(Био) зеленчукова градина 11

• 60 294
  • 720
  •   2
Отговори
# 690
  • на пъпа на Златията
10 c's
Няма ли по аптеките само чист салицил?
Грам на литър.

# 691
10 c's mislia che triabva da ti e nai-obiknoven asperina. Dokolkoto znam v BG prodavat v aptekite takav za konservirane.

и аз така знам. къде ще търся аспирин аз тука по-обикновен... хм
Ще питам аз за нещо по-обикновено.
Иначе ползвах ацетизал до миналата година, идеално вършеше работата. И тогава майка ми каза С байер - не.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 22:53 от 10 c's

# 692
I az dajduvah rozata si ( uvivnae) i ot golemite gore]ini i izgoriaha listata. Pone e jiva i sega se opitvam da ia sajivia. E to i pozahladni malko -temperaturite padnaha do 36C  Mr. Green

# 693
нова, дъждувам какво е , поливам ли? и аз вечер ...

Ами според мен е да включа пръскачката и да я оставя да полива така, върху растенията, листата, не само корените. Така ми звучи де, дано не бъркам. Crazy

Titina, 36 С е множко, но за предсстоящите месеци ти завиждам  Sick

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 23:02 от нова

# 694
ааа, логично да:))

# 695
  • Вече на светло в София
Нова, разкошна бяла роза! Peace Може ли чепче?  Praynig Нали се захващам да зацветявам двора Wink

# 696
Ne zavijdai,  нова .
Tazi susha i visokite temperaturi predizvikaha mn pojari. Na po malko ot kilometar ot nas gori. Vsichko e v plamaci. Moje da se naloji i evakuacia. Veche naistina se molim za uragan.
Polovinata stat e v plamaci, ima smog. Abe ne e hich priatno.

# 697
Tititna, съвсем благородно завидях.  Откакто имаме вила  в планината с двор не искам да свършва лятото.
Ддано се справите бързо с пожарите и без повече поражения!
Много е страшно, дано всичко е наред.

Мад, нямаш грижи, за клончето. На Фидус е, от Флората или от Бриколаж, не помня точно. Цъфти цяло лято, с едноседмична почивка някъде през юли, докато образува нови цветове.
Не съм сигурна дали е подходящо размножаването от болен храст обаче.

Простете за спама, това беше за градинската тема, май.

ПП. Конкретен въпрос, обеззаразявате ли почвата наесен и как?
Моите домати преболедуваха и бих искала да обеззаразя някак си задогодина.
Мога ли да им събера семена, след като са били болни? Thinking С какво да ги обработя?
amica споменаваше за калиев перманганат, дали е подходящ за семена?

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 23:40 от нова

# 698
Добро утро !
То за мен е почти добър ден,отдавна съм станала .
Днеска да пишете доста в темата,че мога само тази нощ да направя новата : ) .
Трогната съм от предложението !
Ако днес не се развие някакъв уникален дебат,заемащ три страници,следващата свободна нощ ми е неделя срещу понеделник .

И малко по-сериозно,бих се радвала аз да я пусна,но не вървете по график,няма да се разсърдя , ако някой ме изпревари !

Спорен ден на всички,с нетърпение чакам да видя марули,броколи и есенни култури в темата,пък аз утре рано-рано най-накрая пак ще съм си в градината .

А сега бягам да удържам наплива от бързащи , незнаещи какво искат майки /имаме цветарски магазин/ : ) !

# 699
авосет, ще пишем.
Но ти можеш да я пуснеш и без да навъртаме 50, може и по-ранко.
Честити ви първолаци на всички. Най-хубавите дни!

# 700
  • Варна-София
Авосет, за пиперките - 20 минути без сол с 1 ацетизал (не аспирин) в средни буркани. Сега е септември и бомбаж няма да имаш. Ако беше август щях да ти кажа, че по тази рецепта се получава бомбаж (предполагам от усиленото торене), но през септември печените пиперки се получават - бетон.

Нали казвате да пишем ... Ето още малко лято:
Пирамидка от жълти черита + червени в основата:http://prikachi.com/images.php?images/705/3823705l.jpg
Лагерстремия и хибискус сириакус (20-годишни)http://prikachi.com/images.php?images/709/3823709P.jpg
Очевидно не съм майстор на камбите, но доматите стават (зелена шапка)http://prikachi.com/images.php?images/722/3823722w.jpg Даже се налага да подпирам кола с кол.
Малко лакоми приятели, които обеззаразяват всичко болно:http://prikachi.com/images.php?images/724/3823724q.jpg Подарявам калифорнийски червеи за дребни домашни нужди.  
Три кацнали корморана:http://prikachi.com/images.php?images/715/3823715z.jpg
Имаше и делфини, но аз бях много бавна със снимачката.
Лов на миризливки с буркан с вода.http://prikachi.com/images.php?images/741/3823741N.jpg
Директни местни сортове: вляво "зелената шапка на дядо Жечо", вдясно "турско от прабабата на леля Недялка". Зелената шапка бие по вкус всичко познато досега. Салатата няма нужда от сол.
http://prikachi.com/images.php?images/744/3823744v.jpg
Цяло лято определях сортовете на нашите праскови и пак не всичко успях - "Редхейвън"
http://prikachi.com/images.php?images/746/3823746x.jpg

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 09:25 от amica1

# 701
И замириса на морееееее! Simple Smile
Бих приела червеи, но си ми доста далеч и няма как да се транспортират.
Авосет, спорна учебна година ти пожелавам, и на всички с ученици!

# 702
  • Варна-София
Аз само да кажа как ги получих. От интернет събрах разни имейл адреси и телефони на производители. Мога да кажа, че попадах все на отзивчиви хора. Все един от тях по възможности се оказа първи и ми прати по куриер, при което аз платих само транспорта. Беше много смешно. Отивам за 2 седмици в командировка и ръки-заръчвам на домашните, че ще дойде за мен пратка с куриер. Сума време обикаляли една кофа с капак на балкона без да смеят да я отворят. Е то си иска малко свикване с обстановката. То аз и сега не ги пипам. Имам си инструменти. Периодически пращам мейл на собственика, че се чувстват добре. Най-важното е, че не лазят навсякъде, както имах подозрения в началото. Виж сега до каква степен са кротки: представи си следната картинка. Зима зад прозореца. Пред него бяла кръгла ниска саксия, покрита с бели морски камъчета и отгоре свещ. Цяла зима там кротува аварийният ми запас от ЧКЧ. Иначе във варелче в мазата. Те зимата ядат по-малко, така че спокойно дочакваме до пролетта. Но аз все нямам търпение и периодически пресявам, защото пък цветята полудяват от течния тор.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 10:05 от amica1

# 703
  • Варна
За червеите да питам - могат ли и в кофа ли да се отглеждат или аз нещо не разбрах? От това, което чета в нета им трябва легло 2 кв. м. Ние си гледаме цветята само с такава тор от Бриколаж и все съм искала да имам за градината си, но финансово... като зная колко е една кутийка, за градина не става.

Та въпроса ми е: Може ли в съд някакъв да се гледат?

# 704
  • Варна-София
За промишлени цели се гледат на легла. Но те са там на конкретна диета - оборска тор. Така се получава търговски продукт с постоянни качества.
За домашни цели идеалният вариант е вермикомпостер с хитра конструкция (в интернет има картинки), но не знам откъде и на каква цена.
Аз ги гледам във варелче (това лято им направих палати на 3-4 места). Те си живеят само там. Веднъж на 2-3 месеца прехвърлям горната част (недобре смляната) в нещо друго (терини например). По-долните слоеве вече съдържат вермикомпост, който е със ситна структура и е сиплив. Използвам мрежа от гаца за пресяване. Пресятото пада в найлонов чувал. Съдържа случайно попаднали  червейчета и яйца. От някое барче вземам отработено кафе (луди са по кафето). Вземам голяма саксия с отвори отдолу, под която слагам изрязана голяма бутилка от минерална вода. В саксията първо слагам пластмасова кофичка с отрязани вертикални отвори и в нея кафе. Отстрани насипвам от пресятия вермикомпост. Поливам през няколко дена. Отцеденото го разреждам до цвят на чай и поливам цветята (полудяват). След някоя седмица вадя кофичката с кафето и заселилите се вътре червейчета и я прибавям към другите във варела. Пак зареждам с кафе. В някой момент, когато вече няма видими червейчета ползвам твърдата част за разсади, защото като ги бодна в земята и да има червейче - тя земята е голяма и не пречат. За разсад - 1/3 от вермикомпоста - 2/3 пръст. Слагала съм семена и изцяло във вермикомпост, изникват, растат по-бавно, но не изгарят, както в обикновена тор.
Май това е по въпроса дали се гледат в съд.
P.S. Разликата от обикновените земни червеи е, че тези се хранят с бактериите и плесените от гниещите растителни остатъци, докато ако си спомняте когато коментирахме в началото на лятото обикновените червеи си мъкнат сламки от повърхността. Защо все пак не ги искам в саксиите с цветята - защото едно растение за да се храни то не пие вода ей така, а е необходимо около коренчетата му да има едни конкретни плесени и там става някаква биохимия. Та ЧКЧ пречат с това, че изяждат плесените. От друга страна пък вермикомпостът не мирише лошо. Нещо като на влажна земя. Ако мирише зле трябва добре да се разбърка (да влезе въздух), да се добави хартия и известно време да не се добавя свежа храна.
Дотук описах зимната си практика.
Лятото вместо я ползвам за разсади изсипвам твърдата част в гаца, сложена върху варелче.
Защо гаца - защото те постепенно се изселват надолу, където има храна, а и не държат да им е сухо и светло. http://prikachi.com/images.php?images/279/3824279o.jpg
Събирам от повърхността материал - 1/2 кофичка от кисело мляко - и го размивам в 10 литра вода и на следващия ден поливам. Това ми е ЧКЧ шербет. По интернет препоръки трябва да разредя шербета още 3 пъти, но вече мисля, че са говорили за промишления биотор, който няма начин да не е по-силен (нали се произвежда от оборски тор). Догодина може и да не разреждам допълнително моя шербет.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 13:46 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт