(Био) зеленчукова градина 11

• 62 205
  • 720
  •   1
Отговори
# 495
Не, още няма грозде. По принцип на юг се отглеждат десертни сортове, централна Италия ( където съм) са за вино. Но сортове конкретни не зная, но ще проверя:)

# 496
А такъв слънчоглед виждали ли сте newsm78

Сега изсaхват жълтите петалца и отдолу се показват семките Rolling Eyes
и в началото

а това са ми доматките за съжаление почти не им остана зелено листо но продължават да раждат Shocked
Босилека ми Wink

# 497
Vili66, matze, Titina, МХ много благодаря за разясненията за компоста и торището.
Titina 70-80 градуса, не е ли много за червеите и всички ли домакински отпадъци слагаш, че някъде прочетох, че не се слага готвено.
МХ този компостер май ще е много малък литраж – 59лв ми се струва малко. Може и аз да отида да го видя.
За сега торището го изключвам и ще проверим в някой магазин как точно е направен компоста. Ако остане време на мъжа ми да направи и той, в краен случай ще купим един.
А червеи купуват ли се и как се отделят ако се размножат много в компоста?

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 02:02 от Бо_

# 498
  • DE
rorik , ето тук е актуалната тема за приготвяне на зимнина.
В Готварския подфорум

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=602492.0

# 499
10 c`s,калоричност в компоста е заряда му на енергия.Преобразуването на отпадъка в тор е процес на гниене,а както знаем от учебниците по химия горенето е също гниене само ,че много бързо.В този процес се отделя топлина-както при горенето на въглища-това е калоричността.За това казваме-тревата се "запали"-процеса е много ускорен,температурата се повишава.Това се контролира с разбъркване.Освен това има аеробно/кислородно/гниене и анаеробно-безкислородно такова.Микроорганизмите развиващи се при двата начина са различни,скоростта на процеса,качеството му,а и миризмата също.В компостерите има отвори,през които прониква въздух-гниенето е аеробно,температурата по-ниска и миризмата по-слаба.Същия ефект се постига с прехвърлянето от камара на камара на отпадъка през 3-4 седмици.По време на прехвърлянето навлиза кислород.По-евтино е,но изисква повече усилия и не е "красиво"като пластмасовия контейнер.
Лично на мен много повече ми харесват ръчно изработените от дъски и рабица  Mr. Green
Подкрепям напълно Куркума за моравите.И около мен навсякъде само трева.А после висят по оградите и-оле какви домати,ама това грозде изглежда много сладко,я,гледай-ябълките ще се счупят от плод.И най-вече заключението-добре сте си вие,всичко си берете от градината,а ние все на магазина Joy.А седмици по рано са ми викали"наздраве" излегнати на моравата докато аз чопля нещо под палещото слънце.
Но всичко е въпрос на светоглед и от там на приоритети.
Вес,при нас зазряха ранните сортове грозде-за жалост не знам сорта на едното,другото  е Чауш-до колкото знам доста стар и позабравен сорт,който открих и възстанових в памет на татко.Хамбургския мискет започна да прошарва.Дано не забравя фотото пак в почивните дни-ще покажа.
Добре дошла,Sweety_Tweety.

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 09:32 от vili__66

# 500
  • Пазете Гор
Ще цитирам Молисън по памет: За тревните площи в САЩ се използват повече торове и химикали, отколкото в селското стопанство на която и да е друга страна (данните са от 1979, сега вече е друго - Бразилия, Китай, Индия, Пакистан торят, пръскат и не се шегуват). С енергията, средствата, торовете и труда за поддържането им, може да се залесят континенти.

Всичко е въпрос на баланс. Всеки има право да реши сам за собствената си площ. Аз споделям повече ценностите, предполагащи да имаш и малка морава, и хубава градина. Но не съдя никого, решил другояче.

Спомних си една разлика при гниене и горене - при гниенето се отделя метан. След гниенето остават органични вещества, след горенето - почти не.

# 501
Точно, Куркума. Балансът е важен.
Аз не мога да проумея това, което каза Веселчето, че ако гледаш зарзават в градината си цената на имота пада?! Правилно ли разбрах, Весе?
Аз познавам хора, за които е много гнусно нещо да пипнеш пръст.  ooooh!
Едни хора до нас пък си затревиха зеленчуковата градина, не им се разправяше повече с нея.

# 502
О,Куркума, Hug ,благодаря за пояснението,аз не претендирам за изчерпателност-химията ми беше слаб предмет в училище.
За протокола и ние имаме малко трева-заради Дзена.
Люлин,един от съседите ми скоро се тюхкаше-мислел,че с тревата няма да има грижи,а сега установил,че работи май повече  newsm78

# 503
  • Пазете Гор
И аз познавам такива, Люлин. Познавам и други, които не само затревиха, но и изляха бетон, а бетона затрупаха с боклуци. И понеже цялата им работа е такава, калпаво отлетият бетон започна да се рони, да се запрашава...

На такъв "майстор" му се казва, че е ръкогъз или гъзорък, според случая. Simple Smile

В този смисъл имам един грях пред вижданията си - алеята, на която паркираме колите, е настлана с малко бетон, после с разни плочи, с малко тухли - абе грозен сбиротък, който заварих тука и все не стигам да оправя. Да изкъртя, изкопая това всичкото, да го извозя и положа настилка само по два "коловоза", колкото да не газят колите тревата, да вдлъбват терена и да правят кал. Идеални за целта са "паркинг" елементите - подобни на мрежа бетонови изделия. С тях хем имаме тревна площ, хем колите не я разкалват и натъпкват. Красиво е.

Отделно тази ми алея има потенциал да бъде оградена с шпалир от увивни растения (зеленчуци или лоза), които да я засводят, захванати върху лека пергола. Колите - на сянка, отвсякъде погледнато - зелено, а пък аз бера от перголата зелен фасул или лозова шума за сарми и ми е хубаво. Какво ще кажете, а?

Аз смятам, че е хубаво да има и участък с трева, колкото и малък да е, за предпочитане да изглежда естествен, неособено парков. Виждал съм наистина хубави дворове, където има само плочник и лехи! И пътеките между лехите пак с плочки. По краищата на лехите - бордюр. Удобно и по своему красиво е, но не е това моят стил, не е моят натюрел.

# 504
Мисля си,че оформянето на градините ни е свързано с представите ни за рай на земята.А те не могат да бъдат унифицирани и за това подражанието е скучно и изкуствено.

# 505
Здравейте и от мен!
Моите домати, които след десетдневно отсъствие заварих доста зле и се наложи да пръскам с борзолезов: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.24718583.big
краставичките ми със странна форма: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.24718546.big
и кратунките със странна големина, тя всъщност е една и още по-голяма вече: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.24718560.big
това са къпините, вече половината са на сок и сладко: http://new1.snimka.bg/flowers/zelenchuci.598190.24718551.big
Куркума, моят розмарин тази зима не го защитих и измръзна, сега се възстановява, но е много проскубан, не е фотогеничен и не съм го снимала.  Wink А иначе, с две туби от минерална вода, едната със срязано дъно и нахлузени върху него и един камък отгоре за тежест съм го защитавала без проблем.

И малко Дзен Simple Smile : http://new1.snimka.bg/flowers/cvetya.591446.24718681.big
http://new1.snimka.bg/flowers/cvetya.591446.24718676.big
http://new1.snimka.bg/flowers/cvetya.591446.24718671.big
http://new1.snimka.bg/flowers/cvetya.591446.24229447.big

ПП. Тревата ми е повече от насажденията. И чимът, и дивата. От няколко години се борим и имаме още доста работа. Но пък от друга страна имам стимул за всяко следващо лято и програма за изпълнение. Simple Smile

Някой знае ли нещо за компостерите, които щели да раздават от общините? Така чух преди седмица по някоя телевизия.
Търсейки инфо за общински компостер намерих наръчник: http://sofia.bg/pressecentre/images/narychnik_low_res.pdf

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 11:36 от нова

# 506
  • Пазете Гор
нова, предполагам, че знаеш, че бордолезовият разтвор също има някакъв карантинен период - десет дни или нещо такова. Чувал съм да казват, че едно добро измиване вършело същата работа, но не помня точно. Кажи ми, зарадвай ме, че връзките на доматите ти са от нацепени стари памучни дрехи или чаршафи - така, както някога правеха баба и дядо  Simple Smile!

За щастие има два корена розмарин - единия ще засадя в края на месеца и ще го защитя за през зимата, а другия ще прибера през октомври и ще го засадя напролет, през май. Тъкмо ще информирам.

Пак варя на дребните зеленчукова супа. Каквото и да правя, все я докарвам в зелен цвят - слагам и шушулки зелен фасул, и малко тъмна тиквичка, и на морковите шумата, и една клечка целина, и една чушка, лъжичка замразен грах, поръсвам с магданоз. Има и моркови, картофи и пащърнак, ама не смогват на зеленикавия нюанс.

# 507
О, Куркума, стар, памучен разбира се, чаршаф от семейната ни спалня. Simple Smile Стават дълги връъзки и за краставичките.
Аз всъщност като нова в градината карам по спомени точно от баба ми, не ми е минало през ума да ползвам друго. Баба ми пръскаше всичко с бордолезов разтвор, миехме и ядяхме. Карантината му е 2 седмици, точно сега изтича, когато ядем първите домати. При нас всичко става по-късно.
В бордолезовия разтвор ни посъветваха да сложим една люспа сода каустик и ефект имаше страхотен.
Споделям го като последна мярка след био опитите да се спаси домата. Бяха пожълтели и окапващи листата, а самият плод чернееше отдолу.

ПП. При нас супите са на почит зимата, не знам защо така се случва. Сега все на гювеч го докарвам.

Приемам съвет за сеене на нещо на освободените места сега или вече е късно. При нас октомври вече е хладно. newsm78

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 12:02 от нова

# 508
  • Пазете Гор
Есенен спанак, есенни марули, есенни репички. Може и ряпа от разсад, доколкото е възможни и доколкото стане. Може и лук за зелено наесен.

Ако изчакаш малко, през есента се засяват зимния спанак, зимните салатки, чесън, едногодишен магданоз.

# 509
  • на брега на Дунава
Куркума Вече трети път правя опит да отгледам розмарин на Балкана.Първият път го посадих пролетта и зимата беше мека .На втората зима измръзна.Беше на слънчево и отцедливо място.Вторият път го посадих есента и същата зима измръзна.Сега е поставен от пролетта пред едни камъни/четох някъде ,че така зимата се създавал микроклимат ,който запазва растенията/,но мога да опитам и с двете туби.Трябва при слънчево време да се полива през зимните месеци като иглолистните.
Когато ходих до Рупите видях розмарин  като дърво /с много дебело стъбло/,но там си е друг климат.
При мен зимата е дълга ,не много люта ,но нощите до май месец са студени . Разликата между дневни и нощни температури е голяма .
А есенния спанак посят сега -кога се бере?

Общи условия

Активация на акаунт