(Био) зеленчукова градина 11

• 62 231
  • 720
  •   1
Отговори
# 375
  • Русе
Ани аз така с малко олио в тигана и на газовия котлон.Също леко се "опукват" и затова не слагам в маринатата олио. Правих нещо подобно и с камби.

# 376
Ани, трябва младички да се берат .... а аз ги намерих попреминали ... родителите ми се кефели на дългите странности и незнаели какво да ги правят. Снощи ядох супа  - имаше доста ликаво , но само по жилките и аромата не е като на селския зелен боб (губи ми се някак си), но иначе са много ефектни, и веднага си представих как ги връзвам на снопчета и сервирам .... само да имаше кой да ги яде  Joy
Вили, благодаря!
И да ви се оплача .... инструктирах си 1/2-ката да подпре дряна (той попринцип обича да си подпира главата пред компа  hahaha ); обаче не го направи и сега си имам един полусчупен клон и ме е яд  #Cussing out #2gunfire

# 377
Куркума, питай моля те твоята южна половинка, как точно става това валиране на нара. То и аз съм южнячка, ама тази практика в моят роден град не сме я прилагали  newsm78. Чудя се на едно място ли се пробива или на повече, защото освен ципата която отделя плодчетата има и по-твърда вътрешност - в която са разположени семките.
За пуканите чушлета и аз знам, че на сухо се пукат. Миналата година бях ентусиаст ще пукам люти чушлета за буркани.Съпругът ми обича люто, аз не.Както казва той аз само хабя чушките - обичам ги младички, когато са леко лютиви / както по нашият край обичат да казват да са "кюрпе"/. Мислех да ги пукам на котлона, а той казва ще се удушиш вътре. Трябва да е навън - извадих аз парти грила и започнах, ама то луда работа - първо,че става бавно, второ че като започнат да пукат някои става направо страшно. SickНапълних само два буркана така. Другите ги правих по-друга рецепта.Та мисълта ми е като се запържват в олио дали пак процеса е съпроводен с неприятни емоции или става по-лесно. Тази събота ме чакат домати, патладжани, чушки  и бамя за гювеч, много люти чушки и огромно количество моркови.
И още едно питане имам - ако нарежа краставици Гергана на ситно и замразя във фризера, дали ще стават след размразяване на салата Снежанка.Имам много, жал ми е да хвърлям. Зимата таратор не правя, но юнаците ми много обичат тази салата.

# 378
Цецунка, миналата зима замразих настъргани краставици за таратор... ами отврат бяха, като сварени, сигурно и на кубчета ще са същите.

# 379
 SadБлагодаря за споделеното mama_gali.Така и подозирах, затова питам.Да не ми отиде труда на кино Mr. Green

# 380
Аз бях направила друго, ама Яни ядеше още пасирано, пасирах краставицата и зимата като се размрази, не й личи, че е от фризера, ама е въпрос на вкус, таратор с пасирана краставица ям май само аз  hahaha

# 381
  • Русе
cecunka76  пукането с олио на котлона не е  трудно. Само малко пръска, затова слагам един вестник и леко го надигам да ги разбъркам. Не се печеш на огъня, мирише приятно и става бързо в по-голям съд.По-вкусни са. Правя и сурови в буркани, когато ми писне от консерви. Червени нанизах на един конец за сухи. За замразяването на краставиците не си струва.Няма нищо общо с прясна краставица.

# 382
Обичам сладки люти чушки - половинката мърмори за захарта ,че се хаби- друго си било в джибрите. .Ама и ще опукам - ей така за асортимент.
Краставица и аз не замразявам - разплуват се после.

# 383
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте! Hug Hug Hug
Гледам Лейди и MAD65, са имали празник. Да са живи и здрави!
Ето къде пека аз чушки! http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24659746
Благоверният/ няма ли да го махнат тоя пълен член/ го измайстори. Simple Smile vili__66, и аз ползвам пръчки от лозите. Ама вече изхарчих доказателствения материал.
Остава да се сдобия с чушкобелачката на rorik и почвам. Wink
Аз най старателно си записвам сортовете на зеленчуците, от които сте доволни и следващата година ще залагам на тях.
MAD65 , стхархотни гиганти.По колко има на корен? Аз имам едни розови, домашно семе, едри са, но на корен по 2-3 домата.
МХ, тия къдравите домати какъв сорт са и дебела ли им е люспата?
st. Dobri, снимай Червена круша и Розова хала, че аз си избирам сортове за догодина.
Лейди, страхотни диня и пъпеш. И аз вече късам. Simple Smile
bariksto, да ти кажа яд ме е на Софиянци /без тези от темата ooooh!/. Ами и ние сме от тази държава, и ние плащаме данъци. Wink Искаме контейнери пък Crossing Arms.
rorik, ние ги "препукваме" чорбаджийките, демек офърфорваме.
10 c's, здравей! Чакам снимка на "българските домати".  Hug
Куркума, да живее магданоза! Hug
Тedy, Hug тен има ли?
vili__66, каква е разликата между кътък и кутмач и може ли да се направи в домашни условия?
cecunka76, краставичката след размразяване е кашеста и безвкусна.
Ето малко снимки.
Вес, нали каза да се мерим. Laughing
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24659742
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24659743

# 384
До преди един ден даже не знаех,че се "пукат" люти чушлета за туршия.Верно. Embarassed
И текствах Старото момче.Писа ми,че е ангажиран през уикенда.Има лош спомен от една моя фиеста-сухи мексиканки "напукани" на върха на газов котлон.Попрепечени.
Видях го да плаче..от мен! hahaha
С надробено кисело зеле,праз и стъркана чубрица...Лекувах Чикагски грип.
А краставички на дебели резенчета,замразени-само за бръчките!
Е-има такива тъжни,мрачни зимни дни ,когато ги забелязвам.
...Ето какво ни яде дъбовете в Прерията.Младите дъбици са оголени.Японски бръмбар.
http://prikachi.com/images/340/3704340h.jpg
Gelikas-на колене съм! Hug
От мен селедката,от теб-шубата.И черпим цялата Тема."Селедка под шуба" с едно цвекло!Майко! Heart Eyes

# 385
  • на пъпа на Златията
Gelikas,
Белачката е само идея не е пробвана.
Има различни изкуствени треви.
Не знам дали няма да стане и  да е по удобно с по-твърда четка.
Миеш в съд с вода.
Това лепнене на обелките по пръстите е отвратително.
Точно такова се получава при печене.
Куркума е прав.
Най добре се пекат на чугунена плоча.Но не може да се автоматизира въртенето и обръщането.
Весе,
Сурови паря камби, капии, и едни много тънки малки  сладки чушленца, като чорбаджийките,узряли,червени, станаха ,като че ли сега са откъснати.
Трябва да се избере марината с по-малко олио.
Чорбадджийките офърфорвам  , .на ламарина без да се белят , защото при пърженето може да се отлепи люспата и при консумация е неприятно.
Трябва да се избере марината с по-малко олио.
Няма я рецептата при мен.
Една година ползвах една рецепта за парена капия.Беше много мазно.
При точната рецепта почти не се усеща олиото.

# 386
gelikas, къде е расло, къде е пасло това цвекло? Голяма глава, ей.
Имам много хубава и изпробвана рецепта за парени чушки, ето:
6 кг. червени чушки, изтъмбени. Марината от:
1 бутилка оцет 700 г, толкова вода, 300г. олио, 300г. захар, 250г. сол. Чушките се прекарват през врящата марината, да станат леко еластични. Оставят се да изстинат. Объркват се много хубаво с 24 аспирина, разтворени в малко оцет. Добавят се подправки-чер пипер на зърна, чесън, магданоз, целина. Нареждат се плътно в буркани, заливат се с маринатата.
Така ги правя аз.
Напоследък ми е едно такова тиквено. Матце имаше много хубаво определение за любопитни съседи-увиснали като кратуни на плет. Така ли беше?
Теди, искаш ли такава кратуна? http://s004.radikal.ru/i207/1108/45/04212e016c2f.jpg 

# 387
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....st. Dobri, снимай Червена круша и Розова хала, че аз си избирам сортове за догодина.

ще снимам, тия дни, но червената круша ме разочарова  Confused някаква суховата, безвкусна... измислена работа  Tired
май догодина ще наблегна на черита - жълтите крушки и червеното грозде ми изглеждат много по-богати откъм реколта, няма никакви болести по тях и са вкусни  Hug

кратунките, изпратени от съфорумка, цъфтят и не връзват  Confused и топките на кралицата са така  Confused

# 388
ДАААААА!  Blush

gelikas, да намира се особено като се бях получила и от онзи специалния тен - тук му казваме агротен Wink

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 00:21 от Тedy

# 389
  • Пазете Гор
Утре-вдругиден ще снимам рекордьора си домат. На око му давам към 750 гр (белким излезе повече), и затова до петък минава на усилена диета - поливки с силно разреден шербет. Ще го снимам, излегнат в ложето на кухненския кантар. Wink

Сортът му е Розова магия. Ама, че имена измислят - все магии, хали, гиганти. Ударението е на думата розов. Сортът кълни и се прихваща малко трудно, дава плод сравнително късно, но пък са вкусни, и (нещо важно за пуяк като мене) - много красиви - едри плодове с цвят, излязъл изпод четката на артист.
За тази година имам вече фаворити всред сортовете, но нека изчакаме края на сезона. Ще споделя.
На работа си нося обяд от градината плюс маслини от Елада. Турям най-отгоре и хрупам апетитно чорбаджийски чушки за витамини, но и за ефект - няма нищо по-зарзаватчийско от извитата на три и половина оборота чушка, с наситен, но нежен светло зелен цвят.

Пак окачих пастърма. Малко телешко и малко свинска рибица. С тая пастърма почва да ми се вижда малко добива от чубрица.

За съхранение на едроплодни краставици благоверната използва един метод от родните и места - най-общо казано това е бърза туршия - копър, сол, вода и нарязани на едро краставици. Ползва три литрови буркани. В топлото време стават готови за няколко дни и се съхраняват, залети с пръст мазнина. На вкус наподобяват краставички от каца.
Понякога сме правили и таратор от такива краставици. Няма нищо общо с другия, но пак е хубав.

Всъщност оригинално кисели краставички се наричат тези от каца, другите са мариновани - но с времето понятията са се оплели.

Аз, както се и досещате, обичам и приготвям, а най-вече консумирам, и двата вида. Simple Smile

Пъстра кратуна искам и аз, Ани! Ще ти дам двойно прищипната.

Общи условия

Активация на акаунт