(Био) зеленчукова градина 11

• 62 135
  • 720
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна-София
Масово си правим така, защото даже да падне на дъното и да се сбие, до зимата успява да се разтвори, да се хомогенизира и да влезе в плода. Производител няма да направи това, защото няма това време. А пък и съм наблюдавала някои плодове да се "нацъфкат" защото няма достатъчно осмотично налягане. Май с някакви джанки си бях играла, че даже ги бодох с игла. Това беше преди онези 2 години, когато пробвах разни работи "за разкош". Ама щом не продължавам, значи не е била революционна промяната.

# 76
Здравейте,
преди седмица се завърнахме от България.  Оставихме пустиня, а сега вали като в тропика.
Миналата година и за една салата домати не отгледахме, но тази ще пробвам във контейнери. 
Вчера насадих семена за расад за краставици и домати и поръсих и цветенца.
Дано нещо се хване, ако не ще копуам готов расад.
Аз като тъпа софиянка да ви питам: като сеете после какво се прави. Разреждате ли, пресаждаде ли?
На мен проблемите са ми много - първо сушата, второ почвата - само пясък е и не на последно място липсата на всякакво знание.
Поне магданоза е станал като гора след дъждовете.

# 77
Ние пък правим компотите с по 2 лъжици на 800 мл.буркан.Но пък го пълним догоре с плод.Захарта в компотите е от "излишната" за организма.И понеже така съм си захранила децата,а и аз от детството си ям така ни харесва.Диабетичните се правят без захар и повярвайте-също стават за ядене  Mr. GreenНа мармалади и сладка слагаме по килограм захар на 10 литра плод-също стават добре.От петровки ябълки,настъргани и напудрени със захар,за да си пуснат сок става превъзходен,леко кисел мармалад за палачинки.Добра комбинация е настъргани ябълки с морков и много малко захар.Ей,измислих какво да направя морковите гиганти-ето я ползата от споделянето.
А ето и моркова от снощиhttp://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24414213

# 78
Аз замразявам плодове в камерата.След това със захарчица бавно се отпускат.Завивам в мекица или дебела палачинка.Или в/у топчица сладолед във фунийка.Така,лекинко да се стича по пръстите,да облизваш...
Ах,летните удоволствия!
...Мъжки ми били цветовете на краставиците! hahaha
Аз съм виновна!Недолюбени бяха.По методиката на Анн-опънах ги на високо,разредих шумата..И вятър,и слънце и пчели-всичко им се радва.Гали!
http://prikachi.com/images/372/3625372i.jpg
http://prikachi.com/images/475/3625475i.jpg
Тук сме в сезона на гръмотевичните бури,с порои.Виждала съм светкавици,които се спускат,пълзят по дървета и падат в тревата.Магически,морският фар ги прави невидими за миг над Голямото Езеро.Знаете ли как пищят бръмбарите-цикадиите преди буря..Като че ли се молят....
Матанди,Титина пишете по-често-мисля ви! Hug
Вили,честно.!!!!!! Laughing
Такъв хубав,дебел и дълъг морков не съм виждала.По морков,на зелка с копър и магданоз за салатка,под асма,под  луна,с на Ана сливовицата.И щурци, и светулки в косите,и падащи звезди в женски очи,нали Куркума...
ПС.Хей,само ракия не сме пекли в био темата! Joy

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 18:01 от Веселчето

# 79
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
amica1, не знам къде е грешката, знам само че миналата година имахме чудесни нектарини. Тази година имам само това  Cry http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24414512
Но пак казвам, аз не съм упорита. Като те чета си казвам.: "И аз ще го направя това"....... и не го правя. После се вайкам. Дано сега се натуткам и като теб да третирам и почистя прасковите. Embarassed
Приятна и незабравима отпуска!  bouquet
Titina , надявам се Дон да не е с прекалено лош нрав.  Praynig
tzarina, не знеш колко добре те разбирам. При гръмотевица изпадам в паника, особено ако съм на открито. Когато съм в къщи не гледам навън и се справям. Преди години попаднах на гръмотевична буря в полето. Направо пощурях. Мъжа ми се чудеше кой да успокоява, мен ли или децата. Получих кървене от носа от страх.Whistling
Куркума, нищо не помага. Как ли не съм се самоуспокоявала и си казвам край, до тук. Загърми ли обаче изчезва всякакъв разум, направо обезумявам. За мое щастие гръмотевици сме нямали бая отдавна. Mr. Green
Ей, vili__66 шампионски са ти морковите. Лапкай салатки, за семейното щастие Grinning
Днес един корен от пипера се беше пречупил от тежестта на чушките. Това ни беше обяда. Панирани.  chef  http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24414514
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24414390

# 80
Хайдеее,появиха се Баш Газдите!!!!!
Майко,какви чушки си показала,Геликас!Остави от тоз сорт за червени да видим колко ще пораснат.
Ох,с булгур,праз и подправки,пълнени,с млечен сос накрая...
И вино розЕ! smile3503
Наздраве!

# 81
За сега само гърми и всичко е черно. Дано останем в периферията му.

Но пък ще напои добре навсякъде. Даже съм разхвърлшла урея из тревата  Mr. Green

Геликс, страхотни пиперки. Какъв сорт са ( а познайте дали списъка ми с какво трябва да си нося от БГ не е глажно семена)

# 82
  • При розите и топлата вода ......!
Веселчето, оставям дано почервенеят, че точно от тези ми вехнат корените. Все нещо ще оцелее. Оня ден пълних с булгур. Вкусотия голяма.
Веселче, ние/ разбирай мъжа ми/ си варим ракия. Около сто литра вадим на 50°. На  казан. Голям чар и селска романтика. Peace Винаги е около Нова година. Опушена стаичка, червено вино, суджук и кървавица ей така върху скарата и директно на жарта. Майкоооо, чакай да се избърша. Grinning 
Titina, ако можеш снимай. Аз отдалеко съм много корназ. Mr. Green Пипера  не знам какъв сорт е. Един колега ми го даде и ми казва:" Стават лакът пиперки":  Wink

# 83
Днес откъснах 15 узрели домата. Хващам го в ръка, бутвам с палеца настрани дръжката, да се откъсне без дръжка, и с трепет поглеждам отдолу - ох, и тоя е здрав. Най-малкото узряло ромче откъснах с два пръста, и то се скри напълно зад палеца ми. Най-големите домати са колкото юмрука ми.

# 84
Кажи Вълк,че на Геликас на чушките у Резервата и викаме "Селановска капия",до лакътя са-с опъната длан.... Joy
Еее,опитах да скъсам домат с една ръка и един палец-не става!Кат ми е голям доматът...
Геликас-и аз искам така зимно времееее Blush

# 85
Викате им, но пък не знаете колко е вкусен булгура. В пиперки, в заек, в агне. Вие гнетите суи чущки с боб. Ние пък на пълнените пиперки им викаме раки.

Вес, шамара ми е колкото половин сютиен с чашка D

Последна редакция: пт, 29 юли 2011, 23:12 от Вълкът с дълъг ник

# 86
Моите мъже днес са на казан-има едни ланшни джибри и един казан джанки.
Ще има и ракийка за салатката Twisted Evil
Вчера в града валя повече от два часа.На село,под бамята беше сухо, Sad-дано поне нощес е капнало.

# 87
Ехаа, дошли сте си край казаните Laughing
Кой компот, кой пърцуца! Браво!

Вълк, харесвам чашка D  и на Веселчето недолюбените цветове харесвам Joy
Само дет мен ме очука градушка преди две седмици. Домати, круши, грозде - отиде. Нищо, поне бадем да видим дали ще има. Бадем-универсално мезе. Слагате ли ядка в сладкото? От кайсиевите? А бадемова може и в другите.
Ииии, утре ще ви покажа индришето ми Grinning

Куркума, ако знаех как се слага подпис, твоята песен щях да си сложа. С позволение, разбира се:
Домашната градина е източник на първокласни афродизиаци. Ще поговорим за това кое как действа, но е достатъчно дори и само, че:

- в градината се поддържа добра физическа форма (Вълк, разкажи как си се погъзурчил, и те зазаглеждала комшийката  )
- в градината постигаме до голяма степен вътрешна хармония - нещо задължително за качествен семеен живот
- градината е най-често съвместен семеен проект. Това заздравява връзката и сближава още повече партньорите
- поработилият в градината човек, след душ запазва в кожата си аромата на слънце и здраве, а казват, че обичаме най-вече с носа си
- градината е мястото за свирене на щурци - най-предразполагащата музика за интимност.

# 88
Лошо, Дедо! Срещу природните стихии сме безсилни. В нашия край такива "глезотии" като ядки от бадем и кайсии не слагаме. Слагаме орехови ядки. Любимо сладко ми е от парчета бяла тиква, орехи и сливи. Класика!
Днес е ден за доматено пюре http://s41.radikal.ru/i092/1107/2c/ea77457becb4.jpg
И, Вили, разменям криви моркови за прави Joy, ама сигурно няма да приемеш: http://s39.radikal.ru/i086/1107/f2/4284b711911f.jpg
Теди, къде се покри? gelikas, чудни пиперки си отгледала! Как няма да се скърши корена, то голямо нещо! 

# 89
Ана,и аз ще клеча до тавата с домати,но след обяд.После ще правим дегустации...на кой каквото е прибрал в мазето  Mr. Green
Дедо, Hug-душата градинарска се свива пред всяка буря,мълви горещи молби за пощада....,но се случва небесния бяс да се стовари точно в любимата ти градина....
Тит,стискаме палци  Hug
gelikas,подпирай чушките с колци  Laughing
Когато отделям семе за пипер избирам чушки не по-дъги от 20 сантиметра,опнати.Че в младите си години си бях селектирала едни "кози"рога-дълги,широки ,криви и грапави.да се чудиш с какво да ги напълниш и на коя страна да ги положиш върху тенекията  Laughing
Днес ще скъсам първата бамя-в нейна чест ще се прави гювеч  Mr. Green.И ще благославяме Куркума за настояването да посеем  Hug
Вес, Hugела довечера на терасата-светулките се позагубиха,но комарите каква песен пеят  Laughing,аромата на цветята след дъжд е особено плътен и наситен,ще го примесим с чушчици но жар,чеснова марината....и хубави приказки...

Общи условия

Активация на акаунт