(Био) зеленчукова градина 11

• 62 253
  • 720
  •   1
Отговори
# 300
Дедо, здравей! Рядко се вясваш, недей така, наглеждай ни! Как е при теб реколтата?
 rorik, само да вметна, че пиперките не са в кофата, още са на стърковете, не съм ги брала. Зелени са, не ги обичаме така. Искам да видя твоите магарешки уши, моля Praynig!

# 301
# 302
  • на пъпа на Златията
Уффф,
Кошницата се отпецна.
Дедо ,
К"во му е готиното,а?
Как се прълат толку чушки?
 Помагай с чушкопека "Рорик'.

Ана , ми мернах една кофа с чушки некаде из шубрака от линкове.
Една такава дълга ,заемаше половината  от диаметъра на кофата.
Те на т"ва му викаме магарешки уши.Между 20-25 см.
Ма тая чушка по-тънка от моите.Местна селекция. През последните години загубих семето.
Тая година ми подариха разсад от тях. Ма половината от вадата не са от тях.
Загубих и едни бели , по-широки от севрията по-тесни от капията , баба и викаше бела капия - бяла гладка , тлъста.Колкото куртовската и малко по-дълга но по-тясна.
Червена капия викаше на двуръбата капия.На куртовската , триръбата и викаше черна.
Отделяше семената.
От магарешките имам половин вада.
От белия имам само един стрък щото  щото точно там дето беше разсада къртица го изрови.
Ще опитам да отделя тая година семе от нея.
Ма са неподредени и може да са се опрашили.
Не съм на ти с качването на снимки.
Тая година закъснях с пипера и ще е готов може би след 1-ви септември.Ше снимам и тогава ше се опитам да ги пусна.
По принцип сея и разсада по-късно.
Разсада ми не боледува, не се мъчи.
По принцип баба си правеше зимнината чак след 09.09.
Така че не мога да кажа че съм и закъсняла.
Някой има ли собствена  селекция от белия' че стоя един стрък съм за никъде..

# 303
  • на пъпа на Златията
Я, да потърся , тая кофа.
Сорта си е от значение и то голямо.

# 304
  • Русе
Най-бързо се пекат голямо количество с горелката завита на газовата бутилка. На ламарина наредени и се обръщат един път. Горещи задушавам в кофа с капак и на другия ден ги беля.Остават много хрупкави, защото им се изпича само люспата. На ламарина на огъня не се изпичат равномерно.
 Ани щом казваш, че това е сорт "Амфора", значи е това. При мен ги обърках, но по-вечето ми е  "Слонско ухо". Тези два сорта посях, но имам четири вида пипер. Не ми харесват едни много широки пък къси чушки за пълнене.
 Да се оплача, че нещо ми окълва бадемите изцяло и обвивка и костилка и ядка. За първа година роди и сега няма един бадем да го опитаме .
 Добре, че свърши събота и неделя, че да си почина.
rorik при мен дойдоха няколко корена бял хубав пипер, но не оставих за семе. Пък аз бера пипер вече сигурно два месеца. Приключих  и с консервирането и вече сигурно е късно за семе. 

# 305
  • на пъпа на Златията

А ето я

http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.24556986
анн било.
Видяло ми се  че етънка чушката.
Точна си е.
В бялата емайлирана кофа и бялата пластмасова най-отпред - дългите чушки
Това са магарешките уши.

анн
,
Оставила ли си  за семе от тях?

# 306
  • на пъпа на Златията
Анн,
Твоя селекция ли са или си купила семето?

# 307
  • Русе
rorik това е сорт" Слонско ухо". Сръбски сорт е. Оставила съм две чушки за семе, но няма да разчитам на тях. Разсада ми е от мое семе от същия сорт и купено семе. Но явно се е опрашил някой корен. Предпочитам да си купя семето

# 308
  • на пъпа на Златията
Анн,
Остави тези, магарешките  уши ,откъснатите  да узреят и остави семето.
Виждах такива бели чушки по пазара ма по - тънки от моите  и  не така тлъсти и криви.
Казаха че са македонски.

# 309
  • Русе
Всичко това откъснатото е консервирано и още три пъти по толкова. А  семената им наистина са хубави и ще купувам само от тях. Не ми се експериментира с разни български капии. А това да са криви чушките едва ли е от сорта. По вероятно е от отглеждането.

# 310
  • на пъпа на Златията
Анн,
Не е слонско ухо това.Магарешки уши е.
Като куртовската капия само че още по-широки
Сръбите са ги взели от нас.
От къде по баирите сръбски такива чушки.
Откакто се помня, а съм на 62 баба ги сееше.
По време на куфарната търговия хвърчаха толкова  семена и препарати и са ги пренесли мискините,сега ги продават като слонско ухо.
Слонското ухо дойде от македонците, модифицирана наша куртовска капия, но по-невкусна. .Гръците го взели от македонците и му казват и  гръцки.
ЗА ТЕПАНЕ СА .
Крадци.Ако знаеш колко торове слагат мискините, ум да ти зайде. #2gunfire

# 311
  • на пъпа на Златията
Ан ,
не разчитай на србите.
За себе си ли садиш или и за търговия?
По нашия край този сорт се ползва само за печени  за фризера и за консервиране печени.
Хубавото е  че  при нас е селектиран любителски.Ако србите  са променили нещо и заложиш само на него си загубена.

# 312
  • на пъпа на Златията
Уф,
Горе е сбъркано.
Слонското ухо е като куртовската капия само че по широка.
Македонците са взели от нас и севрията и белата капия.

# 313
  • Русе
rorik само за домашна консумация го гледам пипера. Нямам много опит със сортовете пипер, но имам един неуспешен. Не помня за какъв сорт го бях купила семето, но толкова беше дребен пипера, че половината го оскубах преди да бера чушките. Ако ми кажеш коя фирма продава семена на най-вкусния пипер и какъв сорт ще те послушам и ще пробвам. От три години гледам Слонско ухо, може би защото не зная по-добър.

# 314
Аз пека чушки на открит огън на тенекия-по-бърз начин не знам.Вярно горещо е,не приятно,но поне става бързо и качествено.Огъня ми е заграден с тенекии,които до някъде спират пламъците.За гориво използвам пръчки от лози и дървета от пролетното рязане.Всичко се събира и навързва на снопчета.Тънките пръчки дават буен и силен пламък,който добре нагрява тенекията.Този ефект не се постига с "обикновени"дърва.Но пък този,който пече/най-вече аз Mr. Green/е постоянно зает-да слага съчки да нарежда и обръща чушки.Другата част от фамилията мият,търбушат,белят и мелят.И принасят на пекача водица и хлебец,че отива целия ден.
Отново ми объркахте представите за време в градинарството  Laughing.По нашия край чушки се пекат и лютеници варят след 9 септември и почти през целия октомври.През октомври се правят и киселите трушии,през ноември киселото зеле.

Общи условия

Активация на акаунт