Рамадан Карим,Аид Саид и 132 пожелания за мир в арабско и не само.

• 59 101
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Амалче, определено съм специалист по мансаф - но по яденето, а не правенето му  Blush Е навъртам се по кухнята, но главните готвачи са хабиби и едни негов приятел.
И у нас като при Люспата къщата се напълни по време на празника, но като единствена жена ме глезеха, нито готвех, нито вдигах масата или миех чинии. Изглежда съм попаднала на най-работните араби  Flutter
Само едно осъзнах в неделя, че много съм изостанала с арабския и трябва да наваксам, ама пусто като нямам време. Tired Дали защото езикът е такъв мелодичен, но разговорите им изглеждаха толкова интересни и все по теми дето ме вълнуват.

за сладките да питам - слагаш ли зехтин, че сложим ли стават много ронливи, вкусни, ама ронливи, и се чудим защо?

Златорог, много майсторски си се забрадила  newsm10 КАто влизахме в джамиите в ИСтанбул си слагах един шал на главата и хабиби след това все не можеше да ме познае, нищо че бях на метър от него.  Crazy

# 451
Здравейте   и от мен
Златорог  много  ти отива   Peace
От както  ми  сгъна   лаптопа  не мога  се  вредя  за  другия  Crossing Arms Crossing Arms ся   4акам  нов  та  всеки пак  да  си  знае неговия си  Peace
А  за  арабския много  труден ми и изглежда  Tired,във  къщи  имаме платени  вси4ки  ал  джазири  особедно спортине и мъжо   там  си гледа ма4овете , 4е едиствено  арабите  дават вси4ки първенства  Tired ем  толкова  бързо  говорят и уж  се опитвам   да  слушам  ма  губя нишката Crossing Arms Crossing Arms

# 452
Благодаря за комплиментите. Амал, специално на теб Embarassed

Боби, ти арабски ли учиш? МашАлла, аз съм на разговорен харабски и мога да кажа, че някой е маймунка, че отивам да се къпя и че обичам хумус Grinning Надам се да понауча и аз като Русалката разпитвам много за думите.

Исках да ви покажа иднъ статия, защото напоследък политическата тема е най-вълнуваща в арабския свят и в този форум.

http://e-vestnik.bg/13044/islyamizmat-i-demokratsiyata-vazmozhen … v-brak-po-smetka/

Приятен ден и цунки Heart Eyes

# 453
Златорог, не сте достатъчно страшни за хелоуин...трябваше по една бурка да наденете. Майтапа настрана, много сте хубави,изглеждате врели и кипели във връзването на хиджаби и съм сигурна, че хабибито ти се е прехласнало още повече по тебе. За статията ще кажа, когато я прочета.

Амал и другите,дето ме врънкате за джиновете,за щастие не съм имала среща от първи вид със същества от оня свят,но....истории всякакви. В студентските ми години африканците бяха пълни със смразяващи истории за зли духове и черна магия. Гледната точка на исляма е, че има паралелни светове населени с разни същества, които ние не можем да видим заради ограничените си възприятия, но понякога са възможни взаимодействия. Както в християнството има свещеници екзорсисти, така и в исляма има хора способни да прогонват джинове, четейки определени откъси от Корана.  Имам една книга за джиновете, какви видове са, къде живеят, вредни ли са, как да се предпазваме от тях, как да ги изгоним, ако ни обладаят. МОга да я представя тезисно. Интересното, че е писана от екзорсист, върви с касета/сиди със записи на разговорите му с джиновете. Да си призная нямам нерви да го слушам това нещо, само съм чела книгата. Twisted Evil Достатъчно ми е, че съм гледала филма 'Екзорсистът', и че следя темата 'Случи ми се нещо странно'. Mr. Green Twisted Evil Twisted Evil

Марси ме беше питала дали животните ги чуват и виждат. Смята се, че да, защото някои животни имат по-развити сетива и възприятия от хората. Моят мъж твърди, че по техните селски райони, озаптявали буйни коне и магарета като ги оставяли за една вечер на гробищата.Такива неща чували от гробовете, че на сутринта стопанина си ги прибира кротки като агънца. Обещавам, че при първа възможност ще направя експеримент и ще докладвам дали е вярно.

Сега е времето за хадж,скоро смятам да подновявам и разказа за светите места.

Деси, а дано имате скоро интернет, че се загуби скандалния тон на темата,Шилото не е съвсем във форма.

Ясмин,един подарък за теб.

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 14:00 от скЛЮчени вежди

# 454
Машалла, Златорог, много си хубавка  Simple Smile Точно мсилех, да пиша, че във вида ти няма нищо призрачно като за Вси светии, но Веждана ме е изпреварила. Я колко ти отива хиджаба, как ти дава сърце после да го свалиш, а Simple Smile

Размечтах се аз да съм млада, хубава и богата, или поне богата/ако бях богата щях да се направя млада и хубава, ахахахахаха/.

Някъде из т.нар. социални мрежи, отбелязването на Курбан Байряма/ по турски/ буди много негодование, много нещо...  Варварско било да се убиват животни.  Някой питаше, дали мюсюлманите , живеещи в Европа и САЩ колят животни по повод празника.
Люспа, твой ред е да се включиш, колят ли?

Ние имахме яренце. Подух се от рев, накрая на мъжа ми му стана мъчно и каза, да го заменим за женско и да си го гледаме, ама тогава пък майка ми скочи, нали е гражданка, не ще кози в двора ...А то разбира душичката, идва при мен като кутренце да се гали, а от мъжа ми бяга.
То Аллах затова ги е дал тези животни халал за нас, но някак си ми е жал, като го видя живо, после не мога да го ям.  Друго си е в магазина разфасовано и пакетирано.

В исляма важи принципа, животното да се заколи по-най бързия начин, да не се мъчи излишно.Миналата година бяхме на Байрам в едно казанлъшко село, и не видях  нищо варварско. Във всеки двор по 2-3 мъже си колеха животните без излишен шум, нито е имало пиршества,нито дандании.

Обаче не мога да кажа същото за "свинските погрбения' , на които ставам неволен свидетел винаги покрай Коледа в продължение на почти 30 години вече / 28 все още де  Mr. Green/ .
Съфорумките, които са от по=малък град със сигурност знаят за какво става дума. От началото на декември , та чак до Коледата, трае купона.  Почти във всеки двор има прасе, а щом едно писне и комшийските се обаждат, предчувствайки съдбата си.
Ритуала е следният:
Към мястото на празненството от сутринта прииждат доволно почерпени чичковци, които продължават да се черпят с домашна шльокавица и в процеса на "работа". Прасето се изкарва от кочината,  настървените мъжаги го погват, при вида им, то естествено хуква да бяга, като същевременно квичи.  Преследвачите тръгват по дирите му, сипейки проклятия и псувни по адрес на жертвата. Де що има комшии се накичват по терастите като канарчета, надпреваркайки се да дават съвети за заловяванто и умъртвяването.  
Гонката може да продължи и повече от половин час, докато и двтете страни в надпреварата капнат от умора. Тогава някой по-пъргав, или по-трезвен успява да забие нож нейде из свинското туловище. Прасето пада, но още не е съгласно да предаде богу дух.Още 2-3  забиват ножове, където им падне. 4ува се писък, но този път е човешки. Гадината е ухапала нечия ръка. ПАк завалява порой от ругатни, Прасето се съвзема и отново хуква със забитите в него ножове, наподобявайки бизон, улучен от индиански стрели.  Накрая някой крещи, да дадат чук и да му пръснат мозъка, видно е,че ножовете не вършат работа. Друг предлага да му се пусне ток. Има толкова варианти, кой от кой по-хуманни.
Накрая криво-ляво прасето е умъртвено някак си.
 Идва смръдливата част, а именно обгарянето на кожата му с газова горелка.  Така смърди, 4е се усеща надале4е. По-неопитния човек, не може да задържи повизите си за повръщане. От огъня прасето става черно като негър. После почват да го стържат с ножове и отново става розовко.  Щом светне до блясък, идва друг ритуал. Колкото деца има в къщата, биват яхнати върху още топлия труп да го пояздят "за здраве" и  много помагали против нощното напикаване, поне така твърдят разбирачите.Какво от това, че после детето може да има кошмари и неврози от страх, щото не е гот да те слагат върху нечии труп, с каквато и да е лечебна цел. Но в крайна сметка, ако толкова го е страх, като минават мечкари, ще дадат малко мечешка козина, тя нали лекува всички страхове.... Но вече няма мечкари, Бриджит не знам си коя ги забрани, пак от хуманност. Нали на нея не й се налага да се препитава по тоя начин, но тва е др. тема. 

Следва разфасоване и т.н. Сръчната домакиня веднага прави каймица от още пулсиращото месо и прави кюфтаци да почерпи касапите. И пържоли има, разбира се, пулсиращи и кървящи. Всички да доволни и засмени, следват песни до зори, а защо не и някой битов скандал, породен от обилното количество алкохол........

Лелелее, колко дълги параграфи без да използвам емотикони, това не е в мой стил Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 22:06 от Шило_в_торба

# 455
 Шило - мило   Joy Joy Joy от сърце ме разсмя  Joy Благодаря ти   bouquet От месеци на лицето ми не е имало усмивка . Бог да ти дава здраве  Praynig Много добре и комично описваш някой събития .

# 456
.

Някой питаше, дали мюсюлманите , живеещи в Европа и САЩ колят животни по повод празника.
Люспа, твой ред е да се включиш, колят ли?

Ами колят, как да не колят, но напразно се опитваш да ме въвлечеш в ислямистки спорове и апологетика, мило Шило. Аз съм старо куче по форумите и усещам накъде ме водят.

С интерес изчетох  представянето  на свещения, при това много хуманен ритуал, но най-много ме впечатли описанието на тайнството 'консумация на кървящи и пулсиращи кюфтета'.  Ти сигурно не подозираш, че някъде по света приготовлението на пулсиращи парчета месо се счита за висш пилотаж в кулинарнотo изкуство. За да дадем шанс на демокрацията дори в тази тема (която се очертава най-фанатичната от наличните арабски), предлагам да изоставим за малко ислямистките тематики и да се отправим към далечен Китай.

По-сетне може да се върнем към родна, цивилизована Европа и да обсъдим пребиването на китове за удоволствие в Дания, и борбата с бикове за още по-голямо удоволствие в Иcпaния.

така,сега прилагам видеоматериали и ако на някои екстремизма му идва в повече, моля да не гледа.

1. състезание по скоростно готвене, сготвените парчета  подскачат в чинията.
http://www.youtube.com/watch?v=zFelfDbkzm4

2. сготвена жива риба
http://www.youtube.com/watch?v=Wb28IYXBi9A&feature=related

За съжаление не мога да намеря клипа, на който е заснето как една от хранително вкусовите корпорации хвърля в една мелачка живи крави и овце, всъщност това беше по-гадно от невинните китайски състезанийца с морски животинки

Благодаря ти за включването и лека нощ, тъкмо се ядосвах че няма сеирджии в темата, а ти се появи и даде повод за размисъл, както винаги.

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 23:29 от скЛЮчени вежди

# 457
По Европа не знам, но имам приятели,които живеят в Казахстан в един луксозен комплекс в Астана и разказват как пред блока хората си връзват животните и си ги колят. Това някак по-приемливо, отколкото някой да гони прасе из градинките Simple Smile)

Toва прекрасно утро започна за мен с твоя разказ, Шило. Наистина ме вкара в размисъл и изплуваха от дълбините на съзнанието ми спомени от времето когато дядо ми Лозко беше още жив.

Бих искала да споделя моите спомени по повод жертвопринушенията по празниците, които ние сме извършвали на семейната вила.
Радвам се, че съм от т.нар. "града голяма" и тези антропологични особености на българина не ги познавам. Колили сме и овци, и прасци, но всичко става много бързо. Пърленото месо,не мога да си изкривя душата, ухае прекрасно. Моите спомени за жертвопринушенията по Коледа и Гергьовден са хубави - все свързани със семейни събирания на вилата на дядо с песни и танци наистина! Ама не сме виждали трупове, всичко се случваше на задната страна от двора, докато ние играем в цветната градина или се пускаме с шейни и след време магически се появяваше вкусна манджа от кочината, директно в тенджерата.
Не съм яздила прасе за здраве и сега като казваш яд ме хваща, зашото имах проблеми с пикочния мехур като малка. ПУ!!!
А скандалче винаги има, защото нашата челяд не е многобройна, но пък едните са сини, другите червени и до днес има леки дрязги покрай партийното секретарство и кой чий чичо  бил. Прдполагам,че ако се вземем с арапчето ще налея ново масло в огъня. Вие семейно събиране без препирня имали ли сте? Защото ние не и много си се обичаме айретен с това.

О, забравих да спомена, че аз пък все исках да отида до задния двор да видя какво става, но родителите не ме пускаха. На мен ми беше ясно каква е работата, защото понякога без повод колихме по една кокошка и аз много се натисках да участвам. Първата кокошка я заклах на седем и бях много горда от себе си, дядо черпи после вино съседите и ме хвали. Баба ми разбра и като се върнахме в града ме наколадила. Като се прибрах мама ме наби.  Joy

# 458
хихих,и аз не съм яздила нито заклано прасе, нито живо. Не знам защо са ме лишили от това ценно преживяване.Предполагам, защото не съм имала проблем с нощно напикаване, пък родителите ми не си падат по подобни изцепки.  Край, свършено е вече, безвъзвратно изпуснах момента да пояздя заклано прасе, сега и да иска да ме качи някой, просто няма да се дам доброволно  Laughing

Вие семейно събиране без препирня имали ли сте?

тва конкретно към мен ли е въпрос, или към всички арабелки Simple Smile  Ами нямам спомени, затова предполагам, че не е имало някакви скандали около нас . Единственото , което ме е впечатлило е как  малката ми братовчедка заяви, че не иска хляб , а само пържоли и всички много се смяха  Mr. Green И същата тази братовчедка разказваше мръсни вицове, които бяха адски смешни, но всички се притесняваха да се смеят и мигаха на парцали. Щом застанеше в средата на стаята и кажеше "сега ще ви разкажа виц" и родителите й потъваха в земята от срам  Joy Joy  Но тя вече е голяма и се държи като истинска дама  Heart Eyes

Та с една дума, предния ми пост не е породен от семейните анали, а по-скоро от комшийските  Simple Smile Имаме висока тераса с поглед към 3 посоки Laughing  И чувството, 4е правиш нещо забранено е велико. Хем ти е гадно и гнусно, че ставаш свидетел на такова нещо, хем е готино,че си надхитрил забраните на родителското тяло, чувстваш се някак си порастнал. През прозорците тайно  съм наблюдавала и погребения на хора. Хем умирам от страх, хем изтичвам за секунда да погледна. После пак бягам от страх, после пак набирам кураж.

ахха, жалко , че трябва да ставам, дългът ме зове.

# 459
Шило, бях на път да стана вегетарианка, но след твоя толкова цветен разказ, вече съм такава Joy. Май ще трябва да те черпя Simple Smile
Винаги ми е било жал за закланите животни, затова откакто съм осъзната личност, ям месо единствено от магазина, вече и оттам няма да ям Naughty. Първо намразих заешкото, защото отглеждахме пухкави бели зайчета, които не можех да гледам разфасовани в яхнията. След това намразих и домашните пилета, след като дядо ми ме вика да гледам как една кокошка с отрязана глава търчи из малините и хвърля кръв навсякъде докато най-накрая умре. Агнешко и ярешко никога не съм яла, но пък имам спомен за едно съседско яренце, на което бяха пробили дупка в гръкляна и кръвта шуртеше като фонтан Sick. На "прасешки погребения" не съм присъствала, но ми стига спомена за зловещото квичене Stop

Та с две думи, поздрави от една новоизлюпена вегетарианка Simple Smile

Златорог, наистина си много хубава Peace

# 460
Добро утро,

Ей, карате ме да се чуствам много лоша. По някаква причина не изпитвам никакво съжаление към заклани животни (с цел прехрана, не спорт), стига смъртта да е настъпила моментално. Тревопасните животни имат само равни зъби, месоядните само заострени. Човекът има и от двата вида, което ме кара да се успокоявам,че така е проектиран от майката природа, от дядо Боже, от вселенския архитект, или в който там вярвате. Заострените (кучешките) при човека са само четири, което според мен показва, че месото би трябвало да преставлява малка част от диетата, но не и без него  Naughty

Прасетата винаги са ми били нелицеприятни,но окончателно ги намразих когато разбрах, че много от органите и тъканите им са почти като човешките по устройство, и когато един канибал сподели (като го хванаха и съдиха), че пържолата от бедрото на жертвата му имала вкус досущ на свинска пържола. Изобщо, оказва се, че между свинята и човека имало доста общо, не само в преносен смисъл.

Абе, докога ще бистрим ний прасетата
днес кой ще поднесе закуската с кафетата?

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 13:01 от скЛЮчени вежди

# 461
Ааа, много живописна станала темата.  Joy Шилото както винаги е на ниво, такова образно писание, че заслужава Пулицър.  Crazy Таман се бях притеснила, че талантътъ си е еспихнал покрай кюрдката.
На мен всяко заклано животно ми егадно, изпитвам истински ужас и аз като Астарта от зайци, козлета и агнета.

Иначе Склю, често си правя такива асоциации като тази на канибала именно защото прасето го използват вече и за донор на органи за хората, а най и ботоксът от него се получава. А понякога ме спохождатт такива мисли и за пилето, като мис е налага да го чистя и го гледам сгушено като малко човече и после хептем нямам апетит. Между другото била съм полу-вегетарианка? 3 г. и мога да кажа, че се чувствах чудесно, но замествах месотото с много мед, ядки, плодове, белтъчни продукти. bowuu Колкото за живото месо, чувала съм да казват, па може и да емит, че в тайланд най-големият деликатес бил мозък от току що убита маймуна, която преди това гъделичкали много за да се повиши адреналина. Sick Shocked #Crazy

Аа, ами давай с рзаказа де, баш сега му е времето. bowuu

Айа, ами аз на сладките не слагам зехтин, а масло, дъхът им е по-хубав и спазвам рецептата, дето съм я описала не защото е единствената, а защото ми я даде една арабка и съм я опитвала. При нея грусът е повечко и стават ронливо-хрупкави, но мен точно това ми харесва. Може би за да са по-меки трябва някое от арабските растителни масла за готвене? newsm78

И нали тука си е говорилня, да си кажа какво ми предстои - мисля да си продам количката и да купя ново ДВД на млаката защото след като се сдобих с кабел за ДВД-то дето беше изгорял, взе че и то изпуши. #Crazy Обаче ми е тъжо да я продам, а знам, че няма да ми трябва вече. Само си мисля ако имаме късмет да идем лятото до Сирия (дай Боже всичко да е наред) дали там мога да си купя някаква лека количка да си я возя из града. newsm78  Mr. Green

# 462
  • София
Здравейте, момичета! Прекрасна тема сте завързали  newsm78

Аз да си кажа, че с времето свикнах, че месото не расте по дърветата и идва от заклани животни. Съмнително се отнасям към месото, което не е от магазина, но не защото до преди малко е било живо, а защото едни приятели на мъжа ми хванаха бруцелоза след като ядоха заразено агне на Гергьовден. Предпочитам да знам, че е минало през ветеринарната инспекция и всичко му е ок. Поне откъм болести  Wink Друг проблем при мен е, че не мога да се наям без месо. Просто не става. Същото важи и за хляба. Добре, че имам дефектен метаболизъм и гори всичко. Ама ще видим докога.

Между другото, някой ще ми каже ли в коя тема сте разисквали джиновете преди? Аз да си призная, че не вярвам, но винаги ми е било интересно да слушам истории. Не мога да ви разкажа никакви случки с отвъдни екземпляри, но имам с нападения на вълци и мечки  Peace Естествено, действието се развива преди доста години, когато баба ми е била жива и е живеела на Боровец. Но май много се отнесох.

Реших да ви споделя за постиженията на един чистокръвен български мъж от родата, който по настоящем кара едногодишен стаж в САЩ. Наскоро се жени сестра му и той щеше да се прибира. Но не сам, а с някаква полякиня, която забил между служебните си ангажименти. Та така, всички бяхме уведомени за това невероятно събитие, което се съобщаваше едновременно с връчването на поканата за сватбата. Да, ама датата наближи и се оказа, че полякинята няма да може да дойде. Но момчето не си губи времето и се обадило на старото си гадже (което по принцип трябва да се води и настояще, защото уж го чака да се прибере) и хоп, момичето цъфна с него на събитието. След няколко дни го закарахме до летището и девойката дълго рони сълзи по него. Та така, момичета, станах неволен съучастник на братовчед си, защото никой не посмя нищо да и каже, а само се усмихвахме тъпо на разказите му за САЩ и колко му било мъчно за нея. Но тъй като винаги убиват вестоносеца, приемам стадната си тактика в този случай за правилна.

Много поздрави на всички. Дано оползотворихте последния топъл ден от седмицата   bouquet

# 463
Астрата, а кожена 4анта и  обувки носиш ли?

ето един линк със снимки  в тон с днешната тема:

http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=274800792564501&se … ype=1&theater

От касапски истории съвсем забравихме да коментираме пък темата, която Златорог случайно, или умишлено  ни е поднесла Simple Smile

айде , изкажете се по същество  Mr. Green  Аз ще си запазя коментара за най-накрая  Twisted Evil

Видяхме, че за мръвката в чиниите ни демокрация няма  Mr. Green Да видим сега как седят нящата с ислямизма и демокрацията

Амал, не продавай количката, може да се появи някое изтърсаче най-неочаквано  Mr. Green  
Според мъжа ми в Сирия нямало готини колички, така 4е не разчитай да си вземеш от там. От друга страна пък за кво ще ти е количка там, момата вече е за женене Simple Smile

Ина4е наскоро гледахме сайта на един МОл в Дамаск и има готини детски магазини. Мъжа ми даже не предполагаше, че е възможно да ги има.
http://www.chamcitycenter.com/en/category/1/4  Оркестра дори в БГ ги няма още

Той искаше да вземем количка за новото бебе на сестра му, като си мислеше , че ще си дадат парите де. Ама да не са луди  Mr. Green  Естествено че не се навиха. Аз пък не се навивам да им подарим.  Накрая се смилих оба4е и поръчах някои неща за децата. ПОне от 2 години не съм пращала нищо, ама нейсе, от мен да мине, както винаги...........

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 21:34 от Шило_в_торба

# 464

Астрата, а кожена 4анта и  обувки носиш ли?

Не Mr. Green

И ботокс не съм си слагала. Но пък имам една възглавница с перушина Blush

Общи условия

Активация на акаунт