(Био) зеленчукова градина 11

• 62 187
  • 720
  •   1
Отговори
# 150
  • Пазете Гор
Ама да си заедно с титулярния помощник градинар, Ани!Добре де, може и с любител! Или с когото и да е, ама да ти е хубаво.  И наздраве!   bouquet

Хубав ти е плота, Люлин... Joy

Имам един щурец в малините, ама много е свит, смотльо. Почва някак неуверено: кри-кри-кри. А има истински певци, пеят криииу-крииииу, чак ти се заглушава приказката. Хеле има един кресльо, някъде в дървата..ама гласище, брей! Йерихонска тръба!

Тия дни ще опитам да направя добра практика в маруления разсад, а именно ще сея:
- в сандъче (щайга пясък/тор 50/50) на сянка
- в почва на полусянка
- в почва, на слънце, мулчирано

Ще докладвам резултати.

Последна редакция: вт, 02 авг 2011, 22:34 от Куркума

# 151
  • DE
Здравейте!

Куркума, благодаря за пояснението!
Направи ми впечатление че биволското е с по- различен цвят от другите домати. Някак си розовее та затова попитах.
Намерих и твоя "сорт" биволско
http://www.tomaten-atlas.de/sorten/o/1107-ochsenherz-galina

Gugy , аз съм в селска зона на град. Има кокошки, патки, гъски че и две козички със звънчета на врата които се катерят по една изкуствено направена скала от камъни и от там наблюдават кой минава по пътя(неасвалтирана улица).
Тукашната почва, ако може така да се нарече, е пясък. Култивирам от години, ефекта е нулев.
Опитвам с тор и земна почва която ми предоставят от градския градински компост. Имам и два големи компоста от които вадя хубава червейна почва.
Място имам но повече цветя, храсталаци и иглолистни. Някои ми пречат, но са стари и ми е жал да ги махнем. Имам опит на домати, чушки, патладжан, моркови, краставици в кофи, вани и други.
Стига да е достатъчно дълбоко.
По напред Куркума показа снимки на патладжан който отглежда в тенекии. Изглежда добре.
В Австралия не е ли оЩе студено за зарзават или сега почваш с приготовленията на разсад?

Аз ходих да бера къпини. Цялата съм издрана, но направих и 15 бурканчета сладко.
Мъжо дошъл да ми помага, но се облякъл с един гумен дъждобран, сложил качулка и нахлузил гумени ръкавици.
Развряках му се и го пратих да се прибира. Помагач ooooh!
Тази вечер отиде с отрочето си от мъжки пол на ноЩен риболов.
Ха познайте сега кои Ще чисти утре риба... Whistling

# 152

`dessi - опитай с есенен спанак, есенни марули, ако имаш късмет - дори и броколи. За друго - съжалявам, няма. И ти пък, по Илинден....

Есенни марули ще са.Баба свеки беше посяла на най-хубавото място пред къщата чубрица. И след като я оскубах ми боде очите празното място. Ще го запълня пък  Crossing Arms, дори и след Илинден  Така и така ме обвиниха ,че въвеждам новости в градината - патисони , физалис  - като нищо и едни броколи ще бодна   Mr. Green

# 153
  • София
Привет и от мен!

Няколко корена от доматите са болни - като гледам снимки, мисля, че е картофена мана (Alternaria solani). Поразената листна маса я махнах, но имам и малко почти готови домати, с малки/единични поразени участъци.
Мога ли да ги правя на салата, като изрежа засегната част? Или да ги консумираме след термична обработка?

Четох, че е много упорито гъбично заболяване, но няма да пръскам с химия. То май и за химия е късно, но каквото оцелее - оцелее. Имам и няколко неузряли едри плода, които имат 3-5 бледи точки - интересно, че се махат след минаване с влажен памучен парцал.

Някакви идеи/съвети  Praynig ?

# 154
Matze, ти като говориш за почвата, все едно за Австралийската говориш, но при нас има и друг проблем - не вали 9-10 месеца в годината.
Аз сега слагам разсад - взех си мъничък парник и доматките покараха за 5 дни.  Чудя се обаче дали не си губя времето, като температурата не е падала под 12 градуса през нощта от 10 дена.
Къщицата ни е стара и градината и тя. На мен ми е жал да убивам установени растения, а и облагородяването е сложно, защото ползвам тор само в торби от магазина - адски скъпо излиза.
За това тази година ще насадя няколко контейнера с домати и краставици, един два с тиквички и зелен фасул, пък ще видим.
В предния двор има място за цял бустан, но не го пипам, защото мислим да строим и там мога всъщност да бодна една две дини, че и да го разкопаем после да не ме е яд.
Благородно и завиждам на Любознателна, че си подреди градинката на голо. Аз все пазя това или онова и все ми е разхвърляно.
Споделете за зеленчука в саксии как го подхранвате

# 155
  • Пазете Гор
Писах, Gugy, писах по-назад как приготвям сместа в тенекиите. Ако не го намериш, ще го обсъдим наново, не е кой знае каква философия.

Какво те притеснява това:
Цитат
... Чудя се обаче дали не си губя времето, като температурата не е падала под 12 градуса през нощта от 10 дена....
newsm78

Предлагам да направим следната уговорка - всичко, що се отглежда в нещо, посадено не директно в почвата, но в чувал, саксия, кошове, тенекия, сандъци, наредени една върху друга гуми или каквото и да е - да наричаме нещото -  "съдове".

Та в съдовете се слага:

- обикновена почва, без намеса - практикуваме го в случаите, когато се пазим чрез съдовете само от
болести и неприятели

или

- подготвен от градинаря субстрат.

Лека полека тука ще установим идеалните пропорции за субстрата в съдовете. Ще дефинираме смески според зеленчуковия вид. Страхотно е, когато чрез съдове произвеждаме продукция от най-невероятни места!

Моите съдове са разположени нависоко, върху дебела ламарина, покрила около два кубика стар пясък (за мазанье). Височината им помага да поемат оскъдното слънце, дето влиза измежду курниците, а пък аз си имам леха, вместо ненужна купчина пясък, в която да акат котките на цялата махала. В 10  тенекии имам около 10 корена патладжан (може би са множко) и около 35 корена еднометров пипер.

# 156
  • Русе
Каква е идеята за зеленчуците в тенекии? Какво се спестява и какво се печели?

# 157
анн, ти имаш много голяма градина, но при мен не е така и съм сложила малко съдове просто за да разнообразя добива. Наредила съм в края на един плочник край оградата. Simple Smile
Куркума, ако снимам моите съдове каква ли шега ще има по въпроса? Simple Smile
В едната кутия от сирене имам страхотен корен тиквичка, даже има вече за откъсване. Другите поетапно ги прехвърлих в градинката, като махах лука. Хванаха се, а бяха големи растения.
Патладжан- само шума. Rolling Eyes
Чушки - цъфтят и връзват.

Като си погледна гроздето и се сещам за Снежа, защо изчезна? Снежеее!

Ани, скоро ще те черпя с праскови. Аз вече се черпя с тях, малко са твърдички, но нищо.
Бях ти пратила едно ЛС.

# 158
  • Русе
Не е чак толкова голяма, но съм уплътнила всяко свободно място. Намалих пътеките, колкото да се минава.Оставила съм и голяма част и за трева и цветя. Не отглеждам  много видове  зеленчуци, но от тези които най-обичаме имам достатъчно.
 Замислих се, че няма логика да сложа съдовете със зеленчуци в градината.

# 159
  • Пазете Гор
анн , при тебе няма логика, при вас е сравнително богато - и на площ, и на вид почва, и на слънце, а може би и на вода, а най-вече на градинар   bouquet...толкова е хубаво при тебе, но да не забравяме, че много хора нямат нито площ, нито вода...абе нямат нищо.

Има за съжаление стотици села, с трайно отровена почва. Колкото и да е плодородна, за съжаление. Не искам да казвам конкретни села, но всички са чували за белите, създадени от КЦМ Пловдив, ОЦК Кърджали, от всички места на медодобива в Средногорието и всичко, което се напоява от Тополница...А не само там. А уранодобива, а язовир Огоста...

Да спомена и тесните градски дворове, дето са засенчени до около 80% и единствената слънчева площ е покрив на гаража, примерно. Смешно, но това са около 50 тенекии, поне доматите и краставиците ще извадиш.
Но има и буквално стотици села, при които разликата във височина на долния и горния край на парцела е над 50 метра! Знам хиляди дворове, в които буквално не можеш да стоиш нормално прав. Да създадеш леха в нормалния вид е абсурд!

Родното село на единия ми дядо е на 1000 метра над морето. Земята дава само кисели джанки, с размера на грахово зърно. Снегът е почвал от 4 октомври, докъм средата на май. Дори букът се разлиства през юни там.

Знаете ли, в Непал с векове селяните са изнасяли с кошници нанос от буйните хималайски потоци, за да създадат миниатюрни, сякаш кукленски градинки в грижливо оформени тераси. (с майсторска "суха" зидария, без хоросан). Разправят, че да изнесеш една кошница от каньоните отнемало половин ден...
А този нанос, беден на органика, се нуждаел от подхранване - събирали тора на яковете, поне онзи, който не използвали както обикновено за огрев.

Давам тези изключителни примери, не за да се оплаквам, но за да подчертая, че можем да отгледаме чудесни зеленчуци в съдове!

Снимай, покажи ни, Люлин!. Нищо не коментирам лукаво, шегувам се!
  bouquet

Дали не обидих gelikas за пустите  фуги...  bouquet. Беше с много обич, момиче!

Последна редакция: ср, 03 авг 2011, 22:58 от Куркума

# 160
Привет и от мен!

Няколко корена от доматите са болни - като гледам снимки, мисля, че е картофена мана (Alternaria solani). Поразената листна маса я махнах, но имам и малко почти готови домати, с малки/единични поразени участъци.
Мога ли да ги правя на салата, като изрежа засегната част? Или да ги консумираме след термична обработка?

Четох, че е много упорито гъбично заболяване, но няма да пръскам с химия. То май и за химия е късно, но каквото оцелее - оцелее. Имам и няколко неузряли едри плода, които имат 3-5 бледи точки - интересно, че се махат след минаване с влажен памучен парцал.
Някакви идеи/съвети  Praynig ?

daniabc, чети 9 и 10 теми.

... облагородяването е сложно, защото ползвам тор само в торби от магазина - адски скъпо излиза.

Gugy, а какво си правите кухненските отпадъци?! Аз от тях правя над 150 колограма компост на година(2 членно семейство). Като се смесят с почва и се използват контейнери, знаешли колко зеленчук може да се отгледа. За обогатяване с азот може да правите по едно пиш в поливната вода от време на време  Wink. То и други неща могат да се правят...ама нека да ги спестим   Laughing. Всъщност това е една от основните съставки на купешкия компост тук, а предполагам, че не само тук. Къде отива всичката тази утайка от пречиствателните станции  Wink?
Обзалагам се, че наоколо може да откриете и доста друг органичен отпадък - трева, листа... Нали знаеш - "боклукът за едни е злато за други".

Последна редакция: чт, 04 авг 2011, 09:27 от manandy

# 161
Ние и с резачка на хартия се сдобихме заради компоста  Mr. Green
И аз имам засети тиквички в контейнери ( при мен се сведоха до саксии от ИКЕА, кофите от всичко за $1 се оказаха ....буклук). да видим дали ще оцелеят до завръщането ми от България  newsm78
Ако не, на есен с песен.  Тук е такава суша, урагана ни подмина...пак. Говорят вече за ограничения за поливане и се молят да доиде ураган. А и да знаете, на 40 и нагоре градуси нищо не върви, независимо от всекидневното поливане

# 162
  • При розите и топлата вода ......!
Куркума, каква обида? Чак сега забелязах колко красота има в едни циментови фуги. Laughing Винаги ми е приятно да те чета. Поетизъм има в постовете ти. Караш ме да се вглеждам в детайлите, които просто подминавам в ежедневието. Между другото пробвал ли си да пишеш. Майстор разказвач си. Със сигурност ще имаш фен в мое лице.  bouquet
Пристрастих се към тази тема. Когато нямам какво да пиша, просто си чета и препрочитам с удоволствие. Особено сутрин с кафе в ръка както сега.
Изкуших се да ви почерпя. Кой каквото пожелае. Wink

Лек ден! Hug

# 163
Здравейте всички,
От доста време съм ви фенка, но чак сега се престраших да се включа  Grinning
Покрай вас се запалих по градинарството и вече имам първата самостоятелна продукция.

Домати - незнам сортове, само по цвят - червени, жълти и черни
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368

и някакви странни чушко-домати, все още зелени
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489817

Цвеклото се очертава гигант
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489820
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489822

Ето и още малко:
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489824
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489825
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489826

Това е засега от мен, продължавам да ви следя с интерес!

# 164
Ann Той Куркума го е казал, но и аз да разкажаМ
При нас почвата си е 100% пясък. Аз съм от две години в тази къща и преди това тук никой нищо освен местни разстения (много красиви са) не е гледал, следователно и тор не е хвърляно, защото те пък не понасят. Откакто сме тук съм слагала на два пъти по около 10 см дървесен мулч и вече мога да се похваля с около 1.5 см. почва - при гниенето обаче се изсмукват хранителните запаси на почвата и трябва да се добавя тор.
Миналата година си направих лехичка около 10кв. - изгребах пясъка и насипах сума ти тор, вкопах го и го омесих с пясъка и засях готов разсад, като във всяка дупка слагах зопълнително кравешка тор. Тръгнаха чудно, но като се засуши и напече, почвата стана като стъкло - капка вода няма в корена, хем ръчно поливах всеки ден. Един месец ги гледах как умират и направо ми се късаше сърцето. Та за това тази година съм решила само в контейнери да слагам, с изключение на една две тиквички.
На мен лично пари няма да ми спести, защото и почвата ще купувам, но поне да не ми отиде времето на празно.
При нас всичко е скъпо и разсад и контейнери, а пък тенекии няма от къде да намеря. Онзи ден видях страхотно дървено сандъче, ама беше рано и отивах на работа - с кАстюм и токчета, а валеше, и си викам "на връщане ще го натоваря", да ама някой вече го беше отмъкналр а вече виждах как ми цъфти боба в него. Grinning
Мананди
-
компост вече съм решила да правя, изчетох всичко възможно и от другия месец започвам.
Куркума За загубата на време - за разсада ми е мисълта, дали да не изчакам още седмица две и направо в контейнерите, които ще подготвя по твоя метод с чакъла и пясъка и пръстта. Поне пясък дал Господ. В една тенекия да речем от сирене, колко корена краставици мога да сложа?

Общи условия

Активация на акаунт