(Био) зеленчукова градина 11

• 62 217
  • 720
  •   1
Отговори
# 465
  • Пазете Гор
Ако десет дена стигат да се изсушат домати - залагайте ги. Предвиждат го да е топло и сухо.

Имам една северна стена, където като в улей между две постройки все има някакво течения. Постройките са под някакъв ъгъл една срешу друга и мястото за сушене е в най-тясната част на улея - най висока скорост на ртечението, съгласно ефекта на Вентури, ако си спомняте прогимназиалната физика. Там на закачени на конзолки пръти суша пастърмата, суджуците, подправките, що ли да не наредя една тава доматки. Върху рамка с противокомарна мрежа, с тензух, на тензуха ще наръся сол на едри кристали, завивим пак и така.

Какъв е рандемана на това. Тоест с колко доматки ще напълня едно бурканче, да кажем такова от пюре?

Фасулец: http://media.snimka.bg/9235/024726353.jpg?r=0
Патладжани в тенекии. Миналата година на мястото на тези тенекии си беше змиярник: http://media.snimka.bg/9235/024726355.jpg?r=0
Пак в тази връзка - фасул по грозни калкани. Използвам случая да подчертая, че нямам леха за увивен фасул - всичкия е по конструкции, за да прикрива грозотии. Доколко го прикрива е отделен въпрос, но ми се струва, че използвам така на пръв поглед неизползваемо място:
http://media.snimka.bg/9235/024726352.jpg?r=0

Имам пет такива конструкцийки, и още една, дето остана пуста, че увехна увивният грах. Добивът е напълно достатъчен за прясна консумация - 4 души, и за няколко плика в фризера.

Та искам да кажа, че място може да се намери, стига да се постараем, и да бъдем изобретателни.

Доматките, дето ги гласях за рекордьори, се оказаха по около 600 гр Sad. За отбелязване е, че са все от един корен, от който очаквам още 2-3 кила, така като го гледам: http://media.snimka.bg/9235/024726344.jpg?r=0, http://media.snimka.bg/9170/024596222.jpg?r=0

Покълналият есенен спанак: http://media.snimka.bg/9235/024726360.jpg?r=0
Първите броколи: http://media.snimka.bg/9235/024726364.jpg?r=0.

Имам няколко важни за мене въпроса:

Какви са сроковете и чалъмите при резитбата на къпини?
Кога да прехвърля розмарин от саксия, че да ми стане многогодишен в градината?

Мариновани зарзавати в очакване на скарата:
http://media.snimka.bg/9235/024726341.jpg?r=0

# 466
Бо,торище е прародителя на съда за мулчиране  Laughing.Това е отточно съоръжение от плочи,дъски,леси.Нашето в момента е бетоново,модерно/и децата правят планове за басейн когато престанем да го използваме по предназначение  Mr. Green/.Вътре се складира оборската тор,отпадъчна слама.Там се изхвърлят кухненски отпадъци.А кокошките неуморно пъпрят търсейки червейчета.Като по този начин аерират компоста.След запълване на обема торта се изгребва и изкарва на синора на някоя нива.При тази манипулация тя се обръща,омесва и аерира.После престоява още няколко месеца-червеите и кислорода продължават процеса на "зреене".А на пролет като разбуташ повърхностния слой отдолу има чудесна угнила,дъхава тор.
Ето тук,в дясно http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24367787е стената на торището.И тъй като торта вътре вече е на дъното тази година сме посяли вътре тикви-ще ги показвам по-нататък.

Благодаря ти за отговора!  Peace А това торище не мирише ли? И не съм сигурна дали за торище да мисля или за компост.   Thinking
В упътванията за използване на компост прочетох, че не трябва да има изпражнения от животни, а в торището явно има...  Rolling Eyes

# 467
Е,мирише си,но все пак става въпрос за село.И за оборска тор.Която става все по-трудно да намериш  Laughing.
Компостера си е за кухненски отпадъци и по - градско местообитание.

# 468
  • на брега на Дунава
Куркума От известно време обмислям един въпрос.Като четох за твоите конструкции с боб , реших да го споделя .
Съседът ми от северната страна , който иначе си живее в Австрия , си идва три пъти годишно и ми прави разни золуми /бели ,пакости/. Последното изпълнение  - Дувара от камъни суха зидария се събори и ние започнахме да го градим.След като направихме около 50 см.височина и не бяхме го довършили , той си дойде и без да ни пита , го вдигна нагоре с още 50 см. бетон.Ужасно грозна бетонна стена около метър висока и 50 см. широка.От нашата страна посадих малини , по един храст филаделфус, арония и картоп , но пак си се вижда тази грозна стена. На всичкото отгоре като си дойде топли туби с вода от по 10 л за къпане върху нея , че ги и изтърва върху малините .Веднъж даже един от работниците му по къщата падна върху току-що разсадените ми домати. Та въпросът е с какво де се скрия от него ? С асмалък ли или нещо по-интересно.

Ако някой има идеи- казвайте...-

# 469
Ох,аман от лоши комшии.Моите от север завчера ми отрязали една тиква.Дели ни мрежа.Снощи гледам до сами мрежата има още една-огромна тиква,но не знам дали ще узрее или ще я надупчат с нещо.Миналата година ми умориха една прасковка,а ягодите изсъхнаха.
МХ,можеш да пуснеш пълзяща роза,или нещо многогодишно пълзящо.Сложете нагоре и мрежа-да не може нищо да минава към вас.

# 470
МХ,
съчувствам ти - знам много добре какво е  (повечето тук пишещи също).
1.Изградената ограда е НЕзаконна - или го сплашете - защото я е направил без документи или пишете на РДНСК... Може до 2.2м плътна , но в собствения имот, ако няма съгласие м/у съседите. В такъв случай се вади скица , виза и чрез конструктивно становище - разрешение за строеж....
2. вдигаш я по- нагоре с няколко палета намазани с горено масло или нещо такова трайно (става много хубава оградка) - елиминираш набезите му и тубите му и пускаш бодлив храст - например кисел трън, хеномелесът е по-нисък - и така....
Вили много е неприятно така. На село редовно имахме "ортаци" само когато трябваше да се събира продукцията обаче
Мисля МАД писа за нахални стършели - питах един истински ветеринар -  каза " мъничко нафталин - да запали, но трябва много да се внимава- взривоопасно е  - опърлят се гадините и гнездото се бута; другият вариант с отрова ама силна доза, след като се бутне гнездото (него не го е страх , но на мен ми настръхват всички власинки докато пиша). Това са, мерки,  само в случай че не се отзове Гражданска защита!

Последна редакция: вт, 23 авг 2011, 15:22 от Тedy

# 471
  • DE
Хайде и аз да се обадя като " черна станция" за компоста.
При мен е ето така; Единия е затворен, а дугия за градински отпадъци. Големия е вече пълен и го оставям на спокойствие до следваЩата пролет. До него мъжо ми направи по- малък естествено пак от отпадъчни материали, разни ламарини и плоскости.
Компост задължително на сянка, аз дори като е сушаво го поливам.
Sorry за непреветливите снимки!

Обитателите на компоста

А това са канадски червеи. За риболов
Размножават се в мазата в дървена каса върху леко влажни вестници.

Ех, хапвам си големи розови домати. Не очаквах че Ще имам добра реколта след неуспешните ми опити от последните години да развъдя Бг. домат.
Ще се пукна от гордост и из нашата махла се е образувал доматен туризъм.
Идват съседите да зяпат и ахкат по големите домати.
Един в дланта

И немски домати, мноооого в дланта Mr. Green

Последна редакция: вт, 23 авг 2011, 17:39 от matze

# 472
matze,от нашенско по убаво нема  Hug

# 473
  • на брега на Дунава
matzeАз правя опит с окосена трева ,натъпкана в найлонов черен чувал , надупчен на няколко места и поставен на сянка под едно дърво,в най-далечния край на двора.Очаква се да стане на компост за кратко време.За сега е от един месец .Ще видим какво ще се получи.

# 474
  • DE
Вили, да, поне за мен!
Тукашните обитатели предпочитат твърдо, хрупкаво и малко домати.
Тц, хич не ми е по вкуса. Сега и пипера да мога да накарам да почервенее... Mr. Green
Ама неЩе
МХ , трева е добре, само дето смърди до бога като се запоти в торбата.
Ако намериш малко червейчета пусни ги и тях в торбата и малко почва наръси.
Ще стане само ти трябва мноооого трева.

# 475
  • Пазете Гор
Усещате ли как липсва в темата Вълкът??

Немският стил в храненето е специфичен - обилна, вкусна и питателна храна, но без изтънченост. Е, може и да греша, съдя само по стила на храните, подавани у нас, както и по съпоставката със средиземноморската кухня, която горе-долу познавам.
matze, за мене би било интересно да науча за вкусовете при консумацията на зарзавати при тебе. За щастие имаме кореспонденти по целия свят, моля и тях да разкажат. Hug

Днеска рязах с добре заточен на бетонова тръба нож един зрял, на границата на презряване домат...месото му плътно, сладни на вкус, тънка като лучена ципа, аромат, който казва - искам зехтин и ароматно сирене! И магданозец!

В момента сушата нанася вече вреди. Жалко е, при недостатъчно влагозапасени площи, за царевицата, за слънчогледа, пък и за памук. Ще видим дали би навредила и при късните картофи, при зелето, тиквите (при тях вече не е толкова опасно), фасулът за зрял, лещата. Изброявам само култури, популярни, които сравнително често у нас се отглеждат при неполивни условия.

По изгорелите от слънцето ливади и стърнища често се щура добитък. Гризат плевели, изостанали класове. Тракторите вдигат прах зад себе и, земята е суха. Зад тях с важен вид крачат щъркели, всред тях прелитат врани. Скоро си тръгват щъркелите. Когато пътувате - гледайте "по жиците" за лястовички. Може пък да зърнете и бялата.

МХ, надрасках една схема http://media.snimka.bg/9243/024742110.jpg?r=0, надявам се да е четима за теб. Най-важното нещо е да знаем ориентацията на оградата - дали е север или юг. Дал съм примерна идея с повече южно, или югоизточно, юго- западно изложение. Дай още малко информация, и можем да обсъдим всички заедно използването на едно неприятно място.

# 476
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Пипера не иска ли проветриво място?

По принцип садя различни сортове .Различните климатични условия влияят различно на различните сортове. И аз садих от тези домати  сърцето на Албенга им казвате а на опаковката пише биволско сърце. .Май им е по дълъг вегетационния период и при мен още не зреят, за разлика от другите сортове.

Що го няма Вълка?.

# 477
За компоста не се поставя оборски тор. Използват се само отпадъци от кухнята, окосена трева + нарязана хартия ( да не е гланцирана заради специфичните мастила). Хартия се слага заради въглерода. за да се ускори процесът могат да се използват и разтвор на хлебна мая. От време на време се обръща с вилата и се полива. Целта е температурата да е към 70-80 градуса.

# 478
МХ, надрасках една схема http://media.snimka.bg/9243/024742110.jpg?r=0, надявам се да е четима за теб. Най-важното нещо е да знаем ориентацията на оградата - дали е север или юг. Дал съм примерна идея с повече южно, или югоизточно, юго- западно изложение. Дай още малко информация, и можем да обсъдим всички заедно използването на едно неприятно място.
Куркума  ooooh! newsm10 - нямам думи. Да си споделя и аз болката как да се скрия от съседите (и прехвърчат в двора ни и дръвчета сушиха и косми от умрели хвърляха) - Болни хора  - и генетично се унаследява)- сигурно ще намериш решение. Оградата ни към тях е 2.2м - запад, но това не е достатъчно - май ще трябва и бодлива тел и бодливи храсти  - лиани....

# 479
  • на брега на Дунава
rorik Има разлика между биволско сърце и сърцето на Албенга .Последното е по сух домат , с по-малко семки , тънка кора и характерно оребряване , като надиплена хартия.
Куркума Благодаря.Ето и подробностите.Стената е в посока запад -изток, на мен ми е от северната страна.Но неговото място е по-високо /денивелацията е около метър/ Той натрупа пръст за да си изравни мястото и така стената при него е 40 см. ,  при мен повече от метър. Дължината й е около 30 метра.От нашата страна има в началото една вишна /среден размер висока/ , храст  арония , храст филаделфус и храст картоп.Между тях съм посяла един ред малини /ремонтантни/.Стената завършва до барбекюто.Най-кофти е ,че пред всичко това е чудесна окосена  полянка , на която си слагаме масата.
Titina Ще сложа и хартия .Това съм пропуснала.Вестници може ли?Трева има бол.Тази година има много влага на балкана и почти всяка седмица косим поляната .

Общи условия

Активация на акаунт