На море в Турция - тема 15

• 135 129
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • софия
аз давам по 2 евро или 5 лири. на чистачките преди тръгване оставям 5 евро. в алакарта съм пускала в кутиите по 10 евро. ясно, че нямам особена нужда някой да ме заведе до стаята, но хората се стараят и очакват бакшиш. работят ужасно много и за малко пари. ако се случи да ни обслужва по-често един и същи сервитьор в ресторанта също му даваме бакшиш.

PinkSi, с този бюджет почти сигурно и от турция ще си разочарована  Peace
може би в горната ти граница ще намериш нещо сносно в кушадасъ с автобус, не знам какви са ти очакванията. какво очакваш за примерно 300лв в чужбина при положение, че и за ахтопол няма да ти стигнат?

сега погледнах, за октомври в кушадасъ с автобус за около 600 лв на човек има доста добри хотели. аквафентъзи, палома султан, батихан, омер, ефесия.

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 02:26 от shhhh...

# 286
 Ние не сме давали бакшиш, нито пък имахме нужда някой да ни носи багажа. Бяхме трима човека с един куфар, носихме си го сами.

# 287
  • Paradise
Турция е страна, в която бакшишите са нещо традиционно, както например е пазарлъкът при алъш-вериша.
Ясно е, че, по принцип, от много неща нямаме нужда - нито да ни водят, нито да ни връщат, всеки носи багаж според собствените си сили и виждания.
Въпросът е в уважението на чуждите традиции.

Ние оставяме бакшиши в долари. Открай време турците повече си обичат долара пред марката (едно време), а сега еврото.
1-2 долара на пиколото; по долар-два на ден на камериерката (оставяме ги или всеки ден), естествено, ако сме доволни от чистотата, хигиената; в деня на заминаването слагаме бакшиши в кутиите из основния ресторант - за готвачите, за сервитьорите (размерът на бакшиша е свързан с нашето удовлетворение, нормално).

# 288
  • EU
Хмм, а къде по-точно оставяте бакшиш на камериерката..  давате и го лично или някъде в стаята?
Извинявам се, ако въпросът е глупав, но освен на пиколо и барман/сервитьор не сме давали бакш

# 289
И ние винаги оставяме бакшиш. До сега никога не сме се сблъсквали с лошо отношение или обслужване и мисля, че това е един жест на уважение към труда на хората. Няма да обеднееме с 10-20 долара или евро, а в същото време виждаш благодарност от страна на обслужващия персонал.

# 290
В Хотела на Болницата в която ходехме в Инстанбул, винаги оставяме бакшиш, на рецепцията или на пиколото - 5-10 лири, но имах и случай, в който в ресторанта сметката ни беше 65 лири и ние оставихме 70, а сервитьора само дето не ни шамароса и ни взе само 60  Shocked Shocked А беше 4 звезден ресторант със всичките му там работи  newsm78 И на други места из града ни се е случвало да ни върнат дребните  Whistling

# 291
И ние даваме бакшиш, намирам го за нормално уважение, особено пък ако сме останали доволни. Миналата година персоналът беше толкова добър, че сме оставили 3цифрена сума общо, но с кеф. Дори на аниматори оставихме - на тези от миниклуба детето беше нарисувала нещо и писах кратка нота, и увих банкнотата в нея. На маунтънбайк-гида му ги дадохме така. На камериерката оставихме парите на видимо място в стаята. На сервитьорите и кухненския персонал в кутиите, ако някой сервитьор ни е обърнал повече внимание по реме на отпуската, даваме на него отделно на ръка.

# 292
  • София
Оставяли сме бакшиш в кутиите в ресторантите и в лобито на хотела. Оставяме турски лири и обикновено към края на престоя. Сумата варира, в зависимост от това колко доволни сме били.
На камериерките не сме оставяли, защото, признавам си, не знаех как да го направя.

# 293
  • Paradise
На камериерката оставяме парите на леглото.
Тя като чисти, си ги взима.

# 294
Здравейте на всички посетили или бъдещи туристи в прекрасна Турция. Изчетох доста неща, но отзиви за хотелите, между които се колебаем нямаше много. Та да помоля за съвет или някой да пише, ако е бил в един от тези три хотела - Queen Elizabeth 5*,DAIMA BIZ RESORT 5 *, Sueno Hotel Beach Side 5*.  Голяма дилема ни мъчи, заминаваме края на септември, а отзиви за тези хотели почти няма. На снимки кралица Елизабет е най-атрактивна, но на снимки - не зная в действителност. Дайма и Суено избрахе заради водните атракциони. Целта на почивката ни е да не излизаме от комплекса, да го раздаваме на забавления и релакс. Моля, ако някой има поглед над нещатата - да ми пише, защото съм много затруднена - наистина! Благодаря предварително!

И аз давам един глас за Sueno Hotel Beach Side 5*. Като територия е най-голям, атракциите там са най-много, а и плажът е пясъчен и е най-добър.

За бакшишите - помня, че преди една или две години, в темата се беше развихрил спор, дали е необходимо да се оставят бакшиши, след като вече си платил скъпа почивка и след като служителите са длъжни да обслужват добре. Сигурно по този въпрос винаги ще има разминаване на мненията. Радвам се, че сега просто споделяме мнения, без да навлизаме в ненужни спорове, в които се забравя добрия тон.
Та в тази връзка - ние оставяме бакшиши. Обикновено даваме по 1 евро на камериерките /всеки ден/, 2-3 на пиколото и естествено в кутиите в ресторанта. До сега не сме ползвали услугите на мини-клуба, но ако сме доволни, естествено и там бихме дали някоя и друга банкнота. Като се замисля, че оставям по най-малко 1 лев бакшиш на всяка сервитьорка в родните кафенета, ми се струва напълно естествено и абсолютно оправдано да оставя 20-30 евра за 7 дни, при положение, че съм получила безупречно обслужване навсякъде и персонала се е постарал почивката ми да бъде прекрасна. А като знам, че заплатите им не са никак големи, пък старанието им е огромно, мисля, че напълно заслужават такъв вид благодарност от удовлетворените гости на хотела.  Естествено, това е при положение, че винаги съм била доволна от почивките си. Ако обслужването куца, нещата няма да седят точно така.

Забравих да напиша - откакто преди много години се оказахме само с много едри банкноти при пристигането си в хотела, което ни постави в тъпа ситуация да търсим кой да ни развали парите, за да дадем бакшиш на пиколото /бяхме в Египет и пиколото си държеше на възнаграждението Simple Smile/, от тогава предварително си подготвяме монети и дребни банкноти. Понеже много рядко имаме някаква работа с валута, а банките дават само едри пари, събираме и зорко пазим всичко по-дребно от 5 евра, точно за бакшиши или някакви други инцидентни плащания, за които трябват монети. Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 13:51 от Мaрги

# 295
  • Paradise
Ние даваме бакшиш и на шофьора, който прави трансфера летище-хотел.

# 296
Ние даваме бакшиш и на шофьора, който прави трансфера летище-хотел.

Май няма някого, на когото не давате бакшиш. Разбрахме вече, че сте щедри. Предполагам, че това искаше да изтъкнеш  Wink

# 297
  • Paradise
Не, Отилия, отново си много далеч от истината.
Който е трябвало, ме е разбрал. Wink

# 298
  • София
Бакшишът в Турция е нещо нормално. Оставям задължително 1-2 евро (тази година ни бяха останали лири от Истанбул и оставяхме и по 5 лири) на камериерката и пиколото. На камериерката оставям на възглавницата. В кутиите на ресторанта също оставям последният ден и тъй като така се случи, че тази година почти през цялото време ни обслужваше един сервитьор давахме на ръка и на него иначе до сега на сервитьор в ръцете не сме давали. Но просто с кеф ги дадох тези пари Peace

Огледалото на форума защо така заядливо newsm78 Повдигна се този въпрос и съответно се отговаря.

# 299
Ние дадохме 2 евро на пиколото, но никъде другаде не сме оставяли бакшиш.
Изобщо не съм се и сетила.  Blush Благодаря ви за отговорите. Ще знам за следващия път.  Hug
Хората наистина го заслужават. Работят много, усмихнати и вежливи са.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт