Отговори
# 630
Знам ги, знам ги, но ако вътре няма шипчета, как ще загрубеят зърната?  Mr. Green

# 631
Знам ги, знам ги, но ако вътре няма шипчета, как ще загрубеят зърната?  Mr. Green

Това, което знам за търкането на зърната за загрубяване, е че тези манипулации предизвикват контракции и много лекари ги отричат.
А аз искам да похваля баба ми, жена на 80 години.
Днес й споделих, че още кърмя и тя ми казва така:

- Браво, браво! Сега май не кърмят много жените, а трябва! Това развива органите, всичко!Навремето всички кърмеха.  А вечер кърмиш ли?
-Кърмя - отговарям
-Така, така! Браво! Нека, че да не боледува детето! Колкото по - дълго кърмиш, толкова по - хубаво! И за теб, и за бебето!
Казах й, че една приятелка кърми вече две години и баба ми ми пожела и при нас да е така  Praynig Sunglasses
Обяснявам й, че бебка вече яде пюрета, а баба ми, учудена ме пита: " А? Защо?? Не е ли много рано да й даваш твърда храна?"

Та този разговор ме изненада изключително приятно. Оказа се, че баба ми е много по -съвременна жена от майка ми и свекърва ми. Имам си страхотна баба!

# 632
  • София
Другата книга, която имам е на Д-р Спок, пак от същия период и със същите безумия.....

Ти чела ли си го изобщо? Д-р Спок не само че препоръчва кърменето, но и много от нешата, които пишете тук, ги е написал човекът още преди десетилетия, когато наистина такива възгледи са били революционни - за "гъвкавия режим" (както е било известно тогава), за даването на изкуствено мляко като основна пречка пред успешното кърмене, за честото стимулиране на гърдите, за важността на нощното кърмене, за нагаждането на производството на кърма към нуждите на бебето и съвършенството на така създадената от природата система, за това как връщането на работа не би трябвало да спира майката да кърми през истаналото време от денонощието и т.н.

Аз не разбирам защо името на д-р Спок се спряга като едва ли не на радетел за неестествено хранене, строго възпитание и изобщо пълна неадектваност. Всъщност той е изключително добронамерен, разумен и умерен, а "Грижи за бебето и детето" е написана с много чувство за хумор и любов към децата. Единствено препоръките за ранно захранване са това, което рязко го отличава от повечето съвеременни теории за отглеждане и възпитание, но това наистина си е въпрос на теории и поколение. При това, въпреки че препоръчва ранно захранване, самият той твърди, че бебето трябва да се кърми минимум до годинката, което си е било революция във времена, когато модата е била от 3 месечна възраст бебетата да минават на "Хумана".

# 633
Не съм срещала критики към Спок за храненето (вероятно просто не съм чела тук достатъчно), а за възпитанието - според модерния либерализъм сред родителите, той е направо садист. Иначе доста от нещата в "Грижи за бебето и детето" ми импонират. И аз съм била бебе, гледано по Спок.  Grinning

# 634
  • София
Не съм срещала критики към Спок за храненето (вероятно просто не съм чела тук достатъчно), а за възпитанието - според модерния либерализъм сред родителите, той е направо садист.

Да, и на мен това ми прави впечатление, а четейки го, нищо садистично не виждам, напротив.

Аз всъщност влязох да номинирам една братовчедка на мъжа ми, която ме пита купила ли съм вече шишета. Аз: "Мисля да кърмя, така че шишета няма да ми трябват и не съм купувала". Тя: "Е хубаво де, ти си го кърми през деня, ама вечер поне трябва да му даваш АМ, защото е по-хранително. То иначе бебето няма да може да заспи от гладCrazy

И това е жена с бебе на годинка и нещо, не е някаква луда стринка, дето не е гледала деца, да речеш.

# 635
Това е защото не си достатъчно либерална.  Laughing Аз също не съм и не мисля, че е садист.

То иначе бебето няма да може да заспи от гладCrazy

Да, сигурно затова моето спи по 11 часа, щото кърмата е по-нехранителна от АМ. Пожелавам ти такъв тип бебе, да не може брат'чедката да ти каже "Аз казах ли ти!"

# 636
Четох  раздела за кърменето, и Спок е писал също толкова уклончиво колкото и Лоранс Перну. Мога да цитирам довечера като се прибера в нас. Книгата, която имаме е пак от 1980 ако не се лъжа и честно казано нещата там са в голямо противоречие със съвременните съвети за отглеждане на дете. За кърменето казах, за мен авторката е една - Гру Нюландер. Друг е въпросът, че не съм привърженик на гледането на дете по книга.
За нехранителната кърма и АМ няма да коментирам ooooh!

# 637
  • София
Четох  раздела за кърменето, и Спок е писал също толкова уклончиво колкото и Лоранс Перну. Мога да цитирам довечера като се прибера в нас.

Е, той далеч не е вманиачен на тема непременно кърмене, дълго кърмене или нещо от сорта, но със сигурност не е стигал до безумия като на Перну. Знам, защото точно преди дни четох за кърменето неговите съвети и се учудих колко адекватни са на днешните съвети, при положение, че е известен като "старомоден".

ИрПуц, благодаря за пожеланието  Hug Каквото дойде бебето -  ще се откърмим. Ама като си помисля за горките кърмени бебета, принудени да будуват от глад по цели нощи, направо се разбивам  Crazy Иначе, да, и аз май няма да съм от най-либералните родители. На моменти са ми крайни най-новите течения в отглеждането/възпитанието, но това е друга тема.

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 20:52 от Flip

# 638
Четох  раздела за кърменето, и Спок е писал също толкова уклончиво колкото и Лоранс Перну. Мога да цитирам довечера като се прибера в нас.

Е, той далеч не е вманиачен на тема непременно кърмене, дълго кърмене или нещо от сорта, но със сигурност не е стигал до безумия като на Перну. Знам, защото точно преди дни четох за кърменето неговите съвети и се учудих колко адекватни са на днешните съвети, при положение, че е известен като "старомоден".

ИрПуц, благодаря за пожеланието  Hug Каквото дойде бебето -  ще се откърмим. Ама като си помисля за горките кърмени бебета, принудени да будуват от глад по цели нощи, направо се разбивам  Crazy Иначе, да, и аз май няма да съм от най-либералните родители. На моменти са ми крайни най-новите течения в отглеждането/възпитанието, но това е друга тема.

Перну цепи мрака  hahaha hahaha

# 639
  • Бургас
Аз всъщност влязох да номинирам една братовчедка на мъжа ми, която ме пита купила ли съм вече шишета. Аз: "Мисля да кърмя, така че шишета няма да ми трябват и не съм купувала". Тя: "Е хубаво де, ти си го кърми през деня, ама вечер поне трябва да му даваш АМ, защото е по-хранително. То иначе бебето няма да може да заспи от гладCrazy

И това е жена с бебе на годинка и нещо, не е някаква луда стринка, дето не е гледала деца, да речеш.

Да, да, знаем как спят бебетата на АМ, дето милите от глад се късат да реват, а ги лъжат с водичка, да не им товарят стомахчетата, че било по-тежка храна и вечер трябвало да почиват... Моето от 40 ден спи по цяла нощ. Чувам коремчето да му къркори като има колики и пак не се буди, а докато се будеше в началото поне не ревеше, щото цицата спасява от всичко. Досега нито едната ми гърда не ми е отказвана... верно болят ме, но поне ушите и главата са ми на място! Mr. Green

# 640
  • София
Спок се свързва с противоречиви мнения, защото той така пише  Simple Smile (каза, човекът, който ни една книга на Спок не е прочел от корица до корица).
 В поледното си издание казва, че има изследвания, които наистина показват, че неговите предложения за хранене и отглеждане са отречени от медицината и психологията.
 Иначе в нвговите книги съм виждала таблицата за хранене под час(часовник с отбелязани часовете за хранене), а и великото дресиране на бебе да спи нощем - реве 2 часа - реве 1 час - реве 15 минути - не реве.

А до колкото знам, Спок не твърди тези практики да са добри за детето и сам казва, че са за улееснение за майката.
 Другото, което са забелязали запознати, е разлика в превода - книгите му били адаптирани към българските обичаи и възгледи от еди-кой-си бг специалист.

Последни коментари за кърменето чух преди 2 месеца, когато в парка ахкаха и охкаха, че "още" съм кърмела, а детето едва беше минало половин годинка... като ги слуша човек, ще си помисли, че ученик в първи клас обсъждат  Grinning

П.п. преди малко прочетох тази статия и ми допадна края  Grinning . Кратък и ясен: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4665 жалко, че маммата не издава кои са авторите(или поне аз не ги знам)

# 641
  • София
На мен цялата статия много ми допадна. Simple Smile Май трябва да се разпечата и раздава на всякаквите "специалисти", даващи умни съвети...

# 642
трябват ми такива материали на италиански да му се не види.немога да ги преведа на мъжа ми така адекватно,както са написани.ако прочете само една такава статия смятам,че ще замлъкне веднъж завинаги по въпроса с дългото кърмене.в момента е подвластен на всякакви външни убеждения,а ми се ще да е не 100,а 1000% на моя акъл.

# 643
Маритка, моят мъж е италанец и много ме подкрепя в кърменето. На него му влияят приятели с дългокърмещи жени, ще разпитам техните жени за статия на италиански и се надявам да мога да ти помогна   bouquet

# 644
  • София
Спок се свързва с противоречиви мнения, защото той така пише  Simple Smile (каза, човекът, който ни една книга на Спок не е прочел от корица до корица).

Другото, което са забелязали запознати, е разлика в превода - книгите му били адаптирани към българските обичаи и възгледи от еди-кой-си бг специалист.

И аз така знам. Все пак първото издание на "Грижи за бебто и детето" е май от 50-те години  Crazy С течение на времето е преработвал всяко следващо издание според новите изследвания и практиката си.  Аз съм чела някакво издание от 80-те и далеч няма извергщини. Това за преработките май също е вярно, защото книгата бъка от забележки  под черта в стил "нашите, както и съветските (разбира се) специалисти не споделят това мнение  Mr. Green"

За хранителното АМ, измумявам се колко хора бъркат "трудносмилаемо" с "хранително", демек "по-ценно"  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт