Да преправим старите мебели - 9

• 102 560
  • 725
  •   1
Отговори
# 585
Радостина, няма начин, ще трябва да се шкури. Като си купихме къщата, заварихме таваните красиво омазани с безир, лъскаво, мазно и лепнещо. 3 години не попи това нещо. Обаче понеже е на тавана не ми пречи особено. Така и ги оставихме. Принципно има някакво меко излъчване, лек матов отблясък, не лъщи като лак и е хубаво. Но е на таван  Wink
Върху безир няма ли да хване обикновена блажна боя или автоемайл лак ?
Предполагам проблема е от това, че боята е на водна основа.
Ако боята е на ацетонова, може и да стане  Thinking
Та мисълта ми е да не се стремиш да свалиш безира /попил е в дървото ще знаеш, бая стъргане ще падне/, а да смъкнеш само бялата боя и отгоре с автоемайл лак примерно да опиташ  newsm78

ПП Попрочетох малко, пише си че безиросване се прави преди боядисване с блажна боя. Безирът е нещо като грунд, който се полага отгоре. Значи гаранция ще стане.
Ето чети:

http://homemaster.services.officelive.com/blajnoboiadisvane.aspx

# 586
  • най-шареното място
Да, безира е подготовка за непостна боя Simple Smile
А след нея, вероятно ще може и на водна основа Simple Smile

Седефка, под направа на бял лак - пигмент да добавиш ли имаш предвид или пълнител. И каквъв?

# 587
rosy_bosy,

Ама в този сайт инфото е сигурно е от 50-те години на миналият век!

Дори думата гласпапир използват! Grinning

Сега има нови грундове, които съхнат за часове! Има нови класове бои, лакове и т. н.
Да не говорим, че блажните бои в скоро време ще спрат да се произвеждат. При мен в Северна Америка вече не може да се намери блажна боя, въпреки че срокът за производството им е до 2012.
Има вече грундове, за полагане върху съществуваща блажна боя, преди нанасянето на водоразтворима. (Това вече е друг въпрос.)

арт мама , доколкото си спомням цветен лак се прави с 2/3 лак и 1/3 боя. Предполагам, че в зависимост от желанието за наситеност на цвета тези пропорции могат да варират.

# 588
  • София
Момичета, на страхотни неща се нагледах, браво на вас, страшни сте  Heart Eyes

Аз си купих от Бриколаж пистолет за 22.00лв. Започнах боядисването имаме 6 стаи, боядисах си ги с песен на уста и още си работи хайванчето. Беше ми супер забавно.

sauron, пусни снимка да го видим пистолета! Звучи ми много добре! А като количество латекс, колко горе - долу ти излезе на стая? И не знам, когато боядисвам с този пистолет, като боядисвам с шарена боя, различна от бяло, а тавана ми е бял, как ще запазя бялото на тавана (как го обясних, ужас), имам предвид, ако е с четка, е ясно, с подлепваща лента..... Thinking

# 589
  • Пловдив
Да ти кажа, най-лесното от цялата работа е пръскането. Всичко друго е опаковане и завиване, защото няма пистолет който пръска да не пръска освен на стената и наоколо. Взех 15кг с разтвор и съм напръскала около 120кв м , а кофата не е и на половина. За мен е супер икономично, защото предния път преди няколко години сме боядисвали с валяк и беше ад под небето, и кофи, кофи разтвори. Аз относно отсичането на линий залепих към лентата от тези тънки найлончета и завих до доло стената за по-сигурно, нали ти казвам повече е врътнята по завиването, но после пък е кеф като няма какво да триеш и бършеш само събираш. Ето го и него личи си че е използван, има от боята по него Simple Smile
http://www.prikachi.com/images/111/3830111n.jpg
http://www.prikachi.com/images/113/3830113O.jpg
п.п. това за квадратите е когато започнах боядисването и отворих първата кофа разтвор, после вече имаше и малки оцветени разфасовки и точно като количество колко ни отиде не мога да кажа,но определено много по-малко от боядисване с валяк, да не говорим, че е и приятно пръскането. Малко страшно бръмчи,но все пак е от 22.00лв.
Да ви кажа аз се отказах от бели тавани и цветна стена, боядисах както и предишния път всичко еднакво и по ми харесва в момента кухнята ми е цвят капучино всичко - тавани и стени.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 08:53 от sauron

# 590
rosy_bosy,

Ама в този сайт инфото е сигурно е от 50-те години на миналият век!

Дори думата гласпапир използват! Grinning

Сега има нови грундове, които съхнат за часове! Има нови класове бои, лакове и т. н.
Да не говорим, че блажните бои в скоро време ще спрат да се произвеждат. При мен в Северна Америка вече не може да се намери блажна боя, въпреки че срокът за производството им е до 2012.
Има вече грундове, за полагане върху съществуваща блажна боя, преди нанасянето на водоразтворима. (Това вече е друг въпрос.)

Знам, Мелани, ама съфорумката на която писах вече има легло цялостно омацано с безир и после пръснато с водоразтворима боя. Съответно боята не иска да хване и се лющи. За да маца пак с водоразтворима ще трябва да маха и безира, което никой не може да гарантира ще стане ли. Аз предлагам по - лесен вариант: понеже така и така боята пада лесно, да махне само нея и да си боядиса с блажна боя бяла или автоемайл лак. Поне няма да е толкова трудоемко.
На никого не препоръчвам да безиросва и да боядисва с блажна боя  Laughing
Сега като се замисля може да стане и с бетонконтакт върху безира, но пак ще трябва да маха боята Актавис ли беше, щото не е добре хванала. При всички случаи поне боята трябва да се махне  Peace

Ето и аз имам един таван в хола дето го мисля. Наплескан е с блажна боя, поне така ми изглежда, но няма блясък, някакво матово е. Попило е дълбоко в дървото. Опитахме да я махнем по следните начини:
1. Нагряване с пистолет с горещ въздух - дървото почернява моментално и боята не пада а си изгаря направо върху него  ooooh!
2. Мазане с Терминатор, Ремувал ли беше и още някакъв препарат - изобщо не се помръдва.
3. Стъргане с ракета с метална четка, много пушилка и прахоляк, пада но за 10 см. гредичка отиде 1 час стъргане и поне 2-3 мм задълбаване в дървото. Тогава всъщност видяхме колко дълбоко е попила боята в дървото. А с четката не може навсякъде - тавана е греди с дъски между тях, които пък дъски имат едни като жлебове по краищата, за красота по - скоро, но вътре в тях не можеш бръкна с нищо  Tired

Според възрастни хора от селото - това навремето е било "на мода" - смесваш безир с малко блажна боя и оцветяваш. Попива дълбоко и предпазва дървото. Ама е толкова грозно.
И се отказахме да се мъчим да махаме гадното нещо.
Ще боядисваме бяло. Ама айде кажи сега върху тая боя ще хване ли бетон контакт, че да боядисаме с водоразтворима боя или да караме направо с автоемайл лак ?
Съвети приемам всякакви. Включително друг метод за махане на старата боя, ако не сме се сетили нещо  newsm78

# 591
Да ти кажа, най-лесното от цялата работа е пръскането. Всичко друго е опаковане и завиване, защото няма пистолет който пръска да не пръска освен на стената и наоколо. Взех 15кг с разтвор и съм напръскала около 120кв м , а кофата не е и на половина. За мен е супер икономично, защото предния път преди няколко години сме боядисвали с валяк и беше ад под небето, и кофи, кофи разтвори. Аз относно отсичането на линий залепих към лентата от тези тънки найлончета и завих до доло стената за по-сигурно, нали ти казвам повече е врътнята по завиването, но после пък е кеф като няма какво да триеш и бършеш само събираш. Ето го и него личи си че е използван, има от боята по него Simple Smile
п.п. това за квадратите е когато започнах боядисването и отворих първата кофа разтвор, после вече имаше и малки оцветени разфасовки и точно като количество колко ни отиде не мога да кажа,но определено много по-малко от боядисване с валяк, да не говорим, че е и приятно пръскането. Малко страшно бръмчи,но все пак е от 22.00лв.
Да ви кажа аз се отказах от бели тавани и цветна стена, боядисах както и предишния път всичко еднакво и по ми харесва в момента кухнята ми е цвят капучино всичко - тавани и стени.

Благодаря и аз за снимките на пръскачката. Ходих в Бриколаж да го потърся, първо не го видях, попитах за пистолет без компресор ими препоръчаха услужливо един за 280лв! Mr. Green.

След това го видях този, но вече е 30лв.  Hug

# 592
  • Пловдив
 Да и ние като отидохме след като го видяхме в брошурата веднага ми набутаха един БОШ за мисля пак 280лв.  А този се оказа, че е набутан в един ъгъл на магазина далеч от сектора с бои.  Пък и поскъпнал бе, нормално - България! Ако купуваш дано излезе свестен, аз съм супер доволна. Като ми сметнаха, че само за кухнята е трябвало да дадем около 200лв на майстор, защото било едиколко си на квадратен метър и излезе че съм ударила джакпота. Отначало докато свикна правих едни черти едно чудо и си мисля как ли ще изглежда като изсъхне. Стана супер никакви следи.

# 593
  • София

sauron,   bouquet   А става ли плътно, необходимо ли е да се повтаря на вече минатото по няколко пъти? Може би и аз да се сдобия с такъв "улеснител" тия дни  Crazy

# 594
  • София
Здравейте! Искам да пребоядисам вратите, които са боядисвани с блажна боя, но този път с алдикна боя. Има ли проблем за нанасянето на алкидната боя отгоре и дали трябва някаква подготовка на повърхностите.  Flutter

# 595
Ако има налюспена стара боя трябва да я махнеш. Ако е здрава основата може само да почистиш добре и да боядисваш.

# 596
  • София и там където не се пуши
Само да отбележа, че ако е гланцирана старата боя, трябва да се махне, на мен това ми предстои, а не ми се почва.

# 597
Може да се прешкури, за да стане грапава, ако има гланц, чак да се маха основно мисля няма нужда.

# 598
  • Пловдив
МIA   Не няма нужда от повтаряне, ако забеляза на снимката се вижда едно като фуния закачено на кутията. С това чудо загребваш и засичаш, според това с какво мажеш в книжката е дадено за колко време трябва за изтече разтвора. За нашата боя беше между 20-30сек.
Защото пистолета е предназначен да пръска всичко, но аз не смятам да го цапам с блажни бои и лакове. Иначе нали ти казах, отначало докато си настроя струята и свикна първата стена беше със всякакви черти, но щом изсъхна нищо -идеално. Стената в кухнята ми зад камината беше след неуспешен опит да я боядисам в кафяво,нищо не стана, стана на петна светли и тъмни ужасно. Пръснах я надвечер и си казах сутринта ще видя ако иска пак ще я пръсна още веднъж. Леле гледам идеален цвят от раз стана.

# 599
Здравейте на всички много ми харесва темата. И аз като всички вас имам желание да поправя стара мебел, но......... нещо не се сещам как да стане. Донякъде разбрах ще сваля лака ще си избера цвят и ще го боядисам но има и едни дупчици на самите вратички като мрежа, как да обработя тях, много ви моля за съвет какво да правя с този скрин, искам да го променя и да го сложа в детската стая на малката. БЛАГОДАРЯ http://prikachi.com/images/892/3830892v.jpg,                                            http://prikachi.com/images/897/3830897o.jpg

Общи условия

Активация на акаунт