(Био) зеленчукова градина 11

• 62 172
  • 720
  •   1
Отговори
# 585
Вес,те кандидат-кметовете са много далече от доматите на хората.При тях става въпрос за големи,мръсни пари.И докато не се промени това нищо хубаво не ни чака.Ще продължават да запустяват села,а човеците ще се блъскат из панелните гета.И във форуми като този да бленуват градините на бабите си.
А аз съм чувала с ушите си един да се хвали как си набавя зимнината от хорските градини.Беше много горд и учеше сина си  Sick
И малко комично-продавам си ягодите на пазара.Идва една сестра ромка и ми шушне-како да ти карам сутрин ягоди,тънко ще ти излязат.А в радиус от 30-40 километра нямаше друго ягодово насаждение.Та и казвам-на мен тънко ще излязат,но на тебе ще е дебело.Добре,че като се стъмни ягоди не могат да се берат  Joy,а през светлата част все имаше някой от нас на нивата.

# 586

хайде и от мен най-после някаква реколтичка  Rolling Eyes Mr. Green

# 587
10 c's
екстра са. Аз подобни ще суша утре
Вили, кофти е това. Не за загубата, а за подигравката към труда. Лошото е, че ги приемаме вече за нещо нормално. Изродихме се.
Куркуменото момиче има нар? Това съм го опущил.
Веселче, хубави круши, хубави!

# 588
С удоволствие наваксах с темата,толкова да ми е драго да чета за вашите градини Simple Smile .
Благодаря и за положителния отзвук за блога ми Simple Smile .
Снимките си ги правя аз,с Канон 7D .
Преди си ходих на село , за да снимам птици,сега покрай работа в градината отдавна не съм ходила на моя язовир,но другата седмица задължително,че то есенна миграция,интересни наблюдения може да има Simple Smile .

Какви ти вратички между дворовете,моята ситуация е ептен по-особена .
Дворът е разделен наполовина,между баба ми и брат й .
Къщата също . През една зазидана врата са съседите .
Мое и твое стават много относителни понятия , преди няколко дена ми казват "ето ти една чепка грозде от моето" .
Всъщност асмите са от моя дядо,който години наред ги гледа,после останаха у съседите .
Иначе на къра ни обраха ябълките,сварих само няколко изгнили .
Черешата също са я обирали ,но най-интересно беше когато дядо завари как ни сменят новите керемиди със стари,счупени .

В моето село пък хората от "долната" махала преди не са правили зимнина - тези от "горната" все са имали по много и като не са смогвали да я изядат,са я хвърляли в реката .
Другите чакат ,чакат и оп,течението донесло туршия .
Но по думите на баба ми тогава от всичко е имало по много,мен ме е яд,че ми се развалиха трите буркана доматен сок,тогава плюс - минус 20 е било просто подробност .

Да ви питам за пъпешите,моите ,ужким ранни,не искат и не искат да узреят .
Торила съм ги два пъти,връзват нови,но старите си стоят колкото юмрука ми вече сигурно месец .
Предположих,че може да са малки,но узряли,ама не са,още даже мъх имат .
Листа има тук -там пожълтели,като цяло са добре .
1 пъпеш поне искам да откъсна,в памет на дядо ...

# 589
  • Пазете Гор
Две важни работи свърших - консервирах малко гювеч, малко бамя с доматена заливка и малко пастет. И второ- разсадих  марулките. Разсадът е като по учебник - зелен, свеж, здрав, силен, в рохка почва, излиза с коренчета, до най-тънките. Пролетта имах практически 100% прихващане на маруления разсад, учудих се. Сходен резултат постигнах с праза.

Комшията подхрани обилно с шербет. Иска да стимулира още един завръз на домати, на патладжан и пиперки. Дано успее, но ме дари с две незабравими нощи с аромат на свежо торище.

Номинирам сорта Наслада за първенец тази година - здрав, добивен, вкусен! Не на последно място - растенията са красиви, едри, с обилен цвят до слана.

Ще правя лютеница на 10 октомври - просто тогава ще съм из Тракията, да взема добра капия. Звъничево, Цалапица, Перущица...
Моите са ароматни, вкусни в ястие, консерва или салата, но за съжаление - нямат много "месо". Ще се опитам да подготвя доматен концентрат предварително.

# 590
Моите марули пък поникнаха преди няколко дена .
Аз бързам да си хвана рейса към моята градина,ето го и отчета ми за миналата седмица http://avocett.blogspot.com/2011/09/050911.html .
Успех на всички в консервирането !

# 591
Днес съм на вълна консервиране. 18 буркана с дренки са вече в казана. Сега първо ще направя още една доза подправка за супа и след това домати в буркани. За утре съм планувала люти чушлета и чорбаджийски чушки в 3 л. буркани.
Но нещо не мога да си намеря рецептата за чорбаджийките. Нареждам ги в буркан и заливам с гореща марината, но не мога да си изровя пропорциите? Thinking Ако някой прави подобни моля да сподели  Hug

# 592
avocett, детенце, пълниш деня ми с радост!   bouquet
Тези почивни дни ще ми излязат през носа, консервираме с пълна пара всички в семейството, според силите си. Вчера тръснахме ябълката, събрахме я в чували и изцедихме 100 литра сок за ракия. Сварих лютеницата, първа доза, и е страшно вкусна, дали заради ябълките в нея, дали от пиперките, гледани с толкова старание? http://s016.radikal.ru/i334/1109/27/03855ec22280.jpg
Моите момчета потегнаха ситото, в което сушим гъби и плодове, и нацепихме малко сливи, а вече там има дренки и арония: http://s42.radikal.ru/i096/1109/0f/8922c39f0f90.jpg
Веселче, ето ги чушките, завити като Simple Smile свински опашки, кажи как се казват? cecunka76, ако откриеш рецептата, моля те, напиши, че още се чудя как да ги правя. http://s43.radikal.ru/i099/1109/2b/ee5f74c09084.jpg

# 593
Малко и от мен

[imghttp://media.snimka.bg/9315/024885186.jpg?r=0]http://[/img]

Добра реколта чушчици кози рог, другите чушки клонят към нула, но нищо, догодина по-добре  Peace Гроздето е прекрасно, въпреки уверенията, че ще умре, както съм го подрязала, пак така ще го режа, очевидно му понася  hahaha Ето и един "домашен любимец"

И новата ми придобивка в градината

# 594
Хайдее!Сезонът на лютеницата!
Знаех си аз че таз тишина в Темата е на хубаво-тъмночервено,мазно,с аромат на печени пиперки,росна целина,чесън,морковки на колелца! Heart Eyes
Давайте,показвайте-приготвих си френска франзела с препечна кора,по диагонал,така нарязана...
Топла,нетопла-лютеницата е за опитване!
Обирайте и каймака,ей!С дървената лъжица,да не горчи...
Моята се очертава -октомврийка,Куркумена!Спазарих един фермер с дънков гащиризон да ми запази 3 касетки чушки.Били ..Италиански. hahaha
На Куртовска капия приличат,ама хай да не му чупя хатъра.Клекнах,на харизан кон...
Ама доживях да сменям българска чубрица..за зрели пиперки.На 150 км.В южен Илинойс.Вчера пътувахме.И го намерих край пътя.Седи до едни пъпеши,дини и сладка царевица.Задръстил бе двете платна.
Аромат,сладък сок и оси.Успях да си купя 2 цели дини и 2 половинки пъпеши.Викам му-от какво семе са дините?А той-грейна,засука мустак-"От моето!" Joy
Брей,голямо пазарно търсене!Сетих се за Авосетт и нейните пъпеши дето не наедряват,пък връзват.Рече ми,че в горещи лета,с преторяване и суха жега растението хвърля повече мъжки цветове.Той ги прореждал и с четчица вършел работата на Природата.А врежовете,разпростирал слънцеобразно.Най-добре било-бостан на баир.Да го полъхва и да не газиш.
Авосет,ти,нали различаваш мъжки и женски цветове,че пишеше в блога ,панирани им се радваш?Пооставяй на тиквичките все пак.Важно е! Laughing
Ани,това са пиперончините!
Да питаме 10с как се нарича жълтата подправка,която ги прави златисто-зелени в буркан.С ябълков оцет,по крехкото време,завиваш на рошков.И зимно време със свинско и кисело зеле.АххХапнеш,изкашляш се.Гори,ама Хубавоо!
Мисля да номинирам на мама Гали и асмалъка,и мерака с лозарските ножици!
Не мога и да искам да видя новата придобивка,по-едър имидж ,моля!
Ах,Днес е Денят на Труда в Америка! bowuu
Поздравявам всички Газди!
По-малко труд и повече заслужено платена Работа ви пожелавам!От сърце,с любов!
А Ани Иванова да разкаже в детайли какво правим със ябълковия сок,след това....
Да сравни сливовата и ябълковата "огнена вода",моля!
Аз съм роден...дегустатор.Ценител.... Blush
Дедо Дедов да си покаже  изсушените домати.Да сравня цветовете с моите.Фурната ми  е на газ и огрява само отдолу.Трябва ли да ги пробърквам,не трябва ли... Joy

Последна редакция: пн, 05 сеп 2011, 19:44 от Веселчето

# 595
  • Пазете Гор
Мила avocett, даряваш ни с толкова любов и красота, благодаря ти. Имаш много талант, много. Съприкосновението с таланта ти е едно от нещата, които ме карат да си мисля, че не всичко е свършило, че още има смисъл...Ти си от една нова, по-мъдра и по-добра вълна в отношението към земята. Боже, толкова си млада и смислена. Като си помисля само какъв пилешки мозък имах на твоите години, ме досрамява.

Радвам се, че те има, и че се запознахме.
Хубав мозаечен цокъл имате, на фуга. Ако се подчертае фаската му, ще изпъкне.

Реших да стесня малко плочника откъм улицата и да елиминирам изобщо коритото на дворната чешма. То стана, когато започнах да консервирам патладжани - т асамо от някоплко тенекийки - повярвах си, че може да произведа много, само ако го искам. Начини и място - ще се намерят!
Ще си скрия къщата в зеленина, алеи и навеси със зарзават! И цветя де Laughing!

# 596
Веселче, то онзи ядлив бурен се оказа всъщност сусам  Laughing
http://mykoreankitchen.com/2006/10/11/sesame-leaves/
Нито съм го сял нито садил. Саморасляк останал от миналогодишния наемател. Да е жив и здрав последният, че богата реколта изкарахме.
Ама то нали съм пишмян газда, та когато нещо непознато се появи в градината не бързам да го късам. Може и да влезе в работа, знае ли човек.
Сега слагаме есенните зеленчуци тук. Ама моите мъъъъка, не вървят. Тази година нали почти всичкия разсад и компост са мои та доста хилава реколта. То и времето никак не ни помогна.
В събота ще купя и хвърля една торба компост. Дано малко живнат растенията.

# 597
Ana.Ivanova ако не е късно по тази рецепта ще ги правя. Laughing
http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=1151

# 598
Хайде и аз при вас.
Че се чудя какво ще слагам сега, освен зелена салата за пролетта.
И ако насадя магданоз в съндъче по това време има ли шанс да изникне за зима?  newsm78

# 599
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
давай пате, не е късно Wink и копърче може, и спанак, че и някоя глава балучка след около месец може да боднеш и арпаджик тук-там  Hug

похвалих ли се?  Sunglasses цъфна кърпикожуха

Общи условия

Активация на акаунт