(Био) зеленчукова градина 11

• 62 251
  • 720
  •   2
Отговори
# 315
  • Вече на светло в София
За седмица да ме няма и толкова интерени неща при вас . Веселчето - чудна надграждаща се конструкция. Ще си открадна някоя идея, че не мога да хвана слепото куче в картофите и си го отглеждам като домашен любимец  #Cussing out
Да се похваля с доматите ми гиганти.
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.24626161
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.24626175
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.24626182
Такива не съм имала до сега и се гордея, защото са от мое семенце пораснали. При нас вече започна консервирането. Изведнъж узряват голямо количество домати. Лошо е че чушките стават червени малко по-късно, та за това лютеницата ще почака. Моя сорт чушки са Бранка , Албена и Селски. Много едри , широки и месести са станали първите два и не виждам съществена разлика между тях . Ще ги снимам следващия път
Да помоля за съвет какво да правя
В комина на огнището на къщата са се развъдили стършели. Гнездото им е явно високо, защото като запалих огън в огнището , комина не дърпа, а връща пушека в стаята. В същия комин се включват още 2 печки. А стършелите си хвърчат и пак се връщат в комина. Изпръсках 3 флакона отрова от долу нагоре и ...само ги ядосах. Жертви почти минимални. Дайте съвет, ако някой е имал успех с тия гадове.

# 316
С горелка не става ли? Или с висок пламък. На село гонят оси с нафта. Някой да се качи и да ги напръска отгора. А тогава може и да се запалят.

# 317
  • Вече на светло в София
Пламъкът на горелката отдолу не може да достигне до гнездото. Напалих силен огън в огнището и това не направи нищо. Пушека не може да мине през комина, защото гнездото е запушило комина. При бутане отгоре гнездото ще падне долу в къщата и е опасно, ако има живи стършели. Питам за име на отрова с която за напръскам отгоре няколко пъти преди да бутна гнездото да падне да съм абсолютно сигурна, че няма живи гадове да ми го върнат.

# 318
Миналата година един съселянин вика Гражданска защита заради гнезда на стършели по покрива му. Ще питам довечера, приятел на семейството ми, който е махал такова гнездо от комин - беше разказвал, но не помня как го бяха преборили, помня само, че разказваше колко здраво е гнездото, все едно цимент е отливан.Ще пиша как са се справили.

# 319
Току що казаха по местното радио,че през почивните дни гражданска защита е отстранила две гнезда на оси.MAD-казаха,че е сериозен проблем и е тяхна работа-обади им се.

# 320
Приемате ли нови попълнения:)

Аз имам градинка, която е към 25/30 кв. метра и сега отварям още 10ина зад гаража, където обаче е предимно сянка... Останалат по-голяма част от двора ни е заета с 2 дървета нар ( които раждат като ненормални и то от доста рано...), 3 дървета магнолиеви , няколко вечнозелени, жасмин, розмарин..  Това е така да се каже декоративния сектор  Grinning

Досега съм отглеждала само домати с огромни успехи, но от тази година ми се родиха мераци за още неща и като абс. начинаеща реших да пробвам с тиквички, като най-лесно. Засадих 5 растения, 2-3 месеца ни побъркаха, вече се бях отчаяла, че няма да спрат да раждат:)
Домати обикновено садя към 20ина корена, тази година само 6, различни сортове взимам, тази година пробвам с един сорт черен домат, но тк. закъснях малко се развиват по-бавно....
Земята ми май е доста изтощена, защото освен това не съм ги местила, нито е почивала. Никога не е торено с нищо...

Та:) Ако групата приема начинаещи имам 2 конкретни въпроса:
- какво се сади през септември..
- какво вирее на сенчесто място

Благодаря на тезаи, които ще и ми отговорят, аз ще захващам библиотеката, която сте събрали   bouquet

Последна редакция: пн, 15 авг 2011, 12:03 от 10 c's

# 321
  • Русе
10 c's  добре дошла! За съвети по-опитните да се изкажат.

# 322
10 c`s,добре дошла.През септември,в края му разсаждаме салати,бодем балучка за зелен лук,сее се спанак.На пълна сянка нищо не върви/освен здравец/

# 323
10 c`s,добре дошла.През септември,в края му разсаждаме салати,бодем балучка за зелен лук,сее се спанак.На пълна сянка нищо не върви/освен здравец/

аз досега съм намислила салатки разни, лук и чесън за зелено, спанак.
червено цвекло, карфиол и броколи сега ли се садят?
(разсаждам какво значи, че трябва сега да направя разсад ли?)

# 324
  • Вече на светло в София
 10 c's, Hug
 vili__66, на гражданска защита услугите платени ли са?
по повод по-предния ти пост и аз пека чушки на ламарина върху огнището навън. Ще снимам когато му дойде времето. Лютеницата и ние я правим винаги около 9 септември. (паметна дата Mr. Green) Да не би да сме комшии?
 cecunka76, ще чакам разказа ти за стършелохващането.

# 325
  • Вече на светло в София

аз досега съм намислила салатки разни, лук и чесън за зелено, спанак.
червено цвекло, карфиол и броколи сега ли се садят?
(разсаждам какво значи, че трябва сега да направя разсад ли?)
Разсаждам значи да си приготвиш предварително разсад на отделна леха от семена и след това да  разсадиш малките растения на мястото където искаш

# 326
За червено цвекло е късно-ние вече ще го вадим.
До колкото разбрах ти си в Италия-ако до декември е сравнително топло и ако има от къде да вземеш разсад/това е растение на около 50 дни/за зеле,карфиол или броколи може да пробваш.Мисля,че брюкселското зеле се реколтира още по-късно,но никога не към сяла.

# 327
Разсад аз не правя, но ще огледам какво се предлага, като готов разсад и действам.
Около мен има доста разсадници, много обичам да ходя. Може би, т.к съм в началото това да е по-добрия вариант догодина да опитам и разсади да си правя.

Не искам да ви досаждам с елементарни въпроси, но се радвам, че открих такава тема, поне да чета и да се уча:)

# 328
MAD65 - Поздравления за доматите, такава големина май не съм виждала...

Имам един въпрос към отглеждащите бадеми - може ли да си засадя само едно дърво в двора, или трябва да са поне 2 различни сорта?
Доколкото разбирам, в разсадниците продават само сортове, които не могат да се самоопрашват. Но на 1-2 места попаднах на коментар, че май имало и самоплодни (самоопрашващи се). Имате ли идея от къде да намеря такъв?
Не ми е чак толкова голям двора, за да садя няколко сорта, пък така ми се иска да си имам и бадем

# 329
MAD65, и ние имахме стършели в комина. Издават едно особено жужене. Тъй като през лятото комин не ни трябва, една вечер, на свечеряване, когато се предполага, че всички са в гнездото да нощуват, моят мъж запуши отвора на комина с парцали, и отгоре сложи голяма плоча. Така стоя запушен дълго време, и жуженето спря. Отпуши го и в отвора спусна топуза, с който почиства саждите. Каза, че от розетката за почистване е извадил половин кофа умрели стършели!
Дано да съм полезна. 
10 c's, здравей! Разкажи какво се предлага из разсадниците.

Общи условия

Активация на акаунт