(Био) зеленчукова градина 11

• 62 184
  • 720
  •   1
Отговори
# 135
Да се похваля, прибрахме се след доста отсъствие, и вие 10 страници от старата тема изписали, и 9 от новата  Grinning и намерих разкошни къпини, узрели, сладки, и толкова многооооо  Heart Eyes . Правих за пръв път в живота си компот, не било някаква философия  hahaha

# 136
Имам десетина квадрата свободни , какво да засея?

# 137
# 138
Люлин,уредът за мексикански царевични питки се нарича Тortilla press.
нали за туй питаш?
http://www.themanlyhousekeeper.com/2011/04/15/worthwhile-gadget-tortilla-press/
Felicity-чудесен,красив по размер артишок си отгледала.Режи го преди да цъфне!Когато е затворен,дори и по-дребничка да ти изглежда главата му..
Мананди-Добро утро! Laughing
Покажи да видим буйния плевел,дето го правите на салата.И аз вървя натам с моя Зарзават и дъждовете!Единственно краставици  мога да добавя.Ама,какви краставици бера сутрин... Joy
Е,покажете лютеници,апетитки ,де..да ги оценим поне на цвят и консистенция   chef

# 139
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Аз такава подправка слагам почти на всяко ядене. Дозата ми е по килограм от домат, пипер, морков, кромид и сол на вкус за да мога зимата да си слагам по повечко подправка. Всичко смилам. Събирам в шишенца от натурални сокчета и за да ми е по- рядичко увеличавам малко доматките. Задължително изварявам.
cecunka76, страхотна градина. Гледах с удоволствие.  bouquet Прекрасни сте с "чудовището"  Hug
анн, домашната лютеница няма равна на вкус. Особено както ти си я правила с печени чушки. Трудоемка е но си струва. Аз не я пека, а я попарвам. Предния ден почиствам домати, червени чушки, кромид, патладжан, морков, нарязвам и слагам в огромна тенджера да ври, докато всичко се разкашка. На другия ден рано я притривам през ситна мрежа и започва изваряването. Накрая слагам олио.
Ти какви подправки слагаш?
Мади, бррррррррр много ме е страх от такива животинки. Казват че не са опасни,ама пусти страх. Аз като влизам в градината все се оглеждам.  #Crazy

Как правите апетитка?  newsm78 Аз от нея все киселини получавам. Освен домати какво слагате за да се отнеме киселинността? newsm78
Веселче, ето част от моите творения. Laughing
Доматен сос и рязани домати. http://media.snimka.bg/9105/024465731.jpg?r=0
Сладко от ягодово време. http://media.snimka.bg/9105/024465732.jpg?r=0

# 140
Бях се в България и много красоти видях, но и мен ме налегна тъга и недоумение - как при толкова много хора, на такова малко пространство пустеят плодородни земи.
Тук площта е много, но хората отвоюват всеки метър. Земята е суха и неплодородна, дори и да я пооблагородиш тя пак не ти дава необходимите хранителни вещества.
Mdtze -  бях и в Германия - северната част. Много е китно при вас. Хем ми напомня за България, хем някак е по-подредено.
Предполагам, че живееш в градска среда и нямаш много място. Дай идея как си гледаш зеленчуците. При мен място има, но е така разпиляно и залесено, а пък ми е жал да унищожавам 30 годишни растения. Сега съм се замислила да си слагам зеленчуците в контейнери - хем по-лесно се поддържат влажни, хем по-малко място ще искат.
Има минуси - предполагам, че добива е по-малък, а и самите контейнери не са евтини (днес изпуснах един сандък изоставен пред нечия врата).
Давайте съвети за контейнерно отглеждане, че при нас друго явно не става.
Конкретен въпрос имам - мога ли да оставя на вън разсад от тиквички и краставици - сега вали и пада до около 12 градуса през нощта?

# 141
gelikas, с нетърпение чакам Куркума да коментира плочите и фугите Joy Също и да разкаже вица Grinning

# 142
За друго късно ли е? Ряпа не ядем .

# 143
Имам питане точно за тези шишенца от натурален сок.Миналия ден много се чудих дали са топлоустойчиви или ще загърмят в казана.Рискувах.Не се напукаха.Но снощи ги проверявах преди да ги прибера и имам чувството,че някои капачки са надути.Ще си умра от мъка ако бомбират след толкова мелене,варене и заваряване  #Cussing out.Аз по принцип съм с предубеждение към винтовите капачки втора употреба,когато става въпрос за стерилизация.
Та питам gelikas,имаш ли надути от тези шишенца?
`dessi-късен грах мисля да слагам на моите свободни 10 квадрата.И след месец и половина късни салати,лук за зелено,после зимен чесън,спанак

# 144
  • При розите и топлата вода ......!
Ana.Ivanova, вица го чакам и аз и то с нетърпение. Laughing  Куркума?????
vili__66, вече трета година затварям доматен сос в и подправка в такива шишенца. Досега не съм имала развалено шишенце. Само когато ги затварям намествам хубаво капачката и гледам да не превърта. Капачки не съм купувала. Ползвам си техните, старите. Обикновено изварявам само за капачката и веднага изваждам. Иначе аз изхвърлих всички винтови буркани. Лютеница и апетитка затварям в тези от старата лютеница.

# 145
Веселчето, благодаря за съвета, така ще направя ще ги изрежа, аз вече изрязох няколко, само един цвят имам.Оставих го за да видя какво ще се получи.
vili__66, ако сложиш сега грах- за кога ще е готов?Изобщо ще стане ли?
Аз пръснах семена на салати, след месец-спанак и др. зеленчуци.
А какви цветя мога да сложа сега, да запълня празните места след почистването?Идеи?

# 146
Куркума се появява по щурчово време-като напълни душата си с поезия на залез слънце  Mr. Green
gelekas,аз използвам винтови за царска и люти чушлета.Да не стават зян бурканите.Иначе основно ползвам 800 и 400 милилитрови с капачки тип Омния и бирени бутилки.
Ще се наложи да правя пица и панирани хапки,за да предотвратим развалянето на надутите бутилчици  Laughing
Грах до сега съм сяла само пролетен.Есенния си е патент на Куркума.Но като сметнеш,че има вегетационен срок 100-110 дни-до началото на ноември ще е готов.
Куркума да се яви и да внесе яснота   bouquet

# 147
  • Пазете Гор
Тука съм, напълнил и душа с поезия,  сърце - с любов, тумбак - с бира, и резервоара на малката кола напълних даже. И имам разни работи да Ви споделям.

Имам две мнения по дискусията за подправката. Предпочитам я по-богата - добавям идея чесън и обилно пащърнак и дръжки целина, корени магданоз и малко листенца босилек. Това е вашата подправка - импровизирайте! Също, предпочитам вариант без стерилизиране, с много сол. Използвам кристална сол - по-секси е.  Sad

Сеещите есенен грах вече закъсняват, но да се пробват докъм 10 август. Аз сея на гнезда в ниското на по-ранните домати - удобно е, но трябва да са поокъсани долните шумки. Грахът не обича жега и суша, и има много нисък добив - ако го опазите от слани - дори и октомври. Имайте предвид, че през есента напредването на времето не води до по-бъроз узряване, дори и не значи по-едри грашулки. Важните  при есенния грах са четири неща:

- уплътняваме площта
- уплътняваме времето (имаме втора, а дори трета реколта)
- зелено торене - обогатяваме очвата с усвоим азот
- обогатяваме гювеча! Двадесет зърна грах са от значение за привлекателността на един истински зарзаватчийски гювеч-магданозлия!

Ей го на, в готовност заедно с дюлите:
http://media.snimka.bg/7442/021139369.jpg?r=0

`dessi - опитай с есенен спанак, есенни марули, ако имаш късмет - дори и броколи. За друго - съжалявам, няма. И ти пък, по Илинден....

Фугите на gelikas са изпълнени на нивото на плочите, най-вероятно с лепило с кварцов пясък на циментова основа. Хубава, здрава и надеждна технология. Аз, ако там лепях и фугирах, бих положил на фугата слой силен варов разтвор - бял е, пясъкът е по-нееднороден, а докато го полагаш, мирише на хубаво, на прясна вар. Това, моето обаче е ненадеждно, защото, ако този цокъл покачва влага, до три години всичката вар ще се изрони и ще го сметем с метлата. gelikas  Hug е постъпила правилно. Има приказен цокъл. С вар обаче, както казах, е по-секси...според мен.

Забелязахте ли, че трънчанин не коментира важното (бурканите и любовта на gelikas), се захвана с фугите...Та вица третира точно тая трънска специфика, с молба за снизхождение за каруцарския език:

Отишъл трънчанин на море. Отишъл на плажа - там фраш. Нашенецът се стъписал, и зяпнал.
- А, колко мацки има за е***не? - попитал спасител, стоящ наблизо
- Не, бе - рекъл нашиО - ти пОгледни що е песОк за мазанье!

Последна редакция: вт, 02 авг 2011, 21:18 от Куркума

# 148
Веселче, благодаря ти.    bouquet  Този уред е за оформяне, но е е за котлона, така ли?

Куркума, каква асоциация с моята снимка!  Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 авг 2011, 23:16 от Люлин

# 149
 Joy, Куркума, подозирах подобно отношение от известно време насам. Този виц го имаме в троянски вариант, без диалекта.
Подозирам и Вълка- има същото отношение към детайлите.
Е, много чета криминалета напоследък!
Да се похваля-3 дни съм свободна! Колко силно свирят щурците!

Общи условия

Активация на акаунт