Dържавно или частно училище?

• 16 478
  • 183
  •   1
Отговори
# 60
  • Italia
Идвам да дам моите няколко цента по темата. Simple Smile
Голямата ми дъЩеря тръгна преди две години в първи клас,записана с голямо желание и ентусиазъм от наШа страна в държавно у4илиЩе. В съЩото това държавно у4илиЩе племеницата ми беШе изкарала до 5ти клас,отзивите бяха добри,намираШе се среЩу детската градина на малката,изобЩо-вси4ки екстри. Да,ама,не. НеЩата тръгнаха в доста отрицателна посока и в края на годината с мъжа ми се видяхме принудени да сменим държавното у4илиЩе с 4астно.
За момента сме доволни. Малко ми беШе трудно да преглътна факта,4е у4илиЩето е католи4еско ( тук вси4ки 4астни са такива ) и директорката е монахиня ( на моменти си я представям как под расото носи полковни4еска униформа,доста пове4е би и прилягала  Twisted Evil  ) ,но да кажем ,4е направих този компромис с принципите си и за сега не съжалявам.
За мое огромно у4удване се наложи да си прекроя представите за стерилната среда,заЩото се оказа ,4е има и мЮсЮлман4ета,и китай4ета и няколко негър4ета ( не осиновени ),както и представители на всякакви други народности ,раси и религии.Е,може би не в толкова голям % както беШе в държавното у4илиЩе,но все пак ги има.
СъЩевременно поддържам контакти с няколко майки от стария клас и у4илиЩе на детето. НеЩата,които ми разказват не са особено весели. От друга страна като се има предвид,4е от бЮджета за образование непрекъснато се реже и то с голямата тесла,какво друго може да о4аква 4овек.  Confused
За мен например като работеЩа е голям плЮс,4е мога да си оставя детето в у4илиЩе от 7,15 сутринта нататък ( по4ват в 8,20 ), отивайки на работа без ниЩо да плаЩам ( е,сигурно ми е вклЮ4ено в таксата,де  Twisted Evil ). В дърцавното у4илиЩе такава услуга няма дори и среЩу заплаЩане. Храната в у4илиЩето е на светлинни години от тази в старото. Имам пряка връзка с у4ителките и директорката ни познава по име а не сме някакви ходеЩи единици,както беШе в старото у4илиЩе.По време на ста4ки у4илиЩето е винаги отворено,което за мен е голям плЮс като работеЩа. По отноШение на у4ебния процес нямам забележки а и виждам,4е детето се развива добре.Стимулират ги да 4етат.Материалната база е добра,4исто е.Дисциплината в у4илиЩе е на ниво. Ако е рекъл Господ мислим и средния курс да я оставим да изкара там пък после Ще видим.
Това е моята ситуация и моето виждане по въпроса,но то е абсолЮтно субективно. 4увам от много хора добри отзиви за държавните у4илиЩа,но явно вси4ко си е въпрос на 4ист късмет и не е под4инено на някакви обЩовалидни правила. Peace

# 61
При вас не знам, но тук се толерира някакво средно ниво и ако детето е по-амбициозно или е дошло в първи клас с повеЧе знания, буквално му се губи времето и се набива в земята докато не се приравни със средата. Дори масово Чувам Че детето не трябвало да знае пише или да Чете защото щяло да му е скуЧно. Всъщност масовото разбиране е Че амбицията, желанието да съм по-добър не трябва да се толерира, напротив това е някакъв недостътк и подлежи на корекция. Това пак от опита на мои приятели и познати, който за мен е релевантен. Все пак ако на всиЧки им се налага да търсят помощ, знаЧи е въпос на система, ако има деца които се справят и без помощ и то дори по-добре, знаЧи има шанс и проблемът да не е в системата.

# 62
  • Italia
При вас не знам, но тук се толерира някакво средно ниво и ако детето е по-амбициозно или е дошло в първи клас с повеЧе знания, буквално му се губи времето и се набива в земята докато не се приравни със средата. Дори масово Чувам Че детето не трябвало да знае пише или да Чете защото щяло да му е скуЧно. Всъщност масовото разбиране е Че амбицията, желанието да съм по-добър не трябва да се толерира, напротив това е някакъв недостътк и подлежи на корекция. Това пак от опита на мои приятели и познати, който за мен е релевантен. Все пак ако на всиЧки им се налага да търсят помощ, знаЧи е въпос на система, ако има деца които се справят и без помощ и то дори по-добре, знаЧи има шанс и проблемът да не е в системата.

То4но така стана и с моето дете, Вяра. Тя беШе тотално изолирана и у4ителката и по италиански то4но това ни каза " Има деца,които името си не могат да кажат правилно и ние трябва да уеднаквим Що годе нивото на вси4ки ". Стигна се дотам,4е аз се 4увствах виновна ,4е тя може да 4ете и пиШе и поради тази при4ина се оказа едва ли не в позицията на аутсайдер. Confused
Само за хрониката: дъЩеря ми сама си прави домаШните и у4и оЩе от първи клас. Намесвам се само при изри4но поискана помоЩ или мнение от нейна страна. А,да, и в пове4ето слу4ай като ме питат докъде са стигнали по даден предмет....ми не знам. ЛоШа майка съм,това е. Mr. Green

# 63
  • в едно миланско село
За мен например като работеЩа е голям плЮс,4е мога да си оставя детето в у4илиЩе от 7,15 сутринта нататък ( по4ват в 8,20 ), отивайки на работа без ниЩо да плаЩам ( е,сигурно ми е вклЮ4ено в таксата,де  Twisted Evil ). В дърцавното у4илиЩе такава услуга няма дори и среЩу заплаЩане.

само малко уто4нение : във ваШето държавно явно я е нямало. в наШето си има  Peace
(докато има пари, сигурно  Mr. Green)

Дори масово Чувам Че детето не трябвало да знае пише или да Чете защото щяло да му е скуЧно.

това е факт, който потвърждавам и предполагам, и Макдирокова Ще го направи. умираШе просто от скука дъЩеря ми (голямата) цялата първа година, та и доста от втората  Rolling Eyes

за съжаление министериалната програма има изисквания, които един клас трябва да покрие, така 4е се заляга то4но върху средното ниво и няма време да се занимават, с който е малко "над"  Rolling Eyes
за сметка на това пък, ако детето има нужда от помоЩ, няма да се 4увства изолирано и да изостава. та монетата има две страни, както винаги  Rolling Eyes

# 64
ми то и преди 100 години, когато аз бях първола4е, умирах от скука по съЩата при4ина
тук поне тръгват на 6 г. и са малко тези, които могат спокойно да 4етат и пиШат, освен ако някой не ги е у4ил целенасо4ено

# 65
  • в едно миланско село
ми то и преди 100 години, когато аз бях първола4е, умирах от скука по съЩата при4ина
тук поне тръгват на 6 г. и са малко тези, които могат спокойно да 4етат и пиШат, освен ако някой не ги е у4ил целенасо4ено

и аз така  Twisted Evil

(не съм у4ила, бря, тя сама се нау4и  Rolling Eyes. което пък не е никаква гаранция за бъдеЩи успехи  Mr. Green)

# 66
освен да се преместим в ит. тема да не спамим тук  Twisted Evil
по темата се разбра: вси4ко е относително и късмет пак трябва Simple Smile

# 67

То4но така стана и с моето дете, Вяра. Тя беШе тотално изолирана и у4ителката и по италиански то4но това ни каза " Има деца,които името си не могат да кажат правилно и ние трябва да уеднаквим Що годе нивото на вси4ки ". Стигна се дотам,4е аз се 4увствах виновна ,4е тя може да 4ете и пиШе и поради тази при4ина се оказа едва ли не в позицията на аутсайдер. Confused
Само за хрониката: дъЩеря ми сама си прави домаШните и у4и оЩе от първи клас. Намесвам се само при изри4но поискана помоЩ или мнение от нейна страна. А,да, и в пове4ето слу4ай като ме питат докъде са стигнали по даден предмет....ми не знам. ЛоШа майка съм,това е. Mr. Green

Ето такова изолиране на детето в клас много ме плаши.
Значи, зле е ако може да чете, зле е и ако не може - е оправия няма Crazy

Аз си спомням, в ония далечни соц времена, че в нашия клас имаше момичета, които можеха да четат и само те четяха на глас. Онези, които сричаха или имаха някакви проблеми бяха прескачани...А имаше две деца, които от притеснение даже заекваха, камо ли да четяха гладко и тях другарката Златева ги удряше с буквара по главата....

# 68
Скуката в първи или втори клас я дадох само като пример. Проблемът е в това Че на едно дете което е малко по-напред, а вероятно е така защото му е идвало от вътре, му се смаЧква фасона, набутва се в ъгъла защото другите първо трябва да науЧат да си казват имената и така докато детето загуби интерес към всиЧко, докато се убие естествения му стремеж да уЧи нещо ново. Кой иска да е аутсайдер? Никой, и затова детето се адаптира. Ами това са занижени изисквания на уЧилището както и да ги гледам.

# 69
Аз (ще) се блъскам с този проблем - дъщеря ми е на 5 години, другия месец ще тръгне на предучилищна, догодина ще е първолаче, но отдавна може да смята свободно (+ и -) до 20, без никой да знае от къде го е научила, а в момента се учи (сама) да пише и да чете. Водила съм разговори с педагози, дори с психолог от една фондация за надарени деца. Имахме опция да я пратим на училище от тази година, демек на 5 години, но отказахме. От ДГ предават документи за детето на училището (протоколи за развитието) и там ще пише, че са забелязали че е напред с материяла и въз основа това се надявам учителите да й дадат по-трудни задачи, за да не скучае. Така процедирали с децата. Иначе има и опция да прескоче един клас.

# 70
Скуката в първи или втори клас я дадох само като пример. Проблемът е в това Че на едно дете което е малко по-напред, а вероятно е така защото му е идвало от вътре, му се смаЧква фасона, набутва се в ъгъла защото другите първо трябва да науЧат да си казват имената и така докато детето загуби интерес към всиЧко, докато се убие естествения му стремеж да уЧи нещо ново. Кой иска да е аутсайдер? Никой, и затова детето се адаптира. Ами това са занижени изисквания на уЧилището както и да ги гледам.

Вяра, като гледам грам доверие нямаШ на у4илиЩето. ЗаЩо така? ОЩе не сте запо4нали даже ...
ЗаЩо толкова негативно? Имай предвид, 4е негативното отноШение на родителя неминуемо се отразява и на детето.

# 71
Вяра, тогава излиза, че трябва да има училища за "надарени деца", иначе не виждам какво може да се направи. Thinking
В училище, колкото и да са малки паралелките, все пак не се преподават частни уроци, така че е от нормално по-нормално, даже съвсем редно, да има едно общо ниво и общ план. И този план не се решава нито от учителката, нито от директора на училището, ами е някаква национална програма. Как да се избяга от общото ниво значи?

# 72

В един период ползвах услугите на "tutor" - това също е решение за заети родители, т.е., комбинацията прилично държавно училище + допълнителни занимания с професионалист.  Излиза по-евтино от частното училище  Wink

sophiemmaspencer може ли да ми кажеш какьв tutor сте използвали ако става вьпрос за центровете като Оксфорд, Сьливан...... Аз сьщо сьм се замислила за подобна помощ ако се наложи и ми се иска да сьбера впечатления.
Ние сьщо сме се спряли на държавно училище за нашият първокласник. В началото проучвах частните училища, но таксата от 15,000-20,000 на година беше решаващ фактор за избора ни. Обаче ако се разочаровам от държавната система, определено ще се замисля и над този вариант.

# 73
Аз бих казала, че ако у родителя има негативно отношение и недоверие към училището и учителите, то това ще се забележи от учителите и няма да е добре за детето.
Учителите са особени, чувствителни натури и много дипломация и търпение трябва, за да не се стигне до конфликт.
Поради това наше недоверие към държавното люксембургско училище, решихме с мъжа ми да поверим детето си на не люксембургци учители и съответно на една друга образователна система, за която националността не е издигната на пиедестал и не е критерии за успеваемост и интелигентност.  
Просто ни е невъзможно да възприемем отношението към децата нелюксембургци, като деца-втора категория и се отказахме да се борим с тази система.

# 74
Моето отношение е плод на наблюдения, не съм се събудила един ден с тая идея. Плод е на разговори с уЧители, с родители, на наблюденията ми в детската градина, то от там се поЧва. Мога да запоЧна да медитирам и да си внушавам положителни мисли. А мога и да се постарая да потърся някое място което да отговаря в някаква степен на представите ми за образование, някъде където може би няма да преЧупят всиЧката амбиция на детето ми. Но това са си моите терзания. Всъщност с всиЧко това исках да кажа защо смятам Че проблемите са в системата, а не в методите.

Макдирокова, браво на детето и на тебе. И моята цел е да произведа един самостоятелен Човек който може да се справя сам в живота, пък нека съм лоша и безотговорна майка.   Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт