Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 64 064
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
Отиди в инспекцията по труда,за да те посъветнат какви са ти възможностите.С пик код на сайта на НОИ може да видиш дали ти внасят социалните осигуровки.Декларацията за отгл на дете до 2 г също ще я видиш,но през октомври.Жалба за невнесени осигуровки-в НАП
Elfita много благодаря за бързия отговор! ...Имам още един въпрос, ако опасенията ми се окажат верни и осигуровките и декларацията не се внесат, тогава ако започна работа при нов работодател как стой въпроса с майчинството, мога ли да си го получавам - 50% от сумата, като има прекъсване при внасяне на осигуровките. Благодаря много!

# 136
# 137
  • Пловдив
Elfita много благодаря за бързия отговор! ...Имам още един въпрос, ако опасенията ми се окажат верни и осигуровките и декларацията не се внесат, тогава ако започна работа при нов работодател как стой въпроса с майчинството, мога ли да си го получавам - 50% от сумата, като има прекъсване при внасяне на осигуровките. Благодаря много!

да,ще получаваш 120 те лв

# 138
здравейте,искам да попитам какви майчински ще получавам?
казуса е следния:
термина ми беше определен за 03.12.2011г, с близнаци.поради независещи от мен фактори бебетата се родиха на 13.09.2011г.доста преди 45 ден от термина ми.
след два дена почина малкия близнак. Cry
въпроса ми е в този случай на живородено,но починало бебе какви детски и майчинство ще получавам.какви документи да изискам от болницата и личния АГ за това?
само да уотчня,че преди да забременея бях на борсата за 4 месеца и нямам изисквания 18месеца назад стаж,имам само 12м но разпокъсано при различни работодатели.
благодаря предварително.

# 139
Здравейте, мили мами!

Преди време в тема за обезщетения от борса получих помощ и подкрепа. Една млада мама Ива толкова все присърце моя проблем, че много пъти разговаряхме после и по телефона.
Благодаря ви от сърце за вашата отзивчивост и доброта!

И понеже при мен всичко е малко по-сложно, позволявам си пак да помоля за помощ и разяснение.

Баба съм на две внучета, та снахата ми иска да ми прехвърли майчинство, за да гледам малката ми внучка.
На 57 години съм. Имам 30 години трудов стаж, но последната година до 23.08.2011 г. съм била регистрирана на борса и получавах обезщетение. Получавам и пенсия по старост от Русия (там я отпускат на 55 годишна възраст). Въпросът ми е – мога ли да се назнача на трудов договор и после да получавам 240 лв. за гледане на дете до 2 годишна възраст? Като искам и пенсията ми (макар и да е символична за 5 години трудов стаж) да се запази.

Благодаря ви! Вашето сдружение толкова много ни помага!

# 140
  • В полите на Пирин планина
здравейте,искам да попитам какви майчински ще получавам?
казуса е следния:
термина ми беше определен за 03.12.2011г, с близнаци.поради независещи от мен фактори бебетата се родиха на 13.09.2011г.доста преди 45 ден от термина ми.
след два дена почина малкия близнак. Cry
въпроса ми е в този случай на живородено,но починало бебе какви детски и майчинство ще получавам.какви документи да изискам от болницата и личния АГ за това?
само да уотчня,че преди да забременея бях на борсата за 4 месеца и нямам изисквания 18месеца назад стаж,имам само 12м но разпокъсано при различни работодатели.
благодаря предварително.

Най-важният момент е дали към момента на раждането си била осигурена и дали имаш поне 12 месеца осигурителен стаж, изобщо през живота си. Ако е така, то важи по-долното:

Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
2. за 42 календарни дни непосредствено от раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;
3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):
а) след изписване от болничното лечебно заведение - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката;
б) в случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете.
(2) Когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист по ал. 1, т. 3 не се издава.
(3)
През време на отпуска поради бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.
(4) При патологична бременност болничен лист се издава по общия ред - както за общо заболяване.
Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск поради бременност по чл. 26, ал. 1, т. 1, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск поради бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск поради бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, се издава болничен лист само за неизползвания отпуск поради бременност.
Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало, или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.

Чл. 29. Когато детето почине, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или е дадено за осиновяване след 42-ия ден от раждането, отпускът по третия болничен лист се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена, срокът на временната неработоспособност се продължава по общия ред, като обстоятелството, че неработоспособността е вследствие на раждането, задължително се отразява в болничния лист.

Съжалявам много за загубата ти.

# 141
Здравейте, мили мами!

Преди време в тема за обезщетения от борса получих помощ и подкрепа. Една млада мама Ива толкова все присърце моя проблем, че много пъти разговаряхме после и по телефона.
Благодаря ви от сърце за вашата отзивчивост и доброта!

И понеже при мен всичко е малко по-сложно, позволявам си пак да помоля за помощ и разяснение.

Баба съм на две внучета, та снахата ми иска да ми прехвърли майчинство, за да гледам малката ми внучка.
На 57 години съм. Имам 30 години трудов стаж, но последната година до 23.08.2011 г. съм била регистрирана на борса и получавах обезщетение. Получавам и пенсия по старост от Русия (там я отпускат на 55 годишна възраст). Въпросът ми е – мога ли да се назнача на трудов договор и после да получавам 240 лв. за гледане на дете до 2 годишна възраст? Като искам и пенсията ми (макар и да е символична за 5 години трудов стаж) да се запази.

Благодаря ви! Вашето сдружение толкова много ни помага!

Няма проблем да те назначат на трудов договор и снаха ти да ти прехвърли майчинството до навършване на две години на детето. Няма да загубиш пенсията си и ще получаваш обезщетение от НОИ за това време.

# 142
Моя казус е следния: Бях в отпуск за гледане на дете до 2 год (който беше до 27.11.11)
На 07.09 го прекъснах, т.к детето ми тръгна на ясла. Аз си подадох нужните документи при работодателя и си пуснах платена отпуска до 16.09.
От 19.09  съм реално на работа и ми дадоха да подпиша допълнително споразумение с дата 07.07 за актуализиране на заплата според новите мин прагове.
Въпроса ми е: платената отпуска от 8 дни по коя заплата ще ми я смятат и има ли право работодателя да не ми я палти, че нещо май се дърпа.
Освен това в допълнението ми са посочили общ трудов стаж ...но без тези 4 год майчинство(при мен застъпено за 2 деца). Не трябва ли да бъде добавено и то.
Към 01.08.2004 от както работя там съм имала 3год 3 мес 24 дни
Значи към о7.09.2011 трябва да са 10 до 5 мес и 1 ден по мои сметки, а те са ми писали 8 год 3 мес и някакви дни?
И видях, че   % за клас ми е общо 3%, а сега четох че от 2007 е по 0.6% за всяка година , т.е при мен трябва да е към 5%
Благодарq  bouquet

# 143
Здравей, Lady Brinne!

Благодаря ти за отговора. Имам още едно питане. Ако получавам 240 лв. за майчинство, ще ми се води ли този период за трудов стаж? Интересува ме, защото се надявам да доживея и до истинската пенсия - до 60 години, де! Simple Smile

Трогната съм, че намери време да ми отговориш през почивните дни.
Хубаво настроение и приятна вечер!

# 144
Zdraveite,interesuvam se kato bydeshta maika kak moga da polzvam pravata si i da se registriram pri ginekolog,pri uslovie che sym bezrabotna i ot skoro jiveq v sofiq.Kak i kyde trqbva da otida ,za da moga sled rajdaneto da poluchavam maichinstvo,kyde trqbva da se registiram.Bih jelala da hodq na konsultacii i da rodq v bolnicata Sveta sofiq? Ako nqkoi moje da mi pomogne,shte sym mnogo blagodarna.

# 145
  • Пловдив
Zdraveite,interesuvam se kato bydeshta maika kak moga da polzvam pravata si i da se registriram pri ginekolog,pri uslovie che sym bezrabotna i ot skoro jiveq v sofiq.Kak i kyde trqbva da otida ,za da moga sled rajdaneto da poluchavam maichinstvo,kyde trqbva da se registiram.Bih jelala da hodq na konsultacii i da rodq v bolnicata Sveta sofiq? Ako nqkoi moje da mi pomogne,shte sym mnogo blagodarna.

личния лекар ти дава направление за ЖК и отиваш в избраното ЖК.обади се да питаш дали в СВ София водят-може и да е платено
здравните осигуровки плащаш ли си?за да ти дадат направление и да ползваш ЖК трябва да си с непрекъснати здравни права
работиш ли?колко стаж имаш?
ако си безработна имаш право на социално майчинство 100 лв на месец за една година,ако доходът на човек ви е равен или подд 350 лв бруто
има също помощ за бременност,помощ за раждане,детски-за всичко питай в социалните

# 146
Здравей, Lady Brinne!

Благодаря ти за отговора. Имам още едно питане. Ако получавам 240 лв. за майчинство, ще ми се води ли този период за трудов стаж? Интересува ме, защото се надявам да доживея и до истинската пенсия - до 60 години, де! Simple Smile

Трогната съм, че намери време да ми отговориш през почивните дни.
Хубаво настроение и приятна вечер!

Да, признава се за трудов стаж, но без доход, т.е. само като време.
Хубав ден!

# 147
Моя казус е следния: Бях в отпуск за гледане на дете до 2 год (който беше до 27.11.11)
На 07.09 го прекъснах, т.к детето ми тръгна на ясла. Аз си подадох нужните документи при работодателя и си пуснах платена отпуска до 16.09.
От 19.09  съм реално на работа и ми дадоха да подпиша допълнително споразумение с дата 07.07 за актуализиране на заплата според новите мин прагове.
Въпроса ми е: платената отпуска от 8 дни по коя заплата ще ми я смятат и има ли право работодателя да не ми я палти, че нещо май се дърпа. - Работодателят е длъжен да ти плати възнаграждение за времето в палтен отпуск. Допълнителното споразумение само за осигурителния праг ли се отнася или и за основното трудово възнаграждение?
Освен това в допълнението ми са посочили общ трудов стаж ...но без тези 4 год майчинство(при мен застъпено за 2 деца). Не трябва ли да бъде добавено и то. - Времето в отпуск за бременност, раждане и гледане на дете се зачита за осигурителен стаж за пенсия, но не е трудов стаж за изчисляване на клас прослужено време.
Към 01.08.2004 от както работя там съм имала 3год 3 мес 24 дни
Значи към о7.09.2011 трябва да са 10 до 5 мес и 1 ден по мои сметки, а те са ми писали 8 год 3 мес и някакви дни?
И видях, че   % за клас ми е общо 3%, а сега четох че от 2007 е по 0.6% за всяка година , т.е при мен трябва да е към 5% - минималната добавка за клас е 0.6% на година, т.е. ако имаш 8 години пълни - 4.8% добавка към основното възнаграждение.
Благодарq  bouquet

# 148
Lady Brinne

Значи това май беше изписано като анекс и беше посочен 8 часов раб ден и постоянен тр д-р както съм била досега.Имаше отбелязан и нови осигурителен праг за моята длъжност. Кажи какво да гледам за да се ориентирам какво е точно? newsm78 Така и не ми го дадоха макар че го исках няколко пъти. И там ми беше посочен клас 3%, този клас задължителен ли е ве4е за работодателя да е 0.6% мин за год или е по негово осмотрение. newsm78
Благодаря още веднъж  bouquet

# 149
Здравейте!
Аз имам следното питане, в момента съм в болнични - след раждане,
от 1 ноември ще влезна в майчинство, но фирмата в която работя е пред закриване на дейността,
т.е. фирмата ще бъде закрита след като аз вече съм в майчинство.
Какво следва за мен? Ще ми бъде ли прекратено майчинството?
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт