(Био) зеленчукова градина 11

• 62 129
  • 720
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна-София
Нямам представа защо, но в нашия район/квартал страшно много гръмотевици и светкавици има, дори и без градушки.
Скоро попаднах на предаване по телевизията, в което обясняваха невалидността на твърдението, че светкавицата не удряла два пъти на едно и също място. Наистина има места, които ги привличат. Може и рудни залежи да имате в района!
 newsm81     smile3508

Въпроса е, за какви растения е нужен после тоя калций.

Въпросът за калция редовно излиза, когато коментираме върховото гниене на доматите, най-вече първа китка. Разработвай технологията, Вълк, в теб ни е надеждата!

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 09:12 от amica1

# 61
Нямам представа защо, но в нашия район/квартал страшно много гръмотевици и светкавици има, дори и без градушки.
Скоро попаднах на предаване по телевизията, в което обясняваха невалидността на твърдението, че светкавицата не удряла два пъти на едно и също място. Наистина има места, които ги привличат. Може и рудни залежи да имате в района!
 newsm81     smile3508
Навремето един дядко ми беше казал по този повод, че там където има заровено злато, падат много силни гръмотевици и светкавици Laughing Аз не зная дали това твърдение може да се смята за достоверно, но мисля, че би накарало някой инфантилен да си прекопае двора например Joy
При мен е затрещяло и засвяткало от час време, дъжда вече спря, но си гърми....

# 62
  • Варна-София
Имаше и приказка ли беше или виц за оня дето пускал нарочно слух за съкровище, та да му копаят лозето.

Впрочем приключих с брането на първата био-праскова. Вчера изрязах лакомците, просветлих тук-там короната за да се залагат плодни пъпки за догодина. Освен това махнах клончетата с болни връхчета. Напръсках със зехтинено-сапунена емулсия кората, и особено щателно в основата на леторастите, и около дръжките на вече обраните праскови, защото там в момента са се концентрирали ларвите на щитоносните въшки.
Това смятам да направя последователно с всички останали праскови, веднага след обирането. Ще ви държа в течение за резултатите.

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 09:27 от amica1

# 63
Цели легенди направо съществуват Joy
Забравих да се похваля, че снощи правих компот от ябълки петровки. Половината със захар за нас, половината с подсладител за мъжа ми. Зимно време много ги обичаме тези компоти за притурка към винцето Laughing
Аз режа ябълки, малкия граби парченца от тавата и нагъва като паток hahaha

# 64
  • Варна-София
Имаш ли някакви тънкости, подправки, колко време се варят петровките?
Преди няколко години правих някаква есенна фантазия с ябълки на кубчета, шепа стафиди, канела ли беше още или карамфил, трябва да си припомня, но тогава правих различни вариации по малко "за разкош".

# 65
Ами тънкости за компота не зная дали има. Тъй като това са малко по-твърди ябълки, винаги се варят най-малко 15 минути с ,,ключ,,, както казваше баба. 15-20 минути, повече време не им е нужно. Аз слагам по 5 с.л. захар на букан от тези с винтовете, че не помня какви грамажи са. А подсладител по 1с.л. и половина. Нашите компоти от тези ябълки след варене винаги придобива един приятен медено-жълт нюанс на самия сироп вътре в буркана.
Една година бях си играла да правя и сладко от тях. Много туткаво, много връткаво, тъй като са твърд плод им беше необходимо повече варене на сместта върху печката, но пък става невероятно на вкус. Сега не разполагам с такова време, иначе бих отделила един ден и за него.

# 66
  • Вече на светло в София
О на компотена тема сте!
Компот от ябълки не съм правила, но от грозде става идеален. Особено "Булгар"
В края на миналата тема питах за сиво гниене по доматите и явно на никой не му се е случвало. След дълго търсене намерих и болестта е върхово гниене по доматите. Тогава когато загниват плодовете и лекарството е калциева тор за пръскане. Ако някой го интересува :
http://agronet.bg/community/groups/viewdiscussion/52-domatcheta.html?groupid=58

# 67
MAD65,извини ме,пропуснала съм питането ти-аз имах сиво гниене преди може би месец-спрях го с Топсин.Не знам никакъв био метод,а пораженията са тотална загуба на продукцията.В темата има специалисти в биологичното борба-дано предложат нещо.Но бих те посъветвала да лекуваш половината био,половината конвенционално.Така ще спасиш поне половината продукция,а и за догодина самата ти ще можеш да дадеш съвет. Hug

# 68
  • Варна-София
В темата има специалисти в биологичното борба

Бих казала луди глави, експериментатори и авантюристи, но светът и от такива има нужда. Важното е редовно да обменяме опит и да не забравяме, че фатални болести за един регион може да са почти непознати за друг, което определя и начина на лечение. Да не ни отчайва и фактът, че това, което е помогнало на един, на друг може да не помогне. Целта е всеки да си опознае района и да си изгради своя рай.
 smile3531
1swing

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 13:53 от amica1

# 69
MAD65, имах такъв проблем с доматите. Напръсках с калций от агроаптеката, мисля, че беше 1 с.л. на 10 литра вода. Овладях положението, за сега. Но си извадих поука-във вадите, преди разсаждане, да посипвам с пепел от печката.

# 70
Ох,много съм разсеяна днес-MAD65,си е диагностицирала друга болест,аз пиша за сивото гниене.Иначе Ана е дала вярното лечение.
Явно промяната в атмосферното налягане и преумората от края на седмицата си казват думата  Laughing

# 71
  • Варна-София
Съдържанието на калций в пепелта е много по-голямо от кой да е друг полезен химически елемент в нея. Много повече от калия, например.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wood_ash

dancing
Ще излизаме в отпуска. Това обяснява масата емотикончета, които накачих днес.

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 14:07 от amica1

# 72
  • Вече на светло в София
MAD65, имах такъв проблем с доматите. Напръсках с калций от агроаптеката, мисля, че беше 1 с.л. на 10 литра вода. Овладях положението, за сега. Но си извадих поука-във вадите, преди разсаждане, да посипвам с пепел от печката.
Купих си калции. Сага ще пътуваме и ще пръсна. Няма никакъв карантинен срок, което ме навежда на мисълта, че не е отровен. Това за пепелта го правехме с майка, когато беше жива( бог да я прости), но не знаех защо го прави. Мислех, че просто да не изхвърля пепелта. Слагахме и на картофите и на ябълките и крушите. Въобще до изчерпване на количеството. Другата година ще се върна към тази практика.
Диагнозата си я поставих аз и може да бъркам. Доматите изглеждат като растение видимо здрави. Нямат нищо по стъблото или  по листата, но на няколко корена самите плодове да с черно петно от долу на доматчето и след помощ от Гугъл реших, че е върхово гниене, а не сиво гниене. Дали съм права ще  покаже времето.
amica1 Весела и отпочиваща отпуска!

# 73
Компотите от ябълки са добре. Една година падна яка слана, и това бяха единствените ни компоти.
Комбинирахме с шепа малини. На всеки компот слагам по 6 лъжици, на дренки - 7. 6 лъжици са 125гр, на 8 буркана 800грамови - кило захар.
Леко киселичките ябълки са по-долри за компоти- На чисто сладките трябва нещо малко възкиселичко, например джанки.

# 74
  • Пазете Гор
Като стана въпрос...по книгите все пишат да не се слага захар в бурканите, но да се заливат плодовете вътре с кипнат топъл захарен сироп в съотношение на когото колкото му е вкуса. Вари се после.

Аз практикувам с захар в буркана, но бих изслушал и опитал чужд опит.

Общи условия

Активация на акаунт