(Био) зеленчукова градина 11

• 62 237
  • 720
  •   1
Отговори
# 360
  • Пазете Гор
Какалашка е кочанът от орубената царевица.

Ей, ако почна с моя диалект... Wink

Където в рецепта пише олио, се разбира слънчогледово. Сложете някой път вместо него зехтин, да речем на чушлетата. Няма да съжалявате. Вярно, по-скъпо е, но си струва, според мен.

"Опукват" ще рече понагряване на чушле, дотолкова, че само да се появи малко-мъничко черно петънце, на страната, на която лежат.

Имам в бараката една печка, вярно, циганска изработка, но с чугунен плот. Там е истината за печенето, само дето е малко затворено пространството, но се свиква.

Благоверната каза, че сок от нар се цеди, като плодовете се намачкват, валират, както са цели. После се пробива дупка, сокът изтича, а остатъкът отива при кокошките. Сокът вече може да се стерилизира, ако е повече, в смисъл ако не се изпие на момента.
Южна кръв, ей, моята булка. Нарове, смокини, бадеми... А в моя беден трънлив край, какво ли. Дядо си купуваше нар, късно наесен и го чоплеше, не зная колко му харесваше, но за него беше знак за статус.

Ох, мила 10 c's , тези кратунки, двойно прищипнатите, са такива, просто е въпрос на сорт. Дали да не ти пратим семенца?

# 361
о, това е идея за нара, мерси. ще спести ронене:)

# 362
  • Русе
Веселчето, чушлетата не ги спуквам а както са цели ги слагам в тиган със съвсем малко олио и ги пържа. Маринатата е студена и слагам горещите чушлета в нея.Докато си приготвя бурканите и време и за едно кафе киснат вътре. Не ти писах, че слагам и чесън и каквито подправки искаш. С този диалект се пообъркахме. 
Куркума  правилно си ме разбрал за пукането на чушлетата.

# 363
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
Да преведем.
Да юснеш едно юсче .
Да изпиеш 100 мл ракия.Отнася се само за ракия.
Голчмото юсче 200мл.

# 364
Анн Embarassed EmbarassedБлагодаря ти! Hug
Куркума,поясни моля как се валира нар-с дъска ли,с точилка ли...
То лесно така звучи-валираш,буташ една сламка и пиеш сок.  hahaha
Като в тукашната реклама на Портокалов сок"Тропикана"...
Аз от един лимон не мога сок да изстискам...Натискам с цяло тяло!
А ти-нар...

# 365
Да споделя любимата си рецепта с пукани люти (и не само люти) чушлета.
3кг. пукани чушлета се слагат в здрав метален съд, неръждавейка примерно и се заливат с 3 шишета оцет, 3 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, целина, чесън и моркови. Кисне в тази марината 3 дни, като периодично се разбърква. На третия ден се слага в буркани, около 8-9 буркана излизат, като се разпределят добре чушките и маринатата. Маринатата после я ползвам като оцет за супа, чудесно е овкусен от целината, чесъна и чушлетата. Не се стерилизира.

# 366
  • Пазете Гор
Нестерилизираните туршии е добре да бъдат със "сок" поне два пръста над зеленчука. Това се постига например с навити на спирала в буркана вишневи или лозови клонки, или дюлеви листа.

Не зная как се цеди сок от нар, бре хора. Тя, благоверната знае...Плодът е като юмрук, а? Може и да стане с ония, западняшките точилки, дето са като на ос.
Нар за мене е екзотика, като маракуя или папая, да речем.

Израснал съвсем инцидентно, в саксия от най-парадната ни цветна композиция от мушката и слезени - толкоз хубава, че ежегодно кършим клонки за бабите в региона - цъфти и връзва един домат. Полегнал на плочата вече, там, дето държа дворната метла. А на нея обикновено мързелува котката. Има не повече от четири литра почва, ха да видим какво ще отгледа.

Да не забравя да питам голямата щерка що ще този домат при мушкатата! На тате градинарката  Grinning.

Пак чоплих магданозено семе. Дотука имам половиун бурканче от пюре семе, ще излезе още толкова някъде. Стига и артисва. Ще гори семейния пламък, мда.

# 367
Привет и от мен!
От морето се връщам и не мога да смогна да наваксам с четене  Crazy А колко мноооого и все вкусни нещааа пълните ми не само очите , но и душата .... Аз не съм литератор, не мога да пиша добре, но се наслаждавам на толкова описания - някой май трябва да се заеме със събирането и попълването на един Роман на (Био)земеделеца  - тегла и радости в 11 (за сега) теми  Joy Joy Куркума,  Веселче,  Рорик вие сте и всички други скрити таланти Wink с Приложение ИзпИтани и изпАтени рецепти

По повод Чушкопека- да ви разкажа за една истинска история стелеща се сред научните среди   Joy Екип от учени от БГ (имащи щастието/нещастието да творят в годините на прехода). Трябвало им нагревател и понеже водната баня за колбите не функционирала .... хората използвали ...... ЧУШКОПЕК. Дотук добре, но опитът им бил описан под формата на научна статия и публикуван в международно списание (като хората чинно си описали нагревателя като чушкопек (изписан на латиница)) ... И в един момент заваляли писма с въпроси  множество поръчки (за да си го употребяват като мнооооого скъпичък уред)  hahaha hahaha hahaha Joy Joy Joy

И да се похваля - ядох зелен(, но зрял) домат от онези странните и много ми хареса  Blush черните нещо много се червенеят, Гиганта на Новиков - си е гигант и като стъбло и с доста и доста едри плодове, бял не видях, жълти оранжев имам и също са вкусни; раиранките .... не са нищо Аниииии ...метровият боб не ми харесва, и става ликав, най си ми харесва бобецът на баба за зелено и един кръстен от нас "Милкин боб" от Плана планина за зрял  chef

# 368
  • на пъпа на Златията
Печената  червена чушка е благодат  !!!

Къде 70-те години попадам в Казань.
Септември месец.
България мирише на печени чушки .Ние в Казань.
Телятиньi, гавядиньi  , булиoнчики .Няма чушка, няма домат.Отиваме на пазара .
 По ръчната система
- Дайте 2 килограма чушки.
Бабата слага на кантара 2 броя.
По ръчната система сочим кантара  на 2 кг.
Бабата се пули.-Я поняла 2 штук.
Какви.две щуки , бе жена.Слагай.
Купуваме котлон.Отиваме в хотела. Питаме горничната, къде да готвим?Настаняваме една колежка  да ги пече.
След 10  минути  адски крясък.
Пажаааар.
Изхвръкваме  от стаите.Кой  само по чорапи, кой само  по хавлия на главата, кой по гащи .
Горничната опулила очи, ръкомаха, хваща се за главата  и продължава да крещи.
Един нямаше време да си препаше хавлията , държи я отпред , застанал мокър пред горничната ,задника му лъщи и  чуваме   между  виковете . "Спакойна   ... ец , ....ец ".
Някой забелязва  "К"во стааа ,тоа шашкънин е уплашил  жената".На никой не му идва на ум  за какво става на въпрос. Като поспряха малко виковете , чуваме   "Спакойна , перец, перец.."
Уф , отдъхнахме си.

Печената  червена чушка е благодат !!!

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 10:24 от rorik

# 369
А ако е и червена... печената чушка е божествена! Ама с тази история направо ме разсъни. Още се хиля. Горките хора! Нима не ядат печени чушки?!? Да ги съжали човек!

# 370
Септември винаги го свързвам с миризмата на печени чушки и мармалад от сини сливи  Mr. Green.А звуково-с пищенето на моторни триони и банцинги.
Tedy,добре завърнала се,почивна за сезона на трушиите  Hug

# 371
  • на пъпа на Златията
Съкратих го малко.Разбира се имам предвид червената чушка.
Ще го редактирам . Прочетете пак.

# 372
  • България
Здравейте, градинари! Вече сготвих  любимата градинарска супа със МОЯТ зелен боб-втора реколта.Много бях горда като си го берях!Зелето ми се развива много добре до тази сутрин.Забелязах ,че на един корен му бяха огризани листата.Целият беше в гъсеници-зелени,малки,големи....-различни възрасти.Най-голямата беше около 4-5 см. Унищожих около 30 броя  Shocked механично.Имаше и много малки.След себе си като изпражнения оставаха зелени топченца. Решила съм да се боря с тях с голи ръце-механично.Някой да има идея каква е тази гъсеници и как да й обясня,че зелето си го гледам за децата си ,а не за нея ?!  Спорен ден на всички!

# 373
Перуника,това е гъсеницата на бялата зелева пеперуда.Трудно ще се пребориш с нея механично за жалост.Но ако става въпрос за десетина корена зеле и имаш достатъчно време-пробвай.
На мен ми се прияло печена чушка с кътък-за жалост овцете ни "прегоряха".Каня се да пробвам с краве мляко,но мама твърди,че няма да се получи.А от биволско какъв кътък става.Преди няколко години сина ми слушал много пъти за тази вкусотия и видял в магазина продукт с този надпис ми се примоли да вземем.Е не мога да си обясня как може така да се изопачава нещо  #Crazy.Не може посолено кисело мляко да минава за кътък  Naughty

# 374
Рорик,   bouquet за историята! Пробвай се в повествованието, много си добра!
Теди, как ликав? Аз така се зарадвах, като видях първите цветчета, тази сутрин цъфнаха. Ще снимам моите кратуни и ако искаш, ще ти заплюя една.
Анн, наистина с тези диалекти правим вариации по една и съща рецепта, но нали ни харесва? Simple Smile Под "опукани" чушлета се разбира това: слагам парче ламарина на газовия котлон и пукам, да се получат леки пришки, като не ползвам олио, то е в маринатата. Ти в тиган с олио ли?  Нищо де, все тая.
Вили, става и с краве мляко, но е различно на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт