Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 90 951
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
Катина,
Материалът за ехолалиите беще за по-новите мами. Не забравяй, че много малко пишат, но много четат. Наистина се извинявам, ако съм ви досадила със статиите. Прииска ми се да бъда полезна на повече мами, защото имам усещането, че не всички се справят добре с английския. Когато направя сайт за преводни материали, ще дам линка във форума. Който иска да чете.

По отношение на отложената ехолалия. При нас тя е вече на доизживяване. Но в продължение на няколко години наблюдавах нейния изключително добър учебен ефект. Убедена съм, че в повечето случаи тя отминава с времето (разбира се с помощта на околните) и ние ще сме един от тях.

Аз съм против силното притискане на децата, както аутистичните, така и невротипичните. Всичко трябва да е дозирано и с времето си, за да не се получи обратен ефект. В тази връзка бих искала да кажа на мамите, че се коригирам по отношение на смисъла от правенето на ЕЕГ на нашите деца. Прочетох една статия, в която се казва, че рискът от епилепсия при децата с класическа форма на аутизъм е 30%, а при Аспергер и децата с високо функционални форми на аутизъм и без утежняваща анамнеза – под 10%. При това за разлика от останалите деца, при аутизма има два върха – под 5 и над 10 години. В някои случаи има субклинично протичане и рискът се установява на ЕЕГ. Ние не сме правили ЕЕГ поради мнението, дадено ни от “Св.Никола”, но ще се замислим по въпроса – за свое спокойствие.

Е, това е последното, с което ви занимавам поне за идните няколко месеца.

# 391
  • София
Констанца, няма проблеми бе човек - пиши каквото искаш.  Hug

Принципно всяка една от нас е на различно ниво на осъзнаване на диагнозата и си наместваме нещата с различно време и по различен начин. Това, което се опитвам аз лично да ти кажа, а и сигурна съм и Таня, е че се опитай повече да се концентрираш върху решаване на конкретни проблеми свързани с диагнозите, а не си губи времето в търсене на сухи диагностики. Диагностиката е хубаво нещо и ни насочва към проблемите, за които трябва да търсим решения за преодоляването им.

Дори и да е сгрешена диагнозата при моето, и твоето дете и още 10 да кажем деца.........проблемите си остават въпреки различното описание в епикризата и дори и без епикриза, пак си остава трудна комуникация например или ехолалия или хиперлексия. Пак нямат приятели децата ни и пак имат проблеми в училището. Нека се концентрираме да преборим реалните проблеми, а не да търсим грешките на лекарите при диагностиката.
Казвам ти го това най чистосърдечно добронамерено, надявам се така и да го прочетеш   bouquet
А иначе благодаря за преводите, оценявам труда ти и сърдечността ти

# 392
Здравейте, мами!
Днес минахме ЕКПО.Сега ще чакам отговор по пощата.Аутизмът е много широко понятие.
Аз също много съм благодарна за преводите! Hug

# 393
Катина, ако мисълта на един доктор не е тренирана така, че да прави непрекъснато диференциална диагноза на всяко състояние и болест, за която си помисли, той просто не е добър доктор. Аз не съм правила никакви опити за уточняване на нашата диагноза със специалисти и не изразявам съмнение в нея. Просто това е нивото в момента, със сигурност не само у нас. Но това ми мислене не ми пречи да се съсредоточа върху практическите проблеми. То е един неизбежен за мен фон, на който се развиват нещата. А кой знае, може в даден момент да се появи нещо ново и точно това ми мислене и желание за разнищване на нещата да ме отведе до него?!

Професионалната девиация е неизбежна, миличка! Ти мисля си учила библиотечно дело и това си работила. Представи си някой да ти каже: “Абе, какво ще ги редиш по тематика тези каталози?! Нали са по азбучен ред, това е достатъчно.” Сигурно си въвела някаква систематика и в домашната си библиотека или поне ти се иска някога да го направиш.

Hug
  bouquet

# 394
Аутизъм
http://www.magnesiumclinic.com/autism-i-magnezij.html

Някой чел ли е за магнезиево олио?
newsm78

# 395
  • София
Права си, сега те разбрах. Забравих за професията ти  Hug

Кажете ми как да го накарам Мишо да млъква понякога. Проявява симптомите на Аспергера - малкия професор. На всяка манджа е мерудия независимо дали е схванал контекста на разговора или не. Онзи ден на тренировката по айкидо каката отиде да се помятка с него и каза, че там е мълчал по време на тренировката. Не мога да повярвам и мисля че лъже. Просто не мога да си представя да млъкне дори за 10 мин. Проговори почти на 5 и има много да наваксва с говоренето  ooooh! и вече изпитвам физическа болка и стягане в сърдечната област като го слушам да ми латерничи нон стоп. Млъква само когато се зомбира пред детските.

Аутизъм
http://www.magnesiumclinic.com/autism-i-magnezij.html

Някой чел ли е за магнезиево олио?
newsm78

Да, чела съм, но му давам магнезий на хапчета, защото ми е по лесно и не вярвам да има проблем с абсорбирането му по този начин. Доста майки избягват прием на каквото и да било през стомаха, а чрез кожата, защото така се абсорбира чрез кожата по бързо и по щадящо за стомаха.

# 396
  • Стара Загора
Катина, би ли споделила какви точно са хапчетата с магнезии даваш. Снежи има доста суха кожа и силно напукани устни, които поддържаме с медицински балсами. Понякога, основно при болест около устните й се появяват рагади. За тях ми препоръчаха прием на магнезии и ни предписаха хранителна добавка, която го съдържа.

По повод говоренето - и моята дъщеря не млъква. Толкова исках да проговори, а сега доста често искам да замълчи. Mr. Green

Констанца, и аз благодаря   bouquet С удоволствие чета преводите и написаното от теб.

# 397
Днес за мен и Мири е вълнуващ ден. За първи път е на екскурзия с класа сам. За първи път го пускам някъде сам без мене. Направо сърцето и стомаха са ми се свили на топка, пък той хилнат от ухо до ухо. Някои от вас ни познават и знаят защо ми е притеснението...

# 398
   Констанца,и от мен благодарности за материалите,които споделяш с нас.

Ще съм честна,не успявам да прочитам всичко,както  и не всичко предизвиква интерес у мен (може да не съм доузряла до някои неща).Но нещо ще е интересно за мен,нещо за някой друг...

Вчера сложих на първата страница линкове към някои от постовете ти.Не ми се иска да се изгубят ей така в темата.....

Катина,и аз някой път се долавям,че хвърлям да детето "Млъквай!Млъквай ,моля те!",защото вече ми е надул главата до безумие.... Crazy Crazy Crazy Но май не трябва да го правя..... Embarassed Thinking
   Поне те разбирам,за какво говориш.... Crazy

# 399
И Хриси е с много суха кожа.На 1 годинка получи атопичен дерматит.Казаха ми да я мажа само със зехтин.
Не смуче и не пие лекарства, затова за нас варианта с магнезиевото олио е най-подходящ.
Някъде бях чела,  че АД е реакция на организма да извърли тежките метали през кожата.

# 400
Мами,
радвам се, че преводите ми са били полезни за някои от вас. Бих искала да напомня на новите мами, че в т.нар.импровизирана библиотека, където ги е включила Селма  bouquet, има доста ценни неща. Аз самата  се забавих с прочитането на тези неща, защото е някакси по-лесно да получиш инфо наготово, отколкото да го търсиш в библиотеката. Но и двата подхода си имат предимства.

Ще се радвам също да помогна на която и да е от вас, ако е попаднала на нещо на английски и й е интересно, но не й достигат езиковите или медицинските познания, за да го разбере. Дори да не е от общ интерес, можете да ми пишете на “лични” и да ви го резюмирам. За мен е все едно, дали нещо на медицинска тематика е на български или на английски. Отнема ми същото време. Малко по-друго е, ако трябва да го превеждам писмено “едно към едно”.

# 401
  • Пловдив
   Констанца, и от мен поздравления за огромния ти труд.
   Преди две години и аз бях разпечатала текст за семантико-прагматичното нарушение и го занесох в училище на психоложката, госпожата и ресурсната.Всички проявиха интерес и мисля че взеха под внимание изложените там съвети.
   Пепи и аз съм пускала Васко сам на еднодневни екскурзии.Нямаше проблем и всичко мина нормално.Миналата година имаха и зелено училище, но си остана в къщи, не мисля че ще се справи сам.Тази година ще видим, може да си взема отпуска и да отида с него.
    АД има и той.И в момента ръцете са му много сухи и така е цяла зима.Не дава да го мажа с нищо, веднага отива да се измие и става още по зле.

# 402
  • София
този магнезий давам. Избрах го, защото не е синтетичен.
На Мишо му се белят ръцете, сякаш има гъбички. По препоръка на Кифла му давам витамин В комплекс и му помага. Преди три, четири години пак имаше същото и пак по нейна препоръка го давах и се оправи.

# 403
Диагностиката е хубаво нещо и ни насочва към проблемите, за които трябва да търсим решения за преодоляването им.
Затова трябва и диагнозата да е по възможност точна.
По възможност и със специфични особеностти за детето.
Другото е игра на сляпо.

# 404
  • София
Пепи, как мина екскурзията? И аз днес се вълнувах с вас, може би защото моето дете до сега не е ходило. Това си е голяма стъпка! Четох в другата тема и за добрите постижения на новата ви логопедка, стискам палци да се подобрява Мири! И ме е яд, че старата ви е успокоявала толкова време.

констанца, извинявай, ако съм те засегнала.    bouquet Но може би съм била нетърпелива за конкретни насоки, защото по-старите мами сме чели подобна инфо като теория. Но си права, че за по-новите майки е полезна, ако имат време може да четат. Доколкото знам темата се чете и от студенти и специалисти-терапевти и за тях също е полезна. Много е добре да ни превеждаш медицинска информация, благодаря за предложението.

Общи условия

Активация на акаунт