(Био) зеленчукова градина 11

• 62 222
  • 720
  •   1
Отговори
# 420
Roric,
И аз се питам дали е липса на почва или на вода, защото имам познат, който гледа на доматите като на плевели - скубе ги и не може да се оттърве.
Твърди, че никнат и раждат навсякъде.
А за чушките и патладжаните утре.
При нас се раждат зеленчуци и плодове, но съставът им е беден., което води до много вродени заболявания.
Аз съм само от три години тук и вече нямам витамин Б в кръвта. Трябва изкуствено да го набавям.

# 421
  • Пазете Гор
Как да кажа, твърде лесно е да се намира обяснение за несполуките в градината в разни, колкото се може по-велики, световни събития. Това е човешко, но е погрешно.

Градината никога не е идеална, и градинарят никога не е идеален, както една майка никога не е идеална и бебето и, и то не е .

Идеалната майка е секси и усмихната , със свежа коса, стегнат корем и усмивка. Истинската  майка често е уморена, изнервена, със сенки, все още неприбран корем. Бебето често не е усмихнато и мило същество, а е ревящ звяр с обриви, който повръща да речем върху баща си.

С градините е същото.

Знам един, дето живее на 12 км  въздушно от 300-метровия комин на ТЕЦ Марица Изток - 2, и от десетина години насам обвинява за маносаните домати войната в Югославия. Къде-къде е по-драматично да кажеш, че е войната е причината за съсъхналите се шумки на домата, нежели да го вържеш с тоновете серен двуокис от комина на хоризонта, или пък просто да засяваш обезаразени семена.

А при мене драми няма. Покълна есенният спанак, марулките. Домати - бол. Гости - утре, скара - обилна, включително зеленчукова. На ЛС предлагам маринати за тиквички и патладжан на скара.
Gugy, много съм впеатлен от формулата: предаваш органичен отпадък - взимаш талони - получаваш компост!
Чудя се, понеже идат местни избори, дали някога ще изискаме, пък защо и да не предложим, подобен модел на кандидат-кметовете си...Няма да го направим, знам. После се чудим защо не се получава.  Всъщност, можем да го направим, не е късно!

Наздраве, банда.

# 422
Прав си,Куркума,трябва да се контактува с местните конгресмени!Нали затуй ги избираме,за да ни слушат! Peace
Скоро тук на село ще гласуваме за бройката кокошчици в градината-щом като може домашен заек и прасе на верижка,що да не може и..отвън!Да видим как ще го обясним на койотите! Joy
Ей,Рорик-имам дружка в Аляска- и тя отглежда домати,пиперки.Те си ходят ..с нас по света!В Аляска са първенци по зарзавати-гиганти...
Много им големи рибите-главите зариват директно в почвата.
Ейй ...такива глави има океанската риба-меч! Laughing
Аз веднъж наторих с рибешка тор и ходих един месец с черни очила!Нямаше отворен прозорец в комплекса ни!
Ех,ако ви покажа зеления си боб-подлуднал е...

# 423
  • Пазете Гор
Забравила си, Вес, че тука не избираме никога с разум, но по-често със сърца, с емоция. А ако ме питаш по-общо дали така трябва да правим житейските си избори, дълго ще се чудя какво да отговоря.

Май по-скоро не.

Ето и тема за размисъл: чорбаджийската чушка, отгедана в съд налютва,  а оскунаната от същия съд нейна посестрима , засадена в земята - не е люта.

Аз смятам, че Gugy ще успее с контейнерите да си набави липсващите витамини. В кои зарзавати има повече Витамини от Б групата?

На ранина ще поснимам из градината, малко и подготвената скара, ще споделя тука   chef.

# 424
Листата на Амарант имат всички витамини от групата на В комплекс.
Бистрихме го миналата година,помните ли. Laughing
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82
И все ми забравяте брюкселското.Красавицата на зелките.
Кой успя таз гдина да го отгледа?Покажете,моля,фотоси!
Ех,догодина напреко воля ще заградя с мрежа новото място и ще го опазя от заенцата.
Ако знаете колко мило и красиво се изправят на задни лапки и гризкат.Веднъж в тъмното преброих 5 броя,светкат им очите.И така-хрус,хрус...Не вярват на очите си... Joy
Gugi-ти помисли за фолиевата киселина!Важна е!
И аз чакам фотоси от многогодишните зеленчуци.Хеле,ако успея да отгледам една поляна... hahaha

# 425
  • на пъпа на Златията
 "В Аляска са първенци по зарзавати-гиганти..."
Б..аси ,Тия сигурно ги торят със злато. Я питай.
Гледам градината си  малко дистанционно.До сега се справях но след последния дъжд ми пожълтяха върховете на пипера.От мана ли ще да е? От недостатъчно торене ли е?Пръснах с малко течна биотор .
Язък за върхарите.
Офърфорени стават идеални.
Па ако знаете колко тлъстиче и щир, колкото пипера имаше и още има.Па има и червейчета  тук там.Какво от това ?
Щом червейчето го яде , значи мога и аз да го ям.
Аз съм привърженик на собствената селекция на сортовете.Някоя година могат да ми изпортят по нещо от добива.
Като прибираме плодовете, да не забравяме да селектираме и семена.
Не се радвам на гиганти.

Последна редакция: сб, 20 авг 2011, 07:59 от rorik

# 426
Чудя се със стевия откъде да се сдобия - разсад или семена  Thinking
Утре сме в градината -доматитУ ме зове . Пипер ще нижа за сушене - чушките май не трябваше да се допират едно до друга или греша ?

# 427
И аз съм на опашката за разсад стевия  Laughing
Куркума,напиши я тая марината-съпружеството ще прави довечера плато от зеленчуци на скара.Заделил е това онова от градината.
Снощи правих компоти от праскови/за съжаление купешки/ и понеже ме обзе вдъхновение да оползотворя едни ябълки,които вече са готови,допълних казана с ябълков компот.Моите праскови са все още зелени-те ще са на нектар и мармалад.
Днес ме чакат купища домати.

# 428
Стевия може да си купите от Стрелиция
http://www.strelitzia-bg.com/list.php?sort=ta&cat_id=11&showall=0&p=6

# 429
Привет градинари, аз днес се боря с гювеч.Ама все нещо не мога да преценя от кое колко да нарежа. На първата партида буркани не си прецених доматите, а на втората патладжана  Crazyзатова реших докато се изкисва да ви хвърля едно оче. Докато се варят бурканите ще събирам подправки и ще поливам. Ужасна жега е. Спорна работа на всички! Hug

# 430
Добро утро,Зарзаватчии!  Hug
Ех,как звучи,а...Отговорно,кат Баш Майстор.
То всеки може.... китки да отгледа.
Ама,я докарай работАта до узрял плод,че да го откъснеш и споделиш.
Денят се скъсява,а имам нужда от Слънце.И аз и доматките. Sad
Завидях на дружката в Аляска-2 месеца в Бели Нощи.
Ах,Куркума представи си любовната песен на щурците в Бяла Нощ.Прохладна и светла.
Заспива ли се в такава нощ! Heart Eyes
А Стевията не беше лесна за мен.Тя много обича топлото,сухо песъчливата почва,завет.Уж завих корените със слама,изрязах ниско,затрупах и не презимува.Запазих няколко стръкчета в саксия,на топло,хилавко вървеше.Подарих я на приятелка.Аз обичам да подарявам за Рожден ден от моите растения,когато ги деля.За мен е нежно,емоционално послание...
Теди показваше стевия на полянка миналата година.
Вили,а пробвала ли си да направиш сос от ябълки?Тук дечицата го похапват с желание.Смлени ябълки.Може и малко канелка.Никол си топка пилешките хапки в него. Laughing

# 431
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
днешния отчет

и моите кандидати за рекорд Simple Smile Simple Smile Simple Smile

а това е италианският боб, който се отчита не зле на българска почва, но е странен  Crazy

# 432
Хора, аз май направих голяма грешка.
Може ли съвет да получа..
Резене нали садих онзи ден, това са глави не знам дали някой сади, но т.к е слабо познато нещо у нас, ще го покажа, ако има нужда.
Та, гледах в Интернет, лехи се правят и после ми се струва/ше че са боднати на върха на лехата, не вътре. Хубаво, но нали надничам по дворовете, съседката ги е посадила вътре в лехата, на нискто.
И сега си мисля, те са на 3 дни посадени, дали ще им стане нещо да ги преместя?

# 433
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
10 цента, а какво е притеснява?
има два "стила" на садене, при единия се сади на "гребена" на лехата и се полива обилно в ниската част, те си смучат от там,; при другия се сади в ниското и се пълни вадата, но по спомени, по-рядко  Hug

ако много искаш да видиш каква е разликата свали един ред в ниското и опитай Hug

# 434
Ами хич не ми се иска да ги местя, щото навън са 50 градуса и трябва сигурно нощем да излизам:) Обаче знам ли, ако им е по-добре в лехата да взема пък да ги преместя. Иначе се сетих да гледам снимки има и на гребена садени, и на равно, сега виждам, че и вътре в лехата. Според мен е логично да са на гребена, защото нали главата искаме да е голяма може би ако се полива отдолу ще е по-добре:)))

Общи условия

Активация на акаунт