(Био) зеленчукова градина 11

• 62 208
  • 720
  •   1
Отговори
# 480
Може вестници, пишеше само да не е гланцирана хартията, че имала специални мастила

# 481
Да.Подкрепям Титина за вестниците.И тук в Средния запад с такова указание продават компостерите.С машинката за унищожаване на банковите месечни известия става на ленти хартията.Режеш и слагаш в градината,да не гледаш и се ядосваш.Няма радост,няма и в пресата и в сметките! Wink
За градинската трева имаме отделни огромни Зелени контейнери,които общината събира веднъж седмично.Лошо са ги направили-нямат дупки за проветрение и кат се запали таз трева росна,росна.
Аз все давам акъл да я пооставят на слънце да засъхне.Кой ли ме слуша?!
Куркума много ме впечатли с патладжаните и бобената конструкция.
Замислих се-тенекиите въртиш ли ги или статично се огряват под слънцето?При мен е повече ужасно влажно и топло отколкото ярко слънчево...
Теди-ръстови зеленчуци отглеждаш.Ех,да береш краставички със стълба.Така- пресегнеш се ,откъснеш помежду им зрънце грозде.Има ли разлика в сладостта на жълтите и зелените домати?
Като гледах на Мацето нагънатите  доматите се чудех с каква цел са селекционирани.Може би нарязани напречно са като цветя,слънчица ....с млечен пастет и една капка песто с босилек отгоре.Чудо.Радост за сетивата.Нали с очите започва храненето. Laughing
От съседи не мога да се оплача.Рядко някой слага ограда в село.Повече ме плаши безразличието,изкривения мироглед.Вчера видях съседски деца да играят на бейзбол с ябълки в парка.Едно не понечи да отхапе,да пробва...Съседските деца ме мислят за хипи.Българите наоколо повече говорят,че искат да имат зеленчукови градини.Оправдават се с липса на време,желание и понижаване на цената на имота.
Ако дядо ми се събуди днес няма да може да разбере за какво говоря.Няма да иска да повярва...
И така. Rolling Eyes
Вълк,мини да кажеш "Здравожелаем"!Наши Ора сме!
ОтидЕ,пъ..зайдЕ с таксито.Да немъ къ да тъ резна.
Е,немъте в Делиормана такъв слънчоглед. hahaha
http://prikachi.com/images/283/3733283t.jpg
Manandy-загуби се!Не е ли време за Ким Чи-то? Hug

Последна редакция: ср, 24 авг 2011, 17:45 от Веселчето

# 482
  • на брега на Дунава
Току що видях ,че в новите промоции на Lidl има компостер  за 59 лв. от утре 25.08.Ще го посетя и ако става ще си закупя един .Имам много растителни отпадъци и вестници ,а ме съблазнява мисълта да ги събирам в компостер ,а не на открито.Сега имам едно място заградено от мрежа и в него трупам всички треви и кухненски отпадъци.Става ,ама бавно и купчината е твърде голяма и трудно се изважда пръстта под нея.

# 483
МХ-червеи вкарала ли си в събраните отпадъци?

# 484
  • на брега на Дунава
Има си - даже много.Основата е върху почвата и понеже е влажно те си се множат.Според мен става бавно ,защото го затрупвам твърде бързо с много треви и растителни отпадъци.Там слагам и по-твърди като стебла от слънчоглед , от гулия , клонки от рязането на храстите , но нямам къде да ги изхвърлям на друго място ,а не ми се ще да ги горя.Няма животински за да ускорят процеса.

# 485
Аз един лаишки въпрос - каква е .. калоричността на такъв компост, тоест, изобщо може ли да се сравни като хранителност за почвата с оборски тор, например.

Хора, тук от яколко дни е 38 градуса, всичко е замряло, плановете ми също. Нищо не мога да правя в градината, рискувам инфаркт Confused

# 486
  • на пъпа на Златията
   "ОтидЕ,пъ..зайдЕ с таксито"
Весе ,
Влизаш в час. Hug
Тези слънчогледи ми напомнят едно време.На кон в царевицата не се виждаш
Какво става с тая зема сега.Едни хилави царевички сега.
Влагата като ли изчезва.Два язовира пресъхнаха. След дупчене  за нефт и газ.
Ножицата за ламарина ми се е запиляла някъде.Изоставам с  чушкопека.
Трябваше да отпочвам с чушките, но и при нас днес беше жаравина.
Отлагам с някой друг ден.
Пред очите ми се мярна един флакон с  препарат за почистване на мебели с пластмасови нежни иглички..Дали няма да е по-удачно него да се ползва за белачка.Дали изкуствената трева няма да е по-твърда и да разкъсва чушките.Ще пробвам .Хората изчезнаха.Явно кипи усилен труд.
Успех на всички.
Да не спамя, Има ли отделна тема за консервиране?

# 487
  • Пазете Гор
MX - няма съществени трудности да превърнеш оградката си в красив и продуктивен елемент от екстериора. Имаш идеалното разположение, както е отбелязано на схемата (има едно символче за север).

А на мене никой ли няма да ми помогне с розмарина?  Sad

Не въртя съдовете, Вес. Ненужно е. Растенията също следват ритъма на денонощието. Тези ми съдове слънцето ги огрява към 10 и така да вечерта. Ох, ако ви споделя колко тенекии съм подготвил за догодина...

Познато ми е това усещане - всички на думи се оплакват от храната, но ги мързи да си посеят едно сандъче с магданоз поне. Да не говорим за челния тенекиен опит. Да не говорим за обширните и ненужни тревни площи.

Сума народ ме мисли за леко или повече чалнат, защото садя, скубя, връзвам, кова, колтуча, копам, бъркам ако, но най-вече защото това ми харесва. Намират за много по-нормално ако лежа и пърдя пред телевизора целодневно, или да се мотая по магазините, сякаш имам поне пет тела за обличане и десет стомаха за тъпчене.

Не съдя никого, просто маркирам разлики.

# 488
  • на пъпа на Златията
Куркума,
А на мене никой ли няма да ми помогне с розмарина? 
Ами , мисля че най-добре е през пролетта.
Поне аз така си пресаждам цветята.
Растението тогава се събужда и корените му търсят нови простори.

# 489
Браво!!!Тази тема е невероятна  bouquet!Посто такива полезни съвети и неща научих!

# 490
Куркума, единствените тревни площи, до които биха могли да имат достъп децата ми ежедневно, са тези в двора ни. Само по тази точка не съм много съгласна с теб. Simple Smile Ако някъде има в излишък зеленина, но тя определено не е в нашия квартал. Всъщност това определи промяната на жилището, да има децата къде да играят. А ние да пием биричка. beer Наздраве!

# 491
Аз срам не срам розмарин и босилек не мога да отгледам.
Един розмарин мъча от няколко години още няма и 60 см. В това време сякаш плувам сред великолепни големи и широки храсти розмарин на всяка крачка.
За розмарина знам, че се сади до портата, за късмет:))

Куркума и рорик, трябва да пишете:)

# 492
  • Пазете Гор
Не се изразих ясно, Люлин. Не съм против тревните площи по принцип, а срещу мисленето на някои от стопанисващите ги. Създават ги, водени от идея: вместо да копам и плевя, ще посея един "райграс" и само ще кося.
Често пъти дори и не косят.
Аз самият с много труд отвоювах от боклуците около 40 квадрата площ с неправилен контур, плевих, окопавах, скубах репей, маточина, тръни и троскот, сях смески и детелина, и получих моята зелена морава - място за сутрешно кафе, вечерна бира, скара с приятели, детски басейн, слушане на щурци, обсверватория за домашния телескоп, а през зимата там се курдисва снежен човек. Не водим децата си да играят някъде - там са си ежечасно. И бели правят.

Розмаринът ми е пролетен посев, сега е в саксия. Кога да го сложа на трайно място - сега, или напролет? Преживява и как зимата?

# 493
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Съвета ми беше да го пресадиш на проплет.
За презимуването му обаче, трябва да се погрижиш малко.
Ако е на открито през зимата ще му валне малко сняг , ше го  стопли и ще го запази.
Като е в саксията  има вероятност да измръзне.
Зависи от климата при който живееш.
Прочетох че се размножава от резници сега през август.
Нямам практичен опит за отглеждането му.
Знам че розмарина, лавандулата , ... счукани  на прах и хвърлени в топлата вана, релаксират човека.

# 494
Рорик-розмаринът ми е от пролетен разсад.Сортът му е студеноустойчив,но не мож преживя 5 месеца зима отвън.Особенно постоянния зимен вятър от Езерото.5 месеца-Дулняк. Crazy
В градината хубавее на полусянка,на по-песъчливо,на барчинка,че да се дренира.
И често рязане-от тук,от там,да го разклоняваш.И той да се радва и ти! Laughing
Есенно време с една дълбока права лопата ,на около 30 см радиус изравяш и в саксия за фикус.
Лекинко вода.Тук съм виждала храстче розмарин украсен като Коледна елха!
10 с-узря ли гроздето в Италия?Какви са любимите десертни сортове за трапезата?Много обичам грозде.А тук в темата се разбягаха лозарите...
Да,Куркума,да!...Релаксират човека нежните аромати.Особенно жените,размечтават ги... Blush

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 01:04 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт