(Био) зеленчукова градина 11

• 62 176
  • 720
  •   1
Отговори
# 600
Mммм, чудно  Hug

# 601
Какъв кърпикожух, бе, Добричко?!?!
У нашио двор е кЪде  30 градуса, като гледам прогнозата у Синоптико, докъм 15-то число тоя месец го дават между 30 и 34 градуса. Ще да кърпим банските...

Аз обаче изскубах тиквичките и част от краставиците. Стига толкова! От седмица не сме хапвали, омръзнаха ни.
Аvocett-че, толкова ме радваш. С голямо вълнение чета блога ти. Разплака ме с разказа за дядо ти. Достойно е живял, щом е отгледал такава внучка!

# 602
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Какъв кърпикожух, бе, Добричко?!?!
У нашио двор е кЪде  30 градуса, като гледам прогнозата у Синоптико, докъм 15-то число тоя месец го дават между 30 и 34 градуса. Ще да кърпим банските...

....

ей тоА Wink
що ще кърпиш? я давай по голо ....  Whistling

# 603
  • Варна-София
Здравейте на всички!!! Върнах се откъде ли не. Първо от отпуска, после от юбилеи по други краища на страната, но вече съм налице. Още няколко дена да вляза в крак с работата, срокове, задачи, това-онова и ще кача малко снимки и най-вече всичко, което направих, за да си отгледам това лято био-домати. Догодина ще повторя упражненията. Мъжът ми се хвали наляво-надясно. Не беше чак сизифов труд, така че който желае може също да опита.
Много бих искала всеки, който е отгледал био-зеленчуци да сподели възможно по-пълно опита си - кое, какво, как, кога, с какво и т.н.
Авоцет, добре дошла. Влязох в блога ти и се захласнах. Обичам да чета материали в твоя стил. И какви прекрасни снимки.
Рорик, и ти добре дошла. Страхотен език, обаче аз преди два месеца си взех речника на Баце от Враца, така че ми е удоволствие да те чета.
Много ми липсвахте всички - Вес, Маце, Титина, Куркума, Вълкът, Мананди, Ани, Анна, Вили, Гуги, Гуди, Геликас ... все съм пропуснала някого, да ми прости, тъкмо се върнах от път и пропускът е от умора. Лека нощ засега.

# 604
  • DE
st. Dobri , благодаря ти за пояснението за "рибките".
Не искам никой да ангажирам да ми праЩа семена.
Ще опитам да поръчам.
Благодаря ти Hug

amica1, ама и теб дълго те нямаше тук сред нас.
За малко да изпуснеш сезона на брането и консервирането Mr. Green
Като си отдъхнеш, ни покажи Hug

Ей този красавец и неговите 720гр. Откъснах го не добре узрял че от едната страна беше почнал да омеква.
Три дни го разнасях насам-натам. Ах, ох и цъкане, голяма хвалба падна newsm44

Днес наръсих семена от копър и магданоз, но в парника. Толкова много копър съм опасла тази година не е за разправяне.

Купих някакви унгарски капии. Само 5кг. Имат тази седмица намаление в един магазин.
Едни баби на по 200 години взеха да мрънкат че съм подбирала все червени.
Питам ги "на вас пък за какво са ви червени? И без това не знаете как се приготвят"
Едната веЩица ми отговори че си правела шарена салата newsm50
Ядосах се и взех само 10 пакета. Утре Ще пратя мъжо да пазарува...

Хайде утре пак на работа, че се олежахте из къЩи с тез почивни дни hahaha

# 605
Боледувам  Tired, но вчера ходихме на село за позаредя батерийте. Сдобихме се с два чувала бадеми - есента несъмнено е пред прага ни.
Доматите да нападнати от миризливки , такова чудо не съм виждала. С какво да пръскаме ?

# 606
  • Русе
  Още берем домати,краставици и боб.

Деси, направо завиждам за бадемите. Майка ми е от Ямболско и преди години зареждхме от там с чували,но сега няма кой да се занимава.

Набрах си черен бъз от горските поляни край вилата. Постоя със захар и днес изцеждм сока. Знам,че е много добър имуностимулант.

# 607
  • Пазете Гор
Чувал съм, че плодът от бъз може и да е опасен - не помня дали от обработката зависеше, или от количеството, или от зрелостта. А може и изобщо да бъркам, че си спомних един забавен разказ на Чудомир. Героят му прави вино от втора "цедка" джибри, бъзов плод и ги бърка с дрянова точилка. Не помнеше в крайна сметка кое от тия три съставки изцерила язвата му...

Помаях се завчера и варих бамята повече от час...доста е разварена в буркана, днеска опитах един, който наду капачката. Почти на каша е станало  Sad
Втората партида ще бланширам съвсем леко и ще стерилизирам 15 минути.

# 608
Консерви,консерви....голям берекет.
Три дни се въртях около огнището.Празните буркани са на привършване,а има  още много зарзават  newsm78
Да си похваля благоверния-измайстори ми чушкопек с високо КПД  Mr. Green.До сега на тенекията се справях сама с печенето и затварянето.С новото устройство има нужда от втори човек.За три часа опекохме 70 кг.чушки.Устройството представлява 1/3 от варел,захлюпен,с изрязана отпред вратичка и кюнец отзад.Има много добра тяга,периферия,която не позволява търкулването на чушките долу.Нагрява се равномерно навсякъде,не се опушват и желания ефект се постига с по-малко дърва.
Ще ви го покажа другата седмица,че бяхме без фотото.Всеки сръчен мъж би могъл да го направи.
Рецептата на Ана за мариновани камби е страхотна.И понеже ми остана марината реших да експериментирам и попарих в нея нарязани на шайби зелени домати.Получиха се чудесни.

# 609
Ето и нашия начин на печене на чушки. http://storage4.album.bg/e61/picture_748_ff425_28401699.jpg
С газова горелка. Много бързо става печенето, а беленето е лесно, когато чушките са пресни и свежи. Иначе е трудничко, но това са наши, домашни чушки. Шарените за буркани, а червените за лютеница. И лютеницата направихме. Много съм доволна! Ех, домашна ще е тази година!

# 610
Ухаа,Матце голям и красив плод си отгледала!На два пъти ли изядохте салатата ли с гости? Laughing
Покажи моля корена,стъблото на растението,когато можеш да си начешам ботаничската тръпка.
Мананди,Здравей! Hug
Мислите ми четеш със сусама.Виж за листата не знаех,че са ядливи.Хайде покажи фото на узряло съцветие.Маслодаен лен отгледах-догодина е ред на сусама.
А бъзето се бере САМО презряло!!!!!
Кат бутнеш с нокът да пада зрънцето!И прелетните птици при нас го пробират.То им е силата,която ще ги пренесе на юг.
Амберче,внимавай с тоз сок.!
Силно токсична е отровата му!И ти,и децата сте ни по-важни,ей! Naughty
На чушкопекачите по една прегръдка от мен!
Брей какви мъже има Вили-да си слушат жените и да им уйдисват!
Един късмет съм извадилаааа! Joy
Тц,тц   Куркума няма да те питам що прАви га вари бамята!  hahaha
По-високо ли е бадемото дърво от орех?

# 611
  • Варна-София
...Доматите да нападнати от миризливки , такова чудо не съм виждала. С какво да пръскаме ?

Ей, нямам търпение да си похортувам с вас. Смятах да подготвя изтънко отчет за био-доматите, ама Десито е в беда, та затова избързвам с намесата.
Деси, аз на няколко пъти писах, как съм се борила миналата година без химикали. Миналия месец опростих схемата и тя се свежда до следното:
Чиста водица в буркан "Омния" 1/3 или 1/2. Мушкаш го под плода и лекинко събираш миризливките от всички поколения - от малки черни точици, през красивите бръмбарчета, до големите летящи индивиди. Някои ги бутвам, вече изобщо не ме е страх. Те се давят веднагически. 1% продължават още известно време да шават, но до няколко часа се умиряват. Ако някоя пусне миризма (не е толкова страшна), събирането става още по-лесно, защото с приближаването на буркана те сами отпускат крака и падат в него. Вече и капачка не слагам. Ако избяга някоя също не е страшно, защото се случва едно на хиляда.  На другия ден изхвърлям водата и почвам пак обиколката.
И така ... няма химикали, но на другия, най-много на втория ден буболечките по доматите пак са толкова на брой. Това е защото узряват и изсъхват тревите, с които досега са се хранили и те се слитат отвсякъде в градината.
ХИТРОСТ. Още миналата година направих преценка кои сортове са любими на миризливките и кои - не. Съответно от средата на август нататък гледам основни да са ми само "нелюбимите за миризливки" сортове. Моите са все от семе, предавано от предни поколения, така че магазинно-продаван сорт не мога да посоча. Ей така за куриоз чуй как звучат: "Турско от прабабата на леля Недялка", "Селски от чичо Тошко", "Зелената шапка на дядо Жечо". Най-устойчив на миризливки е "зелената шапка", но това не значи, че няма други качества! Обратно, щом зазрее към средата на август забравям автоматично всякакви други сортове - с отчетлив вкус, режа салатата без сол даже за гости - фантазия, а какъв колорит на среза... Баща ми казва - като от художник. На предпоследното гости 4 пъти ставах да режа нова салата и 1 септември го посрещнах направо без червени домати.
От многото приказки квинтесенцията е: прецени си сортовете и не се трови да пръскаш.

Здравей, Вес. Моите бадеми са високи колкото орех, обаче са с тополовиден силует. Ама на мен ми са само за сянка. Катеричките отдавна ги изядоха млечни и ми се сърдеха, ако си намерех работа около тях. Само да знаете какво е да ти се кара катерица!!! Майтапя се, де. Знам, Вес, че на теб да говоря за катерички ... това е все едно да продавам на краставичар краставици.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2011, 16:14 от amica1

# 612
  • Русе
  Благодаря за съветите за бъза.  Hug Мисля да вземам по една лъжичка сутрин на гладно. Ама на детето няма да давам.

# 613
Amica  благодаря  Hug В петък въоръжавам домочадието с буркани - и при миризливките .

# 614
Доколкото знам черният бъз е отровен, ако не е узрял.
Затова за сироп се бере само много, много зрял, най-добре лично, за по-сигурно.
Аз и мъжът ми го пием трета зима, не много редовно, забравяме, по 1 лъжица, но след хранене. Мъжът ми го беше объркал със сиропа от къпини и си го пиеше разреден като сокче няколко дни, нищо не се случи.
Черният бъз е и сред рецептите на Петър Димков като противораково средство и за имуностимулатор.
В Уикипедия има това за бъзака: http://bg.wikipedia.org/wiki/Sambucus_ebulus
и това за черен бъз: http://bg.wikipedia.org/wiki/Sambucus_nigra

а аз не съм много сигурна кое препоръчва Димков, ще проверя.

ПП. Това, което пием ние е бъзак, храст, а не черен бъз, който е дърво.  Thinking
От черния бъз свекърва ми прави сок от цветовете, напролет.

Някой ако има повече информация, моля да я сподели.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2011, 17:04 от нова

Общи условия

Активация на акаунт