Разчитане на резултати от ЯМР/МРТ на главен мозък ?

• 9 988
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, копирам резултата от изследването тук , с надеждата някой да може да го разчете, тъй като невроложката, която трябва да го погледне ще е на работа в понеделник.

Става въпрос за жена на 60 години.

На настоящето МРТ изследване:

Не се установяват Ту формации, хеморагии и локуси на демиелинизация в мозъчния паренхим суб- и супратенториално, интра- и екстрааксиално. Вентрикулна система симетрична, срединно разположена, със запазен капацитет. Разширени перивазални пространства перивентрикуларно и в семиовалните центрове. Няколко точковидни, хиперинтензни в Т2 лезии от съвод тип перивентрикуларно и париетално двустранно.
Субарахноидни пространства по конвекситета умерено разширени, асоциирани с лекостепенна корова атрофия. Базални цистерни - в норма.
Елементите на мозъчен ствол се представят с непроменена сигнална характеристика във всички проведени измервания.
Хипертрофия на долните носни конхи. Възпалитени промени на десен мастоид. Добре аерирани параназални кухини.
На безконтрастната ангиография не се установяват аневризмални дилатазии и A-V малформации на магистралните мозъчни съдове. Хиполазия на дясна вертребрална артерия.
Микроваскуларна енцефалопатия. Десностранен мастодит.

п.п. притеснява ме последния ред.

# 1
Обикновенно обслужващия персонал на машината е запознат с различните възможни изображения от сканирането на мозък или на друга част на тялото. Би трябвало да се доверите на последния ред.
В чакалнята на ЯМР-то може би има схеми на снимки на главен мозък, върнете се и ги разгледайте внимателно, а после ги сравнете с вашата снимка. Подобни сравнителни снимки може и да има в интернет опитайте с гугъл.

Моя опит е с ЯМР на гръбнак и повечето "специалисти" при които след това съм ходил даже не поглеждат снимката , което е жалко. За гръбнака специално разгледах доста варианти в интернет и това което аз разчитам на снимката си е доста по-лошо от това което терминологично е описано в разчитането. Описано ми е обикновенна протрузия , аз аз виждам сериозно изтичане в гръбначния канал. Както и да . да не разводнявам.

Доверете се на това което е описано , и моя съвет е занесете снимката на невроХИРУРГ, а не на невролог. Или на някой който оперира. те имат опт в това какво се вижда на снимката и какво е в действителност състоянието вътре в тялото на пациента. Ако невролог или друг "специалист" погледне само разчитането ...... игнорирайте го. Случвало ми се е даже лекар да хване на обратно снмката от ЯМР-то ...... тъжно. Дългото ми взиране в снимката ме накара да запомня как се държи правилно снимката и ми направи впечатление.

# 2
  • София
zoomi, личи си ,че нямате никаква представа от медицина, затова НЕ подвеждайте хората! Така могат само да се объркат и уплашат! Вашите интерпретации сравнявайки снимки и картинки също имат много малко общо с действителността.

True Blue, имайте търпение СПЕЦИАЛИСТ да Ви обясни за какво става дума. Само ще Ви кажа с прости думи, че няма нищо  страшно. Всъщност нещата са в норма за 60год. пациент, а мастоидитът се лекува!

# 3
Горещо ви благодаря!   bouquet Това "Микроваскуларна енцефалопатия" ми звучеше страшно. Но щом казвате, че нещата са нормални и лекуваеми, малко се успокоих.

# 4
Нищо притеснително няма!  Hug

Микроваскуларна енцефалопатия за тези години е нещо доста често срещано  ooooh! Но не е нещо сериозно.  Peace

Десностранен мастодит Имала ли е проблем и с дясното ухо?  newsm78 Най вероятно се касае за някакво възпаление недоизлекувано.  newsm78
Също видях и някакъв проблем с носната кухина  Naughty

Но това са бели кахъри  Peace

# 5
Благодаря  Hug Причината майка ми да си направи това изследване е , че на 2 пъти й се случи нещо странно. За период от около 2-3 минути вижда всичко на половина. Примерно бутилката е на половина, масата, чашата , часовника - всичко. От едната страна си го вижда нормално, а от другата е черно. Това беше станало за първи път преди 6 години, 2рия път преди 3 , а от тогава не е ставало, но тя реши да направи изследване за да се разбере. Понеже много забравя и е разсеяна се страхувахме да не е нещо по-сериозно.

Да, има проблем с носната кухина Simple Smile и ухото също я болеше преди 1-2 месеца.

# 6
По скоро е проблем с очиния нерв на едното око.  newsm78  Но щом ЯМР не е открил такова нещо, няма да се притеснявате и да го мислите  Hug

Има ли странни изтръпвания от време на време по тялото?  newsm78

# 7
Ами от време на време й изтръпват краката, но може би е от разширени вени. И в три поредни дни чувствала някакво трептене на устните.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт