Анти Д Гама Глобулин след аборт?

• 7 953
  • 16
  •   1
Отговори
Съжалявам за темата , но наистина не открих отговор за моя проблем   Rolling Eyes
Направих аборт по желание , в Шейново, в 7г.с. .Казаха ми че до 72ч трябва да ми се бие Анти Д гама глобулин тъй като съм с резус фактор отрицателен . Мъжа ми не знае каква кръвна група е , но при раждането на детето ни преди 4 години са ми поставили такава инжекция. Сега  напълно наложително ли е да се постави?

# 1
  • сред маслини и портокалов цвят
Щом са ти сложили преди 4 години  с първото дете значи то е + резус фактор, а съответно и съпругът ти е +. Да, желателно е да ти сложат ваксина и при аборт.
Аз имам 3 спонтанни аборта преди ражданията, при които не ми е поставена ваксина и доста треперих по време на бременносттите.
За да си спокойна при следваща бременност моят съвет е да си сложиш ваксината.

# 2
Ако смягаш да имаш друго дете - да сложи я, за да си спокойна  Peace

# 3
  • София
Зависи и в коя г.с е правен аборта.
Аз съм с резус Фактор отрицателен, но не ми я биха. Акушерките, разбирайки кръвната ми група и резус ф-ра започнаха да се вайкат - егати и късмета, ама как могло....като че ли аз съм си ги избирала тези неща - каква кръвна група да съм, какъв резус, че и спонт. аборт да направя....Но доки реагира много спокойно, каза че бременността е още в ранен срок и едва ли не организма ми още не е "регистрирал", че има бременност. По МЦ се водех в 9г.с , по УЗ норми - в 5-6 г.с...... Не ми биха Анти Де-то.....
С втората бременност ми правиха редовни изследвания на анти-тела и мисля, че някъде към 21 г.с ми я биха.

Така че най-добре се консултирай с лекаря си. Peace

# 4
Преди години правих аборт в последния момент ( 3 месец ) и имам големи съмнения че ми сложиха ваксината, която сама си купих. Така или иначе нищо не може да се направи вече по този въпрос, но доктора ми каза, че независимо сложили ли са ми я или не в 27 седмица ще ми сложат задължително.

# 5
Добре е да ти сложат. Има значение както за следващата бременност, също и ако ти се наложи операция, кръвопреливане. А това с ранния срок е измиване на ръцете на докторите и да не дава болницата пари за ваксина. Профилактично се слага в 28 г.с. след отрицателен тест за антитела.

# 6
  Galka_S , съжалявам за загубата ти , но за да имаш здраво бебоче много скоро е хубаво да ти поставят инжекцията. Аз имам 2 кюретажа в 10 и в 8 седмица и ми поставяха ваксината. А сега като се стигне до раждането ще изследват бебо и ще преценят спрямо неговата група дали се налага отново да ми поставят!  Hug 

# 7
Най-добре си я сложи, за да си спокойна при следваща бременност.

# 8
Правих аборт по медицински показания, преди да родя второто си дете. Поставиха ми ваксина от болницата, което ме навежда на мисълта, че така е редно. Не помня, обаче, в коя точно г.с. съм била - може би около 8 - 9. При следващата ми бременност редовно ми следяха антителата, но не са ми поставяли ваксина по време на бременността, а чак след като родих.

# 9
Редно е да се сложи , така че я слагай Simple Smile На скоро ме чистиха от мисед и в иструкциите ми изрично беше написано че ако съм с отрицателен резус фактор, трябва да ми се сложи  Анти Д гама глобулин !

# 10
  • София
При следващата ми бременност редовно ми следяха антителата, но не са ми поставяли ваксина по време на бременността, а чак след като родих.

По всяка вероятност бебето е с отрицат. резус и затова са ти я били. Таткото беше на "нисък старт" в първите 24 ч след като се роди Алекс и докато й излезе кръвната група. Оказа се положителна и не се наложи Анти Де-то - нито на нея, нито на мен.

# 11
  • сред маслини и портокалов цвят
При следващата ми бременност редовно ми следяха антителата, но не са ми поставяли ваксина по време на бременността, а чак след като родих.

По всяка вероятност бебето е с отрицат. резус и затова са ти я били. Таткото беше на "нисък старт" в първите 24 ч след като се роди Алекс и докато й излезе кръвната група. Оказа се положителна и не се наложи Анти Де-то - нито на нея, нито на мен.

Анти Д се слага, когато бебето е + резус фактор. Ваксината се слага само на майката, а не на бебето.
А по време на бременността се прави профилактично около 28г.с. Тя не е задължителна и в БГ не я слагат на всички. Аз лично преа 1-вата бременност я правих, през 2-рата не.

# 12

Жасмин вече е разяснила, но да кажа и аз  Simple Smile Ваксината се поставя, когато бебето е с положителен резус фактор и то само на майката. В противен случай е възможно кръвта на майката да образува антитела, които, при следваща бременност и положителен резус фактор на бебето, да му противодействат. Ако бебето е с отрицателен резус фактор като майката, няма никакъв проблем. Това най-лаишки обяснено  Wink
При нас и двете деца са с кръвната група и резус фактор на баща си.

# 13
  • София
Анти Д се слага, когато бебето е + резус фактор. Ваксината се слага само на майката, а не на бебето.
Ама какво съм написала.... ooooh! Embarassed
С "-" резус е като мен, затова не ми биха, сега си видях грешката Tired

# 14
Здравейте.
Моля за коментар и насоки какво да направя! Много съм притеснена...
Направих аборт преди седмица, но след разговор с доктора, се оказа, че не са ми сложили инжекция Д-глуболин, а аз съм  А Rh(-), a мъжът ми е Rh(+).
Обясниха ми, че не може да ми бъде поставена сега, защото са минали 72 часа..
Също така от кръвните ми изследвания преди абразио, има наличие на антиеритроцитни антитела...

Общи условия

Активация на акаунт