(Био) зеленчукова градина 11

• 62 228
  • 720
  •   1
Отговори
# 390
Днес си купихме домати от един дядо в Пазарджик, сорт "Ябълка". Така каза той. Търся го в гугъл, нищо. Знаете ли ги?

# 391
  • DE
Люлин, намерих само ето това. Само че е на немски. Тук са почти всички сортове домати
http://www.tomaten-atlas.de/sorten/j/1500-jablonka-rosii

# 392
matze, благодаря ти. Такива са доматите.
Ще си оставя семе от тях. Чудни са.
Дано изкарат после същите. Simple Smile

# 393
  • DE
Люлин, моля Hug
Ана И., там си му е оЩе главата на комшията. Като забита тиква на плет hahaha.
Вече не му обръЩам внимание. Осетих го че като ходя по разголена из градината изчезва. Или го е срам да гледа или бяга при бабата на хладно Mr. Green
Хайде да менкаме Ани. От теб семе за кратунки от мен друго. Голям ми е мерака за такова чудо, но тук няма.
Няма и бамя, никога не съм виждала в магазините. На турския пазар в Берлин съм виждала, но не ми се ходи там че после получавам "културен шок" които ме държи седмици. Голяма аларма, голямо врякане, ритане, блъскане. НиЩЪ бамя... ooooh!
Люти чушлета има, ама пак там... на съЩия пазар Twisted Evil.
Тук по магазините продават но по няколко в малко пакетче. Тц, не става.
Да питам сега има ли люти чушлета ама да не са люти или поне не толкова newsm78

Ей тези снимки са от тукашния градинарски форум. Картофи в кофи, за който няма място.

# 394
Леле, колко сте изписали. Гледам градините тук из България и ми се пълни душата. Друг вкус имат нещата. Събирам семена на поразия  Mr. Green

Чушки родителите ми пукат на тенекия и отгоре с газовата горелка ( бързо и лесно, а и баща ми вече се е специализирал).

# 395
Да покажа чесъна на мама - http://storage4.album.bg/a4f/picture_265_acc8c_28269173.jpg http://storage4.album.bg/5e3/picture_266_85071_28269174.jpgСтранен вид. Скилидките му са 7-8 на брой, подредени около пръчката със семе. Всеки чесън има "копа" по средата. А отдолу има малки детки като гладиолите, но мама каза, че те не поникват.

А това е лука, който не е Вечния лук. http://storage4.album.bg/6ed/picture_269_1093d_28269176.jpgТози е сладък, леко розов, продълговат като воден и прави арпаджика си горе. Пак остава глава в земята, която не я вадят. Аз го обожавам, но нещо не успявам да си произведа сама арпаджичето.

А това е пясъчника, който направихме набързо. http://storage4.album.bg/74c/picture_289_d9faa_28269177.jpg Може би не е за тук, но да ви кажа върши страхотна работа. Осигурява ми часове спокойствие и работа в градината, без "торнадото" да вилнее из пипера и боба.
Май е време да събирам "вечния" лук. Да ми изпратите координати, който искаше арпаджичета.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 17:33 от dididi

# 396
Като обера кратуните, а те са доста, защото обърках семената Embarassed, ще пиша пак, и няма проблем да раздам и пратя семена на който иска Hug

# 397
Видях днес в магазина за растения и животни семенца от кратунки.. Много сладки, много, погледнах табличката обаче и видях че им е време да се берат, не да се инсеминират, така че догодина:)

Сдобих се с 18 бр разсад резене ( финокио), по 6 карфиол и броколи и 2 вида салати - една цветничка такава, и червена цикория ( радикио). засега да видим как и дали ще успея ще ги наместя на теренчето, после ще мисля за други.  bowuu

Сорт "Розова магия" е доматът на баба ми, те бяха от Лом и баба с половин домат правеше салата за всички:-) Имам чувството, че семената от моите 'български домати' са от този сорт или подобен, но за догодина ще си купя Розова магия и ще избия конкуренцията  Laughing

# 398
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Да питам сега има ли люти чушлета ама да не са люти или поне не толкова newsm78

...

рибка  Hug има и едни по-бели, но не се сещам как се казват  Hug

а за люта чушка без ходене до турския пазар има решение: саксия с многогодишни чушки Wink при колегхите има такива на над 10 години (аз ги знам от 11), тази година подарих една кофичка и на братчето  Wink но са люти като за световно  Crazy

# 399
  • на пъпа на Златията
Приготвих компоста за внасяне.Преди една седмица прекопах  част от него и изчистих от не угнили коренища на пирей.Имам в един чувал и птичи тор.Мога ли да внеса заедно с компоста и сух птичи тор.Тия дни трябваше да го разстела и покрия  с найлон за да му опека семената на плевелите и яйцата на вредителите.
Сравнително угнил е .Кога да го внасям, напролет или сега късно?
Ще правя домати.
 1 Попарени за да се обелят по лесно .Обелени, разрязани на 4.Пълнене с решетъчната лъжица за да остане от водата. Една чаена лъжичка  сол и една захар  на 800 мл буркан, магданоз и стерилизация. За сосове през зимата.
.2  Първото плюс 4 броя бели чушки  на буркан за готвене.

# 400
След вашите снимки хич няма и да снимам моята градина  Embarassed
Ана, тези кратунки са страхотни, искам и аз семенца, баща ми ще е много щастлив, той им е голям фен.

# 401
  • При розите и топлата вода ......!
dididi, голяма глава, голямо чудо. Ако не е от оня китайския, много лютия, ще чакам да ми кажеш сорта, та да си го запиша за догодина. На кое викаш "вечен лук"?  newsm78 Това за арпаджичетата горе го видях тук за първи път. В нашия край такъв не съм виждала да сеят.
10 c's, записвам си "Розова магия" и догодина ще търся семена на пазара. Hug

# 402
  • на пъпа на Златията
Малко люти са чорбаджийките.
Грячкавите чушки за мен също са малко люти.
Как се обезлютява.

Вземете една глава лют лук .Нарежете я.Посолете със захар. Залейте с оцет.
Ще получите безвкусен нелют лук.
Може лимон и захар.
Люти чушки поставени в оцет и захар се обезлютяват.
Пробвайте.За да останат вкусни трябва да се пробва съотношението захар- оцет.

# 403
dididi, голяма глава, голямо чудо. Ако не е от оня китайския, много лютия, ще чакам да ми кажеш сорта, та да си го запиша за догодина. На кое викаш "вечен лук"?  newsm78 Това за арпаджичетата горе го видях тук за първи път. В нашия край такъв не съм виждала да сеят.
Не е китайски чесъна. Или поне така си мисля. Брат ми е бил на гости и го е видял на масата. Откраднал си най-безцеремонно една скилидка. Само една скилидка! И така от една скилидка в продължение на няколко години се е развъдил и сега са към 30-40 глави. От по-малките скилидки, които са колкото палеца на ръката ми - тънки и дълги, се получава едноглав чесън, който е по-голям от яйце. Едноглавия не прави копа със семе по средата. Не е много лют, но според мен има леко горчив вкус. До колкото знам е от Турция донесен. За име на сорта не знам. Ако някой знае да каже. Иначе, основния чесън, който отглежда също е доста голям, но не колкото този. Някой от главите са колкото компотен буркан.
Вечния лук е онзи, за който питах тук преди месеци. http://storage4.album.bg/227/picture_247_21e47_27890342.jpg Но той е доста лют. А този е друг, доста сладък, дори децата го ядат така.

# 404
Дидиди, Пясъчника е страхотен, торнадата много повече (явно са от кротичките такива  или поне на снимка).
За чесъна   #Crazy ....
Тези дни ще снимам да видите какви "краставички" си посях и какво ми родиха  Joy Joy Joy Blush
Крайно време е и да се похваля с джунглата от домати. Анините доматки сорт "Рила" са .....  chef Heart Eyes (Ани за догодина може ли някой " 'артисал " корен пак  Embarassed). Сяли сме и други години,но толкова не е било до сега!  От мен имаш Гигант на Новиков (едър розов), стъблото сигурно е повече от 3.5м в момента  Shocked и е навързал доста

Общи условия

Активация на акаунт