 107
  • Пловдив
ot 3.o9 se vodq bolni4en 45 dni predi termin i aku6erkata mi kaza 4e ve4e nqma nujda da si vnasqm osigurovkite az

какъв е въпроса ти,защото от написаното горе не се разбира какво питаш

# 108
Щом си на фиктивен договор си внасяш по 20,16 лв. на месец здравни осигуровки.

# 109
Здравейте мами,ще се опитам да бъда кратка.
 Безработна съм от март 2011.Работих като детегледачка и имах само граждански договор.Самоосигурявам се на 16.80 лв(здравни осигуровки).Една година назад нямам трудов договор.Съпругът ми работи,но без ТД.Днес отидох в социално подпомагане относно помощите за отопление и ми казаха ,че не отговарям на критериите,също и за еднократната помощ 150 лв. , понеже трудовата ми книжка не ми беше върната от последният ми работодател и сега не мога да го намеря.На документи няма как да докажа доходи 1 година назад ,на съпругът ми също.Термина ми е на 22.12.2011г.Колкото и да се опитвах да изкопча някаква информация от социалните днес-това е ,което ми казаха.Дадоха ми някаква декларация за еднократната помощ,която трябва да занеса попълнена 45 дни преди термина ,заедно с трудовите книжки,на мъжа ми и моята,справка за доходите от ноември 2010 до ноември 2011,удостоверение от осигурителя  Rolling Eyes Rolling Eyes ,че нямам право на обезщетениеза бременност и раждане,заверен от осигурителя болничен лист за временна нетрудоспособност и удостоверение за термина.
 Незнам какво да правя,къде да ходя за да изкарвам тези документи.И ако не успея да ги набавя означава ли ,че няма да взема тази социална помощ 150 лв. както и всичко друго(социално майчинство ,детски и тези 250 лв.за първо бебче)?
 Мили мами,много съм разстроена и направо си поревах няколко пъти днес newsm45 newsm45 newsm45,ако някой може да ме посъветва какво да правя ще съм много благодарна!

# 110
  • Пловдив
.И ако не успея да ги набавя означава ли ,че няма да взема тази социална помощ 150 лв. както и всичко друго(социално майчинство ,детски и тези 250 лв.за първо бебче)?

за съжаление това означава,да-ако не набавиш документите няма да получиш и парите.има правила и важат за всички,нали разбираш това

вие и двамата сте безработни 12 м назад /нищо,че не сте били регистрирани в бюрото по труда/.затова няма да ти трябват справка за доходите от ноември 2010 до ноември 2011,удостоверение от осигурителя ,че нямам право на обезщетениеза бременност и раждане,заверен от осигурителя болничен лист за временна нетрудоспособност и удостоверение за термина.
отиваш пак и им казваш,че си безработна и тези неща не трябва да ти ги искат.двамата с мъжа ти ще попълните декларации,че не сте работили 1 г назад.точно защото си безработна при теб нещата са най-лесни.
няма да се отчайваш и да се оставяш така.ходиш при социалните и питаш,докато се разберете.и няма да плачеш.ще се нареди всичко,само търпение
успех

# 111
 Благодаря ти много за информацията Elfita.Да ,знам ,че правилата са едни за всички и знам ,че проблема си е изцяло мой задето не съм се организирала по-рано,но...сега и това ,и хормоните не ми се отразяват добре  Sad
 Още веднъж благодаря !!!

# 112
Здравейте,

Четох и предишните теми и като че ли се ориентирах за моя казус, но все пак искам да се допитам и до вашето мнение.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете, което е на 1г и 6 м и мислех от октомври да го запиша на ясла и да се върна на работа. Разбрах че съм бременна във 2 месец, дотук ОК, ще ползвам 2 месеца платен отпуск и после болничен. Дали правилно съм разбрала от писаното тук и съотв. чл. от КСО:

1. Болничните ще се изчисляват въз основа на дохода от 12 мес, преди излизането на болничния - т.е. 2 месеца - брутното възнаграждение (отпуската), 7 мес * 240 и  3 месеца- преведеното обезщетение за настоящето дете,  съпоставени на работните дни за месеца.
2. Съответно за другия месец, ще се вземе пак 12 мес назад и ще се получи по-ниска сума - тъй като влиза и предходния болничен
3. При излизане на 45 дни болничен - за целия болничен 135 и остатъка от 410 дни- се вземат 18 месеца назад, прави се средно дневно на база работните дни и това е обезщетението.

Другият вариант е: Ако при излизане на 45 дни в болничен преди раждането съм все още в отпуск за отглеждане на дете, то тогава базата за обезщетението ще бъде същата като при настоящето дете.

Моля да пишете, дали са правилни разсъжденията ми, тъй като при сметката която направих, колкото и грубо да звучи, се получи съществена разлика (последните няколко години ме осигуряват на максималния доход).
Ако прекъсна отпуска за гледане на дете, и малко преди 45 дни пак го ползвам, пак ли ще е старата база?
Извинявайте за дългия пост, предварително благодаря за отделеното внимание и коментари

# 113
  • Пловдив
Здравейте,

Четох и предишните теми и като че ли се ориентирах за моя казус, но все пак искам да се допитам и до вашето мнение.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете, което е на 1г и 6 м и мислех от октомври да го запиша на ясла и да се върна на работа. Разбрах че съм бременна във 2 месец, дотук ОК, ще ползвам 2 месеца платен отпуск и после болничен. Дали правилно съм разбрала от писаното тук и съотв. чл. от КСО:

1. Болничните ще се изчисляват въз основа на дохода от 12 мес, преди излизането на болничния - т.е. 2 месеца - брутното възнаграждение (отпуската), 7 мес * 240 и  3 месеца- преведеното обезщетение за настоящето дете,  съпоставени на работните дни за месеца.-да
2. Съответно за другия месец, ще се вземе пак 12 мес назад и ще се получи по-ниска сума - тъй като влиза и предходния болничен -не,ако не се прекъсва болничния с работни дни,един път изчислено среднодневно се превежда то
3. При излизане на 45 дни болничен - за целия болничен 135 и остатъка от 410 дни- се вземат 18 месеца назад, прави се средно дневно на база работните дни и това е обезщетението.-да

Другият вариант е: Ако при излизане на 45 дни в болничен преди раждането съм все още в отпуск за отглеждане на дете, то тогава базата за обезщетението ще бъде същата като при настоящето дете.-тогава ти правят и двете сметки.18 м назад от 45 дневния сравняват с обезщетението за първото ти дете и ти превеждат по-голямата сума

Моля да пишете, дали са правилни разсъжденията ми, тъй като при сметката която направих, колкото и грубо да звучи, се получи съществена разлика (последните няколко години ме осигуряват на максималния доход).
Ако прекъсна отпуска за гледане на дете, и малко преди 45 дни пак го ползвам, пак ли ще е старата база?-би трябвало да ти признаят застъпеното майчинство,но може да ти правят и проблем.пиши официално запитване до НОИ по мейл
Извинявайте за дългия пост, предварително благодаря за отделеното внимание и коментари

# 114
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Калкулатор за изчисляване на болнични
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

Интересна статия
http://xn--2011-f4df8acr0bcxk4a.com/?page_id=219

# 115
Благодаря ви за отговорите

# 116
Здравейте,

Наблюдаващия ме гинеколог по здравна каса ще отсъства от града до края на седмицата.
Първият издаден болничен за 45 дни до датата на термина приключва на 17.09.2011г.(на него пише-да се яви на работа на 18.09.2011г.).
Моля за отговор - кой издава втория болничен - и в случай, че не родя до 17/18.09.2011г., а пренося, издава ли се междинен документ (болничен), докато все още чакам раждане и късно ли ще бъде, ако той бъде издаден на 19.09.2011г. (в понеделник)?
Притеснявам се да не се получи прекъсване на болничните листове от един или няколко дни.
Предварително благодаря за бързия отговор.

# 117
Здравейте,

Наблюдаващия ме гинеколог по здравна каса ще отсъства от града до края на седмицата.
Първият издаден болничен за 45 дни до датата на термина приключва на 17.09.2011г.(на него пише-да се яви на работа на 18.09.2011г.).
Моля за отговор - кой издава втория болничен - и в случай, че не родя до 17/18.09.2011г., а пренося, издава ли се междинен документ (болничен), докато все още чакам раждане и късно ли ще бъде, ако той бъде издаден на 19.09.2011г. (в понеделник)?
Притеснявам се да не се получи прекъсване на болничните листове от един или няколко дни.
Предварително благодаря за бързия отговор.

Отговорих в другата тема. Simple Smile

# 118
Здравейте отново! Имам следния въпрос - болничният през някои от тези 18 месеца назад отразява ли се върху майчинството и по какъв начин? Благодаря предварително!

bouquet

# 119
  • Пловдив
Здравейте отново! Имам следния въпрос - болничният през някои от тези 18 месеца назад отразява ли се върху майчинството и по какъв начин? Благодаря предварително!

bouquet

ще се отрази,ако в базата за този болничен имаш месеци на ниски осигуровки или изобщо не си работила
ако преди болничиня нямаш колебание в осигуровките-няма да се отрази

Общи условия

Активация на акаунт