Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 071
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
 Сигурно сте го говорили мами някъде в нашия форум тази идея- родителите от един град или квартал в по-големите градове да се известят и намерят и да се срещат и ходят заедно тук-таме.Разбира се, същото се получава и с приятелските ни семейства, но сякаш е по-удобно с семействата на специалните деца да се срещаме по-често.Естествено, защото сме на зор и времето тече, а социализацията е нужна всеки ден.
 Това имам предвид, извинете, че тръгнах така объркано, но ето чух родителски кооперативи- чак сега!, чух активна подкрепяща среда и сметнах две и две според мене и ...
Нищо, нали прокарваме пътя сега за нашите деца, грешка човешка, важното е да споделяме всичко необходимо тука,вътрешните хора сме си. Grinning

# 151
Анжела,
Ти самата знаеш ли дали в Костинброд има други деца от спектъра? Ако искаш да инициираш нещото, което описваш и което е много различно от това, за което пиши v.i.k.i., ще трябва първо да  откриеш такива горе долу на възрастта на твоето дете, с приблизително неговата степен на развитие и с желание за общуване от негова страна и от страна на родителите им.
Аз съм напълно съгласна с теб, че е добре децата ни да общуват на такъв принцип помежду си едновременно с общуването с деца "в норма", но е доста трудно да се постигне. Нашето дете е вероятно на възрастта на твоето (родено през 2002г.). Засега общува 2-3 пъти в годината с дете от друг град и се запозна с друго дете също от друг град. И двете са на неговата възраст. С първото имат прекрасно приятелство, а се надявам и с второто да общуват от време на време. Но в големите градове е трудно. Много от родителите  са се затворили (не изключвам и нас) и не им се иска да си усложняват допълнително живота с такива инициативи. Иначе, предложението ти е много свежарско и ентусиазмът ти искрено ме радва. Пожелавам ти успех. Ти ще си пример за всички нас. Ще ми е интересно, ако разкажеш нещо повече за това как е твоето момченце в училище и как преодолявате различните проблеми.

# 152
Констанца,
изглеждам ти свежарка, защото не щъ да се дам, няма начин да няма начин, но всичкото "гонение" е от голямата глупост -  никаквата система за грижа от страна на държавата ни и и в липсата на човешки хубави отношение повсеместно.Бутам съществуването ни, търся, щото съм майка.
Вальо също е роден 2002 година, тръгна си в града ни на детска градина, масова, но понеже нямаше начин да му отделят нужното внимание го записахме в Специализираната в Бояна- за 2 месеца стоеше на пансион, а от следващата година всеки ден си го водех и връщах с колата, така сметнахме, че е по-добре и от педагогична гледна точка, и заради тъгата ни.
После в Костинброд си продължи училището, имаме ресурсен, нямаме големите притеснения като на някои други родители от страна на директори или родителите на другите деца, но съществува пак незнанието на учителите как да подходят.От две години изнамерихме Пепа Илиева от Логопедичната на Урвич- невероятна е, но ходим само веднъж, а от известно време два пъти седмично, крайно недостатъчно, но парите винаги са кът.
Друго -Валката ни пие Ноотропил от 5 години- не му вреди, па дано помага.
Какво най- ми тежи обаче- неразбирането и дори осъждането в очите на хората като срещнат Валката, и че учителите не са на нужния ценз за специалните готини деца, че не се внедряват по-бързо по-ефективни методи в днешното училище, и че обществото не тика изпълнението на подобни мероприятия в училище.Понякога така ми се реве, и си поплаквам разбира се, за да ми олекне..И после пак напред, разбира се, че да.   bouquet

# 153
Извинете, не мога да се спра,-
 мами, Констанца, нашия Валка не съм ви го описала- той се казва Валентин- Гениалин- Глигантин.Пояснения:
никога не сме се подвеждали, че е глупав, мноого умен още от бебе си го знаем, с един такъв дълбок и усмихващ се поглед - красавеца на мама и тате.
За Глигантин - понеже тича, скача, премята се и особено на кревата като ни закача мачка ръце, крака на братче, на сестриче, всички сме усетили грубостта му, но тя е такава една, без да се усети просто.
Много усмихнато и кротко дете беше, открай време обича да тича, на уличката пред нас, но от лятото сега, през ваканцията не ще да излиза навън- преди едва успявахме да го въведем у дома.Та си казвай- ей, каква голяма промяна, а дано и друго големи промени станат с него.Кака му колко зор виждаше, за да го прибере у дома, милата.  Hug

# 154
    Хммм.....И моят син сега през ваканцията с голям зор излиза навън......
    Ако трябва да отидем някъде по задължение,се налага да прилагаме сила.  Tired

# 155
  • Стара Загора
И ние с този проблем - моята дъщеря също не желае да излиза навън.

За първи път се сблъсках с него в началото на миналото лято. С течение на времето установих, че най-вероятно се дължи на това, че навън вече няма почти нищо, което да я заинтригува и да й хареса. Омръзнаха ни площадки, пързалки и люлки. За съжаление няма много близки деца с които да се срещаме и да играе.
Освен това като поотрасна повече я интигува компютъра, игрите и интернет. В резултат на това - и с топ не можеш да я извадиш на вън. Sad

За разлика от преди година-две нивото на контакт между нас е съвсем различно - преди не се интересуваше дали съм весела или тъжна, или уморена. Сега, когато не се усмихвам прави всичко възможно да разбере защо и иска от мен усмивка, която явно й показва, че всичко е ОК. Използвам това, за да й покажа, че когато не иска да излезе с мен аз съм тъжна и отново ще бъда щастлива, когато заедно излезем на разходка, на кафе или да пазаруваме.

През тази лятна ваканция нещата малко се промениха. За моя радост в нашия Ресурен център отново организираха лятна работа и моята дъщеря го посещава през юли и август. Специално тази година организацията беше различна, имаше много учители - на един учител по две деца. Децата са с различни проблеми, но вече се опознаха и им допада да учат и играят заедно. Занимаваха се през цялото лято, рисуваха, играха, посетиха зоопарка, парк Аязмото, залата на смеха .... - на моята дъщеря много й хареса и сега е тъжна, защото вече свършва.

А за вечерните разходки, след работа - започнах да измислям предварително различни  ангажименти - пазаруване на определени неща, среща с приятелка за кафе, среща с познати с деца, с които тя може да общува и т.н. Когато тя каже, че не иска, аз отговарям, че когато тя поиска нещо и аз няма да се съглася ... и така постепенно постигаме съгласие.

За всичко я предупреждавам от предния ден и повтарям на следващия. Така тя е подготвена, няма елемент на изненада и ми е доста по-лесно да я изведа навън или да отида където се налага.

А като излезем навън - после пък прибирането е трудно Wink Но... всеки с проблемите си.

# 156
Цитат
А като излезем навън - после пък прибирането е трудно..
    О ..... И при нас е същото.... Confused

# 157
http://www.dar-center.com/article/?article=1248
Болестните прояви, причинени от аспартама, са от по-леки до много сериозни. Ето само някои от тях: главоболие, световъртеж, гадене, загуба на памет, безсъние, депресия, затлъстяване, шум в ушите, промени в менструалния цикъл, дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременност, обриви, сърцебиене, задух, ставни болки, проблеми със зрението и много други. Според наблюдения на лекари и учени различни тежки заболявания могат да бъдат провокирани, отключени или усложнени при употребата на храни, напитки или медикаменти, съдържащи аспартам. Не случайно в медицинските и научните среди вече се говори за „аспартамена болест“. Става дума за мозъчни тумори, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, аутизъм, епилепсия, мултиплексна склероза...

# 158
  • София
Ама разбира се, че аспартама е отрова. Не случайно години наред дъвчеме тази тема за оцветителите, подсладителите, Е-тата и начините на хранене при децата като цяло и особено деца с аутизъм. Имаме си няколко теми за това - с линкове в първата страница на тази тема. Предполагам си чела или ще искаш да прочетеш Световната конспирация на Атанас Гълъбов Не знам дали има човек в тази тема даващ свободно храни съдържащи аспартам на децата си. Дори родители без близък с увреждане са запознати и не купуват и не дават храна съдържаща Е - 951. За съжаление в България все още не е забранен както в много страни.

# 159
Renate R
Не знам колко годишна е дъщеря ти, но ако всички мами, чиито дечица от спектъра са между 7 и 12 решат да коментират написаното от теб, сигурно ще споделлят същото по отношение на излизането, предпочитанията за нещо у дома (не само компютър), страшното желание да не им се сърдим и непременно да им се усмихваме (особено, когато са несигурни, дали одобряваме нещо) и т.н. Тактиката ти да предупреждаваш от предния ден върши и при нас работа, но пази Боже, ако стане нещо и не можем да изпълним обещаното!
Много си приличат нашите дечица и ако както каза Катина,  някога  решим да напишем книга, ще трябва тя да се пише от колективи и след това да минава през всички за допълване. Иначе ще има много повторения. Шегувам се, разбира се! Но тази сходност говори (поне на мен) за нещо друго - не просто за фактори на околната среда.
Селма и останалите, които биха се заинтересували,
Има един сайт Autism Watch, в който има всичко през погледа на учените и в исторически план, вкл. за майките хладилници. Човек би могъл да намери много отговори или поне да сравни четеното на други места с темите там. Безкрайно богат е сайтът. Сигурно ще преведа нещо от него (не съм се отказала от идеята, за която писах вече).

# 160
  • Стара Загора
Констанца, дъщеря ми навърши 10 години през юни.

Но тази сходност говори (поне на мен) за нещо друго - не просто за фактори на околната среда.

Какво имаш предвид?

# 161
  • Пловдив
         Здравейте,след два месеца обиколки из родината и ние се прибрахме.Изкарахме хубаво лято, но за съжаление свърши и мен пак почват да ме хващат нервите, като си помисля за новата учебна година.
          Васко няма силно изразени проблеми с излизането.Понякога не иска да се качи в дадено такси, защото не е марката ,която очаква или в колата на някой познат, защото миналия път бил с други дрехи.Но аз за себе си реших, че колкото по-малко му се обяснявам, толкова по добре.
         Виждам, че пишат нови майки.Нашата тема не е най-приятната във форума, но за мен е най-полезната, дано можем взаимно да си помогнем.
         Като чета написаното от Анжела и аз припознавам себе си и детето си.Непрекъснато се разкъсвам между вътрешното си убеждение, че детето ми е много нестандартно и криативно и това, че съпоставяйки го с връстниците му е много различен, особено поставен на чин в училище, той май изобщо не разбира защо е там.Интересното е че госпожата винаги ми казва, че той се справя , дечица от класа, казвали на майките си, че Васко е много умен, а приятелчета на сестра му й обяснявали, че като пораснел, главата на брат й ще е огромна, за да може да си събере мозъка Simple Smile.Да де ама сега не мога да го накарам да прочете два реда.За цяло лято нищо не е прочел.Задачи поне решава.
      Все повече осъзнавам колко е неподходяща образователната ни система за децата ни.Много е важно да получават практически умения.Напоследък много се рових в немската образователна система.Там те вкарват в коловоза много рано.Нямаш ли гимназия, почти е невъзможно да учиш в университет, но можеш да завършиш професионално училище и ставаш наистина добър майстор.
     Има ли някой представа за обучението на нашите деца в Германия?Кезая беше пуснала снимки от училище в Австрия, но мен ме интересува процеса в развитие.Какво се случва след 2-3 клас?
     Стана малко объркано, но събрах доста впечатления и много мисли ми се въртят в главата.

# 162
TheGame
Добре дошли! Ние пък дадохме приоритет на писането и четенето, защото таткото смята, че в нашия случай това е по-важно за общуването. Сигурно нашият е забравил всички сметки, но през следващите 15 дни ще се опитаме да си ги припомним. Иначе самочувствието му е нараснало много и вкъщи е пълен хаос. Няма неотворено чекмедже, откъдето да се вземе нещо подходящо за игрите, които си измисля. Онзи ден реши, че е фризьорка и докато разберем какво означава, казаното от него: "Аз съм фризьорка. Ето малко от тук с ножицата...", той си беше направил две дупки в косата. Последва машинка и "нула" номер. Добре, че главата му е идеално кръгла и без белези. Констатацията на баща му е, че явно знае как да си пази главата.

# 163

Все повече осъзнавам колко е неподходяща образователната ни система за децата ни.Много е важно да получават практически умения.Напоследък много се рових в немската образователна система.Там те вкарват в коловоза много рано.Нямаш ли гимназия, почти е невъзможно да учиш в университет, но можеш да завършиш професионално училище и ставаш наистина добър майстор.
     Има ли някой представа за обучението на нашите деца в Германия?Кезая беше пуснала снимки от училище в Австрия, но мен ме интересува процеса в развитие.Какво се случва след 2-3 клас?
Само да допълня, че гимназията започва след 4 клас и в нея не се постъпва по желание, а на базата на постигнатите резултати в предходните години.
Децата в първи клас не се разпределят според диагнозите, а до колко покриват изискванията на даденото училище. Абсолютно всички деца минават през комисия и биват подложени на тест и ако не се справят не могат да попаднат в това училище или форма на обучение. Примерно едно невербално дете никога няма да бъде прието в редови клас. Също така в повечето провинции вече е невъзможно да бъде отложено дете от училище. Тръгва си на 6 години и толкова.

# 164
Здравейте,
Днес в btv новините са съобщили за нов безплатен център за работа с младежи аутисти. Намерих линка:

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/428248679-Nadej … ata_s_autizam.htm

Не разбрах къде се намира този център.
Моля, ако знаете нещо по въпроса, да пишете!!!

Общи условия

Активация на акаунт