(Био) зеленчукова градина 11

• 62 222
  • 720
  •   1
Отговори
# 435
10 c-зачетох се в отглеждането на фенел(резене).Пише,че е най-важно да имаsh ясно слънцегреене поне 6 часа на ден и редовно поливане,но само веднъж на седмица.
Странно-аз винаги съм си мислела,че е воднолюбиво растение. Naughty
Аз бих го разсадила на върха на почвата.
Вярно ли е,че се събира(реже или вади) след първата слана?
Ст.Добри-брех,какъв урожай?Какво не харесваш на боба? Laughing

# 436
Тук съм Вес , сега седнах на компа само да видя какво сте писали и бягам да почивам - цял ден правихме буркани домати - от Личното Стопанство  bowuu
За стевията ... тя зимува, но там където си съхранявате мушкатата...
Тази година не вкорених растения, нямах условия. Не е късно да се опитам пак да има за повече ... Вили нали ти обещах бе мадам, този път не съм забравила - на вас двечките от моичките опитните ще ви дам, ако се вкоренят ще има за повече  Wink
(аз и на Тцарина съм им длъжница - тя си знае за какво - не съм забравила, само дето моите загинаха и сега ми обещаха диво)

# 437
Теди-поясни за мушкатата и зимното им място?Где е правилното място?
Питам ,тъй като при мен зимно  време е мрак и тъга..поне 5 месеца.
Стевията-хилавка вървеше,но разви дълбоки корени,поразчоплих ги...
Аз се опитвам с посоката на щорите да стимулирам растенията чрез светлината.
Ех,ако можех и една лампа-изкуственно слънце да си купя Wink

# 438
10 c-зачетох се в отглеждането на фенел(резене).Пише,че е най-важно да имаsh ясно слънцегреене поне 6 часа на ден и редовно поливане,но само веднъж на седмица.
Странно-аз винаги съм си мислела,че е воднолюбиво растение. Naughty
Аз бих го разсадила на върха на почвата.
Вярно ли е,че се събира(реже или вади) след първата слана?

За сланата не знам, защото при нас ( почти) не пада такава, моят сорт е зимен, има и есенен.
Значи реших да не го местя  тогава, сложила съм го на слънце ще го грее пояти цял ден.
Да видим:)

# 439
10 c's,
радваш ме с тез талиански градини. Обичам Италия Hug На дневен ред в консервната програма са ми сушени домати със зехтин.
Веселче,
какви щори бре момиче, балканско слунце ти трябва. Кажи катеринките как са? Добре, че са ми надалеч, че аз таз година само бадемова реколта имам. С нищо друго не мога да се похваля Laughing

# 440
  • Русе
  Как правите сушените доматчета.

Тази седмица обирах дивата реколта. Шепи диви ягоди и бровинки,малини до спукване,къпини и пачи крак.

# 441
Момичета, някой има ли от вас компостер? иска ми се да купим за една градина около 700-800кв.м. и не мога да разбера какъв по големина да изберем?
предполагам, че два броя би било по-удачно, но за сега ще пробваме само с един. Какво ще ме посъветвате?

# 442
Бо-Здравей!
А ти какви растения отглеждаш в Градината си?Може и да мулчуваш с окосена трева директно...
За зарзават е хубаво да имаш и торище,в някой ъгъл,в дървена кострукция да не впечатлява гостите.
Ех,какви тикви ражда!И печурки...
Амбер,ако можеш сподели Пачи крак.Че веднага се сещам за мариновани гъбки с маслини и Сибирски лук.
...И моето утринно зелено,споделям Sunglasses
http://prikachi.com/images/121/3720121M.jpg росни,крупкави и закачливи.
Препоръчвам Лимонената краставичка.Ако издълбаете сърцевината и запълните с прецедено кисело мляко ,чесън и копър усмихвате гостите.Не,няма лимонен привкус.Само на старост пожълтява.
Широките зелени листа откъснах от увивния спанак.Лекинко отрязвам през листче,за да събуждам лиянката,нагоре,нагоре...Сребристо сивото е ликоридж-тънък аромат,сладнее.С  клончето Розмарин ароматно допълва печена риба.А за картофената салата препоръчвам Сибирски лук.Пикантен вкус м/у праз и кромит.Под капчука се радва и зеленее.
И моето заенце.Роди се под люляка.И остана в цветята.Под цветето паяк и билките.Щастлив е в неговата градина.Едно червено пламъче се беше закачило на козината,като мартеничка.И се казва Никол.Побира се в шепите и сърцето на дъщеря ми.
http://prikachi.com/images/261/3720261d.jpg
..И какво казвате за сушените домати?На бавна фурна или на слънце?
Моля Италиянската агитка да сподели!
Дедов-разказвай-слушам те..... Laughing
10 с сподели опит.... и за доматките и за пестото.От мен кедровите ядки. Hug

# 443
  Как правите сушените доматчета.

Тази седмица обирах дивата реколта. Шепи диви ягоди и бровинки,малини до спукване,къпини и пачи крак.

Нарязват се по дължина, после ги нареждаш навън и солиш обилно и се сушат на слънце, покрити с нещо, което да ги защитава от насекоми. За седмица ако е много топло ще изсъхнат. И всяка вечер ги прибираш, а и внимаваш да не вали:)))
През деня можеш да ги разбъркваш понякога, така цялата вода се изпарява.
Когато са готови ги изплакваш във винен оцет. Нареждаш ги в бурканче, заливаш със зехтин, като покриваш и най-горния слой,  добавят им се каперси и подправки (босилек, например ), затваряш и след минимум месец са готови за ядене. Преди да ги затвориш изчакай 1 нощ за да се намести олиото и да си сигурна, че са покрити. Законът казва - зехтин, не олио.
Ако ги искаш само сухи - съхраняваш ги в книжен плик.
Това е философията:)

# 444
Аз съм сушила домати в печката, върху хартия за печене, на слаба фурна даже с леко открехната врата. Бавна работа.

# 445
  • Русе
 10 c's , на един ред ли ги подреждаш или на повече.Мисля да ги подредя в плитки широки тави на остъклената тераса.  newsm78

# 446
  • на пъпа на Златията
Mушкатата ,закумите /  и  сега казвате за стевията / медената трева /се съхранява през зимата в мазето полива се един път месечно.
Листата пожълтяват и окапват. Напролет като се затопли и няма опасност от слана, започват да се поливат и развиват нови издънки и листа.
Стевията  храст ли ?

# 447
10с`s има ли някаква пропорция м/у сол и доматена маса? Thinking
За начало ще започна с Роми.По-месести са.
Ех,завидях на Gugy за горещото австралийско слънце.Суха горещина.
С моята влага,дъжд,порой,роса...
Но си заслужава-скъп,любим деликатес,витаминозен... Heart Eyes
Пробвах дехидратирани сушени плодове и зеленчуци-сухи  и безвкусни като името си.
Ягодов чипс на трески покрит с кисело мляко на прах.Шменти-капели. Sick
Амбер а какво ще подложиш отдолу,за да не се залепят резенчетата?
Рорик-Стевията прилича на храстче розмарин.А индришето къде да съхраня?Аз имам задно стълбище,тъмно...дали там ? Sunglasses

# 448
Доматките, нарязани на четворки по методата на 10 с-с, но във всички възможни тави на фурната 50 градуса, вентикатор. Цял ден. И някоя комшийка за флирт. По възможност да е бираджийка и да обича да е без пяна/бирата/.

Рорик,
зокумите - на светло, но закрито. Търпят до 5 града, не по-ниски. Не капят листата. Може и задно  стълбище.

# 449
  • Русе
 Веселче, хич не съм мислила. Добре,че ми обърна внимание. Предложения преимам всякъкви.
А пачия крак го изядохме веднга. Прекрасна гъбка.

Общи условия

Активация на акаунт