(Био) зеленчукова градина 11

• 62 188
  • 720
  •   1
Отговори
# 570
Весе, опитвам се, но внасянето на семена е трудно и специално за домати имат някакви изисквания за сортовете - не всички са разрешени.
Иначе за любовта ми към земята нямам обяснение - и аз съм софийско подобрено, бабите ми имаха къщи, но градски и не се занимаваха с отглеждане на зеленчуци и плодове, а на мен двигателя да емигрирам ми беше желанието да имам къща с голяма градина, но в град където да мога да работя. Така стигнахме до Австралия  Grinning.
Някой от вас знае ли дали се продава здравец, който да има етикет на английски? Много ми се ще да си завъдя, но ме беше страх да се пробвам да внасям корен контрабандно.
Обещала съм ви снимки и ще гледам този уикенд да ги направя и кача, защото последните две седмици бяха доста тежки и имах доста ядове на главата.
Куркума, много ме забавляваш с любовта си към магданоза - аз още майтапя мъжът ми, че съм го взела, защото като се запознахме е имал бъбречна инфекция и баба му му е варила отвара от магданоз  Laughing.
При нас уж вече е пролет, а още вали и е студено, но пък за зарзавата е супер - разсада ми се хвана и дори раздавах домати на колеги ентусиасти, а един от тях ми подари семена за люти чушки, купени от тук с название - Bulgarian Ultra Hot Carrot Chilly  Laughing.

# 571
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Някой от вас знае ли дали се продава здравец, който да има етикет на английски? Много ми се ще да си завъдя, но ме беше страх да се пробвам да внасям корен контрабандно.
...

семена

растение с доставка до Австралия Wink

# 572
Гуди, благодаря ти много  Hug.

# 573
Тегаво върви темата. Време е за споделяне, за хвала. Кошниците ни са пълни, преливат от плод и зарзават. Десертът за вечерта е диня, 6 кила, и много и се радвам, такава голяма май не съм имала. И отново стерилизирам доматен сок в шишета за зимните готвилки, честно казано, омръзва ми вече.
Момичета, как консервирате чушки-рогачки? Спешно ми е и това  Sad

# 574
Здравейте,
страхотна тема имате и ще се присъединя с най голямо удоволствие при вас.
Имам и аз градина, доооста голяма. Малко трудно се справих тази година. че много помошници, много акъл...ама стана де, има и пипер, и домати и бамбал фасул и картофки " коприщенско семе"...

Доматите са от тези розовите, големите, едри, направо са превили стъблата от рожба. Утре ще влизам пак да бера за лютеница да правя пюре. Днес нанизах 4 гердана с червени чушки под стрехата да се сушат за зимата, обаче се притеснявам да не ги огрява много слънцето и да побелеят? Вие как сушите чушки за зимата? Аз ги промуших  през дръжката, без да ги почиствам от семето. Ма хич не ми се иска да ги похабя.

Градината поливам с вода от бунара и имам много големи приятелчета...едни големи голи охлюви...колко бира изпиха ....ей....големи пияници бе, голяма напаст.

Може и снимков материал да кача ама да  видим докъде ще я докарам.

Като за начало стига толкова, пак ще се включа , ама първо се връщам да ви изчета хубаво, че ми напълнихте душата.

# 575
Анаис, добре дошла!

Тегаво ли, Ани, виж каква поезия!
Тегаво е при мен, защото е голяма суша.
Тревният ми килим би наранил душата на всеки англичанин. Grinning
Доматите преминаха своя пик.
Отбелязвам - пълен провал със Старозагорски чер. Набрала съм две шепи.
Също провал с бамята - стигна височина 10 см. и край.
Може би е трябвало много да поливам.
Но пък и преди съм гледала малко фасул за зелен, ставаше.

# 576
  • Пазете Гор
Боже, Люлин, толкова беди!

Бамята е капризно растение, и топло иска, и светло и вода, че и тор, опитай в съдове догодина. При мене се случи добре, турих 8 буркана с гювеч днес. Снимка утре, охлаждат се на капака на пясъчника на дребните.

За зеления фасул няма обяснение, какъв да е проблемът? Друг път имала ли си добра реколта? Знаеш ли киселиннността на почвата си, че малко го мори? Опитвала ли си с увивни сортове?

Горещо препоръчвам всякакви увивни култури и приемам идеи за такива, които могат да се отглеждат "вертикално". догодина ще имам зарзават на най=невероятните места - около дворната чешма, около уличната ограда, около паркинга за коли.

Добре дошла, Anais . Има време да четеш, а сега - разкажи ни, покажи градината си, зимнината си, Не е задължително, но стопля сърцето. Не се притеснявай, ако е малка, маносана или просто рехава. Важно е ти колко я обичаш, колко тя значи за тебе!

И ти за нея, че и това го има!

# 577
О, Куркума, чак беди не са. За моите десетина гнезда фасул. Joy
Киселинността не сме я определяли. Увивни не съм опитвала.

Аз на теб все забравям да ти кажа нещо. Нали знаеш по Родопите онези високи подпорни стени от камък. В Баните не видях нито една такава без спускаща се по нея тиква. Много красиво, а и отглеждаш тикви! Така че  виж някакъв метод да пуснеш растенията отгоре надолу, не само от земята нагоре. Simple Smile

# 578
  • Пазете Гор
Нямам наклони в градината, инак терасирането предполага много творчество.
Не ми се ще да спамим - да разкажем за Баните ли, за Гълъбово и Дрянка, а Люлин?

Да разграничим добруджанската от родопската тиква.

Има един тънък нюанс, който е добре да изтъкнем - често пъти с оборския тор се прихващат тикви -  фуражни тикви, зеленикави и тънкокори, но все пак ароматни. В планинските краища е по-верочтно да видиш такъв тип тиква. Много тикви раста по торищата, пак резултат от тая практика.

В една малка градина обаче, тия ми съображения нямат значение. Мои приятели от Грашево, Велинградско, имат около три декара картофи и малко фасул в едно деренце. Всяка година торят с оборски тор - имат три кравички и както се случи - теленца. Хранят хайванчетата и с тикви - и торят нивичката с тора им.
Понякога правят баница с тиква - вярвайте, не слагат захар, ни подправки, само малко прясно масло. А баницата...Да даде Бог всекиму!

# 579
Куркума, ти си творческа мисъл.
Имах предвид това: предполагам, какво е за теб един разрязан на две по дължина бидон (явно пълен с тор) за вдигнеш на високо и да пуснеш една висяща градина от тикви?
Леле, заразих се от рорик. Simple Smile
Но тъй като и описанията са в твоята част, давай за Баните ти. Simple Smile

# 580
Ай,сега,Люлин-бидон пласмасов...
Куркума е човек строител,може да отлее корита с бъбрековидна форма от олекотен бетон,да ги повдигне стъпаловидно на арматурна поставка,ръждивка така.
И Чудомир е писал едно време за патинирането... Joy
Мисълта за тиквите и висящите едри плодове ме заведе в Ботаническата Градина в Чикаго.Човъркаше ме как растението управлява плодородието си.
Едно е да лежиш,друго е да висиш,нали? Thinking
Ето-пълзящ на горе пъпеш.Конструкцията е пирамидна,отрязана при върха,за да може лиянката му да се прехвърли от другата страна.Когато достигне почвата се пречупва.Преброих по 5 пъпеша на вреж,с големина на най-малка топка за боулинг.
http://prikachi.com/images/410/3772410b.jpg
Площта под 3-те растения е 50X50 см.Височината на скелето-около 2 метра.
Както и да го смятам-10-15 пъпеша не е лош берекет,нали? Laughing
Тукашните газди с титли ми обясниха,че ...Природата си знаела работата.Ориентирано вертикално, растението стимулирало по-дебели врежове,които да понесат тежестта на плодовете.
Та, и пъпешите били като жените -по-едър плод,по-здрава презрамка.... Sunglasses
Мислех си за Ани Иванова и луците.На мен е любим зеленчук.И така можело....
http://prikachi.com/images/426/3772426j.jpg
Брукселско зеле-високо около 1,50 м,на полусянка и вградена в почвата спринклерна система за оросяване.Напомням,че водата не е лукс,в повече ни идва.Няма къща без помпа в мазето.
http://prikachi.com/images/427/3772427n.jpg
Препоръчвам-лилави люти чушлета.Змейски и декоративни.
http://prikachi.com/images/428/3772428W.jpg
Люляково броколи:
http://prikachi.com/images/429/3772429k.jpg
И круши,много круши по френската система за обрязване и разпъване на дървото в 2 измерения.
http://prikachi.com/images/430/3772430u.jpg
Това е за Рорик-проходила царевица.Много странни корени обаче.Иначе-по 5 кулени на стрък.
http://prikachi.com/images/434/3772434O.jpg
....А така се сдобих с ..коприва и тор hahaha
http://prikachi.com/images/436/3772436f.jpg
Матце-зазряха голите домати!Благодаря ти!
Е,не са като твоето Биволско сърце или на другите Газди във Темата,но са плодове на Мерак, Слънце,Дъжд и Земя!
Анайс-Добре Дошла!
ПС.Амика липсваш ми! Hug
Пишете,показвайте!!!!

# 581
Вес,гледам и в ботаническата градина им мана.И някак ми олеква-че при нас всичко започва да прегаря.Но е абсурд да се пръска-каквото стане това ще е.
Имам си голяма мъка-два дни не бях си ходила,снощи отивам-обрали ми цял ред домати  #Cussing out.
И това е в двор ,в околните къщи живеят хора постоянно  Sick.Не мога да обвиня никого,но ще накарам благоверния за затвори комшулуците и да вдигне оградата.И преди съм имала съмнения и черешата ни обраха една година/без дори да се крият/.Но винаги ми са били мили тези мънички порти в оградите .През тях можеш да преминеш по терлици от двор в двор през цялата махала.Има нещо много мило,роднинско даже в идеята им.И говорят-доверявам ти се,съседа е повече от роднина...
Но явно времената безвъзвратно са отминали.....
Оплаках ви се  Hug,простете.
Споделете рецепта за мариновани камби с пълнеж от зеле и моркови-по възможност без аспирин/много скъп тази година,бе  #Crazy/

# 582
Ето рецепта за камби, правя я всяка есен и е страхотна на вкус!
Прави се марината от: 1,5 литра оцет, 1 кг. захар, 0,250 г. олио, 0,300 г. сол, дафинов лист, чер пипер. 6 кг. камби се изчистват и попарват в маринатата, леко да променят цвета си и да станат еластични. Моркови, нарязани на шайби, също преминават през маринатата. Редят се в буркани ред камби, ред моркови, чесън, магданоз. Доливат се с марината, затварят се и се стерилизират 5 минути.
Вес, така се гледа воден лук-разсажда се плитко, главата е над пръстта.
Питах за рогачките- как???

# 583
Ана,  bouquet Hug
Много хора се загубиха от темата  newsm78.
Хайде-хвалете се,показвайте,давайте рецепти.

# 584
Ани,уточни моля,кое наричаш чушки-рогачки. Laughing
Едни крехки ,жълто-зелени дълги чушчици,навити като опашките на прасенца(пеперончини) или Кози Рог?
Първите(италиянките):
http://www.reimerseeds.com/pepperoncini-hot-peppers.aspx
Тук,скоро ще започнат есенните фестивали на плодородието.
Главна атракция е изстискването на ябълков сайдер,с на баба пресата.
Чудех се дали наровете на Куркуменото момиче не са минавали за сок с подобна машинария.
Явно,че индианците не са я измислили.Донесли сме я.
http://www.lizonfood.com/2009/10/making-apple-cider.html
Вили,вратичките едно време стояха отворени м/у дворовете.По-късно се научихме да се страхуваме от ...хората.Мисля,че ще минат години докато си върнем доверието.
Какво ще направиш с един ред домати?На какво ще научиш децата си като те видят да влачиш чуждо?Как ще им го обясниш?
Мъдра си,ще го преглътнеш.... Hug
Бих разказала случката на сбирка на кандидат-кметове...

Последна редакция: сб, 03 сеп 2011, 15:21 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт