Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 266
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Прощавайте, вие ли сте участниците в по-горния репортаж?

# 301
Не не сме ние.

# 302
  • София
Явно съвпадение на имената на децата Simple Smile

# 303
  • София
Radina.K, радвам се за вас и за вашето дете. Можем ли с нещо да ви помогнем или да ни попитате нещо? Предполагам за това се представяте. Аз имам син на когото поставиха диагноза аутизъм и впоследствие я отмениха и сложиха друга диагноза. Тук пиша под името Катина, приятно ми е да се запознаем, добре дошла при нас  Hug

# 304
Карин дом въвежда нова терапия за аутисти
http://www.chernomore.bg/index.php?option=com_content&view=a … 09-03-18-08-35-18

Сами и безпомощни, родители на деца аутисти търсят помощ във виртуалната реалност

http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/asia-aleksieva/2 … ualnata-realnost/

# 305
Днес в “На кафе” показаха как Сашко (“излекуваното” от аутизъм дете) постъпи в детска градина след познатите на всички ни перипетии с отказ от няколко градини. Да пожелаем на него и семейството му всичко да тръгне добре и тази ДГ да бъде показана още няколко пъти по ТВ, за да служи като пример за другите

Интересно ми е какво ще направят с диетата на Сашко след като е тръгнал на градина? Thinking

# 306
  • София
Днес в “На кафе” показаха как Сашко (“излекуваното” от аутизъм дете) постъпи в детска градина след познатите на всички ни перипетии с отказ от няколко градини. Да пожелаем на него и семейството му всичко да тръгне добре и тази ДГ да бъде показана още няколко пъти по ТВ, за да служи като пример за другите

Интересно ми е какво ще направят с диетата на Сашко след като е тръгнал на градина? Thinking
Директорката каза, че щели да се опитат да се съобразят  с нея  Rolling Eyes

# 307
Владко беше на диета четири месеца тази година от 10Януари когато излъчиха първото предаване за "излекувания Сашко" до Велик ден като през това време си беше както обичайно в масова детска градина и преди и по време и след диетата все до обяд ....... но казаха ни да го водим в 9 когато трябваше децата да са закусили не винаги ставаше така някои още ядяха / той много обича закуските в детската - това са мекица, пица , филия с това онова винаги нещо с хляб / на обяд децата трябваше да си държат хляба и за него да няма а от храната да яде само това което може ..... тоест пак не е добре защото той гледа и да .... ако детето не му се дояжда ако не желае да пробва храните и майка му му носи негова си възможно е да няма проблем .... но някак си не ми се вижда реално 20 деца да ядат мекица със сирене , или пица , или принцса с кайма , с кашкавал а то да хрупа моркови и безглутенов хляб и това да не му пречи или на обяд как мусаката трябва да му я сипват без заливка то във всичко има или мляко или брашно ...... и ако е до обяд да го вземеш да си го нахраниш ами ако е до 5 следобед също всичко е с тесто или с мляко как цял ден на мускули ..... а освен това дори в началото да не иска храната в грдината е примамлива децата се разяждат и когато  всички ядат едно и също .... иска ми се да питам майката на този Сашко
1. Как се справяте с това че по телевизора непрекъснато дават реклама на вафла "Морена" , шоколад "Соге" "Милка" лятото сладоледи , вече започнаха и Слънчо и зайо байо да рекламират ...... как той като ориентирано в ситуацията дете му побутвате безглутенова вафла .... и ако до него дете яде шоколад или има торта в градината то той отвън ли ще изчака .....
2. ако не му пускате ТВ то и по улиците ги има нали ходи и в магазина , нали вижда и други деца нали ходи по площадки .....

# 308
Селма,
Ами то се видя, че учителката не беше наясно как ще стават нещата. Говори за модерно оборудваната кухня на ДГ и т.н. Със сигурност майката ще поиска да носи храна на Сашко от дома. Не вярвам да не се съгласят при положение, че ДГ влезе в обектива на НТВ. Спомням си, че имаше проблем, мисля в Шумен. Но детето ще е там май само два дни в седмицата.
Момичета, предлагам ви да се въздържим от обсъждане на предаването.
По-добре е да обсъждаме по-значими за всички ни неща. Очаквам да поискате да се задълбочим в някое от становищата на статията, която преведох за вас. Аз например се вълнувам от ефекта от възстановяването на чревната флора при децата, които имат стомашночревни нарушения. Както ви писах преди време, в къщи пием кефир всеки ден. Забелязах значително подобряване при нашето момченце. Преди това той имаше подуване на коремчето, акаше по 3-4 пъти дневно и с извинение  попръцкваше. Не съм го чувала да прави това вече близо 3 месеца, а акането намаля до два пъти, като цветът на изхожданията, които често бяха жълтеникави, сега е нормален.
В тази връзка започнах да чета американски сайтове и намерих доста информация за използване на кефира при деца от нашия спектър. Има нещо, което не знаех и се нарича cocoakefir (прави се от водата на зелените кокосови орехи и тибетска гъба). Това е за тези, които не искат да дават млечни продукти на децата си. Има и реклами на такава бутилирана “вода”, както и на “безлактатни” пробиотични капсули.
Ние обаче сме твърдо решени да си продължим с нашето производство.  .

# 309
Доника,Констанца,благодаря!
С по-малкото детенце ми е трудно да гледам предаванията внимателно,затова изпускам това онова....

# 310
Райка,въпросите ти не са към мен,но някак ми се иска да споделя,как е при нас....

При нас ТВ-то обикновено върти канали,по които няма въпросните реклами.

Навънка.....Да ,детето ми вижда,какво хапват другите,но винаги съм му казвала и казвам:"Ние не ядем такива неща" и съм му, доказвала с моя си пример(наистина не ядем.Някой път,ако ми се дохапва нещо боклучаво,нали не съм дете и вече си имам изградени лоши навици,просто го ям в отсъствие на сина ми.Но напоследък и на мен все по-рядко ми се случва,да призная.)

Днес същото обяснявах на ресурсната.Тя беше много учудена,как така не даваме на детето от "вкусотиите" ?  Rolling Eyes
  Учудвам се,колко много от големите хора не са наясно с вредите на боклучавите храни.

Не знам,докога ще успеем да задържим това положение със храненето,но......Засега сме така.  Peace

# 311
Райка и Селма,
думите на Паразелз “дозата прави отровата” могат да се отнесат не само за лекарствата, но и за храните, навиците ни и общо взето всичко, което правим. Всичко прекалено може да навреди – и прекомерното задоволяване, и прекомерното лишаване от “вкусотии”, и прекомерното глезене, и прекомерната строгост. За съжаление малко хора могат да се похвалят, че са постигнали по отношение на себе си или децата си “разумната достатъчност”. Ние – хората сме склонни да изпадаме в крайности, да се запленяваме от идеи и да защищаваме ожесточено и непреклонно своята истина. Когато децата порастнат, те имат своя истина, която често е различна от тази на родителите им. Затова трябва да сте готови да не се разочаровате и да не страдате много, ако един ден децата ви не спазват това, на което сте ги учили и считате за правилно.
В предаването д-р Кригсман каза, че обикновено към 7-8 години, децата, които са били на диета, започват да я нарушават и могат да се върнат към нея, ако получат неприятни усещания.
Аз лично нямам угризения за това, че не сме правили никога никаква диета. Опитваме се да намаляваме “вредните” храни – бои, консерванти и т.н. Правя лютеница, кечуп, сиропи и т.н., т.е. някои вредни (съдържащи захар), но не толкова храни. Моето разбиране, за което писах веднъж е, че за състояния, в които водещи са проблемите в общуването, ограничаването, допълнителното отдалечаване от другите деца чрез неядене на това, което ядат другите, не е от полза за децата. Ако беше доказано, че БКБГ диета лекува, жертвата щеше да си струва, но не е така. Не само българските, но и много голяма част от американските лекари, занимаващи се с деца от нашия спектър считат, че такава диета трябва да се прави само след тестове за алертия и толерантност към казеин и глутен. 

# 312
   Констанца,права си,разбира се.
   И както казва една добра форумска позната "всеки си слага златната среда там,където си поиска"
    Laughing

Аз ,например,съм в конфликт с бабите и дядовците на сина ми по повод възпитанието му.
   Едната страна смята,че съм прекалено либерална.Другата страна,обратното,че съм прекалено строга.....
    Всеки си има свои представи за нещата,свои си "златни среди".  Wink Peace

А за храненето...Докато е под моя контрол ще е такова,каквото е.После,като детето поотрасне,не очаквам да е същото,но.......поне ще съм изградила някакви здравословни (от моята гледна точка) навици у сина ми.И поне,докато окрепва и се развива храносмилателната му система ,не я натоварвам излишно(тя и без това достатъчно се претоварва с невидимите боклуци  Tired ).

# 313
Селма, както знаеш, аз съм "маба" - така ме наричаше детето, преди да се затвори. Сега, вече ме нарича "баба", но аз съм за него и едното, и другото. Нямам никаква конкуренция от друга баба и дядовци, нямам спор или съгласие с майка, но нямам и с кого да споделя отговорността и да получа помощ, освен от баща му.
Иначе, всеки си решава наистина за "златната среда". Аз не се меся за другото си внуче, което си има родители. То е колкото твоята дъщеричка и още го кърми майка му. Не е хапвало нищо, съдържащо бяла захар, не е близвало шоколад и намирам, че са прави. Също се надявам това да стане техен начин на живот.

# 314
  • Анкх-Морпорк
И аз съм много любопитна как ще опазят диетата... Като чета по сайтовете, дори има изскване продуктите да се режат с отделен нож, да не попадне хляб или сирене при диетичните храни.
Когато Насе ходеше на забавачница, там всеки носеше храна, но това е малка частна почасова занималня - така всяко си ядеше според собствените изисквания.
В детските градини преобладават тестени изделия или кремчета от типа мляко с ориз, мляко с нишесте...
Не знам как ще го овардят.
Ние на БГБК диета не сме били, но винаги съм му спирала нездравословните храни. Е, шоколад знае какво е, ама захарни бонбони, близалки и тн, буквално не знае. Като почерпят, разглежда ги и ги връща любезно. Като беше по-малък ги хвърляше. В това отношение недоверието на аутистите към нови храни ми е полезно. За рекламите - той ако не опита какво е, няма да разбере според мен за какво е рекламата... в това отношение проблем не сме имали. В магазина също не посяга към шоколад или вафли. Когато беше малък, искаше консерви, за да ги върти, но сега спокойно понася кръглите кутийки. Иска кисело мляко, но само неговите марки, все подозирам, че това е по-скоро стереотип, отколкото пристрастие към млякото. Сипано в чаша не го яде въобще.
Другото, което ми прави впечатление, е, че децата, за които говорят, са имали очевидно стомашно чревни проблеми, яли са главно солети или подобни, подуто коремче, запек, диария и тн. Той яде плодове, зеленчуци, месо, кисело мляко, има естествен стремеж да ги яде разделно. Не помня да е имал някога проблем с изхождане, като часовник е. Но пък при него и аутистичното поведение може да е следствие от друго.

Сега свикваме с у-ще - почти всеки ден прави по нещо ново, главно преодолява страхове -  люлее се на едно странно пособие, влиза в басейна с топки, слиза по стълби - все неща, от които е изпадал в ужас. По малко се доверява на психолога. Но като цял ое трудно и много кризи прави Sad

Общи условия

Активация на акаунт